Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ποιος θα ταΐσει τους Έλληνες το 2030?

«Ποιος θα ταΐσει τους Έλληνες το 2030?», ρώτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθ Αθ. Τσαυτάρη, στις 11/1/2014, στο ΕΠΟΚΑΜ του Αγίου Μάμα (Μουδανιά) Χαλκιδικής, κατά την ανοικτή συνάντηση-συζήτηση. «Όσοι βρίσκονται σήμερα εδώ στην αίθουσα είναι όλοι πάνω από 50 ετών …».


Σήμερα οι Νέοι ηλικιακά Αγρότες (20-35 ετών) είναι μόνο το 6% των αγροτών της Ελλάδος και ο κύριος όγκος των αγροτών, περίπου το 65%, είναι ηλικίας 55-65 ετών, δηλαδή μέσα σε 10 περίπου χρόνια θα έχουν αποχωρήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από τα αγροτικά επαγγέλματα.


Κατά αυτά τα δέκα χρόνια οι σημερινοί Νέοι Αγρότες, που μπήκαν με την προκήρυξη του 2009, πήραν «δικαιώματα» μόνο 1200€ ετησίως και δεν υπάρχουν διαθέσιμα άλλα. Την ίδια στιγμή ένας 60άρης παίρνει από την ενιαία ενίσχυση ίσως 10-15.000€ ετησίως. Αυτό καθιστά τον Νέο Αγρότη ευάλωτο και εκτεθειμένο σε αθέμιτο ανταγωνισμό, που δεν θα τον επιτρέψει να επιβιώσει στον ισχυρό ανταγωνισμό.

Ταυτόχρονα ο Νέος Αγρότης προσπαθεί να ενταχθεί στην κοινωνία, προσπαθεί να κάνει οικογένεια (σύντροφος, σπίτι, παιδιά, ανατροφή κλπ) και προσπαθεί να επενδύσει και να σταθεροποιήσει την νέα του επιχείρηση. Όλα αυτά είναι εξασφαλισμένα για τους μεγαλύτερους αγρότες, αν δεν έχουν ήδη απαλλαχθί από τέτοιες έννοιες ή ακόμα και πιθανόν να έχουν επιπλέον βοήθεια από τα παιδιά τους και από τους δοκιμασμένους φίλους τους στην αγροτική κοινωνία.

Την ίδια περίοδο του Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωκοινοβούλιο, με την υποστήριξη, ή την ανοχή, των αγροτοσυνδικαλιστών, που έχουν χρόνο να ασχοληθούν, διότι ακριβώς δεν «τρέχουν» πίσω από τις πιεστικές ανάγκες του στησίματος μιας νέας οικογένειας και μιας νέας αγροτικής επιχείρησης, έχει παραπέμψει την κουτσουρεμένη εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (2014-2020) μετά το 2019, και όπως λένε όλοι με ορίζοντα το 2028 (! … …)

Όλα αυτά είναι αποτρεπτικά για νέους να μπουν στα αγροτικά επαγγέλματα και ωθούν τους ήδη ενταγμένους νέους αγρότες να επιλέξουν άλλες λύσεις, μακριά από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σε συνδυασμό μάλιστα με την πολύ πιθανή απομάκρυνση των ηλικιωμένων για διαφόρυς λόγους από τηναγροτική παραγωγή, προκύπτει αβίαστα η μεγάλη αλήθεια-απορία, που αναρωτήθηκε ο κ. Π. Γιαλαγκολίδης «Ποιος θα ταΐσει τους Έλληνες το 2030?»
Η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής είναι Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση νόμιμα και τυπικά λειτουργούσα (κανονικές εκλογές και νόμιμη αναγνώριση από το Πρωτοδικείο), που ιδρύθηκε το 2013, μη ενταγμένη σε άλλες συσσωματώσεις.

Μερικά από τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ θέματα που τους απασχολούν, όπως ανακοινώθηκε στην συνάντηση με τον ΥπΑΑΤ καθ Α. Τσαυτάρη στις 11/1/2014, είναι:

  1. Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική-CAP προβλέπει μακρόσυρτο ρυθμό αποκατάστασης των αδικιών (ενιαία ενίσχυση), ίσως με ορίζοντα 2028, με αποτέλεσμα οι Νέοι ηλικιακά Αγρότες να στερούνται μέσων και να υφίστανται αρνητικό αθέμιτο ανταγωνισμό που απομακρύνει Νέους Αγρότες. Θέλουμε να βελτιωθεί όσο γίνεται η απαράδεκτη κατάσταση.
  2. Όπως τα «one shop stop» των άλλων επιχειρηματικών τομέων πρέπει να δημιουργηθούν ίδιας μορφής  «σπίτια αγρότη» για οποιονδήποτε θέλει να ασχοληθεί στα αγροτικά επαγγέλματα ή είναι αγρότης, ως παραρτήματα ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ, αφού τα τοπικά Επιμελητήρια δεν δέχονται ότι επιχειρούν, επενδύουν και αναλαμβάνουν μεγάλους κινδύνους και αβεβαιότητες.
  3. Τα «σπίτια αγρότη», όπως έχει ήδη καταγράψει η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών, πρέπει να έχουν την δυνατότητα να υποστηρίξουν πολιτικές υποδοχής και ελκυστικότητας ώστε να συνενώσουν ανάγκες και επιθυμίες της υπαίθρου. Να στηρίζουν ένα μηχανισμό υποδοχής και εξατομικευμένης συμβουλευτικής των νεο-αφικνουμένων.
  4. Επιθυμούν συμμετοχή των κανονικά εκλεγμένων εκπροσώπων τους στον σχεδιασμό και υλοποίηση της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας και της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, στην περιοχή τους, κυρίως όμως εκπαίδευση σε συστήματα κοινωνικής οικονομίας για τη υποστήριξη των αγροτικών κοινωνιών.
  5. Πρέπει να δημιουργηθεί χρηματοπιστωτικό εργαλείο για την υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας (Συνεταιρισμοί, Σύλλογοι, Αλληλόχρεες δομές πρόνοιας κλπ). Οι τράπεζες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν επαρκώς τις αγροτικές δραστηριότητες.
  6. Πρέπει να εξασφαλισθεί η μεταφορά όσο το δυνατόν περισσοτέρων πόρων στον δεύτερο πυλώνα, στην Αγροτική Ανάπτυξη με συμμετοχή αγροτών και κυρίως για τους αγρότες.
  7. Να επανακτηθεί μέρος από την «απόσταση»-διαφορά τιμών παραγωγού μέχρι τις τιμές καταναλωτή με κοινή ωφέλεια τόσο των παραγωγών, όσο και των καταναλωτών, όπως είναι οι Αγορές Αγροτών που πέτυχε πειραματικά η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας.
Μερικά από τα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ που αναφέρθηκαν, μαζί με όσα και πολλά άλλοι οργανωμένοι αγρότες επισημαίνουν, είναι:

  1. Αποκλεισμός ελληνοποιήσεων και κοινωνικού-ποιοτικού ντάμπιγκ από εισαγόμενα από άλλες χώρες αγροτικά προϊόντα
  2. Επείγουσα και έκτακτη στήριξη τοπικών συλλογικών σχημάτων (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών , ΚοινΣΕπ κλπ)
  3. Σύνδεση κρατικών επιδοτήσεων και προνομίων που δίνει το ελληνικό κράτος (πχ προς τον τουρισμό) με ελληνικά προϊόντα & υπηρεσίες (Έλληνες εργαζόμενοι)

Το κανονικά εκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑ Χαλκιδικής, στις 30-4-2013 είναι σήμερα (και για μια τριετία): Πρόεδρος-Γιαλαγκολίδης Π-6946688616, Αντιπρ-Καζάκης Π-6936708723, Γραμματέας-Μισαηλίδης Ε-6937123055, Ταμίας-Ρούτσης Χ-6949801529 και μέλη οι: Γαλανόπουλος Κων, Πατέρας Αν & Κυπαρίσης Κων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, μέσα στον Ιαν 2014, η ΕΝΑ Χαλκιδικής διοργανώνει τρεις ημερίδες για τις εξελίξεις από την μετακίνηση των αγροτών στο κανονικό φορολογικό καθεστώς και στην τήρηση βιβλίων και στοιχείων, καθώς και ενημέρωση για τις εξελίξεις της αγοράς στον αγροτικό τομέα με επισκέψεις σε αγροτικές εκθέσεις (Agroeurasia-Κωνσταντινούπολη-22-25/1/2014 και Agrotica-Θεσσαλονίκη-30/1-2/2/2014 κλπ) και συμμετοχή στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ-Παρουσίαση Πετυχημένων Πρακτικών, στις 2/2/2014, στην αίθουσα Corona, μέσα στην Agrotica, Θεσσαλονίκη.

Για την καταγραφή: Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...