Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Η έλλειψη ελέγχων από την Πολιτεία έχει αποθρασύνει του ιχθυοκαλλιεργητές του Αμβρακικού Κόλπου!



Η έλλειψη ελέγχων από την Πολιτεία στις ιχθυοκαλλιέργειες του Αμβρακικού Κόλπου έχει αποθρασύνει του ιχθυοκαλλιεργητές. Έτσι μονάδες μετά την άλωση του φυσικού του πλούτου εγκαταλείπουν τον Κόλπο χωρίς να αποκαταστήσουν και καθαρίσουν το θαλάσσιο περιβάλλον. Μυδοκαλλιέργειες παρατημένες εδώ και χρόνια και κανείς δεν συγκινείται. Πλυντήρια με τοξικά ρίχνουν τα απόβλητα μέσα στον Κόλπο. Προβολείς μεγάλης ισχύος κάνουν την νύχτα μέρα και τυφλώνουν τους επαγγελματίες ψαράδες με κίνδυνο να προκληθεί ατύχημα.. Δεν τους αρκούν τα ψάρια που εκτρέφουν αλλά αλιεύουν παράνομα και τα ελεύθερα σύμφωνα με καταγγελίες Πρεβεζιάνων ψαράδων.Ο μοναδικός έλεγχος είναι η προσκόμιση των τιμολογίων αγοράς γόνου και ιχθυοτροφών για σφράγιση στις Δ/νσεις Αλιείας. Το τι γίνεται μετά, πόσο γόνο έχουν μέσα στα κλουβιά, τι τροφές τα ταϊζουν, τι κάνουν τα ψόφια ψάρια ένας «θεός ξέρει» καθώς δεν γίνονται τακτικοί έλεγχοι πάνω σε κάθε μονάδα. Γι αυτό και στις μονάδες Μενιδίου όπου είχαμε τους μαζικούς θανάτους, ενώ οι υπηρεσίες είχαν στα χαρτιά τους 150 τόνους για κάθε μονάδα προέκυψαν 300 τόνοι για την κάθε μία, με όλες τις επιπτώσεις στον Αμβρακικό αλλά και εθνική οικονομία. Όταν έχεις 150 τόνους στα χαρτιά ,πώς διακινείς στην αγορά τους υπόλοιπους 150; Πεδίο έρευνας για το ΣΔΟΕ.Όχι μόνο δεν «πλήρωσε» κανένας τους αλλά αποζημιώθηκαν και από την Πολιτεία.Σε μελέτη που έγινε το 2007 στο νομό Πρέβεζας , στις 10 μονάδες οι δύο είχαν θετικά αποτελέσματα, οι άλλες 8 αρνητικά. Πως είναι δυνατόν να λειτουργείς μια επιχείρηση με ζημιές; Μήπως η παραοικονομία ζεί και βασιλεύει;Ένα σταθμό μέτρησης εδέησε να τοποθετήσει η Νομαρχία Άρτας στη θέση Παναγιά κοντά σε κάποια μονάδα και πήγαν να τον καταστρέψουν. Ζημιά 10.000,00 ευρώ.Σε μια εποχή που οι ψαράδες βγάζουν κραυγή αγωνίας εξ αιτίας της υποβάθμισης του Κόλπου και της έλλειψης ιχθυοαποθεμάτων, η Πολιτεία τηρεί «σιγή ιχθύος».

Μειώθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό γεωργικό ισοζύγιο



Στα 2.397.696.121 ευρώ ανήλθε πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το έλλειμμα στο εμπορικό γεωργικό ισοζύγιο της χώρας μας. Η διαφορά, δηλαδή, μεταξύ της αξίας των εξαγωγών και των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Συνολικά, τη δεκαετία 2000-2009 το έλλειμμα στο εμπορικό γεωργικό ισοζύγιο υπερέβη τα 21 δις ευρώ.
Πέρυσι οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων έφθασαν, με βάση τα εν λόγω στοιχεία, στα 6.396.081.858 ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 9%, σε σύγκριση με τις εισαγωγές το 2008. Στον τομέα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων η διαφορά μεταξύ 2009 και 2008 ήταν σχεδόν μηδενική, αφού πέρσι η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 3.998.358.737 ευρώ. Η κάμψη των εισαγωγών, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα των εξαγωγών, μείωσε το 2009 το έλλειμμα στο εμπορικό γεωργικό ισοζύγιο κατά 21,2%, σε σύγκριση με εκείνο του 2008.Και πέρσι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, «αχίλλειος πτέρνα» του ελλείμματος στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων παρέμειναν οι εισαγωγές κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων, για τις οποίες ως χώρα ξοδέψαμε 1,85 δις ευρώ. Δεν είναι, πάντως, αμελητέα και τα αρνητικά ανοίγματα της «ψαλίδας» στο εμπόριο δημητριακών, ζωοτροφών, κρασιών και ποτών, προϊόντων διατροφής, καφέ και κακάο, λουλουδιών κ.α.Στον αντίποδα, θετικό παραμένει το ισοζύγιο σε φρουτολαχανικά, βαμβάκι, ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και ελαιόλαδο, ενώ ο καπνός είναι πλέον οριακά θετικός, μετά την εγκατάλειψη του 85% της εγχώριας καπνοκαλλιέργειας.Τη δεκαετία 2000 – 2009, από την είσοδο της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), το συνολικό έλλειμμα στο εμπορικό γεωργικό ισοζύγιο της χώρα μας ανήλθε, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στα 21,033 δις ευρώ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...