Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση με θέμα «Νέα ΚΑΠ: Καινοτομία και Ανάπτυξη στην Ελληνική Γεωργία»

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, με στόχο την ανάδειξη των προτεραιοτήτων και των προκλήσεων που θέτει η νέα ΚΑΠ διοργανώνουν, στο πλαίσιο της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013, εκδήλωση με θέμα «Νέα ΚΑΠ: Καινοτομία και Ανάπτυξη στην Ελληνική Γεωργία». 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Yπουργός κ. Τσαυτάρης θα αναλύσει τους βασικούς άξονες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως διαμορφώνεται με βάση τη στρατηγική για την «Ευρώπη 2020», ενώ για τα οφέλη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ θα τοποθετηθούν επιστήμονες και ερευνητές που εφαρμόζουν την καινοτομία στην παραγωγική διαδικασία.

Στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει σύντομη παρουσίαση από αγρότες, εκπροσώπους συνεταιρισμών και επιχειρηματίες που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, επενδύουν στις νέες μορφές συνεργατισμού, εφαρμόζουν τη συμβολαιακή γεωργία και προωθούν την οικοτεχνία και την οικογενειακή επιχείρηση. Όλες οι περιπτώσεις διαθέτουν εξωστρεφή χαρακτηριστικά και θα «αφηγηθούν» τη δραστηριότητα τους στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Οι ομιλητές συνδυάζουν την ποιότητα, τη γνώση και την καινοτομία δίνοντας νέα προστιθέμενη αξία στα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα. Μέσα από τις εμπειρίες τους θα παρουσιάσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της επιχείρησής τους για όσους θέλουν να στραφούν στην πρωτογενή παραγωγή, να επενδύσουν στην τυποποίηση και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και να υιοθετήσουν νέες καινοτόμες μορφές επιχειρηματικότητας που συντελούν στο άνοιγμα νέων αγορών, στην υποστήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των εξαγωγών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης 12 Σεπτεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» στην Αίθουσα «Αλέξανδρος».

Επαναλειτουργεί το Μητρώο Αγροτικών Οργανώσεων

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί τις συλλογικές οργανώσεις των αγροτών για άμεση εγγραφή ή συμπλήρωση των εκκρεμοτήτων τους


Επαναλειτουργεί το Μητρώο Αγροτικών Οργανώσεων για τις εγγραφές Αγροτικών Συνεταιρισμών και η σχετική εφαρμογή βρίσκεται στον ιστότοπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, www.minagric.gr.

Το υπουργείο καλεί τις συλλογικές οργανώσεις των αγροτών για άμεση εγγραφή ή συμπλήρωση των εκκρεμοτήτων τους, ώστε αυτό, αφού ενημερωθεί και αποσαφηνιστεί ποιες είναι οι λειτουργούσες οργανώσεις, να αποτελέσει το εργαλείο εφαρμογής πολιτικής στην προσπάθεια ανάπτυξης των οργανώσεων.

Οι ήδη εγγεγραμμένοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί μπορούν, με τους κωδικούς πρόσβασής τους, να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους και να τα υποβάλουν σε μορφή αρχείων pdf (αντίγραφο καταστατικού και βεβαίωση εγγραφής στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο , ισολογισμούς και οικονομικές εκθέσεις τελευταίας τριετίας, αριθμό μελών σύμφωνα με το θεωρημένο αρμοδίως Βιβλίο Μητρώου Μελών, πρακτικό πρόσφατων αρχαιρεσιών για την ανάδειξη διοίκησης επικυρωμένο από αρμόδιο δικαστικό λειτουργό).

Επισπεύδονται οι διαδικασίες αποζημίωσης των κτηνοτρόφων

Ήδη, τα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ έχουν αποστείλει στην Κεντρική Υπηρεσία τα σχετικά στοιχεία


Επισπεύδονται με εντολή του προέδρου του ΕΛΓΑ Β. Έξαρχου, οι διαδικασίες αποζημίωσης των κτηνοτρόφων που εντός του 2013 απώλεσαν μεγάλο μέρος του ζωικού τους κεφαλαίου από πυρκαγιές, κεραυνούς και πλημμύρες.

Ήδη, τα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ έχουν αποστείλει στην Κεντρική Υπηρεσία τα σχετικά στοιχεία, τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν και σύντομα θα είναι εφικτή η πληρωμή των αποζημιώσεων, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των θεομηνιών.

Τρίκαλα - Ξεκίνησαν οι παραλαβές βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια της Ε.Α.Σ.

Στις πρώτες  παραλαβές βαμβακιού προχώρησε τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013 η Ε.Α.Σ. Τρικάλων στο ενωσιακό εκκοκκιστήριο του Μεγαλοχωρίου. Από το πρωί στο χώρο του εκκοκκιστηρίου είχαν συγκεντρωθεί παραγωγοί οι οποίοι μετέφεραν το βαμβάκι που μόλις είχαν συλλέξει στο εκκοκκιστήριο του Μεγαλοχωρίου. 

Ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους παραγωγούς οι οποίοι δήλωσαν την ικανοποίησή τους για τις καλές φετινές στρεμματικές αποδόσεις  οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και κατά τη συλλογή του βαμβακιού.  Επίσης, αναφέρθηκε και στην πολιτική που εφαρμόζει φέτος η Ένωση στο βαμβάκι.

Σύμφωνα με τον κ. Λιούτα, η τιμή του βαμβακιού που παραδίδεται στην Ένωση θα είναι ανοιχτή με 40 λεπτά το κιλό προκαταβολή συν δύο λεπτά επιπλέον για μεταφορικά. Επομένως, οι παραγωγοί που μεταφέρουν οι ίδιοι το βαμβάκι τους στην Ένωση θα λαμβάνουν ως προκαταβολή, 42 λεπτά το κιλό. Ως προς τα υπόλοιπα χρήματα, ο κ. Λιούτας δήλωσε ότι θα πληρωθούν με την εκκαθάριση η οποία θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι πληρωμές της προκαταβολής γίνονται άμεσα. Όπως δήλωσε ο κ. Λιούτας, ήδη οι παραγωγοί που παρέδωσαν τη Δευτέρα, μπορούν την Τρίτη να εκταμιεύσουν τα χρήματα της προκαταβολής από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ένωση πληρώνει αμέσως.

Η Ένωση και φέτος παραλαμβάνει βαμβάκι σε δύο Εκκοκκιστήρια. Στο Εκκοκκιστήριο του Μεγαλοχωρίου και στο Εκκοκκιστήριο των Σερβωτών.trikala.net

1ο Πανελλήνιο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ: Πέτυχε, δεν έτυχε

Με την ευχάριστη  παρατήρηση κατά την αξιολόγηση, την  Κυριακή, 8/9/2013, στο Κανάλι Πρέβεζας, ότι οι συμμετέχοντες θα επιθυμούσαν να μην επικαλύπτονταν οι σχεδιασθείσες παράλληλες δραστηριότητες, διότι «ήθελαν να συμμετέχουν σε όλες», και την, κατά τις δηλώσεις των συμμετεχόντων, ικανοποίηση των προσδοκιών τους, έκλεισε το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου, το οποίο ξεκίνησε ως μια περιφερειακή ανάγκη τήρησης υπεσχημένων της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας και ήδη εξαγγέλθηκε το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου για το 2014, με σύμπραξη όλων των Νέων Αγροτών Ηπείρου, σε σύμπτωση με το Διεθνές Έτος Οικογενειακής Γεωργίας, που ορίσθηκε από τον ΟΗΕ το 2014.

Οι πέραν του σχεδιασμού ενθουσιώδεις συμμετέχοντες έφεραν στα όρια της ομαλής λειτουργίας την διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου, που εξυπηρετήθηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την Αντιγόνη Παϊζάνη, τον Παναγιώτη Μακαδασόπουλο, τον Ανδροκλή Γιάτσογλου, τον Γιάννη Καρτεζίνη και την ομάδα Εθελοντών της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας, αφού αξιοποιήθηκαν ταυτόχρονα και οι τρεις αίθουσες στο Κανάλι και η μία αίθουσα στην Νέα Σαμψούντα, ενώ οι θεατές και ψηφίσαντες τελικά στον διαγωνισμό οργώματος (8/9/2013) σε παρακείμενο χωράφι, απλά μετακίνησαν τους πολυπληθείς ενδιαφερόμενους, όπως συνέβη και με την τελετή έναρξης (6/9/2013) που εξελίχθηκε στην κεντρική πλατεία του Καναλιού και την αγροτική βραδιά (7/9/2013) που έγινε στην αυλή του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέας Σαμψούντας Πρέβεζας «Η ΑΜΙΣΟΣ».

Τα 11 κανάλια και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης που κάλυψαν  την επίσημη έναρξη μετέφεραν  με τον αποτελεσματικότερο τρόπο  το μήνυμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ όπως το προσδιόρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας κ. Λεωνίδας Ραβανός, για κοινό μέλλον και κοινή απόφαση των κατοίκων της υπαίθρου για μια πιο ανθεκτική και βιώσιμη «γεωργία», καθώς και την εμψυχωτική και πλήρως τεκμηριωμένη κεντρική ομιλία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και τις ευλογίες του Πανοσιολογιότατου εκπροσώπου του Μητροπολίτη, του Βουλευτή Πρέβεζας κ. Κώστα Μπάρκα, του Δημάρχου Ζηρού κ. Δημήτρη Γιολδάση και τα εμπνευσμένα λόγια του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας κ. Ιωάννη Αυγέρη κατά την τελετή έναρξης στην κεντρική πλατεία του Καναλιού, την Παρασκευή, 6/9/2013, ενώ ίσως σημειολογικά σημαντικότατη ήταν και η παραμονή και συζήτηση όλων των προσκεκλημένων μαζί με τον Περιφερειάρχη κ. Α. Καχριμάνη, μέχρι αργά το βράδυ στον χώρο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ στο Κανάλι, γύρω από την ψησταριά, πάντα χάρις στις χορηγίες των τοπικών αγροτικών επιχειρήσεων.

Ανάμεσα στις πολυάριθμες  «καινοτομίες» του 1ου Πανελλήνιου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ μπορεί να καταγραφεί η πλήρης αξιοποίηση της ευρείας κοινωνικής συμπαράστασης, όπως εκφράσθηκε από τους πολυάριθμους χορηγούς και υποστηρικτές του 1ου Πανελλήνιου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ και η μεγάλη ανταπόκριση όλης της κοινωνίας της Πρέβεζας, και όχι μόνο. Έτσι μετά την ανακοίνωση ευχαριστιών της ΕΝΑ Πρέβεζας της 4/9/2013 στους χορηγούς και την ανακοίνωση ευχαριστιών της ΕΝΑ Πρέβεζας της 5/9/2013, πρέπει να συμπληρωθεί ο κατάλογος των ευχαριστιών και με τα νερά από την ΚΟΡΠΗ και το ΖΑΓΟΡΙ, ενώ ακόμα επισημαίνουμε ένθερμους χορηγούς επικοινωνίας μεταξύ των οποίων την Preveza Best, την ΤΟΜΗ, το ΒΗΜΑ Πρέβεζας και το Δημοτικό ραδιόφωνο Πρέβεζας.

Παρότι η ΕΝΑ Πρέβεζας θα προσπαθήσει να αποτυπώσει τα κυριότερα  σημεία του 1ου Πανελλήνιου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ στο επίσημο ιστοχώρο www.festival-newn.gr και enaprevezas.blogspot.com, το αποτυπωθέν μεγάλο ενδιαφέρον επιβάλει να δοθούν μερικά στοιχεία από τον διαγωνισμό οργώματος. Με κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους κκ Λεωνίδα Ραβανό, Χρήστο Πανούση και Παναγιώτη Ρούκα, από τους διαγωνισθέντες κατατάχθηκε πρώτος ο κ. Τιμολέων Μπέλος (με τρακτέρ Lantini), δεύτερος καλύτερος ο κ. Κώστας Τζήμας (με δενδροκομικό τρακτέρ New Holland), τρίτος ο κ. Νικόλαος Χήτας (με τρακτέρ Kubota), ενώ διακρίθηκαν ο κ. Δημήτρης Πάσχος (με τρακτέρ Deutz) και ο κ. Χρήστος Κόκκιος (με τρακτέρ International). Στους διαγωνισθέντες δόθηκαν έπαθλα από τους χορηγούς Σ. Ζηκίδη, Καλίτση-Κοντογιάνη ΟΕ και Δ. Λαϊνά, ενώ από τους ενθουσιώδεις θεατές δόθηκε δώρο στον κληρωθέντα αριθμό παρουσίας 125 (κ. Χρήστος Σακκαρίκας, Αμφιλοχία).

Με την σκέψη προσανατολισμένη στην ενιαία ύπαιθρο, στην ανάπτυξη και  προβολή της ελκυστικότητας της  υπαίθρου, στην ανάγκη για διαμόρφωση πολιτικών υποδοχής νέων ατόμων και δεξιοτήτων στην ύπαιθρο, αλλά και την εξασφάλιση τοπικής συνοχής στην φιλόξενη ελληνική ύπαιθρο οι συμμετέχοντες αναζήτησαν τον τρόπο κεφαλαιοποίησης καλών πρακτικών, που προωθεί το έργο PHILOXENIA plus του MED, όπως η Λιμόζ, η Ωβέρν και το Κλερμόν-Φεράν από την Γαλλία, που παρουσιάσθηκαν από τον κ. Απόστολο Καλλιατζίδη (2310228833, www.emloc.gr ).

Το 1ο Πανελλήνιο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ανέδειξε τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της αγροτικής επιχειρηματικότητας με τις Πετυχημένες Πρακτικές των ιδίων των Αγροτών-κατοίκων της Υπαίθρου μεταξύ των οποίων του Γιάνη Παϊζάνη (Πρέβεζα), του Νίκου Κορδαλή (Αττική), του Παύλου Γιαλαγκολίδη (Χαλκιδική) της Στέλλας Γκουδίνογλου (Θεσσαλονίκη), της Κατερίνας Γρηγοριάδου (Πέλλα), του Παναγιώτη Ξανθόπουλου (Κύπρος), της Αλεξάνδρας Γιαννάκη (Πρέβεζα), της Χριστίνας Αλαμπασίνη (Αχαΐα), του Πάγκαλου Καζάκη (Χαλκιδική), του Δημήτρη Γεώργα (Αργολίδα), του Βαγγέλη Κολλιού (Ιωάννινα), της Γεωργίας Ξώνα (Πρέβεζα), της Μαριάνας Νάστου (Πρέβεζα), του Γιώργου Παπαγεωργίου (Κιλκίς), του Δημήτρη Τσίρη (Ημαθία) της Βασιλικής Σιντώρης (Άρτα), της Έφης Μαλάμου (Αιτωλοακαρνανία) και πολλών άλλων.

Το κυριότερο  χαρακτηριστικό του 1ου Πανελλήνιου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ήταν η βιωματική μεταφορά εμπειριών, η προσπάθεια ανάπτυξης δεξιοτήτων και η «απομυθοποίηση» μερικών πολύ σημαντικών στοιχείων της αγροτικής επιχειρηματικότητας, ώστε ο αγρότης να τολμήσει την προσέγγιση στον καταναλωτή με δικά του ποιοτικά επώνυμα προϊόντα.

Με την βοήθεια  στελεχών της φημισμένης Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων έγινε τυροκόμηση με 80 λίτρα γάλα, μπροστά στα μάτια όλων σε χώρο μικρότερο από 25 τετραγωνικά μέτρα με μηχανήματα αξίας, όπως δηλώθηκε, ΜΟΝΟ 7.000€, προσφορά της Inox Design Kateris ΑΕ (24920 29240) και την τέχνη των κκ Θεοχάρη Ματσάγκα & Απόστολου Πέτρου.

Με την βοήθεια  της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος-ΕΑΦΦΕ έγινε παραγωγή σαπουνιών ελαιολάδου και γλυκερίνης με αιθέρια έλαια, στην Ν. Σαμψούντα, ώστε η καλλιέργεια αρωματικών φυτών να αξιοποιείται πλήρως με την τεκμηρίωση της Δρ Κατερίνας Γρηγοριάδου (Μυρτις, 6985586373) και την πρακτική της κας Στέλλας Γκουδίνογλου (ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ, 6976855676). Ένα αποστακτήριο αρωματικών ελαίων είναι της τάξης μερικών χιλιάδων Ευρώ (2-4.000€).

Στο εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών που στήθηκε  μόνο για το 1ο Πανελλήνιο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, με 6 Η/Υ και δίκτυο internet οι ενδιαφερόμενοι είχαν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και «έτρεξαν» την εφαρμογή Διαχείρισης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων ifarma κάνοντας χρήση των δωρεάν πρώτων 100 συνδρομών για όποιον ενδιαφέρεται (2310 804981, www.ifarma.agrostis.gr ).

Με πολύ μεγάλη προσέλευση ακόμα και απλών παρατηρητών  έγινε το εργαστήριο εμβολιασμού  βασιλισσών σε προνύμφες μελισσών για  την παραγωγή βασιλικού πολτού, δίνοντας ταυτόχρονα στοιχεία πετυχημένης μελισσοκομικής εκτροφής και παρασκευής κηραλοιφών, με την Δρ Φανή Χατζίνα (6947431299), της Δρ Malgorzata Bienkowska και την κα Χριστίνα Αλαμπασίνη στην Νέα Σαμψούντα

Στις πολύ ενδιαφέρουσες  παρουσιάσεις εντοπίσθηκαν νέα εργαλεία που κάνουν την αποτελεσματικότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης εξασφαλισμένη επιτυχία, όπως η συσκευή MaxGrow (6944360490, www.salinitysolution.com) που δίνει λύση στα προβλήματα των αλάτων του νερού, χωρίς χημικά, χωρίς αναλώσιμα, χωρίς επεμβάσεις στο δίκτυο άρδευσης, και η κατασκευή DNAsmart (210 2403400, www.dnasmart.gr) που είναι μια μονάδα υδροπονικής παροχής βιολογικής νωπής ζωοτροφής για κάθε εκτροφή δίπλα στον στάβλο χωρίς άλλες εξαρτήσεις και με το κόστους ζωοτροφής να φθάνει μόνο στο 1/5 της συνήθους.

Το 1ο Πανελλήνιο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ δημιούργησε έναν χώρο και για την επίδειξη ή/& δοκιμή μερικών εργαλείων της γνωστής STIHL, αλλά και μεγαλύτερων εργαλείων, όπως οι ακούραστοι συνεργάτες της ISUZU, της MAHIDRA και της NISSAN, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για όποιον άλλο θα ήθελε.

Τον επιστημονικό τομέα κάλυψε κυρίως η εμπνευσμένη εισήγηση του καθ Γιάννη Σκούφου (ΤΕΙ Ηπείρου) «Νέοι κτηνοτρόφοι, νέα μυαλά-Η γέφυρα από την κτηνοτροφική παράδοση στην κτηνοτροφική καινοτομία», η εισήγηση του Δρ Ιωάννη Ζαρκάδα (ΑΕΙ Ιωαννίνων) « Η κτηνοτροφία παράγει απόβλητα ή ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ?», η προσέγγιση της κας Αλεξάνδρας Χρυσοχόου «Η παραγωγή αυγοτάραχου στην Ελλάδα», η παρουσίαση του κ. Θεόδωρου Κορωναίου «Η νέα ΚΓΠ» και τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Άλκης Καλλιατζίδης (GRISIplus) «Η Γεωπληροφορική στην ανάπτυξη της ελκυστικότητας των ευρωπαϊκών αγροτικών περιοχών», πάντα με την συμβολή και την συνεργασία του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας, που λειτουργεί και ως αμορτισέρ ισορροπίας κατά τις δραστηριότητες της ΕΝΑ Πρέβεζας.

Ο Σύλλογος Γευσιγνωσίας & Γαστρονομίας Πρέβεζας ΜΙΘΑΙΚΟΣ «έκλεψε» τις εντυπώσεις, και τις γεύσεις, αφού η κα Αλεξάνδρα Γιαννάκη μαγείρεψε  μπροστά στα μάτια όλων τσιπούρα Πρέβεζας με σέλινο, συνδυάζοντας, και διεγείροντας, όλες τις αισθήσεις των συμμετεχόντων στην επίδειξη, με την βοήθεια και τον πλήρη εξοπλισμό που έφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παύλος Αλεξάνδρου, προσφέροντας μια νότα ακόμα στα Θεσμοφόρια, στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και τον τοπικό πολιτισμό (γαστρονομία).

Όλη η κοινωνία της Πρέβεζας, και όσοι την εκφράζουν, ήταν στο 1ο Πανελλήνιο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, και οι συμμετέχοντες ένοιωσαν πλήρως την Πρέβεζα στην καρδιά τους και στο μυαλό τους, με τις γεύσεις, τις επισκέψεις, τις πληροφορίες, τις εμπειρίες και την καλή ατμόσφαιρα, που μπορούσε να ενσωματώσει ακόμα και απλά περίεργους επισκέπτες-σχολιαστές της πραγματικής ζωής και όχι πραγματικούς συμμετέχοντες στην κοινωνία της υπαίθρου.

Την πληθώρα και την γρήγορη εναλλαγή εντυπώσεων και κλίματος συμπλήρωσαν οι επισκέψεις μελέτης στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ζηρού, η επίσκεψη στην λίμνη Ζηρού, η επίσκεψη στα ερείπια του υδραγωγείου της αρχαίας Νικόπολης (300.000 κατοίκων τότε) και η ενημέρωση για το αρχαίο ρωμαϊκό ελαιοτριβείο (κα Ανθή Αγγέλη), η επίσκεψη στο εκτροφείο πέστροφας με προσφορά νωπής ή/& καπνιστής πέστροφας του κ. Βαγέλη Κολλιού και το κέντρο ψαριών Il mondo του κ. Δημήτρη Σιούτα (http://www.freshfish-ilmondo.gr)

Αποκορύφωση των  βιωματικών εργαστηρίων ήταν η προσομοίωση  Αγοράς Αγροτών που έγινε στον χώρο μπροστά στις αίθουσες του Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου, επί της Ιονίας οδού, στο Κανάλι, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους ήθελαν να προμηθευτούν ολόφρεσκα αγροτικά προϊόντα της Πρεβεζάνικης γης, κυρίως όμως να συνομιλήσουν με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές των αλλαγών νοοτροπίας και της εφαρμογής νέων θεσμών. Η Αγροτική Αγορά Πρέβεζας σχεδιάσθηκε και πραγματοποιήθηκε «από κάτω» και τώρα πλέον τεκμηριώνεται και υιοθετείται από πολλούς και από την πολιτεία.

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ εντάχθηκε στο νέο θεσμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ 2013», οργανώθηκε από την Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, αξιοποιώντας όλη την καλή θέληση της τοπικής κοινωνίας και εθελοντών, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, με την τεχνογνωσία του ΑγρΟραμα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων-ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ 2013, στηριζόμενο σε πλήθος τοπικών χορηγών (κυρίως σε είδος) και χορηγιών επικοινωνίας.

Για την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας, Ο Πρόεδρος ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΡΑΒΑΝΟΣ,

6974111252, enaprevezas @yahoo.gr, enaprevezas.blogspot.com, www.festival-newn.gr

Πανελλήνιο Συνέδριο – Έκθεση «ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, Προοπτικές & δυνατότητες»

Την Κυριακή-Δευτέρα, 15-16 Σεπ, 10.00-20.00, στο Ξενοδοχείο Athens Plaza-Σύνταγμα γίνεται το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο – Έκθεση «ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, Προοπτικές & δυνατότητες». 

Στα πλαίσια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν προτάσεις όπως καλλιέργειες για στέβια, ιπποφαές, blueberry, goji berry, μύρτιλο, aloe vera, ροδιές, τρούφα, μανιτάρια, αρωματικά φυτά, βιοκαύσιμα, πέλετς (pellets), αγριαγκινάρα, βελανιδιές, σαλιγκαροτροφία, σμέουρα, μύρτιλο, βατόμουρο, αρόνια, λουλούδια, κ.ά. Κόστος συμμετοχής: 15 €/ημέρα. Για συμμετοχή Πλ: 210 7568888 ή info@eleotexnia.gr, www.agrorama.com

Η Γυναικεία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΜΥΓΔΟΝΙΑ, με έδρα στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και αντικείμενο χειροποίητες βοτανοδημιουργίες με Ελληνικά βότανα (σαπούνια, κεραλοιφές, βοτανόλαδα, αλάτια κλπ), διευρύνει τις εργασίες της και δέχεται αιτήσεις για νέα μέλη - συνεταίρους σε περιορισμένο αριθμό. 

Οι νέες συνεταίροι θα ήταν καλό να έχουν γνώσεις ή εμπειρία μεταποίησης και χρήσης βοτάνων, να μπορούν να διαθέσουν ελάχιστο χρόνο προσφοράς εργασίας 4 ώρες/ημερησίως και να κατέχουν πνεύμα συνεργασίας και συλλογικότητας, με κοινωνικές ευαισθησίες. Το κεφάλαιο συμμετοχής είναι 300€, που θα καταβληθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Οι ενδιαφερόμενες παρακαλούνται να στείλουν βιογραφικό στο ksemygdonia@gmail.com Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, Πρόεδρος ΜΥΓΔΟΝΙΑ ΚοινΣΕπ

Οινογευσία 2013 και διαγωνισμός για ερασιτέχνες στη Δράμα

Ο Σύλλογος «Άμπελος και Οίνος της Ηδωνίδας Γης» και το «Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας» συνδιοργανώνουν την εκδήλωση: Οινογευσία 2013 – 9ος Διαγωνισμός Ερασιτεχνικών Οίνων & Αποσταγμάτων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη & Παρασκευή 19 & 20 Σεπτεμβρίου 2013 στην Δράμα.


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

1η μέρα : Πέμπτη 19/9/2013 ώρα 18.00: Δοκιμασία Ερασιτεχνικών Οίνων-Αποσταγμάτων.
Χώρος : Ξενοδοχείο XENIA -ΔΡΑΜΑ

2η μέρα: Παρασκευή 20/9/12 ώρα 19.30: Τελετή απονομής Βραβείων του Διαγωνισμού – Δεξίωση με τοπικά εδέσματα και Οίνο που θα προσφέρουν τα Οινοποιία της περιοχής μας. Χώρος Θεατράκι Αγ .Βαρβάρας ‘Σωκράτη Δημητριάδη’.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό να προσκομίσουν τις σχετικές φιάλες μέχρι 16/9/2013 στα γραφεία του Συλλόγου, κτίριο πρώην Τελωνείου, στην Δράμα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας :6972 961965
Για περισσότερες πληροφορίες , επικοινωνήσετε με το τηλ. 6985 018250.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...