Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Μεσαρά: Μπέρδεμα με τα βοσκοτόπια φέρνουν οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας

Αναστάτωση ξανά για τους επιλέξιμους βοσκότοπους στην Κρήτη, όπως αποκαλύπτει με έγγραφό του ο Συνεταιρισμός Μεσαράς, ο οποίος ζητά εξηγήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας. Προ εκπλήξεως βρέθηκαν τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου εκατοντάδες κτηνοτρόφοι που επισκέφθηκαν τις συνεταιριστικές οργανώσεις τους για να ελέγξουν τις επιλεξιμότητες που τους δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με τους βοσκότοπους:

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ άλλαξε ξανά τα κριτήρια επιλεξιμότητας με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι είτε να εμφανίζονται με περισσότερες εκτάσεις από αυτές που δήλωναν (!) είτε με κατά πολύ λιγότερες.

Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στη διανομή όχι μόνο των δημοτικών αλλά και των ιδιωτικών εκτάσεων. Και το μεγαλύτερο ζήτημα που ανακύπτει είναι με τους κτηνοτρόφους που οι βοσκότοποι τους έχουν «κλειδώσει» βάσει των κριτηρίων επιλεξιμότητας που είχε δώσει πριν λίγους μήνες ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Να ξεκαθαρίσει επιτέλους τι ζητά!» καλεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης. Ο ίδιος απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αλέξανδρο Οφίδη επισημαίνει: «Ας μας απαντήσει τώρα ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού αν θα γίνουν πράξη οι υποσχέσεις του προς τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης ότι δεν θα έχουν πρόβλημα στην ενιαία ενίσχυση»

Η επιστολή του συνεταιρισμού Μεσαράς
Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ η οποία κοινοποιείται στην περιφερειακή διεύθυνση του Οργανισμού, την ΠΑΣΕΓΕΣ και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Ηρακλείου ο συνεταιρισμός Μεσαράς αναφέρει τα εξής:

«Για πρώτη φορά φέτος εφαρμόστηκε η χρήση συντελεστή επιλεξιμότητας για  τους βοσκότοπους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική καθυστέρηση στη διανομή των κοινοτικών βοσκοτόπων. Παρά την εξέλιξη αυτή η κατανομή των κοινοτικών βοσκοτόπων είχε ξεκινήσει και είχε υλοποιηθεί κατά ένα μεγάλο μέρος και σύμφωνα με τις καινούργιες απαιτήσεις που είχαν προκύψει για τις αιτήσεις παραγωγών που ήταν στον έλεγχο τηλεπισκόπησης και αγγίζει για την περιοχή αρμοδιότητας μας το  80% των παραγωγών.

Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, υπήρξε ανατροπή της υφιστάμενης διανομής επειδή σε αρκετές ενότητες άλλαξε ο συντελεστής επιλεξιμότητας. Κτηνοτρόφοι θα βρεθούν με επιπλέον έκταση και μία άλλη μερίδα παρόλο που διατηρεί αρκετά ζώα με έγκριση από το δήμο για χρήση βοσκοτόπου θα βρεθεί με έκταση μικρότερη, που δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των εκτατικών δικαιωμάτων.

Αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι αλλαγές αυτές ήρθαν μετά από το κλείδωμα των αιτήσεων τηλεπισκόπησης κρίνεται αναγκαία για την περιοχή μας η μη περαιτέρω μείωση του συντελεστή επιλεξιμότητας σε όλες τις κοινόχρηστες ενότητες.
Σε διαφορετική περίπτωση ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσαράς καμία ευθύνη δεν θα φέρει για δικαιώματα κτηνοτρόφων τα οποία δεν θα πληρωθούν και για χρήματα πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης τα οποία θα χαθούν.
Επισημαίνουμε ότι το 2013 είναι έτος αναφοράς για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και επομένως η κάθε απώλεια θα επηρεάσει άμεσα τους παραγωγούς στο μέλλον.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες». 

Μεγάλες καταστροφές στην ορεινή Ολυμπία από χαλαζόπτωση

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση, τα ξημερώματα της Τρίτης, κυρίως σε ελαιοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. 


Με το πρώτο φως της ημέρας οι αγρότες επισκεπτόμενοι τα χωράφια τους, διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής έναν περίπου μήνα πριν από τη συγκομιδή των καρπών.

Σύμφωνα με το patrisnews, σε ορισμένα χωριά διεκόπη η ηλεκτροδότηση ώς το μεσημέρι.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, η οικονομική καταστροφή των αγροτών είναι μεγάλη, καθώς οι άνθρωποι αυτοί περίμεναν τη συγκομιδή και την πώληση του ελαιολάδου τους για να ζήσουν. Τώρα, ζητούν την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ, ώστε να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες των τοπικών διαμερισμάτων Ηράκλειας, Καυκανιάς, Χελιδονίου, Νεράιδας, Κρυονερίου, Πλατάνου, Κλαδέου, Μάγειρα, Πεύκων, Λάσδικα, Λάλα, Νεμούτας, Αχλαδινής, Πουρναρίου, Πελοπίου, Μουριάς, Κάμενας, Λούβρου, Βασιλακίου και Ξηρόκαμπου.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας αναφέρει πως ήδη έχει προχωρήσει στην άμεση αναγγελία των ζημιών προς τον ΕΛΓΑ και σε επικοινωνία με το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Πάτρας για την αποστολή κλιμακίου καταγραφής των καταστροφών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το κλιμάκιο θα επισκεφθεί την περιοχή εντός της εβδομάδας.

Τέλος, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας καλεί όλους όσους επλήγησαν από την χαλαζόπτωση να επικοινωνήσουν με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για την σωστή και έγκαιρη υποβολή της δήλωσης των ζημιών.

Ηλεία: Καταστροφές στα ελαιόδεντρα λόγω χαλαζόπτωσης

Οι αγρότες ζητούν άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ, ώστε να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν


Τραγικές οι διαπιστώσεις της επόμενης ημέρας για εκατοντάδες αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, oι οποίοι εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αντιλήφθηκαν ότι καταστράφηκαν τόσα στρέμματα ελαιόδεντρων, έναν περίπου μήνα πριν από τη συγκομιδή των καρπών.

Με το πρώτο φως της ημέρας οι αγρότες επισκεπτόμενοι τα χωράφια τους, διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής.

Η εικόνα τραγική… Το θέαμα που αντίκρισαν, επιβεβαίωσε τα χειρότερα σενάρια που είχε δημιουργήσει το μυαλό τους με την έναρξη της καταιγίδας εξαιτίας της έντασης του ανέμου και του μεγέθους που είχε το χαλάζι.

Μάλιστα εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι έξι ώρες μετά, το χαλάζι δεν είχε λιώσει.

patrisnews.gr 

Δίμηνη παράταση της σύμβασης για το ΟΣΔΕ του 2013 - Πότε θα καταβληθούν τελικά οι προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης;


Αυγενάκης προς Τσαυτάρη

Στην παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην σύμβαση με την κοινοπραξία «ΠΑΣΕΓΕΣ – NEUROPUBLIC Α.Ε.» για το ΟΣΔΕ του 2013 μέχρι τις... 7 Νοεμβρίου και τους κινδύνους μη ολοκλήρωσης του ΟΣΔΕ στην ώρα του που είναι οι αρχές Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της προκαταβολής (50%) της ενιαίας ενίσχυσης, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Η Κοινοπραξία ζήτησε με έγγραφό της την παράταση «λόγω αντικειμενικών δυσκολιών που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά της», όπως αναφέρει, ωστόσο υπάρχει έντονη ανησυχία, καθώς το ΥΠΑΑΤ θα ήταν έτοιμο για να δώσει την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ως τις 20 Οκτωβρίου αλλά αφού είχαν ολοκληρωθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι στο ΟΣΔΕ.

Στην απόφαση για παράταση αναφέρεται ότι «εγκρίνουμε τη μετάθεση του χρόνου παράδοσης των εργασιών της από 07-03-2013 Πρόσθετης Πράξης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων προαίρεσης του έτους 2013, που προβλέπονται στην υπ' αριθμ. 6023/ΡΜ/2011 Σύμβαση, σύμφωνα με το από 06-09-2013 έγγραφο της Ένωσης Εταιριών «ΠΑΣΕΓΕΣ –NEUROPUBLIC Α.Ε.», το υπ' αριθμ. 103272/27-09-2013 έγγραφο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και της Επιτροπής Διενέργειας και Αξιολόγησης Προσφορών του Διαγωνισμού και για τους λόγους που αναφέρονται σε αυτά και μνημονεύονται στο σκεπτικό της παρούσας, έως τις 07-11-2013».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την υπογραφείσα Σύμβαση, καθώς και την από 07-03-2013 επ’ αυτής Πρόσθετη Πράξη μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ένωσης «ΠΑΣΕΓΕΣ – NEUROPUBLIC Α.Ε.», το εν λόγω έργο, αξίας 27 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., αφορά την ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης για το έτος 2013, με χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και παράδοσης των εργασιών, εντός έξι μηνών από την υπογραφή της, έως τις 07-09-2013.

Τέλος, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, για ποιους λόγους ζητήθηκε παράταση από την κοινοπραξία «ΠΑΣΕΓΕΣ – NEUROPUBLIC Α.Ε.» και πότε προβλέπεται να καταβληθούν τελικά οι προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης;

Ξεσηκώνονται οι αγρότες της Κρήτης με αφορμή την φορολογία των αγροτεμαχίων

του Λεωνίδα Γ. Κουδουμογιαννάκη

Σε ξεσηκωμό ετοιμάζονται οι αγρότες της Κρήτης αντιδρώντας στην  άδικη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και ζητούν την απαλλαγή φορολόγησης τους,  καθώς κρίνουν ότι ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη.

Με δεδομένο ότι σε καμιά περίπτωση ο αγροτικός πληθυσμός της Κρήτης και όλης της Ελλάδας, δεν πρόκειται να δεχτεί την «παγκόσμια πρωτιά» φορολόγησης των αγροτεμαχίων, που αποτελούν τον παραγωγικό συντελεστή για τον αγρότη, οι αγρότες της Κρήτης ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια σε παγκρήτιο επίπεδο.

Στην ενδοχώρα της Κρήτης, στο παραγωγικό Τυμπάκι, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 13:00 μ.μ. στην αίθουσα του νηπιαγωγείου Τυμπακίου, τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης προσκαλούν σε παγκρήτια συνάντηση, τους εκπροσώπους αγροτικών παραγωγικών τάξεων, ευρωβουλευτές και βουλευτές της Κρήτης, τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους, τους  Δημάρχους του νησιού, για αγροτικά ζητήματα με κορυφαίο θέμα την φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής δήλωσε: «Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων που προωθεί η Κυβέρνηση θα είναι η ταφόπλακα του αγροτικού κόσμου. Δεν μπορεί να φορολογείται το εργαλείο δουλειάς του αγρότη που είναι το χωράφι. Είναι μοναδική περίπτωση και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Το νομοσχέδιο θίγει περισσότερους τους αγρότες της Κρήτης, διότι η πλειονότητα των αγροτεμαχίων προσεγγίζει σε αγροτικούς δρόμους, ένα μεγάλο τμήμα της Κρητικής γης βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ακτογραμμή, ο κλήρος είναι μικρός, ιδιαίτερα το θερμοκήπιο συνυπάρχει με την κατοικία του αγρότη, οι αντικειμενικές αξίες στην Κρήτη είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που πολλαπλασιάζει το τελικό ποσό του φόρου σε σχέση με την φορολόγηση αγροτεμαχίων άλλων αγροτικών περιοχών της χώρας.

Αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο ο αγρότης δεν θα εισπράττει την επιδότηση του, αφού το κράτος θα αδειάζει τον τραπεζικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση των χρεωμένων φόρων από το Υπουργείο Οικονομικών».

Οι αγρότες της Κρήτης στην συνάντηση τους την Κυριακή στο Τυμπάκι, περιμένουν από τους βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχη και δημάρχους της Κρήτης να ξεκαθαρίσουν την θέση τους στο θέμα αυτό. Οι αγροτικοί φορείς του νησιού, τονίζουν ότι πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Η στάση των αγροτών και η μεθόδευση του αγώνα θα εξαρτηθεί πολύ από την στάση και τις θέσεις τους στο μείζον θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων και σε μια σειρά άλλα ζητήματα του αγροτικού κόσμου.

Σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών,  οι αγρότες της Ιεράπετρας ζήτησαν  να αποσυρθεί η φορολογία για τα αγροτεμάχια, καθώς κρίνουν ότι ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη, με δεδομένο τις αυξήσεις 58% στα αγροεφόδια, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο πετρέλαιο, στα διάφορα τέλη, και χαράτσια, αλλά και της γενικής τρέχουσας οικονομικής δυσπραγίας. Στην επιστολή τους τονίζουν:

«Κύριε Υπουργέ, σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος του δήμου μας διαμαρτύρεται έντονα, και ενημερώνει σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ούτε τους παράλογους και άδικους συντελεστές φορολόγησης των αγροτεμαχίων, αλλά ούτε και οποιαδήποτε φορολόγηση στους συντελεστές παραγωγής (αγροτεμάχια).

Κύριε Υπουργέ, έχομε υποστεί μια τρομακτική μείωση του εισοδήματός μας, από παράλογες αυξήσεις έως και 58% στα αγροεφόδια, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο πετρέλαιο, στα διάφορα τέλη, και χαράτσια. Επίσης, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, έχομε μια σημαντική μείωση στις τιμές διάθεσης των προϊόντων που παράγουμε έως και αδυναμία της διάθεσής τους. Όλα αυτά μαζί έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα δυσφορίας και εγκατάλειψης του πρωτογενή τομέα, που όχι μόνο δεν θα φέρει την ανάπτυξη που όλη η κυβέρνηση ευαγγελίζεται, αλλά οδηγεί σε όλο και πιο μεγάλα κομμάτια γης και θερμοκηπίων ακαλλιέργητα και σε καθημερινές αυτοκτονίες.

Για όλα τα ανωτέρω, ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα η φορολογία των αγροτεμαχίων στους αγρότες. Διότι δεν αντέχομε άλλα βάρη και κατ’ αυτό τον τρόπο δεν επιτυγχάνεται ανάπτυξη, αλλά εγκατάλειψη και εξαθλίωση στον πρωτογενή τομέα, με ότι αυτό συνεπάγεται στον αγροτικό κόσμο αλλά και στην πολιτεία γενικότερα.

Σας δηλώνουμε κύριε Υπουργέ, ότι εάν επιχειρήσετε να εφαρμόσετε όλους αυτούς τους παράλογους και άδικους συντελεστές φορολόγησης των εργαλείων της δουλειάς μας, θα βρείτε σύσσωμο τον αγροτικό κόσμο όλης της χώρας απέναντί σας, με κάθε μορφή αγώνα, και σίγουρα ξέρετε πως όταν ο αγρότης ξεσηκώνεται, δεν τον σταματάει τίποτα».


http://104fm.gr/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...