Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Η φήμη της Αγκινάρας στο Κεφαλοχώρι Κώμη Τήνου ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας!

Το Σαββατόβραδο στις 14 Μαΐου 2011 γιορτάστηκε στο Κεφαλοχώρι Κώμη της Τήνου η αδιάκοπη και επίπονη εργασία των γεωργοκτηνοτρόφων της εύφορης περιοχής του Λιβαδιού Κώμης - Καλλονής. Είναι μια τιμητική γιορτή σ΄ αυτούς που κοπιάζουν καθημερινά για τον επιούσιο και προσφέρουν παράλληλα γευστικά λαχανικά και φρούτα καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου και στην Τήνο και στην λαχαναγορά της Αθήνας.

Οι κάτοικοι της Κώμης Τήνου, η Τοπική Κοινότητα Κώμης, ο Δήμος Τήνου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνέδραμαν και μας πρόσφεραν ευκαιρία για «γευστική» διασκέδαση στην πλατεία Πλατάνου της Κώμης Τήνου. Αγκιναροστόλισαν και επιμελήθηκαν κατάλληλα το χώρο της γιορτής, νοικοκυρές και νέοι της Κώμης, παρουσιάζοντας ένα ωραίο έξυπνο θέαμα! Βέβαια η μεγάλη προσφορά ανήκει στους παραγωγούς και στις νοικοκυρές της Κώμης που για πολλές μέρες ασχολήθηκαν για να μας παρουσιάσουν τα εκλεκτά και νόστιμα φαγητά με βάση την αγκινάρα. Τίμησαν με τη παρουσία τους, τους παραγωγούς – κατοίκους της Κώμης ο Υφυπουργός και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Π. Ρήγας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γ. Πουσαίος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Π. Κροντηράς, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι του Δήμου Τήνου, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και πολύς κόσμος από την Τήνο, τη Σύρο, τη Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη της Ελλάδας. Αντιπροσωπεία υπήρξε και από τη Αυστραλία, για να γνωρίσει το γεγονός επί τόπου. Χαιρετισμό απεύθυναν στη γιορτή η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κώμης κ. Μ. Δενεκαρία και ο Δήμαρχος Τήνου κ. Π. Κροντηράς. Η ορχήστρα με τη μουσική και τα τραγούδια της συνόδευε στο κέφι τους επισκέπτες και καλεσμένους, μαζί με τη δωρεά προσφορά σε όλους αγκιναροφαγητών και κρασιού

Οικονομική ανάσα για την ΕΑΣ Ροδόπης

Βαθιά οικονομική ανάσα για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού Ροδόπης, που αποφάσισε να «βάλει χέρι» στην ακίνητη περιουσία της προκειμένου να λύσει έντονα προβλήματα ρευστότητας, τα οποία δεν επέτρεπαν την εξυπηρέτηση υποχρεώσεων ούτε καν προς το προσωπικό.
Ρόλο ασημικών «έπαιξαν» δύο ακίνητα της Ένωσης μέσα στο κέντρο της Κομοτηνής, τα οποία πωλήθηκαν στην ΑΤΕbank, έναντι τιμήματος συνολικού ύψους 6,5 εκ. ευρώ.
Η «ένεση» ρευστότητας που προέκυψε από την εκχώρηση παγίων, έδωσε τη δυνατότητα στη διοίκηση της ΕΑΣ Ροδόπης να πιστώσει ποσό 2,3 εκ. ευρώ, στους λογαριασμούς των εργαζομένων της, οι οποίοι παρέμεναν απλήρωτοι για μήνες, αλλά και, ταυτόχρονα, για την αποπληρωμή άλλων οικονομικών υποχρεώσεων προς τρίτους.
Η συνολική ακίνητη περιουσία της τοπικής ΕΑΣ ξεπερνά τα 40 εκ. ευρώ και ως εκ τούτου δεν δημιουργείται πρόβλημα από την πώληση των δύο ακινήτων. Το πρώτο από αυτά ήταν το ακίνητο στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία της Ένωσης στην οδό Αγίου Γεωργίου και το έτερο μια σειρά από γραφεία και διαμερίσματα σε οικοδομή της περιοχής δημοτικής αγοράς.
Για τους επικεφαλής της Ένωσης, εξάλλου, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο δεν ανησυχούν για τη μεταβίβαση, καθώς η συναλλαγή εκτελέστηκε με τη συναίνεση των συνεταιριστών και με απόφαση της γενικής συνέλευσης.
«Τώρα πρέπει να βάλουμε τα θεμέλια για μια υγιή επιχείρηση, που θα εξυπηρετεί τους μετόχους της και τους αγρότες με αξιοπιστία και φερεγγυότητα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από μέλη της διοίκησης της ΕΑΣ Ροδόπης, τα οποία συμπληρώνουν με νόημα πως ο χώρος των συνεταιρισμών και τα προβλήματά τους, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια μικρογραφία του γενικότερου προβλήματος που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα αυτή την περίοδο και πως υπό το πρίσμα αυτό η πώληση των ακινήτων έγινε γιατί «έπρεπε να αποφασίσουμε ή θα πάμε μπροστά ή θα βουλιάξουμε ακόμη περισσότερο».
[αναδημοσίευση από το INPOST.gr]

Οι Νέοι Αγρότες για την Προώθηση των Αγροτικών Προϊόντων

Η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας σε συνεργασία με το ΤΕΙ Πειραιά, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στα πλαίσια του έργου «Επιστημονική Υποστήριξη Νέων Αγροτών» της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς διοργανώνει ημερίδα το Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011, στις 19.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων της πρώην Νομαρχίας Αργολίδας, στο Ναύπλιο, με τίτλο «Καινοτόμοι Τρόποι Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων».

Η κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα (πρόεδρος ΕΝΑ Αργολίδας-6976562330) δήλωσε:

Ξέρουμε πολύ καλά όλοι ότι ο πλούτος παράγεται από τους αγρότες στον πρωτογενή τομέα, απλά οι πλούσιοι βρίσκονται στον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Με διάφορες τεχνικές και νομοθεσίες αποκλείουν ουσιαστικά τους αγρότες ή δημιουργούν «ισοδυνάμου προς αποκλεισμό» καταστάσεις στην διαχείριση των αγροτικών τους προϊόντων. Είμαστε παραγωγικοί, αλλά χαμένοι στον παγκόσμιο ιστό. Δεν λειτουργούν Δημοπρατήρια Αγροτικών Προϊόντων και η Επιστημονική Έρευνα δεν ακουμπά τους αγρότες, ειδικότερα όσον αφορά την προώθηση από τους ίδιους τους αγρότες.

Επιβάλλεται οργανωμένη επιστροφή στην τοπική ανασυγκρότηση όπου πλέον οι οργανωμένες τοπικές αγροτικές κοινωνίες θα έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο και οι αυτάρκεις τοπικές οικονομίες με τα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας και την ανάπτυξη Τοπικών Εφοδιαστικών Αλυσίδων, θα πρέπει να είναι το μέλλον για τους Νέους Αγρότες.

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, για πρώτη φορά προσπαθεί πιλοτικά να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα για την Επιστημονική στήριξη των Νέων Αγροτών. Το επιστημονικό κομμάτι ανέλαβε μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος το ΤΕΙ Πειραιά, και η ημερίδα της 4-6-2011, στις 7μμ, στο Ναύπλιο, είναι η πρώτη δημόσια εκδήλωση του έργου.

Στην ημερίδα θα παρουσιασθούν οι εξελίξεις του έργου στα θέματα:

Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης μικροκλίματος καλλιέργειας (Δ. Πυρομάλης),
Έρευνα αγοράς και καινοτόμοι τρόποι προώθησης αγροτικών προϊόντων (Ι. Μπουρής),
Μελέτη και σχεδίαση αυτοδύναμης ενεργειακά αγροτικής μονάδας (Α. Ντούνης),
Κατασκευή ιστοσελίδας Π.Ε.Ν.Α. και δημιουργία forum (Χ. Δρόσος),
Προώθηση καινοτόμων μορφών και μεθόδων καλλιέργειας (Α. Ευθυμιάδου), και
Αγροτική Επιχειρηματικότητα (Δ. Μιχαηλίδης)

Μετά την επιτυχή παρουσίαση της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας & Αγροτουρισμού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στις 13-5-2011, αλλά και την πολύ χρήσιμη ανταλλαγή εμπειριών για την Αγρ. Επιχειρηματικότητα στην ΠΡΑΞΗ, όπου μετείχε ο κ. Ε. Μπινιάρης, στις 14-5-2011, η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας προετοιμάζεται τόσο για το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Χίος, 9-11/9/2011), όσο και για Γιορτές Τοπικής Ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων και στον Ορχομενό Βοιωτίας στις 1-2/10/2011 με σύμπραξη της ΕΝΑ Αργολίδας και του ΤΕΙ Πειραιά.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...