Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Ίδρυσαν σύλλογο τα θύματα ζωοκλοπών στο Ρέθυμνο-Μέτρα ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Τα αυξημένα κρούσματα ζωοκλοπής ανησυχούν έντονα τους κτηνοτρόφους του νομού Ρεθύμνου, καθώς δηλώνουν ανήμποροι να προστατεύσουν τα κοπάδια τους, ειδικά τις νυχτερινές ώρες, ενώ εκφράζουν φόβους ότι... το φαινόμενο θα σημειώσει περαιτέρω έξαρση.

Ήδη, ιδρύθηκε Σύλλογος Παθόντων Ζωοκλοπής, του οποίου τα μέλη είναι κτηνοτρόφοι που έχουν πέσει θύματα ζωοκλεφτών και στόχος τους είναι η κατάθεση προτάσεων για από κοινού αντιμετώπιση της θλιβερής κατάστασης την οποία βιώνουν σε σχέση με την απώλεια της ζωικής περιουσίας τους.

Χθες, εκπρόσωποι των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ρεθύμνου, Αμαρίου και Ανωγείων επισκέφθηκαν τον αναπληρωτή αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου, Ανδρέα Δασκαλάκη, στον οποίο εξέθεσαν τη δυσάρεστη πραγματικότητα της ζωοκλοπής και του ζήτησαν την βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία των ποιμνίων τους. Ζήτησαν περισσότερη αστυνομική δύναμη για μεγαλύτερη προστασία και επεσήμαναν την ανάγκη πεζής αστυνόμευσης τις νυχτερινές ώρες σε κομβικά σημεία-περάσματα, ώστε να αποτρέπονται οι ενέργειες των δραστών-ζωοκλεφτών.

Βέβαια, όπως επανειλημμένα έχουν αναφέρει τα «Ρ.Ν.» σε ρεπορτάζ τους, στις αστυνομικές αρχές δεν φτάνουν ποτέ όλα τα περιστατικά ζωοκλοπής, αφού τα πολλά θύματα-κτηνοτρόφοι δεν τα καταγγέλλουν από διπλό φόβο: είτε γιατί φοβούνται αντεκδίκηση από πλευράς τον θυμάτων είτε φοβούνται ότι αν εμπλέξουν τις αστυνομικές αρχές δεν θα βρουν ποτέ τα ζώα τους και προτιμούν την ανεύρεσή τους με την μέθοδο των «ρωτηχτάδων» και του «σασμού».

Ο κ. Δασκαλάκης επεσήμανε στους κτηνοτρόφους ότι πρόκειται περί λανθασμένης αντίληψής τους η μη καταγγελία και προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι μόνο αν καταγγέλλεται κάθε περιστατικό ζωοκλοπής υπάρχει ελπίδα να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, καθώς η σιωπή είναι εκείνη που αποθρασύνει τους ζωοκλέφτες και τους ανοίγει τον δρόμο για να διαπράττουν ανενόχλητοι το «έργο τους».

Ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής δεσμεύτηκε για όσο το δυνατόν περισσότερη αστυνόμευση την νύχτα στην ενδοχώρα, ωστόσο ζήτησε τη συνεργασία των ίδιων των κτηνοτρόφων στην κατεύθυνση της πάταξης του φαινομένου τόσο με τις καταγγελίες τους όταν πέφτουν θύματα ζωοκλεφτών όσο όμως και με την τήρηση της νομιμότητας από την πλευρά τους, δηλαδή να τοποθετούν το υποχρεωτικό ενώτιο σε κάθε ζώο του κοπαδιού τους και επιπλέον να μην σφάζουν κανένα ζώο εκτός σφαγείων.
flashnews.gr

Η υπερπροσφορά ισπανικών επιτραπέζιων σταφυλιών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα (29/7/2013) η συγκομιδή σουλτανίνας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι και η ποιότητα πολύ καλή. 

Στην Κόρινθο η σουλτανίνα αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 8 με 12 Αυγούστου. Υπάρχουν φόβοι για προβλήματα στις εξαγωγές, εξαιτίας της μεγάλης προσφοράς που υπάρχει στις ευρωπαϊκές από ισπανικά σταφύλια καθώς και της χαμηλής ζήτησης. Στον Τύρναβο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα απορροφητικότητας για τα σταφύλια της ποικιλίας Cardinal, ενώ καλά ξεκίνησαν οι εξαγωγές για την ποικιλία Victoria

Ο γεωπόνος της ΕΑΣ Ηρακλείου κ. Νησωτάκης Μανωλής ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «αναμένεται να υπάρξουν «πιέσεις» στην τιμή παραγωγού επειδή θα έχουμε αυξημένες ποσότητες σουλτανίνας. Αν και ακόμη δεν έχουμε σαφή εικόνα πάντως αναμένεται να κυμανθούν σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Πέρσι οι τιμές ξεκίνησαν από περίπου 60 λεπτά το κιλό. Φέτος αναμένεται να κυμανθούν στα 55 λεπτά. Όσον αφορά τα πρώιμα (Σουπέριορ και Αττική) μπορεί να ξεκίνησαν από 1,60 ευρώ το κιλό αλλά μετά σταθεροποιήθηκαν στα 1 ευρώ. Η εσωτερική αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες. Προβλήματα όμως φαίνεται να έχουμε και στις εξαγωγές. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σουλτανίνα στις αγορές του εξωτερικό. Όμως φέτος υπάρχει υπερπροσφορά στην ΕΕ από ισπανικά σταφύλια Σουπέριορ, που έχουν πολύ χαμηλές τιμές. Αυτό, σε συνδυασμό με την χαμηλή κατανάλωση, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις ελληνικές εξαγωγές.

Όσον αφορά την περιοχή του Τυρνάβου, ο κ. Χρήστος Γεωργίου, υπεύθυνος πωλήσεων του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τα επιτραπέζια της ποικιλίας Cardinal ξεκίνησαν συγκομιδή πριν από τα μέσα Ιουλίου αλλά δεν έχουν καθόλου απορροφητικότητα. Οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν από 1,10 ευρώ το κιλό αλλά δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον και έπεσαν κάτω από 50 λεπτά. Η συγκομιδή στα πρώιμα σταφύλια της ποικιλίας Victoria ξεκίνησε πριν δύο ημέρες. Μέχρι σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αυτή την ποικιλία. Τα σταφύλια αυτά πηγαίνουν για εξαγωγή. Ξεκίνησαν με τιμές παραγωγού που κυμάνθηκαν 70 – 75 λεπτά το κιλό. Τέλη της εβδομάδας, που θα αυξηθούν οι ποσότητες, θα φανεί αν συνεχιστεί να υπάρχει ζήτηση και αν παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα οι τιμές».

Αγροτύπος

Χανιά: Μέχρι τις 9 Αυγούστου οι αιτήσεις για δημοτικό λαχανόκηπο

Παράταση κατάθεσης αιτήσεων έως 9 Αυγούστου για συμμετοχή στο πρόγραμμα του «Δημοτικού Λαχανόκηπου» του Δήμου Χανίων.

Ο Δήμος Χανίων δημιουργεί δομές άμεσης καταπολέμησης της φτώχειας λειτουργώντας ''Δημοτικό Λαχανόκηπο'' στη περιοχή Γριμπίλα, της δημοτικής ενότητας Σούδας .

Η συγκεκριμένη κοινωνική δομή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία  “Ξένιος Ζευς”, εντάσσεται στο πλαίσιο των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για τη δημιουργία νέων ή τη συνέχιση λειτουργίας υφιστάμενων Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της φτώχειας και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ(ΕΠ.«Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού») .

Από το Δημοτικό Λαχανόκηπο, θα ωφελούνται 100 άπορες οικογένειες και δικαιούχοι, με λαχανοκομικά προϊόντα που θα προέρχονται από την καλλιέργεια του εκάστοτε τεμαχίου, προσφέροντας ταυτόχρονα ποσοστό 10% της ετήσιας παραγωγής στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων.

Με βάση την ομάδα εργασίας του Δημοτικού Λαχανόκηπου, οι προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει για τη διαμόρφωση των αγροτεμαχίων, καθώς ο σκοπός του προγράμματος εκτός από την άμεση αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, είναι να προάγει την ιδέα της ορθολογικής καλλιέργειας της γης με περιβαλλοντική ευαισθησία και να προβεί σε περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Με τις απαραίτητες εδαφικές διεργασίες τα αγροτεμάχια των περίπου 50 τ.μ θα εμπλουτιστούν με φυσικά μέσα, κομπόστ και κοπριά, καθώς σημαντικός στόχος του προγράμματος αποτελεί η χρήση παραδοσιακών ποικιλιών και σπόρων για τη διατήρηση σημαντικών ντόπιων ελληνικών ποικιλιών, ακόμα και σιτάρι Ζέας για τη διάδοση της ποικιλίας. Παράλληλα στο χώρο των αγροτεμαχίων διαμορφώνονται εκτός από κοινόχρηστους χώρους, χώρος κομποστοποίησης φυτικών υπολειμμάτων και βοηθητικοί χώροι για την εξυπηρέτηση του κοινού.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι όλοι οι δημότες του Δήμου Χανίων, και λαμβάνοντας υπόψιν συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια θα εντάσσονται στην λίστα των δικαιούχων.

Η υποβολή των αιτήσεων για τα αγροτεμάχια έχει ήδη ξεκινήσει. Λόγω του ότι η κοινωνική δομή φιλοδοξεί να ωφελήσει τουλάχιστον 100 δικαιούχους, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων παρατείνεται μέχρι και την 9η Αυγούστου .

Δικαιολογητικά εγγραφής αποτελούν:

Αίτηση του ενδιαφερόμενου (χορηγείται από την Υπηρεσία).
Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας (επικυρωμένο φωτοαντίγραφο) ή άδεια μόνιμης διαμονής (μπλε κάρτα).
Φωτοτυπία λογαριασμού Δ.Ε.Η, κλπ ή Μισθωτήριο Συμβόλαιο μέσω του οποίου θα βεβαιώνεται η διεύθυνση της κατοικίας του εφόσον δεν προκύπτει από τη φορολογική δήλωση εισοδήματος.
Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.
Ε1, εκκαθαριστικό σημείωμα και Ε9.

Κατά περίπτωση: (Αναπηρία, ανεργία, μονογονεϊκή οικογένεια)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα γραφεία του Δήμου Χανίων να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων (Γραφείο Διαμεσολάβησης) που στεγάζεται στο ισόγειο του Δημαρχείου Χανίων (Κυδωνίας 29).

Ώρες κατάθεσης αιτήσεων 09:00- 13:00. Παράλληλα για οποιεσδήποτε πληροφορίες στη Κοινωνική υπηρεσία: 2821341691 και στο Γραφείο Διαμεσολάβησης: 2821341689.

Agronews

Η κρίση αλλάζει την αγορά ακινήτων: Προτιμούνται τα χωράφια με ελιές

Οι γονείς προτιμούν να αγοράζουν για τα παιδιά τους χωράφια με ελιές αντί για μεζονέτες, ενώ πωλούνται μέχρι οινοποιεία!


Χωράφια με ελιές και ροδιές, αντί για μεζονέτες ή διαμερίσματα, αγοράζουν πλέον, ως κληρονομιά για τα παιδιά τους, πολλοί γονείς στην Ελλάδα, ιδίως την τελευταία διετία, καθώς η αγροτική γη, που μπορεί να αποδώσει άμεσα μία πρόσοδο στον ιδιοκτήτη, τείνει σταδιακά να θεωρείται εξυπνότερη επένδυση από μια κατοικία.

Τη στροφή αυτή, μία από τις ιδιαίτερες επιδράσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά ακινήτων, περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Γεωργάκος, γενικός διευθυντής και ιδιοκτήτης της “Parthenon Real Estate”, μέλους του Δικτύου Ολοκληρωμένων Κτηματομεσιτικών Υπηρεσιών (NIRES).

«Αντί να επενδύσουν σε άλλο ακίνητο, όπως παλαιότερα σε μεζονέτες, πολλοί γονείς πιστεύουν πλέον ότι το καλύτερο είναι ν' αφήσουν στα παιδιά τους αγροτική γη και μάλιστα με ήδη υφιστάμενες καλλιέργειες, όπως ελιές ή ροδιές», σημείωσε ο κ. Γεωργάκος.

Η κρίση “αφύπνισε” το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Η στροφή αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή που έφερε στον κλάδο των ακινήτων η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αφού η πτώση των τιμών έχει ανοίξει την επενδυτική όρεξη πολλών αλλοδαπών για αγορές στη χώρα μας, π.χ., ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη και το πρώτο και δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον κ.Γεωργάκο, μετά την εκδήλωση της κρίσης, πολλοί αλλοδαποί που προηγουμένως πίστευαν ότι δεν έχουν την οικονομική επιφάνεια να προσεγγίσουν την ελληνική αγορά, τώρα τη βλέπουν «με άλλο μάτι».

«Υπάρχει ενδιαφέρον για μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, όχι μόνο από Ρώσους, την εθνικότητα που κυρίως ακούγεται, αλλά και από Γερμανούς, Αυστριακούς και Σέρβους. Όταν το 80% των Σέρβων θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, δεν είναι εύλογο να ενισχυθεί και το ενδιαφέρον σερβικών κεφαλαίων για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα της χώρας μας; Ενδιαφέρον πιστεύω ότι θα υπάρξει και από τα Σκόπια για τον ίδιο λόγο», σημείωσε.

Από αλλοδαπούς το 8%-9% των αγοραπωλησιών στη Χαλκιδική πέρυσι

Κατά τον ίδιο, πέρυσι στη Χαλκιδική το 8%-9% των αγοραπωλησιών ακινήτων υπολογίζεται ότι έγινε από αλλοδαπούς. Φέτος, η συμμετοχή τους εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, παρότι συνολικά θα έχουν μειωθεί οι πωλήσεις. «Βέβαια, πολλοί έρχονται στην Ελλάδα με το σκεπτικό ότι θα αγοράσουν πολύ φθηνά λόγω της κρίσης και αυτός είναι ένας αρνητικός παράγοντας για την αγορά. Γι΄ αυτό στην εταιρεία έχουμε συγκροτήσει ομάδα αποτίμησης της αξίας των ακινήτων που διαχειριζόμαστε, ώστε να μπορούμε να προστατεύουμε τον ιδιοκτήτη, τεκμηριώνοντας στον υποψήφιο αγοραστή τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να αγοράσει κάτι 'κοψοχρονιά'.

Πωλούνται οινοποιεία και αμπελώνες

Η καθίζηση στο κλάδο των αστικών ακινήτων έχει στρέψει πολλούς μεσίτες στο κομμάτι της διαχείρισης ιδιοκτησιών (property management)εμπορικού και τουριστικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα πλέον να «ανακαλύπτονται» και να βγαίνουν προς πώληση ή μίσθωση ακόμη και ακίνητα, που μέχρι πρότινος άλλαζαν χέρια με διαδικασίες οικογενειακής διαδοχής, όπως οινοποιεία και εκτάσεις με αμπελώνες.

«Διαχειριζόμαστε τη διάθεση δύο οινοποιείων, ενός στη Χαλκιδική, με δυναμικότητα 105.000 φιαλών και δυνατότητα επέκτασης στις 350.000 φιάλες, και ενός στο Κιλκίς, με παραγωγή 35.000 φιαλών και προοπτική για 120.000-150.000», επισήμανε ο κ. Γεωργάκος, διευκρινίζοντας ότι, προς το παρόν, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποτίμησής τους.

Παράλληλα, η Parthenon ανέλαβε χτες τη διαχείριση (για μισθώσεις) ενός ακόμη μικρού εμπορικού κέντρου, εμβαδού 9.000 τετραγωνικών μέτρων στην ανατολική Θεσσαλονίκη (εντός ιστού), πέραν του πολυχώρου καταστημάτων και γραφείων «Phoenix Center», 18.000 τετραγωνικών, που διαμορφώνεται στον χώρο μιας πρώην καπναποθήκης στην περιοχή του Φοίνικα.

Στο 2002 επέστρεψαν οι τιμές σε πολλές περιοχές

Ως προς την αγορά των αστικών ακινήτων, ο κ. Γεωργάκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχει πεθάνει». «Στο διάστημα 1/1/2009-17/7/2009, είχαμε 247 ζητήσεις για ακίνητα και κάναμε 167 υποδείξεις. Στο αντίστοιχο διάστημα φέτος καταγράψαμε 17 ζητήσεις και έξι υποδείξεις. Δηλαδή, πέσαμε περίπου στο 6,5% σε λίγα χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Γεωργάκος και πρόσθεσε ότι η ζήτηση έχει πέσει κάθετα, παρότι οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί κατά 30%-50%, σε σχέση με το προ κρίσης 2009.

Οι τιμές σε κάποιες περιοχές, πρόσθεσε, έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2002. «Βρίσκεις διαμέρισμα στο Πανόραμα με τιμή κάτω των 2000 ευρώ/τμ, όταν τον Μάρτιο 2003 οι τιμές ήταν 2200-3670 ευρώ/τμ», σημείωσε.

“Μετανάστες” στην πόλη τους

Υπενθύμισε ότι η κρίση κινητοποίησε και μια εσωτερική «μετανάστευση» στη Θεσσαλονίκη, με μετακίνηση κατοίκων προς το κέντρο (καθώς τα αυξημένα έξοδα μετακίνησης από τα προάστια προς το κέντρο έχουν καταστήσει απαγορευτική τη διαμονή εκτός αστικού ιστού για πολλούς Θεσσσαλονικείς), μετακόμιση σε μικρότερα σπίτια ή και επιστροφή στην εστία των γονιών.

Παράλληλα, πολλά σπίτια μένουν άδεια, καθώς πολλοί Θεσσαλονικείς και παλιννοστούντες, αλλά και Αλβανοί εργαζόμενοι στις κάποτε ευημερούσες κατασκευές, εγκαταλείπουν την πόλη και είτε επιστρέφουν στο χωριό ή την πατρίδα τους είτε κατευθύνονται για εργασία στην ύπαιθρο.

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η διαδικασία ένταξης κρητικών προϊόντων στα συστήματα ποιότητας

Η Περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησε τη διαδικασία ένταξης κρητικών προϊόντων στα συστήματα ποιότητας και σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Ηράκλειο για την ιεράρχηση σύνταξης φακέλων κατοχύρωσης προϊόντων και τροφίμων.
Στη συνάντηση έγινε αναλυτική παρουσίαση των προτεινόμενων από τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης προϊόντων και τροφίμων, υποψήφιων για ένταξη στα συστήματα ποιότητας (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης –ΠΟΠ-, Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη –ΠΓΕ-, Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν -ΕΠΙΠ- και Ορεινής Παραγωγής), καθώς και των αντίστοιχων προτεινόμενων προϊόντων από την περιφέρεια Κρήτης. Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν και προσδιορίστηκαν τα προϊόντα και τρόφιμα για τα οποία θα καταρτιστούν άμεσα σχετικοί φάκελοι κατοχύρωσης των προϊόντων στις παραπάνω κατηγορίες.

Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει άμεσα διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για την επιλογή των μεθόδων και συνταγών παραγωγής, καθώς και των χαρακτηριστικών των προϊόντων.

Όπως δήλωσε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου «η τοπικότητα και η ποικιλομορφία της γεωργικής παραγωγής της Κρήτης συνιστά σημαντικό πλεονέκτημα για την παραγωγή του πρωτογενή τομέα και συμβάλει στη πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση της Κρήτης».

«Η κατοχύρωση των προϊόντων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ/Ορεινής Παραγωγής παρέχει τη δυνατότητα διατήρησης αυτής της παράδοσης, διασφαλίζοντας την ταυτοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων της Κρήτης. Επίσης συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση, συμβάλλοντας στην αναγνωρισιμότητα και την προώθησή τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Έτσι η παράδοση γίνεται πυλώνας της εξωστρέφειας για την αναβάθμιση της αγροτικής και της ευρύτερης οικονομίας της Κρήτης», προσέθεσε η κ. Βρέντζου.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, μετά από πρόσκληση της αντιπεριφερειάρχη Θεανώς Βρέντζου, συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Λασιθίου Νίκος Καστρινάκης, Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Απασχόλησης Κωνσταντίνος Λαμπρινός, οι περιφερειακοί διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας Νικόλαος Μαυράκης και Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Σωμαράς Ζαχαρίας, ο περιφερειακός σύμβουλος Εμμανουήλ Χνάρης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ παραρτήματος Κρήτης Α. Στεφανάκης και ο Β. Τζανακάκης, υπάλληλος της Αγροτικής Οικονομίας της περιφέρειας Κρήτης.

Οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ και το αυξημένο κόστος του ρεύματος, απειλούν τις νέες φυτεύσεις


Η έλλειψη ρευστότητας καθηλώνει τη νέα καλλιεργητική περίοδο από κοινού με την καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ, αλλά και το διπλασιασμό στο κόστος του ρεύματος για τις αγροτικές γεωτρήσεις, όπως επισημαίνει...
σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ.κ. Ιωάννη Στουρνάρα και Ιωάννη Μανιάτη αντίστοιχα.


Όπως υπογραμμίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης, «το πρόβλημα είναι, ότι η επιστροφή ΦΠΑ ενώ κάθε χρόνο γινόταν το Μάιο, φέτος δεν έχει γίνει ακόμα και είναι ήδη τέλη Ιουλίου. Επιπλέον η επιστροφή ΦΠΑ μειώθηκε σημαντικά από το 11% σε 6%. Αυτό που δημιουργεί έντονο προβληματισμό είναι πώς θα προχωρήσουν οι αγρότες σε νέες φυτεύσεις, δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας, αν το αργότερο μέχρι τις πρώτες μέρες του Αυγούστου δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα».

Παράλληλα ιδιαίτερα μεγάλη είναι η αύξηση στους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις γεωτρήσεις των αγροτών. Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων ποτίζουν τις καλλιέργειες τους από ιδιωτικές, ομαδικές γεωτρήσεις οι οποίες λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. «Τελευταία όμως διαπιστώνουν, ότι το κόστος για τις ΑΠΕ έχει αυξηθεί σε ποσά άνω των 1.000 ευρώ το τετράμηνο. Κι αν σε αυτό προστεθεί και η μετατροπή του ρεύματος από γεωργικό σε οικιακό, τότε το κόστος αυξάνεται ακόμα. Ουσιαστικά, το κόστος του ρεύματος διπλασιάζεται με αποτέλεσμα ενώ ένας παραγωγός πλήρωνε για το ρεύμα της γεώτρησης 3.000 ευρώ το χρόνο, τώρα να καλείται να πληρώσει 6.000 ευρώ» υπογραμμίζει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής.

Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης ζητά να καταβληθούν το συντομότερο οι επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες προκειμένου να προχωρήσουν οι νέες φυτεύσεις αλλά και εξορθολογισμό του τέλους για τις ΑΠΕ, δεδομένου ότι το κόστος του ρεύματος για τις αγροτικές γεωτρήσεις απειλεί τον ίδιο τον κλάδο.

Σε τιμές... καρπουζιού πουλάνε οι παραγωγοί το πεπόνι

Σε τιμές... καρπουζιού πουλάνε οι παραγωγοί αυτή την περίοδο λόγω της υπερπροσφοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Τρίκαλα, παρά το γεγονός ότι η εκκίνηση για τους παραγωγούς ήταν στα 70 λεπτά το κιλό, η τιμή μετά κατρακύλησε στα 10 λεπτά/κιλό.Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Τρίκαλα, παρά το γεγονός ότι η εκκίνηση για τους παραγωγούς ήταν στα 70 λεπτά το κιλό, η τιμή μετά κατρακύλησε στα 10 λεπτά/κιλό.
Σε τιμές... καρπουζιού πουλάνε οι παραγωγοί το πεπόνι αυτή την περίοδο, λόγω της μη φυσιολογικής υπερπροσφοράς, που υπάρχει στην αγορά. Ο κρύος καιρός του Μαΐου και του Ιουνίου μείωσε την κατανάλωση πεπονιού και ανάγκασε την αγορά να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες για μετά τα μέσα Ιουνίου προς Ιούλιο.

Έτσι, διανύουμε μία από τις δυσκολότερες περιόδους για το ελληνικό πεπόνι, που πλέον αναζητά μια υγιή διέξοδο στις αγορές του εξωτερικού και κυρίως της Ρωσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Τρίκαλα, παρά το γεγονός ότι η εκκίνηση για τους παραγωγούς ήταν στα 70 λεπτά το κιλό, η τιμή μετά κατρακύλησε στα 10 λεπτά/κιλό.

Όσον αφορά την Ηλεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού Fresher -που κυκλοφόρησε αυτό το Σάββατο με την εφημερίδα Agrenda- οι τιμές στο πρώιμο «έπιασαν» μέσο όρο στα 50 λεπτά/κιλό. Στη συνέχεια όμως και συγκεκριμένα μετά τις 15 Ιουνίου η τιμή κατέρρευσε στα 20 με 25 λεπτά/κιλό.

Το αρνητικό είναι ότι ο κύριος όγκος της παραγωγής πουλήθηκε σε αυτές τις πολύ χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να συνεχίζουν προς το τέλος της σεζόν με πολύ λιγότερα έσοδα από ό,τι περίμεναν και περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδότησης της συγκομιδής από δω και πέρα.

Η καλλιεργητική περίοδος ολοκληρώνεται με πολύ μικρές ποσότητες μέσα στον Σεπτέμβριο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...