Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΠΑΣΕΓΕΣ: Χαριστική βολή για το αγροτικό εισόδημα η πρόταση φορολόγησης των αγροτεμαχίων

«Χαριστική βολή για το αγροτικό εισόδημα της χώρας αποτελεί η πρόταση φορολόγησης των αγροτεμαχίων. Επιπλέον κρίνεται εθνικά επιζήμια, τελικώς ανεφάρμοστη και συνεπώς πρέπει άμεσα να αποσυρθεί». Αυτό τονίζει σε σχετική επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών και το Γιάννη Στουρνάρα, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τη συγκεκριμένη πρόταση πλήττονται κατά κύριο λόγο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι κατέχουν το 75% των επιλέξιμων εκτάσεων, που εισπράττουν άμεσες ενισχύσεις.
 
Και από αυτά, το 48% αναφέρεται σε εκτάσεις βοσκότοπων, στις οποίες εκτρέφεται το 85% του ζωικού κεφαλαίου της χώρας.
 
Είναι προφανές ότι πρέπει να αντιληφθεί το ΥΠΟΙΚ πως δε μπορεί να φορολογήσει άγονες εκτάσεις βοσκοτόπων, που είναι δημόσιες!
 
Η μόνη σοβαρή πρόταση σε σχέση με την πολιτική γης προέρχεται από την ΠΑΣΕΓΕΣ και αφορά ένα μικρό τέλος στις εγκαταλειμμένες γεωργικές γαίες, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγική βάση στον πρωτογενή τομέα, όσοι δηλαδή καλλιεργούν.

ΚοινΣΕπ Ειδικών Ειδών Διατροφής

Το Σάββατο, 18 Μαΐ 2013, στις 11.00, στον ξενώνα-εστιατόριο KoukkosInn (χωριό Κούκκος Πιερίας, Δαμιανός Παχόπουλος, τηλ.: 2351083200, κιν 6947185166, damianos@koukosinn.gr) γίνεται η καταστατική ιδρυτική πράξη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ειδικών Ειδών Διατροφής, με ανοιχτές διαδικασίες.
Σκοπός η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ικανοποίηση  αναγκών ειδικών ομάδων πληθυσμού  μέσω της προώθησης της αναγνώρισης, παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, καλλιέργειας, μεταποίησης και παραγωγής τελικών επώνυμων τροφίμων για την ικανοποίηση των αναγκών ειδικών ομάδων πληθυσμού, όπως σιτηρών με ελάχιστη ή χωρίς γλουτένη (δίκοκκο ή μονόκοκκο σιτάρι κλπ) κατάλληλων (ενδημικών, αυτοφυών, προσαρμοσμένων) για το συγκεκριμένο γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Ελλάδος.
Την πρώτη δημόσια παρουσίαση της υπό σύσταση ΚοινΣΕπ από  τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη και  τον κ. Δαμιανό Παχόπουλο έγινε  στην ημερίδα που οργάνωσε το «Σύμφωνο Απασχόλησης Ανατολικής Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ-Πρωτ.α.» στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ραιδεστού στις 14/5/2013.
Την ημερίδα προλόγισε  ο Αντιδήμαρχος κ. Σ. Φάμελος, ενώ  ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο διακρίναμε τον κ. Απ. Τσολάκη, τον Αντιδήμαρχο κ. Πραλακίδη, την Περιφερειακή Σύμβουλο κα Άννα Μίχου, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Γκρόζο, την Τοπική Σύμβουλο κα Παναγιώτα Δαμιανού, τον Παν. Μακαδασόπουλο, τον Αθ. Οικονόμου και πολλούς άλλους.
Το Σχέδιο ΠΡΩΤ.Α. (2310 463930, www.asprota.gr) περιλαμβάνει την ένταξη στην απασχόληση 160 νέων ανθρώπων των Δήμων Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς & Πυλαίας-Χορτιάτη, την διερεύνηση νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και την ανάδειξη νέων βιώσιμων πεδίων επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η Κοινωνική  Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) είναι αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών του, χωρίς να τους επιβάλει την εμπορική ιδιότητα και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα και ειδικότερα η ΚοινΣΕπ Ειδικών Ειδών Διατροφής είναι ΚοινΣΕπ Συλλογικού-Παραγωγικού Σκοπού.
Τα κέρδη της ΚοινΣΕπ δεν διανέμονται στα μέλη της, ενώ η διανομή των κερδών διατίθεται ετησίως ως ακολούθως: 5% για το σχηματισμό αποθεματικού, έως 35% διανέμεται στους εργαζομένους & το υπόλοιπο (τουλάχιστον 60%) διατίθεται για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στην ουσία  γίνεται συγκέντρωση μικροκαεφαλαίων  από πολλούς για εξυπηρέτηση  μιας κοινωνικής ανάγκης με την ταυτόχρονη δημιουργια θέσεων απασχόλησης. Βάζοντας πολλοί από 50-100€ ο κάθε ένας μπορεί να συγκεντρωθεί επαρκής κεφαλαιακή βάση εκκίνησης ενώ όλοι οι συμμετέχοντες προωθούν την ΚοινΣΕπ.
Έγινε επίσης απόλυτα  κατανοητό ότι μια αναπτυξιακή δράση πρέπει να συνδυάζει αρμονικά το Προσωπικό πλάνο, με το Επιχειρησιακό Σχέδιο και το Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα. Δεν υπάρχει περίπτωση προσωπικής-οικογενειακής ευτυχίας, εάν δεν σχεδιασθεί επιχειρηματικά στα πλαίσια ενός προαπαιτούμενου τοπικού αναπτυξιακού προγραμματισμού.
Κατά την  συζήτηση δόθηκε ιδιαίτερη σημασία  στην συμβολή της εθελοντικής  δράσης στην διατήρηση του ανέργου  σε επαφή με την κοινωνία, ενώ  η κοινή δράση και προσφορά δίνουν συναισθηματική διέξοδο στις έντονες εντάσεις που δημιουργούν οι ραγδαίες μεταβολές στην σημερινή βαθειά εξάρτηση των ανθρώπων από τις πλήρως εκχρηματισμένες κινήσεις.
Οι ΚοινΣΕπ είναι μίξη στοιχείων της Κοινωνικής Οικονομίας και της Οικονομίας της Αγοράς στο καλύτερα δυνατό σύγχρονο μίγμα και η ΚοινΣΕπ Ειδικών Ειδών Διατροφής προσκαλλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συνυπογράψουν το καταστατικό στο KoukkosInn, το Σάββατο, 18 Μαΐ 2013, στις 11.00. Πληρ: τ 2351083200, κ 6947185166.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Κάθε αυγό έχει μια ταυτότητα

English: Three chicken eggs of contrasting col...
. (Photo credit: Wikipedia)
Κάθε αυγό έχει μια ταυτότητα δηλαδή έναν κωδικό τυπωμένο επάνω στο κέλυφος. Ο πρώτος αριθμός υποδηλώνει που έχει ζήσει η κότα που γέννησε αυτό το αυγό! 

«0» για τα αυγά βιολογικής παραγωγής, δηλαδή κότες που τρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές, έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο και ζούνε ελεύθερα σε αυτήν.

«1» για τα αυγά ελευθέρας βοσκής, δηλαδή κότες που ζουν σε περιφραγμένα κτήματα, τρέφονται μόνο με φυσικές τροφές έχοντας την ευκαιρία να ζουν φυσιολογικά.

«2» για τα αυγά αχυρώνα δηλαδή κότες που ζουν μόνιμα στεγασμένες με περιορισμένο χώρο κινήσεων.

«3» για τα αυγά κλωβοστοιχιών που είναι η πλειοψηφία των αυγών που καταναλώνουν οι Έλληνες. www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vLOjmuvbLs4
Enhanced by Zemanta

Πλέον των 100 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ

Τους στόχους και τις προτεραιότητες του ΕΛΓΑ παρουσίασε, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρός του Βασίλης Έξαρχος και ο αντιπρόεδρος Αργύρης Μποτός, υπογραμμίζοντας... τον καίριο ρόλο του Οργανισμού για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, αλλά και την επιδίωξη να αποτελέσει εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής.

Η νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει θέσει επτά προτεραιότητες για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, οι οποίες αναφέρονται στην ανοιχτή και ειλικρινή συνεργασία με τους αγρότες, την έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών, την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, τη δίκαιη κατανομή των βαρών στις ασφαλιστικές εισφορές, την αναδιοργάνωση του συνόλου των υπηρεσιών του, την ενημέρωση των αγροτών, καθώς και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του και την επέκταση της δράσης του σε νέους τομείς.

Ήδη έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας για τα ζητήματα που έχουν προκριθεί, οι οποίες αναμένεται να υποβάλλουν άμεσα τις προτάσεις τους προς τη διοίκηση και κατόπιν σχετικής επεξεργασίας να προωθηθούν προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα αιτήματα από την πλευρά του αγροτικού κόσμου για προσθήκη ασφαλιστικών κινδύνων, διευκρινίστηκε ότι αυτά θα αξιολογηθούν και οι τελικές προτάσεις που θα εξετασθούν θα έχουν και οικονομική τεκμηρίωση.

Ο κ. Έξαρχος χαρακτήρισε καλή την οικονομική κατάσταση του ΕΛΓΑ, η οποία για να συνεχίσει να διατηρείται στο επιθυμητό επίπεδο θα πρέπει πολιτεία και αγρότες να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, να μην επαναληφθούν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, να μην υπάρχει αύξηση των δυσμενών καιρικών φαινομένων και φυσικά να συνεχιστεί η προσπάθεια νοικοκυρέματος. Στο πλαίσιο της προσπάθειας περαιτέρω εξοικονόμησης πόρων, ο ΕΛΓΑ προχωρά μεταξύ άλλων στην μετεγκατάσταση υπηρεσιών του.

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 2011 ο ΕΛΓΑ πλήρωσε αποζημιώσεις 57 εκατ. ευρώ. Η χρονιά μάλιστα αυτή χαρακτηρίστηκε η καλύτερη έως σήμερα για τον Οργανισμό, καθώς δεν καταγράφηκαν πολλές ζημιές, με συνέπεια χαμηλά ποσά αποζημιώσεων. Για το 2012 οι αποζημιώσεις θα φτάσουν περίπου τα 107 εκατ. ευρώ. Ήδη μέχρι τώρα έχουν δοθεί 82 εκατ. ευρώ κι απομένουν άλλα 25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. θα πληρωθούν εντός του Μαΐου. Επιπλέον, άρχισαν οι πληρωμές αποζημιώσεων για ζημιές Ιανουαρίου του 2013.
Ο κ. Έξαρχος απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να ολοκληρώνουν το ταχύτερο δυνατό την υποβολή των δηλώσεων καλλιέργειας και εκτροφής προκειμένου όταν χρειασθεί ο ΕΛΓΑ να καταβάλει γρηγορότερα τις αποζημιώσεις.

Σε ό,τι αφορά στα φαινόμενα ακαρπίας και καρπόπτωσης που παρουσιάζονται φέτος, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ εξετάζουν το ζήτημα και αρχές Ιουνίου θα υπάρχει πλήρης εικόνα για το ποσοστό της ζημιάς και των αιτιών και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Αυτό άλλωστε ειπώθηκε και προς την αντιπροσωπεία των νέων ενωτικών Συλλόγων Ημαθίας και Πέλλας, η οποία συναντήθηκε σήμερα με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ για το θέμα των ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, στη διάρκεια της συνέντευξης, στην ανάγκη πληρέστερης ενημέρωσης των αγροτών για την κρισιμότητα του ρόλου της ασφάλισης αλλά και της συνέπειας στην καταβολή των εισφορών. Υπολογίζεται ότι το 2011 από τους 800.000 αγρότες, περίπου 50.000 δεν έχουν πληρώσει την ασφαλιστική εισφορά. Αν οι αγρότες αυτοί υποστούν ζημιές φέτος, για να μπορέσουν να λάβουν αποζημίωση προϋπόθεση είναι να έχουν πληρώσει την εισφορά τόσο του 2011 όσο και του 2012. Πάντως, αυτοί οι 50.000 αγρότες πρόκειται σύντομα να λάβουν ειδοποίηση για τις οφειλές τους από το ΚΕΠΥΟ προκειμένου να τις τακτοποιήσουν.
e-typos.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...