Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Η κτηνοτροφία αλλάζει?. Μικροί κτηνοτρόφοι & τυροκόμηση

Την Πέμπτη, 11 Ιουλ 2013, στις 11.00, στην αίθουσα του Δημοτικού Κήπου Δράμας, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Δράμας και το ΑΓΡΟΡΑΜΑ οργανώνουν συνάντηση-συζήτηση με θέμα: Η κτηνοτροφία αλλάζει?. Μικροί κτηνοτρόφοι & τυροκόμηση.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού  Συλλόγου Δράμας κ. Παναγιώτης Λειβαδίτης προσκαλεί τους κτηνοτρόφους, και  όχι μόνο, στην συνάντηση όπου με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη  Μιχαηλίδη θα γίνει γενική προσέγγιση στα αγροτικά, ενώ ο κ Δημήτρης Ρουκάς θα δώσει στοιχεία για την δυνατότητα ο κτηνοτρόφος να μεταποιήσει την δικιά του παραγωγή και να την πουλήσει ο ίδιος.

Σήμερα υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες, ακόμα και σε ενιαία κατασκευή (κοντέινερ) για να αξιοποιηθούν τυροκομικές μονάδες από μικρούς κτηνοτρόφους, που έχουν την ικανότητα να πουλήσουν οι ίδιοι την παραγωγή τους, όπως η κατασκευή TyroBox.
Ταυτόχρονα έχουν ήδη  παρουσιασθεί στην αγορά συστήματα  υδροπονικής παραγωγής φρέσκιας ζωοτροφής σε αυτόνομο κοντέινερ που μπορεί να τοποθετηθούν έξω από τον στάβλο και να προμηθεύουν σταθερά με ζωοτροφές, ή ακόμα και να λειτουργήσει ένα τέτοιο κοντέινερ κεντρικότερα με κεντρική προμήθεια, όπως η κατασκευή DNA.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού  Συλλόγου Δράμας κ. Βασίλης Γραμματικόπουλος αναζητά αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης για τις τάσεις και τις δυνατότητες του αγροτικού κόσμου. Ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση, στις 27 Ιουν 2013 της πολιτικής συμφωνίας του Ευρωκοινοβουλίου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, για την Κοινή Γεωργική Πολιτική, όπου πάρα πολλά θέματα παραπέμπονται για ρύθμιση στα κράτη-μέλη μέσα στον επόμενο χρόνο, η αγωνία κάθε σοβαρού επαγγελματία-αγρότη μεγαλώνει.
Αυτό συμβαίνει διότι  η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικά χρηματοδοτούμενου (ή χρηματιζόμενου) κρατικοδίαιτου συστήματος ενεργοποίησης και συμμετοχής όλων των πάσης φύσεως «αγροτών» έχει καταρρεύσει και αν υπήρχε δημοσκόπηση θα είχε παρόμοια δημοσκοπικά ποσοστά αξιοπιστίας όπως στις δημοσκοπήσεις.
Παρόλα αυτά είναι επιτακτική η ανάγκη τόσο για συνειδητοποίηση του ρόλου του αγροτικού τομέα στην ελληνική οικονομία, που παρουσιάζει τον σημαντικότερο πολλαπλασιαστή (είναι 5) στο ΑΕΠ, και στην απασχόληση (4,7 στα καπνά), όσο και την σημαντικότητα του κεντρικού ρόλου που πρέπει να έχει ο αγρότης στην πορεία των αγροτικών προϊόντων καθώς κινούνται στην Αγροδιατροφική Εφοδιαστική Αλυσίδα.
Οι αγρότες  οργανωμένα, λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας κ. Λεωνίδας Ραβανός, πρέπει να επιβάλουν ένα τουλάχιστον 20% της τοπικής παραγωγής να δημιουργεί τοπική διατροφική αυτάρκεια με συστήματα Σύντομης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Short Supply Chain), όπως η δημιουργηθείσα από την ΕΝΑ Πρέβεζας Αγορά Αγροτών και πρόσφατα η Π.Ε. Δράμας, αλλά και τα τελικά αγροτικά προϊόντα να προσφέρονται τυποποιημένα, και μεταποιημένα, ώστε να επιτρέπουν σε όσους αγρότες θέλουν να μην είναι υποκείμενα εκβιασμών, λόγω των ευπαθών και ογκωδών προϊόντων που παράγουν.
Πρέπει να γίνει  κατανοητό από όλους ότι στην ύπαιθρο δραστηριοποιείται η  μόνη οργανική αγροτική κοινωνία, και ως λειτουργούσα κοινωνία θα πρέπει να υποστηρίζεται από συστήματα κοινωνικής οικονομίας, που στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχουν κατασυκοφαντηθεί, λόγω έλλειψης επαρκούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης των αγροτών –μελών για να προασπίσουν το μόνο εργαλείο λειτουργίας της κοινωνίας τους.
Την Πέμπτη, 11 Ιουλ 2013, στις 11.00, στον Δημοτικό κήπο Δράμας προβλέπεται μια ενδιαφέρουσα συνάντηση-συζήτηση, με λύσεις πραγματικές μέσα στα πλαίσια  του θέματος «Η κτηνοτροφία αλλάζει?. Μικροί κτηνοτρόφοι & τυροκόμηση»

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Συνεχίζει τις πληρωμές ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Συνεχίζει τις πληρωμές ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το καθεστώς των δασώσεων, αιγοπρόβειο και Σχέδια Βελτίωσης...

Σε άλλη μια πληρωμή για το καθεστώς των δασώσεων προχώρησε σήμερα, Δευτέρα 1 Ιουλίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του, ο οργανισμός πραγματοποίησε πληρωμή σε 147 δικαιούχους με το συνολικό ποσό των 106.655,59 ευρώ.

Εν τω μεταξύ στις 28/6 έγινε η πληρωμή πρόσθετης ενίσχυσης για το αιγοπρόβειο 2012 σε 2.160 δικαιούχους με το ποσό του 1.357.711,37 ευρώ.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε πληρωμή του Μέτρου 121 Σχέδια Βελτίωσης σε 4 δικαιούχους και ποσό: 91.534,42 ευρώ.
agrotypos.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...