Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Αρνητικός ο ΣΥΡΙΖΑ στην πώληση της "Δωδώνη"

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται η αντίθεση του κόμματος σε οποιαδήποτε διαδικασία πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας "Δωδώνη".

Στην ανακοίνωση ζητείται να υπάρξει διακοπή κάθε διαδικασίας πώλησης της Δωδώνη, η οποία όπως επισημαίνεται συνεισφέρει ανεκτίμητα στην αγροτική οικονομία της Ηπείρου.

 ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ
  
Στην τελική ευθεία εισήλθε ο διαγωνισμός πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας, «Δωδώνη» από την ΑΤΕ, καθώς ορίστηκε η 25η Ιουνίου ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.
Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, ελληνικές και ξένες, που πέρασαν στη β' φάση διεκδίκησης του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου της «Δωδώνη», υπέγραψαν ένα memorandum, το οποίο αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις πρόσβασής τους στα οικονομικά δεδομένα της γαλακτοβιομηχανίας.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι σύντομα θα ξεκινήσουν στελέχη των υποψήφιων εταιρειών να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στα Ιωάννινα, όπου θα έχουν πρόσβαση σε σχετικό data room, το οποίο έχει δημιουργηθεί. Ο διαγωνισμός μέχρι στιγμής καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι ενδιαφερόμενοι από την αλλοδαπή, δεν θέλησαν σε καμία περίπτωση να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους, διασφαλίζοντας αυτήν την απαίτησή τους και με ρήτρες εμπιστευτικότητας.
Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού το μόνο στοιχείο, που έγινε επίσημα γνωστό από την ΑΤΕ είναι πως έδειξαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον συνολικά 15 υποψήφιοι αγοραστές, εκ των οποίων 8 διεθνείς και 7 ελληνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της κοινοπραξίας των κτηνοτρόφων-μετόχων της «Δωδώνη», ΕΑΣ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας και Άρτας - Φιλιππιάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους αρχικά ενδιαφερόμενους ήταν οι ελληνικές Τυράς (του ομίλου Όλυμπος), η Μινέρβα Ελαιουργική, επενδυτικό κεφάλαιο που ελέγχεται από τον εφοπλιστή Ρέστη, εταιρεία που συνεργάζεται εμπορικά με τη Vivartia κ.ά., ενώ από το εξωτερικό ο κολοσσός στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας Lactalis, η Friesland, αλλά και μεγάλη επιχείρηση του κλάδου από τη γειτονική Τουρκία.
Συρρίκνωση τιμής
Η προώθηση της πώλησης της «Δωδώνη» πραγματοποιείται σε μία περίοδο, που έχουν αρχίσει οι πιέσεις στην τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα, η οποία είχε υπερβεί τα 50 λεπτά/λίτρο, με την ηπειρωτικηή γαλακτοβιομηχανία να είναι μάλιστα αυτή, η οποία δίνει την υψηλότερη τιμή πανελλαδικά. Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα η τιμή παραγωγού στο αγελαδινό συρρικνώθηκε κατά 1-2 λεπτά και αναμένεται να αποκλιμακωθεί κι άλλο μέχρι το Σεπτέμβριο.
Η μείωση αυτή προβλέπεται ότι τουλάχιστον κατά το ήμισυ θα γίνει αισθητή και στον καταναλωτή, καθώς το υπόλοιπο μισό θα καλύψει τα αυξανόμενα πάγια έξοδα των γαλακτοβιομηχανιών με κυρίαρχο το ενεργειακό κόστος, όπου οι αυξήσεις ξεπέρασαν και το 30%. Πάντως, στελέχη γαλακτοβιομηχανιών επισημαίνουν πως η πτώση της ζήτησης, ακόμη και στο φρέσκο γάλα, θα οδηγήσει μοιραία σε περαιτέρω μείωση την τιμή λιανικής, καθώς τα σούπερ μάρκετ θα περάσουν στον καταναλωτή ένα ποσοστό της έκπτωσης, που λαμβάνουν από τις γαλακτοβιομηχανίες.

Παράταση έως 30/6 στις αιτήσεις για τη διατήρηση απειλούμενων αυτοχθόνων αγροτικών ζώων

Με απόφαση που υπεγράφη απ’ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για την δράση «Διατήρηση απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων».


Στόχος της δράσης (3.1) είναι η οικονομική στήριξη των αγροτών, προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τον αριθμό των απειλούμενων από εγκατάλειψη αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων μέχρι ένα ελάχιστο αποδεκτό αριθμό ασφάλειας με σκοπό:

• τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των αυτοχθόνων αγροτικών ζώων που κινδυνεύουν από εξαφάνιση
• τη διατήρηση των παραδοσιακών εκτατικών συστημάτων εκτροφής.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...