Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Την Κοινή Γεωργική Πολιτική στα «ορεινά» συζητούν στη Δεσκάτη


Την Τετάρτη, 8 Φεβ 2012, στις 12.00, στο ΚΕΓΕ Δεσκάτης με την υποστήριξη του Δήμου Δεσκάτης, συζητούν για την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013.
Ο υπεύθυνος  της οργάνωσης κ. Δ. Παπακωνσταντίνου (Γεωπόνος) με κεντρικό τίτλο «Κρίσιμα σημεία στην νέα ΚΓΠ» συγκέντρωσε σε μια ημερίδα τα επόμενα:
«50 Χρόνια ΚΓΠ: Αξιολογώντας την εφαρμογή στην ελληνική γεωργία»
από την κα Ανδρονικίδου Μάγδα-γεωπόνος
«Κρίσιμα  σημεία στη Νέα  ΚΓΠ», Ενεργός αγρότης- Νέοι Γεωργοί κλπ
από τον κ. Μιχαηλίδη Δημήτρη-Δημοσιογράφος, ΑγροΝέα
«Οι βοσκότοποι ως επιλέξιμη  γη στην ΝΕΑ ΚΓΠ»
από τους κ. Γαλάνη Ντίνο-Γεωπόνος και κ. Ρίβα Ιωάννη-Δασοπόνος
«ΝΕΑ  ΚΓΠ: Με το βλέμμα του παραγωγού»
από τον κ. Ορφανίδη Χαράλαμπο-Παραγωγός
Η εξαιρετική προσπάθεια του Δήμου Δεσκάτης, που  τείνει να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες των αγροτών της περιοχής του και να καλύψει εν μέρει  το κενό στην υποστήριξη της αγροτικής  επιχειρηματικότητας, οργανώθηκε από  τους: Νικόλαο Μίγκο (Δήμαρχος Δεσκάτης), Νικόλαο Μίγκο (Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου), Χάιτα Θεοχάρη (Αντιδήμαρχος), Κωνσταντίνο Γαλάνη (Γεωπόνος Δήμου), Γεώργιο Καλαμαρά (Γεωπόνος Δήμου) & Παπακωνσταντίνου Δημήτριο (Ειδικός Συνεργάτης Δήμου Δεσκάτης - Γεωπόνος).
Είναι η πρώτη  φορά που την ΚΓΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν την καθορίζει η Ευρ. Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών, αλλά αυτό γίνεται σε διαδικασία συναπόφασης με το ΕυρωΚοινοβούλιο. Εκτιμάται ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο 2012 (προεδρία Κύπρου) και έτσι όλοι οι ενδιαφερόμενοι αγρότες έχουν την δυνατότητα μέσω των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων να προωθήσουν τεκμηριωμένες προτάσεις και θέματα στο ευρωκοινοβούλιο.
Μέχρι τις 1 Αυγ 2013 κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει το Περιφερειακό Μοντέλο και να καθορίσει περιφέρειες, καθορίζοντας ενισχύσεις με διαφορετικό ύψος σε κάθε Περιφέρεια. Οι Περιφέρειες δεν συμπίπτουν υποχρεωτικά με τις διοικητικές περιφέρειες και ορίζονται με αντικειμενικά κριτήρια, όπως τα αγρονομικά και οικονομικά τους χαρακτηριστικά, ενώ υπάρχει και η περιφεροποίηση «καθ ύψος», δηλαδή ορεινές, πεδινές και νησιωτικές ή και άλλες περιοχές. Το κράτος μέλος θα διαιρέσει την εθνική οροφή ανάμεσα στις περιφέρειες του με αντικειμενικά κριτήρια. Η περιφερειακή οροφή θα διαφοροποιείται από έτος σε έτος ανάλογα με καθορισμένα  κριτήρια όπως οι γεωργικές δυνατότητες και τα περιβαλλοντικά κριτήρια.
Μέχρι τις 1 Αυγ 2013 το κράτος μέλος πρέπει να αποφασίσει ποια από τα προϊόντα του θα στηρίξει με συνδεδεμένες ενισχύσεις με μέγιστο ποσό το 5% της εθνικής οροφής, όπως π.χ βαμβάκι, ελιά κ.ά .Το 2016 μπορεί να τροποποιηθεί αυτή η απόφαση.
Οι Μικροί Γεωργοί (θα τους προσδιορίσει το Κράτος) προβλέπεται ότι δεν θα παίρνουν άλλες ενισχύσεις, παρά μια ειδική ενίσχυση «κατ αποκοπή», από 500-1000 €, και θα υπόκεινται σε λιγότερους ελέγχους. Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν θα πρέπει να  υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 15 Οκτ 2014 .
Προβλέπονται: Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΩΝ (γάλα, αμπελώνες, ζάχαρη), Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ, ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ για ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.
Την Τετάρτη, 8 Φεβ 2012, στις 12.00, στο ΚΕΓΕ Δεσκάτης συζητούν για την ΚΓΠ.
Πληροφορίες: Δ. Παπακωνσταντίνου, ειδικός συνεργάτης Δήμου Δεσκάτης, 6977239066 
 
Για την αντιγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...