Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ενημέρωση από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για την καλλιέργεια της ελαιοκράμβης

Για τις βασικές αρχές διαχείρισης της καλλιέργειας της ελαιοκράμβης, θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν, όσοι αγρότες επιθυμούν, σε ημερίδα που διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με την Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, στη Δράμα.

Το θέμα της ημερίδας είναι «Βασικές αρχές διαχείρισης της καλλιέργειας της ελαιοκράμβης. Δυνατότητες και προοπτικές» και θα διεξαχθεί την Τρίτη 8 Οκτωβρίου στις 10:30π.μ., στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ).
Η ελαιοκράμβη είναι ένα φυτό που καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και ανήκει στην κατηγορία των ενεργειακών φυτών, με κύριο σκοπό την παραγωγή βιοκαυσίμων αλλά και ζωοτροφής (κραμβάλευρο). Ως χειμερινή καλλιέργεια συνιστάται ως εναλλακτική λύση στην καλλιέργεια των χειμερινών σιτηρών. Διέπεται από καθεστώς συμβολαιακής γεωργίας.
Εισηγητής στην ημερίδα θα είναι η τεχνολόγος γεωπόνος κ. Τσιότσιου Στέλλα.
Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να απευθύνονται στο Κέντρο «Δήμητρα» Δράμας, στο τηλέφωνο 25210-58175.

Επεκτείνεται στη Μεσσηνία το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα

Η επέκταση του ΠΟΠ ελαιόλαδου Καλαμάτας σε όλο το νομό Μεσσηνίας θα εγκριθεί τις επόμενες ημέρες.


Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο Διοικητήριο για την υποστήριξη του φακέλου «ΠΟΠ Επιτραπέζια Ελιά Καλαμάτας», που έχει σταλεί προς έγκριση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Αλευράς, έκανε γνωστό πως σε λίγες ημέρες θα εγκριθεί η επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας σε όλο το νομό Μεσσηνίας.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν η ανάγκη για αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος, η επέκταση της καλλιέργειας επιτραπέζιας ελιάς στο νομό Μεσσηνίας και με τεκμηριωμένες θέσεις να υποστηριχτεί ο φάκελος και να συμβάλουν όλοι οι φορείς στο σκοπό αυτό.

Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι τα πιστοποιημένα και επώνυμα προϊόντα δίνουν υπεραξία στο προϊόν και για την καλύτερη προστασία των Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) κρίνεται σκόπιμο να συσταθεί τοπικός φορέας διαχείρισης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ κ. Κ. Πέτροβας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων (ΣΥΜΕΠΟΠ) κ. Αθανάσιος Μαυρούλης, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Γυφτέας και οι Διευθυντές ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας.

Η καλύτερη χρονιά της 20ετίας για τον τρύγο της Κρήτης

Κρασιά με γεμάτο σώμα και αρωματικό πλούτο αναμένουν οι οινοποιοί στην Κρήτη, που κάνουν λόγο για την καλύτερη ποιότητα των 20 τελευταίων χρόνων.

Η εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών που οφείλεται στους βοριάδες της άνοιξης και στο ήπιο και δροσερό καλοκαίρι είναι ο κοινός παρανομαστής για την παραγωγή του νησιού σε όλους τους νομούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η ΚΕΟΣΟΕ. Ασθένειες δεν παρατηρήθηκαν με εξαίρεση την παρουσία μικρών ποσοστών σήψης στην βηλάνα του νομού Λασιθίου.

Στο νομό Λασιθίου ο όγκος παραγωγής ήταν ικανοποιητικός, ενώ αντίθετα στο νομό Ηρακλείου η παραγωγή οριστικοποιήθηκε σε σχετικά μικρότερο επίπεδο από αυτό που αναμενόταν αρχικά, γεγονός που αποδίδεται στην ανυπαρξία βροχοπτώσεων. O τρύγος ξεκίνησε νωρίτερα αφού   παρατηρήθηκε πρωιμότητα 10 -15 ημέρες, λόγω της σχετικά θερμής άνοιξης που προκάλεσε με την σειρά της επιτάχυνση της έκπτυξης των οφθαλμών και γρήγορη ανάπτυξη.

Οι οινοποιοί κάνουν λόγο για την καλύτερη ποιότητα των 20 τελευταίων χρόνων και αναμένουν κρασιά με γεμάτο σώμα και αρωματικό πλούτο. agronews.gr

«ΔΩΔΩΝΗ»: Θα συνεχίσει να προμηθεύεται όλο το γάλα από τους 6.500 παραγωγούς της

«Η ΔΩΔΩΝΗ, τη νέα γαλακτοκομική περίοδο, θα συνεχίσει να προμηθεύεται όλη την ποσότητα του διαθέσιμου γάλακτος από τους 6.500 Ηπειρώτες παραγωγούς της, στη βάση των κριτηρίων που ισχύουν, τα τελευταία 50 χρόνια», διευκρινίζει σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία.

«Η ετήσια συντήρηση του εργοστασίου ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και, αμέσως μετά θα ξεκινήσει η παραγωγή της φέτας.

Επίσης, για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο, η ΔΩΔΩΝΗ, που παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός φέτας, θα ενημερώσει για την πολιτική τιμών στο γάλα, τους παραγωγούς- συνεργάτες της, μετά και την έγκριση του ΔΣ, στα μέσα του Οκτωβρίου», επισημαίνει η εταιρεία.

Βλάχος, Αυγενάκης και 53 ακόμα Βουλευτές της Ν.Δ. για την επικείμενη κατάργηση αναγραφής της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Στην επικείμενη κατάργηση αναγραφής της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τις συνέπειες για την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης στην Ελλάδα, αναφέρονται σε ερώτηση που κατέθεσαν ο Βουλευτής Αττικής κ. Γεώργιος Βλάχος, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης και 53 ακόμη Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει την υποχρέωση των Βιομηχανιών Γάλακτος, να αναγράφουν στα γαλακτοκομικά τους προϊόντα (γάλα φρέσκο και μακράς διάρκειας, γιαούρτι) τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης.

Η συγκεκριμένη υποχρέωση, αποφασίστηκε το 2009, αφενός για να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι ακριβώς αγοράζουν και αφετέρου για να δοθεί κίνητρο στις γαλακτοβιομηχανίες, να απορροφούν το σύνολο της Ελληνικής παραγωγής, προς όφελος των Ελλήνων Κτηνοτρόφων.

Με τον τρόπο αυτό, επιτεύχθηκε μια λογική ισορροπία μεταξύ κτηνοτροφίας, βιομηχανίας και καταναλωτών, αφού χωρίς σημαντικές παραχωρήσεις, από καμία από τις τρεις πλευρές, όλοι βγήκαν κερδισμένοι. Υπενθυμίζεται ότι το φρέσκο γάλα εκείνη τη χρονική περίοδο, πωλούνταν προς 1€/λίτρο και με τις βιομηχανίες να έχουν δεσμευτεί, να απορροφούν το σύνολο της Ελληνικής παραγωγής. Κατόπιν τούτων…

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Είναι πράγματι στον σχεδιασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η κατάργηση της εγκυκλίου του 2009, που υποχρέωνε την αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα;

2. Αν ναι, με ποιο σκεπτικό και με ποια στοιχεία θα παρθεί μια τέτοια απόφαση; Ποιος την επέβαλε;

3. Έχουν υπολογιστεί οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, για την αλυσίδα παραγωγής – κατανάλωσης στην Ελλάδα;»

Την ερώτηση υπογράφουν οι κ.κ. Βλάχος Γεώργιος, Αυγενάκης Ελευθέριος, Τζαμτζής Ιορδάνης, Λυκουρέντζος Ανδρέας, Χριστογιάννης Δημήτριος, Ορφανός Γεώργιος, Κοψαχείλης Τιμολέων, Ράπτη Έλενα, Σολδάτος Θεόδωρος, Κουτσογιαννακόπουλος Κώστας, Καρασμάνης Γιώργος, Κοντογιάννης Γιώργος, Σενετάκης Μάξιμος, Βολουδάκης Μανούσος, Κουτσούμπας Ανδρέας, Δήμας Χρίστος, Λεονταρίδης Θεόφιλος, Πιπιλή Φωτεινή, Κεφαλογιάννης Μανώλης, Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Μαρίνος Ανδρέας, Πασχαλίδης Ιωάννης, Καραμανλή Άννα, Ιωαννίδης Ιωάννης, Βλαχογιάννης Ηλίας, Σιούφας Παύλος, Δερμετζόπουλος Αλέξανδρος, Υψηλάντης Βασίλειος, Σκρέκας Κωνσταντίνος, Κουκοδήμος Κώστας, Κυριαζίδης Δημήτριος, Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, Αντωνίου Μαρία, Σαμπαζιώτης Δημήτρης, Αναστασιάδης Σάββας, Βλάχβεης Μενέλαος, Κακλαμάνης Νικήτας, Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Μανδρέκα Ασπασία, Στύλιος Γιώργος, Τσιάρας Κωνσταντίνος, Μάνη Παπαδημητρίου Άννα, Κόνσολας Εμμανουήλ, Τσουμάνης Δημήτριος, Βιρβιδάκης Κυριάκος, Βογιατζής Παύλος, Ταγαράς Νικόλαος, Μπατσαρά Γεωργία, Κωνσταντόπουλος Γεώργιος, Στυλιανίδης Ευρυπίδης, Πατριανάκου Φεβρωνία, Πλακιωτάκης Ιωάννης και Κοντός Αλέξανδρος.

1.069 παραγωγοί από Καρδίτσα και Φθιώτιδα στο πρόγραμμα απονιτροποίησης

Υπεγράφη, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, η απόφαση ένταξης των επιτυχόντων δικαιούχων παραγωγών στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας και Φθιώτιδας που υπέβαλαν αίτηση ενίσχυσης για διετή παράταση στο πλαίσιο της δράσης 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» του Μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». 

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας ο αριθμός των επιτυχόντων παραγωγών ανέρχεται σε 1.031 άτομα (ποσοστό επιτυχίας 95,1%) και ο αριθμός των απορριπτόμενων σε 52 άτομα (ποσοστό απόρριψης 4,9%).

Αντίστοιχα για την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας ο αριθμός των επιτυχόντων παραγωγών ανέρχεται σε 38 άτομα (ποσοστό επιτυχίας 92,7%) και ο αριθμός των απορριπτόμενων σε 3 άτομα (ποσοστό απόρριψης 7,3%).

Από το ΥπΑΑΤ υπενθυμίζεται ότι η υλοποίηση των στόχων της δράσης 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών», πραγματοποιείται μέσα από φιλοπεριβαλλοντικές καλλιεργητικές πρακτικές που στηρίζουν την αειφορία των οικοσυστημάτων της χώρας, όπως είναι η μείωση των εφαρμοζόμενων λιπασμάτων, η μείωση της κατανάλωσης νερού, η αγρανάπαυση, η αμειψισπορά και η δημιουργία χώρων οικολογικής αντιστάθμισης.

«Η υπογραφή των αποφάσεων ένταξης για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας θα γίνεται αμέσως μετά την αποστολή στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ των αποτελεσμάτων αξιολόγησης από τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής», τονίζει το ΥπΑΑΤ.

Κρασιά με άριστους οργανοληπτικούς χαρακτήρες και καλές τιμές φέτος στη Λευκάδα


Οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες της φετινής περιόδου είχαν ως συνέπεια – σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΚΕΟΣΟΕ – την πρώιμη βλάστηση των πρέμνων και ωρίμανση των σταφυλιών, ιδιαίτερα των ερυθρών. Εξαίρεση αποτελεί το οροπέδιο της Εγκλουβής, όπου οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες προς το τέλος Μάη είχαν ως αποτέλεσμα την σχεδόν ολική καταστροφή της σοδειάς. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω ο όγκος της σταφυλοπαραγωγής αναμένεται μειωμένος κατά σε σχέση με αυτόν του 2012.

Οι καλλιεργητικές πρακτικές δεν παρουσιάζουν σημαντική μεταβολή σε σχέση με αυτές που παραδοσιακά είχαν εφαρμογή στο νομό, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια από μέρους μας, επιβράβευσης της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης και της καλύτερης υγιεινής.
«Έτσι σε συνδυασμό με τα παραπάνω είχαμε χαμηλότερες στρεμματικές αποδόσεις και έντονο το φαινόμενο της συμπύκνωσης (σταφίδιασμα), και μικρότερη παραγωγή σε χυμό.

Ο τρύγος για τα λευκά σταφύλια άρχισε στις 9-9-2013 και στις 23-9-2013 για τα ερυθρά.
Ο αλκοολικός τίτλος για τα ερυθρά κυμαίνεται μεταξύ 11,5 έως 13,5 % vol και η οξύτητα ( εκφρασμένη σε γραμμάρια τρυγικού οξέως ανά λίτρο) μεταξύ 5,5 έως 6,0. Αντίστοιχα για τα λευκά ο αλκοολικός τίτλος κυμαίνεται μεταξύ 11,5 έως 13,5 % vol και η οξύτητα μεταξύ 4,8 έως 5,5.

Κατά συνέπεια αναμένονται ποιοτικοί οίνοι με οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τον υψηλό αλκοολικό βαθμό, το πλούσιο σώμα και την υψηλή αίσθηση της οξύτητας», αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...