Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Διαχείριση νερών από τους Νέους Αγρότες Πιερίας

Την τακτική Δευτέρα, 2 Απρ 2012, στις 20.00, στον συνεδριακό χώρο ΕΚΑΒΗ (Δημοτικός Κήπος Κατερίνης) η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας, οργανώνει συνάντηση-συζήτηση για την «Διαχείριση Νερών».
Οι Νέοι Αγρότες, με αυξανόμενη δυσφορία, αντιλαμβάνονται ότι ένα από τα βασικά μέσα της αγροτικής παραγωγής γίνεται προσπάθεια να αποκτήσει, επί τέλους, κανόνες διαχείρισης και κυρίως χρήσης, δυστυχώς με σχεδόν πλήρη απουσία των κυρίων χρηστών του, των αγροτών. Η γεωργία αξιοποιεί το 85% περίπου των διαθέσιμων νερών.
Τα κύρια μέσα αγροτικής παραγωγής είναι, απλουστευμένα, ο ήλιος, ο αέρας, το νερό και το έδαφος. Ο κύριος όγκος αγροτικής παραγωγής είναι τα τρόφιμα. Ο καθένας μας χρειάζεται από 2 έως 4 λίτρα νερό για τις ανάγκες του. Όμως χρειάζονται 2-5.000 λίτρα νερό για την παραγωγή της καθημερινής διατροφής του καθένα μας.
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να εξασφαλισθούν οι κανόνες διαχείρισής του, ενώ πρέπει να ελέγχεται συνεχώς η χρήση του. Ιδιαίτερα σήμερα που όπως φαίνεται η Ελλάδα δείχνει σημάδια έναρξης ερημοποίησης. O “μπλε χρυσός”, όπως αποκαλείται, θα είναι η αιτία πολέμων την 3η χιλιετία λόγω της μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων και επειδή κάθε κράτος θα προσπαθήσει να αποκτήσει τον αποκλειστικό τους έλεγχο. Τα επιφανειακά και υπόγεια αποθέματα γλυκού νερού στερεύουν επικίνδυνα. Παρά τη σημασία του, το νερό κατασπαταλάται και υποβαθμίζεται σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, τόσο στις πόλεις όσο και στις αγροτικές περιοχές.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας προβληματίζεται πολύ για τις εξελίξεις και γι’ αυτό οργάνωσε την συνάντηση-συζήτηση με την συνδρομή της κεντρικής υπηρεσίας (Ειδική Γραμματεία Υδάτων, ΥΠΕΚΑ) και την τοπική υπηρεσία εφαρμογής (Τμήμα Περιβ’άλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Πιερίας) με συντονιστή από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ.
Οι Νέοι Αγρότες πιστεύουν στην ανάγκη αγροτικής έρευνας, ώστε να μπορούν να παράγουν περισσότερα προϊόντα διατροφής με λιγότερο νερό, μειώνοντας τόσο την διατροφική σπατάλη και εφαρμόζοντας μια πιο βιώσιμη διατροφή, όσο και νέες ποικιλίες που δεν χρειάζονται πολύ νερό για την παραγωγή τους.
Την Δευτέρα, 2 Απρ 2012, στις 20.00, στον συνεδριακό χώρο ΕΚΑΒΗ Κατερίνης, η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας, εκτιμά ότι θα έρθουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν πάνω στην «Διαχείριση Νερών».


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Πρόεδρος: Δημ. Δαλαμήτρας-6947823269, Γραμ: Ιωάννης Τσιφτίδης-6979191898, Ταμίας: Ιωάν.Δημαλής-6973096626

ΝΔ: Η ελληνική γεωργία χρειάζεται επανεκκίνηση

Την ανάγκη επανεκκίνησης της ελληνικής γεωργία «με μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή εντολή», υπογράμμισε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τις εκδηλώσεις για την 102η επέτειο της εξέγερσης του Κιλελέρ.
ND logo
ND logo (Photo credit: Wikipedia)
«Τη μνήμη της εξέγερσης του Κιλελέρ την τιμούμε πραγματικά όταν εργαζόμαστε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιφέρεια και λέμε την αλήθεια στους αγρότες», επισήμανε ο βουλευτής, τονίζοντας ότι πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε πυλώνα ανάκαμψης της οικονομίας.
Δεν παρέλειψε επίσης να ασκήσει κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την αγροτική του πολιτική, υποστηρίζοντας ότι «υποσχέθηκε και στους αγρότες τα πάντα, τους έταξε λαγούς με πετραχήλια για να υποκλέψει την ψήφο τους».
Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, «χαρακτήριζε ψίχουλα τις αποζημιώσεις των 500 εκατομμυρίων ευρώ της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά επί των ημερών τους, ο ΕΛΓΑ αντί για δίκαιες αποζημιώσεις, πλέον, δίνει… προνοιακά επιδόματα». «Ενώ υποσχέθηκαν πράσινη ανάπτυξη, τα αγροτικά φωτοβολταϊκά βάλτωσαν. Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ για τα Σχέδια Βελτίωσης από το 2009 παραμένουν… παρκαρισμένα», πρόσθεσε.
Enhanced by Zemanta

Ασκληπιείος Βοτανικός Κήπος στην Επίδαυρο

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ξεκίνησε, στο Λυγουριό το «άνοιγμα» της τριπλής υπόστασης της πρότασης της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας για δημιουργία Βοτανικού Κήπου στον Δήμο Επιδαύρου.

Στις 27 Μαρ 2012, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου ο Δρ Νικόλαος Σαμαρίδης μίλησε για τα «Ιερά Βότανα» και την σύνδεσή τους με την Ιατρική του Ασκληπιού, δίνοντας πάρα πολλά στοιχεία από την μυθολογία, αλλά και από την ανάλυση των ονομάτων, τονίζοντας την απαίτηση να υπάρχει «ζωντανός» μύθος γύρω από το εγχείρημα. Στην ουσία προσδιόρισε την διαφορετικότητα και την σημαντικότητα του βοτανικού κήπου, δίνοντας περιεχόμενο στο πρώτο επίθετο του Βοτανικού Κήπου, ως «Ασκληπιείου».

Η κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα ενημέρωσε για τους στόχους του προτεινόμενου έργου, και καθόρισε ότι στην αμέσως επόμενη, δεύτερη παρουσίαση θα προσεγγισθεί το επίθετο «Βοτανικός», με παραδείγματα από άλλους λειτουργούντες βοτανικούς κήπους, τις γεωπονικές, αρχιτεκτονικές και οργανωτικές απαιτήσεις σχεδιασμού ενός βοτανικού κήπου.

Την τριλογία θα ολοκληρώσει η τρίτη συνάντηση-παρουσίαση για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες ενασχόλησης αγροτών με τις καλλιέργειες φαρμακευτικών βοτάνων και αρωματικών φυτών στην Ελλάδα.

Στην πολύ μεγάλη προσέλευση επισημαίνουμε την συμμετοχή του Δημάρχου Επιδαύρου κ. Κων/νου Γκατζιου, του κ. Γιώργου Βερδελή (Αντιδημάρχου), του κ. Φώτη Σχοινά (Αντιδημάρχου), του κ. Αναστ. Οικονόμου (Αντιδημάρχου), του κ. Δη. Κωστούρου (Αντιδημάρχου), της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Εύη Αισωπού, του προέδρου ΔΗΚΕΠΕΠ κ. Μελλα, του κ. Κωτσιομύτη (Λαογραφικό Μουσείο), της κας Μόρφω Βερδελή (Πρόεδρος Αρχ. Επιδαύρου), του κ. Παναγιώτη Καψάλη (Πρόεδρος Λυγουριού), του κ. Αναστ. Σταμούλη (Προέδρου Δήμαινας), των Δηοτικών Συμβούλων κ. Βασίλη Μπιμπη, Σπύρου Κατσιγιάννη, Γ. Εμμανουήλ & Ηλία Μαργιολά, του κ. Χρ. Διδασκάλου (Προνοιακές Δομές), του κ Ευάγγελου Καζολιά (Μηχανικού) του κ. Ανδρέα Αγγέλου, του κ. Βαγγέλη Μπινιάρη, του κ. Δημήτρη Λαλιώτη, του κ. Γιάννη Δενεσάκη

Το έντονο ενδιαφέρον προκάλεσε την συνάντηση ενδιαφερομένων την επόμενη μέρα (28/3/2012, στον φιλόξενο χώρο ΑΛΚΥΩΝ του κ. Τσιλογιάννη, όπου μετά την ανταλλαγή σκέψεων και προτάσεων με την συμμετοχή των κ. Κ. Γκάτζιου (Δήμαρχος), Γ. Δρόσου-Παγίδα (ΕΝΑ Αργολίδας), Δρ. Ν. Σαμαρίδη (Βοτανολόγος), κ. Δ. Μιχαηλίδη (Τεχν. Σύμβουλος ΠΕΝΑ), κ. Ε. Μπινιάρη (ΕΝΑ Αργολίδας), κ. Γ. Μπινιάρη (Βιοκαλλιεργητή), κ. Ν. Αραπό (ΙΜΑΛΙΣ), κα Α. Καπετανάκη, κα. Κ. Κωστάκη, κα Α. Καλούδη και κα Α. Fournie kai sygkentr;vuhkan ap;oceiw met;a apo syz;hthsh.

Η πρόεδρος της ΕΝΑ Αργολίδας κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα στην σύντομη εισήγησή της αναφέρθηκε στα παρακάτω: Οι πιο σοβαροί οικονομικοί παράγοντες της ελληνικής αγοράς, δηλαδή ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος κατέληξαν με την βοήθεια της μελετητικής εταιρίας Makinsey ότι οι ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας είναι η γεωργία, η βιομηχανία τροφίμων και ο τουρισμός. Εμείς, οι Νέοι Αγρότες, λέμε ότι αν μπορέσουμε να τις συνδέσουμε αυτές τις τρεις ατμομηχανές, όσα προβλήματα και να τις φορτώσουμε, θα μπορέσουν να τραβήξουν την Ελλάδα προς την ανάπτυξη.

Αν η Ελληνική Βιομηχανία τροφίμων, επεξεργάζεται ελληνικά αγροτικά προϊόντα κρατώντας στοιχεία της ελληνικής παράδοσης και μυθολογίας (δηλαδή ελληνικός πολιτισμός) θα μπορούσε το τελικό προϊόν να αξιοποιεί την διαχρονική εικόνα της Ελλάδος και να την συνδυάζει με τις τουριστικές δυνατότητες προσφέροντας ένα μοναδικό μη ανταγωνιστικό προϊόν, ή αν θέλετε, ακόμα καλύτερα, ένα προϊόν έξω και πέρα από κάθε μορφής ανταγωνισμό. Η αξία του θα έφτανε στα όρια της ικανότητας πληρωμής των τουριστών – επισκεπτών.

Εμείς οι Νέοι Αγρότες είμαστε σε θέση να παράγουμε τα φημισμένα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, να τα «ντύσουμε» με τα ισχυρότερα παγκόσμια brand name, όπως είναι ο Ασκληπιός, η Αρχαία Επίδαυρος κλπ και τελικά να συμμετέχουμε στην προσφορά στους επισκέπτες της Ελλάδος ενός μοναδικού τουριστικού προϊόντος.

Προτείναμε να μπει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Επιδαύρου ένας βοτανικός κήπος όπου θα συγκεντρώνονταν όλη η χλωρίδα, όλα τα θεραπευτικά βότανα και αρωματικά φυτά της περιοχής της Αργολίδας, για να προστατευθεί ως κιβωτός και προβληθεί η βιοποικιλότητα της περιοχής μας.

Αυτός ο βοτανικός κήπος θα ήταν ταυτόχρονα ένα σχολείο για τους μαθητές και τις οργανωμένες επισκέψεις ώστε να γνωρίζουμε όλοι την πλούσια χλωρίδα της περιοχής μας στα πλαίσια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα το παγκοσμίως γνωστό όνομα του Ασκληπιού και του θεάτρου Επιδαύρου είναι ένας πολύ ισχυρός πόλος που θα μπορούσε να αποτελέσει ομάδα-στόχο για την πώληση των βοτάνων που χρησιμοποιούσε ακόμα και ο Ασκληπιός ή και άλλων τοπικών τροφίμων και σκευασμάτων ενισχύοντας τον ήδη ισχυρό τουριστικό πόλο και προσφέροντας ένα καλό εισόδημα στους Αργολιδείς.

Μια πρόσθετη δραστηριότητα θα μπορούσε να ήταν η εξαγωγή αρωματικών ελαίων ή/και πρόσθετων στα τοπικά προϊόντα με βάση τα αρωματικά φυτά της περιοχής.

Η κα Γ. Δρόσου-Παγίδα, ευχαρίστησε τον συνδιοργανωτή Δήμο Επιδαύρου και την υποστηρίκτρια της συνδιοργάνωσης Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας ως πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας και συντονίστριας της προσπάθειας δημιουργίας Ασκληπιείου Βοτανικού Κήπου και προσδιόρισε κατά προσέγγιση τους επόμενους στόχους-δράσεις μεταξύ των οποίων η πρόσκληση κάποιου/ας για να μας μιλήσει για τους Βοτανικούς κήπους και ακολούθως μια εκδήλωση για την οικονομικότητα των εκμεταλλεύσεων φαρμακευτικών βοτάνων και αρωματικών φυτών, ενώ θα προετοιμασθεί κα΄ποιας μορφής συμμετοχή στην εκδήλωση της πορείας από Αρχαία Επίδαυρο στο Ασκληπιείο (τέλος Ιουνίου) και στο Πανηγύρι Αγροτουρισμού (Ιούλιος).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...