Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Απορρίπτουν το 90% των αιτήσεων για βιολογικές καλλιέργειες

"Άμεση διόρθωση σοβαρών αστοχιών στην αξιολόγηση αιτήσεων των δράσεων του γεωργοπεριβαλλοντικού μέτρου 2.1.4" ζητά με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Βαγγέλης Αποστόλου.


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Μετά από επίσκεψη αντιπροσωπειών του Συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας και της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας στην ΔΑΟΚ Λακωνίας, όπου συναντήθηκαν με τους αρμόδιους χειριστές του Μέτρου 214, με σκοπό την ενημέρωση τους σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης των αιτήσεων για 2ετή παράταση και για νέα 5ετία στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που υπήρχαν για απόρριψη του 90% των αιτήσεων.
Αναλυτικά οι λόγοι απόρριψης είναι οι ακόλουθοι:
I. Το ηλεκτρονικό πρόγραμμα αξιολόγησης που χρησιμοποιείται υπολογίζει τον αριθμό των δηλωθέντων δέντρων ανά ελαιοκομικό εκτάριο και απορρίπτει τα αγροτεμάχια εκείνα τα οποία δεν έχουν έναν ελάχιστο, αυθαίρετα ορισμένο, αριθμό δέντρων. Η σχετική ΚΥΑ και η προκήρυξη δεν αναφέρουν σε κανένα σημείο κάτι σχετικό με ελάχιστο αριθμό δέντρων ανά εκτάριο. Αντίθετα τα αγροτεμάχια αυτά προσμετρούνται στην ΑΕΕ ως ελαιοκομικά εκτάρια και συνυπολογίζονται στην συμμετοχή σε άλλα μέτρα (Εξισωτική) και ενεργοποιούν δικαιώματα, ανεξάρτητα αριθμού δέντρων.
II. Αιτήσεις απορρίπτονται εάν ο αιτών δεν έχει προσκομίσει σύμβαση με Πιστοποιητικό Οργανισμό. Η σχετική ΚΥΑ και η προκήρυξη αναφέρουν ότι ο αιτών δύναται να προσκομίσει σχετική σύμβαση και μετά την απόφαση ένταξης του στο μέτρο.
III. Πολλοί παραγωγοί δεν εμφανίζονται εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών ενώ η διαδικασία εγγραφής έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και στον φυσικό φάκελο προσκομίζεται αντίγραφο της εγγραφής
IV. Άλλος λόγος απόρριψης αγροτεμαχίων είναι η ασυμφωνία έκτασης μεταξύ τίτλων κατοχής (συμβόλαια, Ε9, ενοικιαστήρια) και έκτασης στην ΑΕΕ ή εξατομίκευσης. Θα πρέπει να διευκρινιστεί και ενταχθεί στο σύστημα αξιολόγησης το γεγονός ότι:
α) Η Ελλάδα δεν διαθέτει κτηματολόγιο έτσι ώστε μέσω του ΚΑΕΚ να διαπιστώνεται η πραγματική έκταση. Τα παλαιά συμβόλαια αναφέρουν τον χωρικό προσδιορισμό (θέση, όρια κλπ) ενώ στην έκταση αναφέρονται ως έγγιστα (περίπου). Η δήλωση της έκτασης στο Ε9 δεν απαιτεί τοπογραφικό διάγραμμα.
β) Έστω και στην περίπτωση που υπάρχει τοπογραφικό για τα αγροτεμάχια και η δήλωση στο Ε9 έχει γίνει βάση αυτού, το τοπογραφικό μετράει συνολική επιφάνεια της ιδιοκτησίας και όχι την καλλιεργούμενη έκταση που καταγράφεται στην ΑΕΕ και την Εξατομίκευση.
V. Στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα αξιολόγησης που χρησιμοποιείται εμφανίζεται μια στήλη που φέρει την ονομασία «Ευρεθείσα έκταση» δίπλα στις στήλες «Ολική επιλέξιμη», «Ψηφιοποιημένη», «Αιτούμενη». Ενώ είναι άγνωστη η προέλευση και η σημασία της στήλης αυτής, κάθε διαφορά, ακόμα και 0,01 εκταρίου, οδηγεί σε απόρριψη του αγροτεμαχίου! Δεν είναι δυνατό να κατανοηθεί η προέλευση της στήλης αυτής καθώς η Ψηφιοποιημένη, η Ολική επιλέξιμη και η Αιτούμενη έκταση ταυτίζονται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η εν λόγω στήλη διαφέρει και οδηγεί στην απόρριψη.
Και τέλος, ακόμα μια αστοχία του προγράμματος αξιολόγησης: από πού προκύπτει ότι η απόρριψη ενός αγροτεμαχίου οδηγεί σε απόρριψη ολόκληρης της αίτησης του παραγωγού;  Η σχετική ΚΥΑ και η προκήρυξη δεν αναφέρουν σε κανένα σημείο κάτι σχετικό με απόρριψη αίτησης από απόρριψη ενός αγροτεμαχίου.
Επειδή: οι παραπάνω αναφερόμενες αστοχίες του προγράμματος αξιολόγησης οδηγούν σε άδικη και ανορθολογική απόρριψη αιτήσεων, χάσιμο πόρων για τους καλλιεργητές και το κλάδο και σε αδικαιολόγητη όξυνση των – ήδη μεγάλων - οικονομικών προβλημάτων εκατοντάδων παραγωγών
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Με ποιο τρόπο και τι διαδικασίες σκοπεύει το Υπουργείο να διορθώσει την ασυμβατότητα του ηλεκτρονικού προγράμματος αξιολόγησης που χρησιμοποιείται με την σχετική ΚΥΑ και την προκήρυξη;
2.Ποια μέτρα σκοπεύουν να λάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να μην χαθούν πόροι για τους καλλιεργητές, το κλάδο και τη χώρα;
3.Προτίθεται το Υπουργείο να ζητήσει αποζημίωση από το προμηθευτή του συστήματος για την μη συμμόρφωση του συστήματος αξιολόγησης με την ΚΥΑ και την προκήρυξη;
4.Προτίθεται το Υπουργείο να δώσει εντολή στην ΕΥΔ του Προγράμματος ‘Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013’ για την άμεση και επείγουσα επαναξιολόγηση των αιτήσεων με αποκλειστικά κριτήρια την υπάρχουσα ΚΥΑ και την σχετική προκήρυξη;
5.Τι μέτρα θα λάβει το Υπουργείο ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια θέματα;"

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...