Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Νέα αγροτικά προϊόντα και δυναμικές καλλιέργειες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ / aggelioforos.gr
Νέα αγροτικά προϊόντα αλλά και ενίσχυση των τοπικών δυναμικών καλλιεργειών, που είναι χαρακτηριστικές σε κάθε περιοχή, περιλαμβάνει η δημόσια διαβούλευση που άρχισε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η διαβούλευση γίνεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το σχέδιο αυτό έχει στόχο να δώσει τέλος στα αδιέξοδα των αγροτών και καταγράφει τη σημερινή κατάσταση στον αγροτικό τομέα στην Κεντρική Μακεδονία.
Η δημόσια διαβούλευση άρχισε την προηγούμενη Παρασκευή, με επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Δημήτρη Ευθυμιάδη, σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Εξειδίκευση
«Κάθε περιφερειακή ενότητα εξειδικεύεται στην καλλιέργεια μιας συγκεκριμένης γκάμας προϊόντων λόγω κλιματικών, εδαφικών, παραδοσιακών και άλλων παραγόντων οι οποίοι δημιουργούν το ιδιαίτερο προφίλ της περιοχής. Οι υφιστάμενες καλλιέργειες θα πρέπει να υποστηριχθούν, να ενισχυθούν και να προωθηθούν σε κάθε περιφερειακή ενότητα, καθώς επίσης θα πρέπει να τεθούν στόχοι για νέες καλλιέργειες που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην επίτευξη μιας σύγχρονης και υψηλής ποιότητας γεωργίας με γνώμονα πάντα τις εσωτερικές και διεθνείς καταναλωτικές τάσεις για μια ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», τονίζει ο κ. Ευθυμιάδης.
Οι στόχοι των παρεμβάσεων
Οι παρεμβάσεις που προτείνονται για τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα αναφέρονται στη βελτίωση της όλης παραγωγικής διαδικασίας των κλάδων που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της πρόσβασης των προϊόντων στην αγορά και στις δυνατότητες βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς τους.
Οι παραλήπτες της επιστολής καλούνται να κάνουν παρατηρήσεις και προτάσεις σε μέτρα και έργα υποδομών που απαιτούνται για τη βελτίωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ώστε να διαμορφωθεί η Περιφερειακή Αγροτική Πολιτική.
Μετά την οριστική ολοκλήρωση της διαβούλευσης, που θα προσδιορίσει τα επιλεγμένα προϊόντα, η περιφέρεια θα προχωρήσει στην τελική διαμόρφωση του καλλιεργητικού σχεδίου της, όπου θα αποσαφηνίζονται οι ποσότητες των καλλιεργούμενων προϊόντων ανά περιφερειακή ενότητα, το κόστος υποδομών καθώς και οι υπηρεσίες και οργανισμοί του Δημοσίου που θα στηρίξουν το «Καλάθι των Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».
Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.
Κίνδυνος οπισθοδρόμησης
«Επειτα από δύο δεκαετίες εφαρµογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα µας και παρά τις τεράστιες εισροές κοινοτικών πόρων, ο ελληνικός αγροτικός τοµέας βρίσκεται δυστυχώς σε κατάσταση στασιµότητας και αντιµετωπίζει τον κίνδυνο συρρίκνωσης και οπισθοδρόµησης, εξαιτίας της έλλειψης πολιτικών και των αναγκαίων υποδοµών και της εξ αυτών αρνητικής επίδοσής του», αναφέρεται στο κείμενο της διαβούλευσης, που σημειώνει την κυριαρχία των εισαγόμενων προϊόντων και ειδικότερα των ειδών διατροφής στα ράφια των καταστημάτων, ακόμη και στις λαϊκές αγορές.
Τα προϊόντα που θα περιλαµβάνει το καλάθι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προέρχονται από τις εξής κατηγορίες:
* ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τοπικά προϊόντα βασισµένα στην ισχυρή ταυτότητα και φήµη της περιοχής.
* ΣΥΝΗΘΗ τοπικά προϊόντα που βασίζονται σε συγκεκριµένες µεθόδους παραγωγής, ποιότητα και γενικότερα χαρακτηριστικά των οποίων οφείλονται σε σηµαντικό βαθµό στη γεωγραφική τους προέλευση.

Ζητούσαν εργάτες συγκομιδής και πήγαν 19 Ελληνες και 4.885 Αλβανοί

Παρόλο που η ανεργία, ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία έχει ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ το κάλεσμα της Ένωσης Νέων Αγροτών για εργατικά χέρια προκειμένου να συμμετάσχουν στην συγκομιδή ροδάκινων στον κάμπο της Ημαθίας και της Πέλλας, είχε ανταπόκριση από 19 μόνο Έλληνες.

Η προσφορά εργασίας, συνίστατο σε 6 μέρες την εβδομάδα, και συνοδευόταν απο έξοδα διαμονής για 4 μήνες και μεροκάματο 23 ευρώ, αλλά δε φάνηκε να συγκίνησε ιδιαίτερα τους ντόπιους, την ώρα που οι αιτήσεις για τους μετακλητούς εργάτες από την Αλβανία φτάνουν τις 4.885.

Πριν δύο εβδομάδες η Ένωση Νέων Αγροτών κοινοποίησε με δελτίο τύπου στις Περιφέρειες και τους Δήμους όλης της χώρας, την ανάγκη εργατών γης που θα δουλέψουν για 4 μήνες στον κάμπο της Ημαθίας και της Πέλλας.
Η αίτηση θα γινόταν ηλεκτρονικά και μέσω μηνύματος από το κινητό, χωρίς γραφειοκρατική διαδικασία. Ωστόσο, η ανταπόκριση στην πρόσκληση για εργασία σε ένα τόπο με δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ροδάκινων, ήταν πολύ μικρή και δεν συνάδει με το ύψος της ανεργίας που φτάνει το 25% στη Βέροια και το 50% στη Νάουσα.

Στους 19 Ελληνες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Ένωσης, συμπεριλαμβάνονται γυναίκες άνω των 60 ετών, ένας συνταξιούχος γιατρός και ένας άνεργος μηχανικός.

Eνισχύσεις και αποζημιώσεις 4,5 εκατ. ευρώ


Την Παρασκευή 4 Μαΐου 2012 ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 2.600 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους... 3,5 εκατ. ευρώ περίπου, για ζημιές που υπέστησαν κυρίως το β' εξάμηνο του 2011.

Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια ( βροχόπτωση, ανεμοθύελλα, καλοκαιρινή χαλαζόπτωση κλπ ) σε όλη σχεδόν την επικράτεια.

Επίσης, στους λογαριασμούς των παραγωγών θα καταβληθούν Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ που αφορούν κυρίως τις ζημιές του πρώτου τριμήνου του 2008.
dealnews.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...