Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Νέες μορφές αγροτικών επιδοτήσεων συζητούνται στον Ίασμο Ροδόπης

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας ,που συγκροτήθηκε σε πρόσφατη ημερίδα της Ένωσης Νέων Αγροτών Ροδόπης, για την ενημέρωση των αγροτών και ιδιαίτερα των Νέων Αγροτών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, οργανώνει συνάντηση-συζήτηση
την Παρασκευή 16 Δεκ 2011, στις 19.00,
στο Πνευματικό  Κέντρο Ιάσμου του Δήμου Ιάσμου
με θέμα: Νέες μορφές αγροτικών επιδοτήσεων μετά το 2014.
με  ομιλητές τον κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη (τεχνικό σύμβουλο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών) με θέμα «νέες μορφές οργάνωσης των Νέων Αγροτών» και τον κ. Κώστα Μπούντα, Γεωπόνο Πρ/μενο Κέντρου Δήμητρα Κομοτηνής με θέμα ανάλυση βασικών προτάσεων της νέας ΚΓΠ
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εξελίξεις για την Κοινή  Γεωργική Πολιτική, που θα ισχύσει μετά το 2013, «τρέχουν» πολύ γρήγορα μετά την ανακοίνωση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 12 Οκτ 2011 και υπολογίζεται ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο φθινόπωρο του 2012.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι θα είναι η  πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση που την ΚΓΠ δεν θα την ορίσουν μόνο οι Υπουργοί Γεωργίας , αλλά θα είναι προϊόν συναπόφασης του Συμβουλίου των Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για να αξιοποιηθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία που θα καθορίσει τις αγροτικές εξελίξεις για την περίοδο 2014-2020 και μετά, πρέπει όλοι οι Αγρότες και ειδικότερα αυτοί που θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον από τον αγροτικό κόσμο να ενημερωθούν για τις προτάσεις που υπάρχουν και εφόσον συμφωνούν να τις αποδεχθούν και αν δεν συμφωνούν να προσπαθήσουν να τις αλλάξουν.
Καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να παραβρεθούν στην συνάντηση την Παρασκευή 16 Δεκ 2011, στις 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο Ιάσμου, που φιλοδοξεί να είναι το ξεκίνημα για μια νέα ελπίδα.
Τα μέλη της  ομάδας πρωτοβουλίας με τα οποία μπορείτε να έρθετε σε επαφή είναι οι: Παπαδημητρίου  Χρήστος -6934330229, Κρόκος Κυριάκος -6937267778, Χασάν Αλή-25310 61003, Μαχαίρα Βάσω - 6945769658, Μπακιρτζάκης Δήμος-6944907830, Κούτρας Στέργιος -6989059296 και Μπούντας Κων/νος-6974336775. 

Σε απόγνωση 90 επενδυτές φωτοβολταϊκών σταθμών, λόγω χρεοκοπίας της εταιρείας klt AE

"Σε απόγνωση βρίσκονται 90 επενδυτές φωτοβολταϊκών σταθμών, λόγω χρεοκοπίας της εταιρείας klt AE", αναφέρουν σε ερώτησή τους στη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Φώτης Κουβέλης και ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης.

"Τεράστιες και απρόβλεπτες κοινωνικές διαστάσεις τείνει να προσλάβει η οιονεί χρεοκοπία της εταιρείας «Κλιμαλεβητεχνική klt Ανώνυμη Εταιρεία», της μεγαλύτερης ίσως στον τομέα κατασκευής μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς" αναφέρουν οι κ.κ. Κουβέλης και Τσούκαλης και επισημαίνουν:

"Η διακοπή της δραστηριότητάς της έχει οδηγήσει στην απόλυτη οικονομική καταστροφή, προσωπική απόγνωση και ψυχική κατάρρευση περισσότερους από 90 ιδιώτες επενδυτές (κυρίως αγρότες), διασκορπισμένους σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, κατά την υπογραφή των ιδιωτικών συμφωνητικών, ο καθένας από τους επενδυτές, παρέδωσε στην εταιρεία επιταγές ποσού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που αντιστοιχούσαν στο εργολαβικό τίμημα. Η ενέργεια αυτή υπαγορεύθηκε από την εταιρεία προκειμένου, έναντι των επιταγών, να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την ολοκλήρωση των έργων τραπεζικά δάνεια. Οι επιταγές θα εξοφλούντο από τους επενδυτές μέσω τραπεζικών δανείων που είχαν ήδη εγκριθεί προς τον καθένα από τους επενδυτές και θα εκταμιεύονταν αμέσως μετά την ολοκλήρωση κατασκευής των έργων.

Η εταιρεία παρέδωσε ΑΜΕΣΩΣ τις επιταγές (προς ενεχυρίαση) στις τράπεζες, με τις οποίες συνεργαζόταν, τα δε ποσά που κατόρθωσε να εξασφαλίσει διατέθηκαν – προφανώς – για την κάλυψη άλλων προηγούμενων εκκρεμοτήτων και όχι για το σκοπό για τον οποίο αυτές είχαν εκδοθεί, δηλαδή την κατασκευή των φωτοβολταϊκών μονάδων, με αποτέλεσμα όταν χρειάστηκε η χρηματοδότηση για την κατασκευή τους, έκλεισε η «στρόφιγγα» του δανεισμού και όλο το πρόγραμμα «τινάχθηκε στον αέρα». Και ενώ οι επενδυτές, σε κατάσταση απόγνωσης, διαπραγματεύονταν με την εταιρεία για την εξεύρεση τρόπου συνέχισης των έργων, οι τράπεζες με μια πρωτοφανή σπουδή προέβησαν σε έκδοση διαταγών πληρωμής και δέσμευσαν περιουσίες ακόμη και τραπεζικούς λογαριασμούς των επενδυτών και συγγενικών τους προσώπων.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι αγρότες και μικροεπαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους δεν διαθέτουν ούτε καν δαπάνες για δικαστικές ενέργειες, βλέπουν να καταστρέφονται ΟΡΙΣΤΙΚΑ οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, χάνοντας τις περιουσίες τους και μη δυνάμενοι να ασκήσουν στο μέλλον οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα, αφού έχουν ήδη καταχωρηθεί στο σύστημα «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ».

Για την εξέλιξη, οι εμπλεκόμενες τράπεζες φέρουν τεράστια ευθύνη γιατί γνώριζαν την αιτία έκδοσης των δίγραμμων επιταγών – μεγάλων ποσών- αφού όλοι οι επενδυτές είχαν υποβάλλει τα ιδιωτικά συμφωνητικά προκειμένου να εγκριθούν οι δανειακές συμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση -και επειδή γνώριζαν την επιχειρηματική κατάσταση της εταιρείας- έπρεπε να πληροφορηθούν την προέλευση και την αιτία των επιταγών.

Επειδή η πιο πάνω εξέλιξη έχει προκαλέσει απίστευτα προσωπικά και οικογενειακά δράματα που μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές,

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν το προαναφερόμενο κοινωνικό ζήτημα και ειδικότερα:

Α) προτίθενται να παρέμβουν προς τις εμπλεκόμενες τράπεζες ούτως ώστε να ανασταλούν οι ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των επενδυτών;

Β) Προτίθενται να διερευνήσουν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των επενδύσεων, μέσω της ένταξής τους σε επενδυτικά προγράμματα, ούτως ώστε να αποφευχθεί η ολοσχερής καταστροφή των επενδυτών;"

Κόρινθος: Είχαν "γδύσει" τα χωράφια από μεταλλικά αντικείμενα

Έκλεβαν στηρίγματα, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, εργαλεία και ό,τι άλλο μπορούσαν να πουλήσουν. Όμως, έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας.

Για την ακρίβεια, οι δύο Έλληνες συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη στο 93ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Πατρών.

Μπροστά τρία άτομα μέσα σε φορτηγό - γεμάτο με κλοπιμαία - και πίσω οι αστυνομικοί.

Τελικά οι δύο κατέληξαν με χειροπέδες ενώ ο τρίτος κατάφερε να ξεφύγει...

Η έρευνα των αστυνομικών έδειξε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τη σύλληψή τους, έκαναν τουλάχιστον τρεις κλοπές σε κτήματα στο Ζευγολατιό.
Enhanced by Zemanta

Επιστρέφουν στην ύπαιθρο ως αγρότες νέας γενιάς

Η ζωή τους στην πόλη δεν ήταν αυτή που ήθελαν. Για κάποιους η επαγγελματική τους πορεία έως εκείνη τη στιγμή δεν τους γέμιζε και αποφάσισαν να κάνουν το επόμενο βήμα. Για κάποιους άλλους, πάλι, η επιστροφή στην ύπαιθρο ήταν μονόδρομος. Αρκετοί είναι οι Ελληνες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επέστρεψαν στο χωριό για να καλλιεργήσουν τη γη, ενώ αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που λόγω της οικονομικής κρίσης σκέφτονται σοβαρά να γίνουν αγρότες.
«Προτίμησα τη φύση. Αν και δεν είχα καταγωγή, εγκαταστάθηκα στη Λακωνία. Ενας οικογενειακός φίλος είχε αγοράσει γη στην περιοχή και μαζί ξεκινήσαμε τον ελαιώνα. Ετσι προέκυψε η ενασχόλησή μου με την ελιά, το πλέον δυναμικό, κατά τη γνώμη μου, ελληνικό προϊόν», λέει ο 32χρονος Λευτέρης, σήμερα ελαιοπαραγωγός. Οπως εξηγεί, για να πει κανείς αν έκανε καλά που έφυγε από την πόλη για την ύπαιθρο, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια. «Είναι πολύ δύσκολα στην αρχή, γι’ αυτό και πρέπει να μπουν προτεραιότητες και να δεις τι είναι αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο. Επειτα από πέντε χρόνια λέω ότι δεν το μετανιώνω που έκανα αυτή την επιλογή».
Δεν το έβαλε κάτω ούτε όταν οι φωτιές στην Πελοπόννησο του έκαψαν τις 16.000 ελιές, «από τις οποίες σώσαμε μόλις 400 ρίζες. Ξαναφύτεψα 7.000 ελιές και συνεχίζω». Η παραγωγή του από τα περίπου 600 στρέμματα φτάνει στον έναν τόνο ετησίως, μόνο από τα δέντρα που δεν κάηκαν, ενώ οι πελάτες του ξεπερνούν τους 600 – το 95% είναι από την Αθήνα. «Συνειδητά επέλεξα να δίνω το ελαιόλαδο αποκλειστικά σε ιδιώτες και όχι σε καταστήματα, γι’ αυτό και δύο φορές την εβδομάδα ανεβαίνω Αθήνα και παραδίνω εγώ το λάδι. Παράλληλα έφτιαξα και το ελαιοτριβείο». Οι σπουδές και η προηγούμενη επαγγελματική του εμπειρία τον βοήθησαν, καθώς μέσω του facebook διαφήμισε το προϊόν του: «Στόχευα σε νέους ανθρώπους 25-55 ετών, οι οποίοι αγαπούν τα ελληνικά προϊόντα και τη μαγειρική».
Περιβαλλοντική συνείδηση, ανώτερη μόρφωση, διάθεση για δουλειά, πλούσιες ιδέες και συχνά – αλλά όχι απαραίτητα – νεαρή ηλικία είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ του αγρότη των επόμενων χρόνων. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στη βιολογική γεωργία, Δημήτρη Μπιλάλη, οι τελευταίες και επόμενες φουρνιές αγροτών θα έχουν τα χαρακτηριστικά του παραγωγού και όχι του καλλιεργητή, γεγονός που σημαίνει ότι θα ενδιαφέρονται περισσότερο για την ποιότητα των προϊόντων τους και λιγότερο για τη λήψη των χρημάτων μιας επιδότησης. «Δεδομένου ότι μιλάμε για αστούς, εν δυνάμει αγρότες, οι οποίοι θα βρεθούν στην ύπαιθρο, θα έχουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον αγρότη των δεκαετιών του ’70 και του ’80. Θα ενδιαφέρονται για την ποιότητα της καλλιέργειάς τους, με στόχο να φτάσει το προϊόν στο ράφι του σούπερ μάρκετ, και όχι μόνο να πάρουν την επιδότηση», λέει.
Μάλιστα, όπως εξηγεί, τέσσερα είναι τα είδη των καλλιεργειών με τη μεγαλύτερη δυναμική στην Ελλάδα: τα κηπευτικά, η ελαιοκομία – αμπελουργία, τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας – όπως σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτος (καλαμπόκι) -, καθώς και καινοτόμα αλλά και φαρμακευτικά φυτά, όπως το λινάρι για εργόχειρο λάδι ή για τη βιομηχανία ή σουσάμι. «Ακόμη πιο ανερχόμενα είναι τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά για να υποστηρίξουν τη βιομηχανία των καλλυντικών αλλά και τη βιομηχανία τροφίμων» αναφέρει ο Δημήτρης Μπιλάλης και εφιστά την προσοχή των νέων αγροτών στη διαδικασία της μεταποίησης. «Καλό θα ήταν τρεις-τέσσερις αγρότες από την ίδια περιοχή να αναλάβουν μόνοι τους τη μεταποίηση, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει γραμμική συσχέτιση ανάμεσα στην τιμή του καταναλωτή και στην τιμή του παραγωγού». Εξηγεί δε ότι μπαίνοντας ένας αγρότης στο σύστημα πιστοποιημένης ή βιολογικής γεωργίας υποχρεούται να τυποποιεί ή να συσκευάζει τα προϊόντα του. «Αυτή η μεταποίηση εξαφανίζει αμέσως τους μεσάζοντες, με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλο οικονομικό όφελος οι παραγωγοί και χαμηλότερη τιμή οι καταναλωτές» καταλήγει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...