Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

"Δεν πρέπει να επιβληθεί Ειδικός Φόρος κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί.

This image shows a white wine glass (WMF Easy)...
Image via Wikipedia
Έντονη ανησυχία διακατέχει τους επιχειρηματίες ολόκληρης της χώρας που δραστηριοποιούνται στην οινοποιία, καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι να επιβληθεί Ειδικός Φόρος κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί.

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, ζητά διευκρινήσεις, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα πλήξει περισσότερο τους μικρούς αμπελουργούς, αλλά και γενικότερα την ανάπτυξη της υπαίθρου. Επιπλέον, ήδη σε μία εικοσαετία το Φ.Π.Α. στο κρασί έφτασε στο 23%, από το 8% και υπάρχουν φόβοι ότι εξαιτίας του μέτρου αυτού θα ενισχυθεί η παραοικονομία.

Όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο κ. Αυγενάκης, καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιείται στην παραγωγή οίνου δεν έχει επιβάλει τέτοιο φόρο. Το κρασί – φυσική εξέλιξη του σταφυλιού - θεωρείται και είναι αποκλειστικά τοπικό γεωργικό προϊόν και έτσι δεν θα πρέπει να φορολογείται ειδικά, όπως άλλα οινοπνευματώδη ποτά.

Επιπροσθέτως, θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο στην προσπάθεια να ενισχυθεί ο εναλλακτικός γαστρονομικός τουρισμός, με πολλαπλές οικονομικές απώλειες.
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...