Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Νέοι Αγρότες & Αγροτουρισμός

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Αγροτών, το οποίο θα γίνει στα Μεστά της Χίου, 9-11 Σεπ 2011, με θέμα: Πολυαπασχόληση & Αγροτικός Τομέας, πραγματοποιήθηκε προσυνεδριακή συνάντηση στις 6/8/2011, στον Δημοτικό Κήπο Χίου, μέσα στην 7η Γιορτή Αγροτουρισμού με κύριο ομιλητή τον π. Ευρωβουλευτή-Αγρότη κ. Γ. Γκλαβάκη.

Ο κ. Γ. Γκλαβάκης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο «άρωμα μνήμης CITRUS», μαζί με τον πρόεδρο της ΕΝΑ Χίου κ. Ν. Ρικανιάδη και τον κ. Δημ. Μιχαηλίδη, από τον κ Βαγγέλη Ξύδα, στο μουσείο Citrus memories, όπου προβάλλεται επιτυχώς η ιστορία και η αξία των εσπεριδοειδών του Κάμπου της Χίου, στο κατάστημα, που είναι χώρος συνάντησης και ξεκούρασης, επισκέφθηκε το περιβόλι και ενημερώθηκε για τον τρόπο ζωής των Χιωτών, είδε την ανοικτή στο κοινό διαδικασία παραγωγής στην οικοτεχνία της οικογένειας, που τα περισσότερα φρούτα μαζεύονται από τα περιβόλια της εκμετάλλευσης και ενημερώθηκε για τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και για το «φέγγος του citrus» που αναπτύσσεται από 1/7/2011 έως 15/9/2011, ενώ γνώρισε τις γεύσεις των προϊόντων, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πορτοκαλόπιτας & λεμονόπιτας, των αμυγδαλωτών μανταρινιού, των λουκουμιών με γεύση πορτοκαλιού κλπ.

Το απόγευμα στον Δημοτικό κήπο λίγο πριν την εισήγησή ο κ. Γ. Γκλαβάκης συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη & πρόεδρο μαστιχοπαραγωγών κ. Κ. Γκανιάρη, την αντιπεριπεριφερειάρχη τουρισμού κα Λ. Λύκου, με την κα Ε. Λυπαρή (υπεύθυνη Τουρισμού) και πολλούς φίλους. Το θέμα της εισήγησης του κ. Γ. Γκλαβάκη ήταν «Αγροτουρισμός». Μεταξύ πολλών ο κ. Γ. Γκλαβάκης είπε για τον Αγροτουρισμό:

Ο Αγροτουρισμός αναπτύσσεται σε αγροτικές περιοχές από αγρότες, σε μη τουριστικά κορεσμένες περιοχές, όπου οι Φιλοξενούμενοι μοιράζονται εμπειρίες και είναι αποκλειστικά παράλληλη δραστηριότητα αγροτών.

Ο Αγροτουρισμός αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και διότι η ρύπανση των θαλασσών απωθεί, και διότι ο ήλιος άρχισε να γίνεται επικινδυνότερος και διότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρώπινων σχέσεων.

Στον Αγροτουρισμό ο τουρίστας είναι επισκέπτης, φίλος, θαυμαστής, φιλοξενούμενος, αναζητά την αυθεντικότητα, την παράδοση, την ήσυχη ζωή, την πολιτιστική κληρονομιά και τα χαρακτηριστικά του τόπου.

Τα παλαιότερα 3S (Sun-ήλιος, Sea-θάλασσα, Sand-άμμος) που πέτυχαν να σηκώσουν αρκετά την τότε Ελλάδα, σήμερα έχουν αντικατασταθεί από τα 3Φ (Φύση, Φιλία, Φιλοξενία) που αναζητά ο σύγχρονος επισκέπτης μιας περιοχής.

Ο Αγροτουρισμός είναι τόσο τα παραδοσιακά καταλύματα, όσο και τα παραδοσιακά εστιατόρια-καφενεία, τα μουσεία, οι δραστηριότητες των συλλόγων και συνεταιρισμών αγροτών, τα επισκέψιμα αγροκτήματα, η αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τα εργαστήρια μεταποίησης, καθώς και τα καταστήματα πώλησης παραδοσιακών φημισμένων τοπικών προϊόντων των αγροτών.

Ο Οινοτουρισμός και ο Αλιευτικός τουρισμός είναι κομμάτια του Αγροτουρισμού όταν ασκούνται από επαγγελματίες αγρότες (αμπελουργούς ή ψαράδες), και η Χίος έχει περιθώρια να αναπτύξει και τις δύο αυτές ειδικές μορφές Αγροτουρισμού.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας και η αυστηρή επιτήρηση τόσο από την πολιτεία όσο και από τους ίδιους τους αγρότες και τους συνδικαλιστικούς φορείς των αγροτών, διότι ο Αγροτουρισμός είναι ότι καλύτερο για την αγροτική ύπαιθρο, για την Χίο και για την Ελλάδα, σήμερα.

Στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, 9-11/9/2011, Μεστά, Χίου, οι Νέοι Αγρότες θα συζητήσουν για τις πολλές μορφές αγροτικής πολυαπασχόλησης.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Σκόρδο με πιστοποίηση για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΠΕΕ Σκόρδου Βύσσας

Καλλιέργεια σκόρδου κατόπιν πιστοποίησης και στη χώρα μας σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ποιότητας GLOBAL GAP. H πρωτοβουλία ανήκει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας.

Ο Συνεταιρισμός κατά την καλλιεργητική περίοδο 2010-2011 εφάρμοσε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών σκόρδου, πατάτας και κρεμμυδιού σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο. 
 
Η επιθεώρηση του συστήματος παραγωγής πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2011 από την TUV HELLAS και είναι πλέον σε ισχύ το πιστοποιητικό των προϊόντων του συνεταιρισμού, με GGN:4050373831318 TUV-NORD 320385, διασφαλίζοντας την ποιότητα των προϊόντων που παράγει και διακινεί.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...