Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Αγωνιούν για το μέλλον τους οι «Νέοι Αγρότες» της Ηπείρου



Αγωνιούν πολλοί Νέοι Αγρότες στην Ήπειρο για το «τι μέλλει γενέσθαι» με το μέτρο ενίσχυσης της πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών, που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση.Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή τονίστηκε, ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά, παρά το γεγονός, πως οι «Νέοι Αγρότες» κατ’ επανάληψη έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους. Για αυτό το λόγο αντέδρασαν, επισημαίνοντας πως, αφού υπάρχει η 10ετής υποχρέωση παραμονής τους στο μέτρο, δεν τους συμφέρει να μπουν σε αυτό, από τη στιγμή που το πριμ ανέρχεται σε 15.000-20.000 ευρώ και η πρώτη δόση, που είναι περίπου 6.000-7.000 ευρώ δεν φτάνει, όπως τονίζουν «ούτε για τα πρώτα έξοδα».Θέση τους είναι, ότι ακόμα και αν υπογράψουν τις συμβάσεις, δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν με αυτό το ποσό, όσες επενδύσεις έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν. «Με αυτόν τον τρόπο θα βρεθούμε ‘‘έξω’’ από το πρόγραμμα, από τη στιγμή που θα αποδειχθούμε ασυνεπείς» επισημαίνουν Ηπειρώτες αγρότες, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για δημιουργία «φαύλου κύκλου».Πάντως, η Κ. Μπατζελή δεν απάντησε ούτε για το πότε θα πληρωθούν όσοι υπογράψουν τώρα τις συμβάσεις, ενώ δεσμεύτηκε για μια ακόμη σειρά μέτρων που θα ισχύουν για όλους τους «Νέους Αγρότες» (στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι από 18 έως 40 ετών), ανεξάρτητα από το αν κάποιος θα ενταχθεί στο Μέτρο υπογράφοντας τη σύμβαση ή όχι.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ
Στο μεταξύ ακόμη έναν πονοκέφαλο θα έχει και ο αγροτικός κόσμος της Ηπείρου από το Σεπτέμβρη, αφού κατά 30% αναμένεται να αυξηθούν τα αγροτικά τιμολόγια της ΔΕΗ! Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως τόνισε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη τα τιμολόγια θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν «γιατί το ζητά το ΔΝΤ και επειδή η ΔΕΗ χάνει στον ανταγωνισμό τους καλούς πελάτες»!

Η ΕΑΣΑ-Φ
Στο μεταξύ, επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΛ.ΓΑ κ. Θεόδωρο Σαρρή απέστειλε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας - Φιλιππιάδας, ενημερώνοντάς τον πως εξαιτίας βροχοπτώσεων και ισχυρών ανέμων προκλήθηκαν ζημιές στις καλλιέργειες ελιάς και ακτινιδίων, ζητώντας να μεριμνήσει για τις σχετικές αποζημιώσεις στους καλλιεργητές.

proinoslogos

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...