Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Αγανάκτησαν και οι κτηνοτρόφοι

Τη δυσαρέσκειά της για τις ελλιπείς αναφορές τους στην κτηνοτροφία, κατά την παρουσίαση των οικονομικών τους προγραμμάτων, αλλά και τις προτάσεις της για την ανάπτυξη του κλάδου, υπογραμμίζει σε επιστολή που απέστειλε στους επικεφαλής των κομμάτων, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων.


Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η αναπτυξιακή πρόταση που έχει κατατεθεί επανειλημμένα μπορεί να συμβάλλει τόσο στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, όσο και στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος. Όπως τονίζεται, οι κτηνοτρόφοι μπορούν σε δύο χρόνια το περισσότερο να διπλασιάσουν το ζωικό κεφάλαιο των αιγοπροβάτων τους και να φθάσουν αυτά μέχρι και σε 24 εκατ., γεγονός που όπως σημειώνεται θα οδηγήσει σε διπλάσια ποσότητα γάλακτος και κρέατος, μείωση των εισαγωγών, αύξηση των εξαγωγών, εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων τονίζει ότι η πρότασή της είναι ρεαλιστική και άμεση, ενώ πτυχή της αποτελεί και η δημιουργία ενός ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού, που σημαίνει συγχώνευση ΕΛΟΓΑΚ και ΕΦΕΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κτηνοτρόφοι ζητούν οι θέσεις τους να ενταχθούν στα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων και οι ίδιοι δεσμεύονται για την παρουσίαση και γνωστοποίηση σε όλους, μιας καλύτερα οικονομικά επεξεργασμένης πρότασης μετά τις εθνικές εκλογές.  

Αύριο οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις και κρατικές ενισχύσεις συνολικού ύψους περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, θα καταβάλει αύριο ο ΕΛΓΑ σε 2.200 δικαιούχους παραγωγούς.


Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια, (παγετό, βροχόπτωση, ανεμοθύελλα, χαλαζόπτωση κλπ), ενώ οι Κρατικές Ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) αφορούν κυρίως τις ζημιές από τις πυρκαγιές του έτους 2008.

Να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει και νέα πληρωμή που θα αφορά κυρίως αποζημιώσεις για ζημιές που υπέστησαν οι ελιές του νομού Ηρακλείου Κρήτης, τον Δεκέμβριο του 2011.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...