Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ 2013, έκθεση ελιάς και ελαιολάδου

1 έως 3 Μαρτίου, στο κτίριο Ξιφασκίας (πρώην Δυτικό αεροδρόμιο) Ελληνικό-Αθήνα

Με έντονους ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία της 5ης Μεσογειακής έκθεσης ελιάς και ελαιολάδου «ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ 2013», η μοναδική έκθεση στην Ελλάδα για την ελιά και το ελαιολάδου – δύο από τα βασικά εθνικά μας προϊόντα -που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Μαρτίου, στο κτίριο Ξιφασκίας (πρώην Δυτικό αεροδρόμιο) Ελληνικό-Αθήνα. Στην έκθεση θα λάβουν μέρος, το σύνολο των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την τυποποίηση, την συσκευασία, τα ελαιοκομικά και ελαιουργικά μηχανήματα. Για φέτος έχει προγραμματιστεί δυναμική επικοινωνία με όλες τις περιφέρειες και τα επιμελητήρια για συμμετοχή των μικροπαραγωγών του κάθε νομού. Όλες οι πληροφορίες στο http://www.eleotexnia.gr

Η οργανώτρια εταιρεία Compass Expo, με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που κατέχει και σε συνδυασμό με το δίπτυχο–έκθεση ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ, διαγωνισμός Ελαιολάδου ΚΟΤΙΝΟΣ- πιστεύει πως η επιτυχία της έκθεσης είναι εξασφαλισμένη και θα ανήκει σε όλους, μα κυρίως στο ελληνικό ελαιόλαδο και στην ελληνική ελιά.

Ο διαγωνισμός ΚΟΤΙΝΟΣ θα εξελιχθεί σε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος θα αφορά τον διαγωνισμό Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου (Ισχυρής, Μέτριας και Ελαφράς έντασης Φρουτώδους), ενώ το δεύτερο σκέλος θα αφορά τον διαγωνισμό για την ανάδειξη της καλύτερης Συσκευασίας Τυποποιημένου Ελαιολάδου(Περιέκτης, Καινοτομία, Συνολική Εικόνα, Ετικέτα).

Για περισσότερες πληροφορίες:
Φιλολάου 234 – 11631, Αθήνα Τηλ.: 210 7568888 (8 γραμμές)
info@eleotexnia.gr www.eleotexnia.gr

Πληρωμές τευτλοκαλλιεργητών από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης


Με προκαταβολή του 50% του πρώτου δεκαπενθημέρου ξεκίνησαν νωρίτερα οι πληρωμές για τα τεύτλα της σοδειάς του 2012 από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Όπως λένε οι παραγωγοί, ο προγραμματισμός ήταν για τις 5 Νοεμβρίου, οπότε και θα εξοφληθεί το υπόλοιπο 50%. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι πληρωμές των άλλων δύο «δεκαπενθημέρων» στις 15-17 Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά, λένε οι ίδιοι, η προκαταβολή κατέληξε πάλι στα ταμεία της ΕΒΖ, γιατί έγιναν οι σχετικές παρακρατήσεις για τα γεωργικά εφόδια της χρονιάς, αλλά τουλάχιστον κινείται κανονικά η διαδικασία των πληρωμών. Χωρίς προβλήματα, όπως όλα δείχνουν, θα λάβουν τελικά οι τευλοπαραγωγοί το "βοήθημα" της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για το 2012
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ, Λάμπρο Χαραλάμπους, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν οι τιμές αγοράς των τεύτλων για το 2013.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι πληρωμές των άλλων δύο «δεκαπενθημέρων» στις 15-17 Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά, λένε οι ίδιοι, η προκαταβολή κατέληξε πάλι στα ταμεία της ΕΒΖ, γιατί έγιναν οι σχετικές παρακρατήσεις για τα γεωργικά εφόδια της χρονιάς, αλλά τουλάχιστον κινείται κανονικά η διαδικασία των πληρωμών.

Στο μεταξύ, η σποροπαραγωγή τεύτλων για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο ξεκίνησε με αρκετά ερωτηματικά, αφού το ποιος θα πάρει την ΕΒΖ δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που απασχολεί τους παραγωγούς. Όπως όλα δείχνουν, οι παραγωγοί θα λάβουν το «βοήθημα» της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για το 2012, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα.

Μάλιστα, αποτελεί και σημαντική ενίσχυση, δεδομένου ότι οι απώλειες στις αποδόσεις λόγω του καύσωνα οδήγησαν σε μείωση του εισοδήματος των παραγωγών κατά περίπου 100 ευρώ το στρέμμα. Έτσι, η διοίκηση της ΕΒΖ και οι Ομάδες Παραγωγών, ξεχωριστά, πιέζουν προς τον ΕΛΓΑ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δοθεί αποζημίωση για την απώλεια του εισοδήματος. Το ερώτημα είναι εάν θα αποζημιωθούν μέσω του κανονισμού του ΕΛΓΑ ή μέσω ΠΣΕΑ, το οποίο είναι και πιο χρονοβόρο.

Λιπάσματα μαϊμού κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά καταγγέλλει ο ΣΠΕΛ


Ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) με έκτακτη ανακοίνωσή του ενημερώνει τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων και τους αγρότες ότι... εντοπίστηκε, να διατίθεται ως «Λίπασμα Ε.Ε.», προϊόν με ενδείξεις MAGGOTPLAN 16-20-0, σε σακί χρώματος κόκκινου στους Νομούς Βοιωτίας και Φθιώτιδας, το οποίο δεν διαθέτει κανένα θρεπτικό στοιχείο N-P-K. Στο σακί αναγράφεται μόνο όνομα της παραγωγού εταιρίας «MAGGOTPLAN L.T.D.» με ανεπαρκή δ/νση «Γλαδστώνος Αριθ. 3», και χωρίς κανένα άλλο αναγνωριστικό στοιχείο ή κάποιο στοιχείο επικοινωνίας.

Από τις μέχρι στιγμής έρευνες που πραγματοποίησε ο ΣΠΕΛ δεν κατάφερε να εντοπίσει την εταιρεία αυτή ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Κύπρο και υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι ανύπαρκτη.

Στη συνέχεια έστειλε το συγκεκριμένο λίπασμα για χημική ανάλυση και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι «δεν έχει κανένα θρεπτικό στοιχείο N-P-K. Όπως επισημαίνει «οι περαιτέρω αναλύσεις για την προέλευση των Α΄ υλών του, έδειξαν ότι πρόκειται για ανθρακικό ασβέστιο από τριμμένο και κοκκοποιημένο ασβεστόλιθο. Από έντυπο «prospectus» των «λιπασμάτων Ε.Ε.» MAGGOTPLAN προκύπτει ότι εκτός του παραπάνω τύπου 16-20-0, η εταιρία MAGGOTPLAN διακινεί σε πολύ χαμηλή τιμή και άλλους τύπους «Λιπασμάτων Ε.Ε.», όπως 11-15-15, 20-10-0, 20-10-10 .

Ο Σ.Π.Ε.Λ. με έγγραφό του κατήγγειλε στην αρμόδια υπηρεσία της Δ.Ε.Φ.Π. του ΥΠ.Α.Α.Τ. και τα παραπάνω, προκειμένου να γίνουν και οι απαιτούμενοι επίσημοι έλεγχοι (δειγματοληψίες και αναλύσεις) από τα Κ.Ε.Π.Π.Υ.Ε.Λ.


agrotypos.gr

Με επιδότηση η τήρηση λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες

Το λογιστικό κόστος για την τήρηση των βιβλίων εσόδων- εξόδων των αγροτών θα επιδοτείται, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, σημειώνοντας ότι η αλλαγή στη φορολόγηση των αγροτών αποσκοπεί και στη μείωση της ψαλίδας των τιμών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο σύσκεψης για τη συμβολαιακή γεωργία, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΑΣ Βόλου, ο κ. Χαρακόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως «η αλλαγή στη φορολόγηση των αγροτών εκτός των άλλων έχει σαν στόχο και τη μείωση στις τιμές που τα αγροτικά προϊόντα φτάνουν στον καταναλωτή. Με εντολή του Αντώνη Σαμαρά, μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι το λογιστικό κόστος για την τήρηση των βιβλίων εσόδων - εξόδων από τους αγρότες, θα επιδοτείται».

Όπως είχε τονίσει από το βήμα της Βουλής ο κ. Χαρακόπουλος, πολλοί παραγωγοί με το δέλεαρ της επιστροφής του ΦΠΑ δέχονται την πρόταση των εμπόρων να γράφουν στο τιμολόγιο ότι πωλούν τα οπωροκηπευτικά τους σε τιμή μεγαλύτερη της πραγματικής. Έτσι, ο έμπορος μπορεί να δικαιολογήσει την υψηλή τιμή που θα μεταπωλήσει το προϊόν και έτσι αυτό φτάνει ακριβό στο ράφι. «Αν όλοι ο αγρότες έχουν βιβλία και φορολογούνται με βάση τα έσοδα, τότε δεν έχουν κανένα κίνητρο να ενδώσουν στην πίεση των εμπόρων», σημείωσε.

Σε ότι αφορά στη συμβολαιακή γεωργία ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκτίμησε πως είναι το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. «Είναι μια συμφωνία κυρίων με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που παρακάμπτει τους μεσάζοντες και τα καρτέλ. Ο αγρότης όταν σπέρνει θα γνωρίζει την ελάχιστη τιμή που θα πουλήσει το προϊόν του, τη σοδειά του», είπε ο κ. Χαρακόπουλος, συμπληρώνοντας πως η συμβολαιακή γεωργία μπορεί να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος των τιμών ανάμεσα στο χωράφι και στο ράφι.



Πηγή: | iefimerida.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...