Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Οι «άγνωστες» Γιορτές Ελληνικής Γης,

1η Γιορτή Καρπών Γης & Πνεύματος, στην Ροδόπη 

Το διήμερο 6 & 7 Αυγ 2010, στον πολυχώρο «μικρός διάκοσμος» στην παραλία Ίμερου, Δήμου Μαρώνειας, Ροδόπης, είχαν το πρώτο τους συμμετοχικό ραντεβού, στην 1η Γιορτή Καρπών Γης & Πνεύματος, όσοι πιστεύουν στην ανάγκη να αποτυπωθεί και να προβληθεί η τοπική ταυτότητα, ως εργαλείο τοπικής ανάπτυξης. Την τοπική ταυτότητα αποτελούν τόσο τα ακούσματα (μουσική, ρυθμοί, ήχοι κλπ) όσο και οι χοροί, αλλά και οι διάφορες καλλιτεχνικές εκφράσεις (πηλοπλαστική, ζωγραφική, γλυπτική, θέατρο, θέατρο σκιών, ποίηση κλπ), ακόμα και οι γαστονομικές δημιουργίες.
Οι τοπικοί  δημιουργοί υλικού & πνευματικού  έργου εξέθεσαν τις παραγωγές  τους στην πολυπολιτισμική Θράκη, τα απογεύματα της Παρασκευής & Σαββάτου, 6 & 7 Αυγ 2010, εν μέσω καλλιτεχνικών δρώμενων με την συνεργασία της Ομάδας Πρωτοβουλίας Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Ροδόπης, του Δήμου Μαρώνειας και του Δήμου Σαπών.
Οι επισκέπτες συμμετείχαν στο εργαστήριο κεραμικής  τέχνης (Νατάσα Μανωλίδου), στα διασκεδαστικά μασάλια από θρακιώτες αφηγητές, στα δημοτικά τραγούδια, στους ρεμπέτικους & σμυρνέϊκους ήχους, στα ακριτικά, στον «Ερωτόκριτο» και στα αγροτικά τραγούδια του 18ου αιώνα, ενώ απόλαυσαν τόσο τις εκδόσεις του πολιτιστικού Συλλόγου ΕΝΔΟΧΩΡΑ, όσο και τους λουκουμάδες με μέλι από τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό, τα φρέσκα φρούτα περιοχής, τα γλυκά του Συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής, τους καφέδες του ΚΕΚΚΕΡΗ, τις βυσινάδες, τα εδέσματα του Αναπτυξιακού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Γυναικών Σατρών με τις πομακικές παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα και γλυκά, και καπνιστά-αλίπαστα ιχθυηρά που από το 1955 προσφέρει ο ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ.
Ο Συνεταιρισμός  Γυναικών Σατρών προσέφερε γλυκά κουταλιού (άγριο σύκο, καρυδάκι, κεράσι, κυδώνι, σταφύλι, κίτρινη κολοκύθα κλπ), μυρωδάτες μαρμελάδες (βύσσινο, δαμάσκηνο, φράουλα, βερίκοκο), γλυκά ταψιού (σάμαλι, μπακλαβάς), Πίτες (με μυζήθρα-ρύζι, πατάτα-ρύζι, σπανάκι-ρύζι-μυζήθρα) και κατασκευάζει τερλίκια (τσουράπια), δανδέλες, πετσέτες μπάνιου και παραδοσιακές φορεσιές, μας είπε η κα Μεριέμ Κίντς (6975593345), πρόεδρος του Γυναικείου Συνεταιρισμού Σατρών.
Σημαντική ήταν η κινητοποίηση των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, μας είπε ο υπεύθυνος επικοινωνίας κ. Μ. Κουτσούκης, οι οποίοι οργάνωσαν μετακίνηση των μελλών τους με πούλμαν για να συμμετάσχουν στην 1η Γιορτή Καρπών Γης & Πνεύματος, στην Ροδόπη, στην καταπληκτικού φυσικού κάλλους παραλία Ιμέρου, κοντά στην λίμνη Ισμαρίδα, δίπλα στις εκβολές του ποταμού Λίσσου, στον πολυχώρο «μικρός διάκοσμος» (Κέντρο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Περιηγήσεων) που δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση του τοπικού προγράμματος LEADER (προϋπολογισμού 153.327, 51€) και το μεράκι του γιού του πετρομάστορα Γιώργου.
Ο «μικρός  διάκοσμος» του Γιάννη Βουλτσίδη (σκηνοθέτης-καραγκιοζοπαίχτης) και της Γεωργίας Γιαννοπούλου (ζωγράφος-μουσικός), ασχολείται συστηματικά με την καλλιτεχνική παιδεία και ιδιαίτερα με την μυθολογία στο θέατρο Σκιών, με την εκμάθηση κατασκευής φιγούρας και με οικολογικά θέματα.
Το διήμερο 6-7/8/2010 ήταν μια αναγέννηση των «πιστεύω» για τις πραγματικές Γιορτές Γης, ίσως λίγο μακριά από στημένες πολιτικές φιέστες σκοπιμοτήτων, αλλά κοντά και μέσα από τις τοπικές κοινωνίες, τα τοπικά σύμφωνα, τον πολιτισμό τους και τα τοπικά φημισμένα αγροτικά προϊόντα (τρόφιμα ή τεχνήματα) & υπηρεσίες.
Με πολύ ενδιαφέρον περιμένουμε το 1ο Φεστιβάλ Νέων Αγροτών Ηλείας (Αρχ. Ολυμπία, 11-14/8/2010) και την 2η Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ (3-6/9/2010). 
 
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...