Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Γυναικεία Αγροτική Επιχειρηματικότητα-ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ

Την Δευτέρα, 26 Μαρ 2012, στις 17.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κριθιά Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΓΑΙΑ» προσκαλεί σε συνάντηση-συζήτηση με θέμα: «Γυναικεία Αγροτική Επιχειρηματικότητα-ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ».
Η επιχειρηματικότητα δεν είναι «ιδιοκτησία» των ιδιωτών, καθόσον έχουμε και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την συλλογική επιχειρηματικότητα, ακόμα και την κρατική επιχειρηματικότητα. Η Επιχειρηματικότητα δεν είναι μόνο η ίδρυση μιας επιχείρησης, ή η επίτευξη κέρδους. Το επιχειρηματικό πνεύμα είναι απαραίτητο για όλους και όχι μόνο για τους επιχειρηματίες. Το επιχειρηματικό πνεύμα είναι η ανίχνευση και κινητοποίηση ταλέντων και δυνατοτήτων για έκφραση και δημιουργία. Είναι η διαχείριση του φόβου και η υπέρβαση των αναστολών μπροστά στο ενδεχόμενο της αποτυχίας. Είναι η αποδοχή του στοιχείου της αβεβαιότητας και η μετουσίωσή της σε δράση. Είναι οι επιστημονικές γνώσεις και οι έξυπνες ιδέες μεταμορφωμένες σε καινοτόμες εφαρμογές. Η επιχειρηματικότητα εκφράζεται και ως η τόλμη για ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι.
Κάθε μορφής επιχειρηματικότητα έχει ανάγκη από τουλάχιστον τρία βασικά προαπαιτούμενα στοιχεία, από έρευνα-εφαρμογές & καινοτομία, από εκπαίδευση & επαγγελματική κατάρτιση και από υποστήριξη (δικτύωση, προώθηση, ανταλλαγή εμπειριών, μεταφορά τεχνογνωσίας κλπ). Αλλά στον αγροτικό τομέα δεν είναι ορατή η εφαρμοσμένη έρευνα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της ελληνικής αγροτικής πραγματικότητας, δεν υπάρχει ικανοποιητική ελληνική αγροτική επαγγελματική κατάρτιση και βέβαια δεν υπάρχει καμιάς μορφής υποστήριξη των αγροτών που επιχειρούν, δεν εγγράφονται στα υπάρχοντα τοπικά Επιμελητήρια, ούτε υπάρχει ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ.
Η Ελληνική αγροτική κοινωνία είναι η μόνη που ακόμη δείχνει στοιχεία ύπαρξης και υφίσταται τον συνεχή-ανηλεή ανταγωνισμό από τους κατοίκους των πόλεων. Το «κίνημα της πατάτας» έδωσε την ευκαιρία να γίνουν κάποιες σκέψεις για την λογική γεφύρωση του χάσματος αστών-καταναλωτών και αγροτών-παραγωγών. Σε αυτήν την αγροτική κοινωνία οι αξίες και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά έχουν μια διαχρονική συνοχή, που αξίζει να επανεξετάσουμε. Και οι γυναίκες και οι δραστηριότητες που αναπτύσσουν έχουν μια δική τους πρακτική.
Το 2012 έχει χαρακτηρισθεί από τον ΟΗΕ, μετά από εισήγηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ως ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ, διότι, όπως γράφει η εισήγηση, «έχει αποδειχθεί ότι ο συνεργατισμός βοηθά τις κοινωνίες να ξεπερνούν τις οικονομικές κρίσεις με μεγαλύτερη επιτυχία».
Η ανοικτή εκδήλωση στην Κριθιά γίνεται μετά την Γεν. Συνέλευση του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού ΓΑΙΑ, που θα προηγηθεί στον ίδιο χώρο στις 16.00.
Την Δευτέρα, 26 Μαρ 2012, στις 17.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της εκκλησίας της Κριθιάς Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Δήμου Λαγκαδά «ΓΑΙΑ» προσκαλεί σε συζήτηση με τον κ. Δ. Μιχαηλίδη με θέμα: «Γυναικεία Αγροτική Επιχειρηματικότητα-ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ». Πληροφορίες 6976955676.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Βότανα & αρωματικά φυτά στην Αργολίδα

Η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας , σε συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου οργανώνει ανοικτή συνάντηση-συζήτηση με τον βοτανολόγο Δρ Νικόλαο Σαμαρίδη, το Σάββατο, 24 Μαρ 2012, στις 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου Λυγουριού, με θέμα «Βότανα & αρωματικά φυτά» στην Αργολίδα από την εποχή του Ασκληπιού.

Η πρόεδρος της ΕΝΑ Αργολίδας κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα μας ενημέρωσε ότι η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας έχει υποβάλει πρόταση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2012-2014 της διαμόρφωσης ενός Βοτανικού Κήπου στην Αργολίδα σε συνδυασμό με το Ασκληπιείο, τον παγκόσμιο πόλο της Επιδαύρου, την καταπληκτική βιοποικιλότητα της Ελλάδος και ειδικότερα της Πελοποννήσου, τον μεγάλο αριθμό ενδημικών φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, τις δυνατότητες αύξησης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα από την καλλιέργεια ή συλλογή φαρμακευτικών φυτών, την επανασύνδεση με την χαμένη λαϊκή θυμοσοφία και γνώση της χρήσης τους, της συστηματοποίησης της εμπορίας τους, αλλά και την παραγωγή προϊόντων από τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά της πλούσιας ελληνικής χλωρίδας.

Με καταγραφόμενη συνεχή αύξηση του ενδιαφέροντος των ανθρώπων για την επανενεργοποίηση της ανθρώπινης γνώσης στην βοτανολογία και την βοτανοθεραπευτική, η ΕΝΑ Αργολίδας ξεκινά την ευαισθητοποίηση όλων των συμπολιτών στις δυνατότητες των φαρμακευτικών-αρωματικών φυτών στην Αργολίδα, τόσο σαν αγροτική απασχόληση, σαν ιστορική παρακαταθήκη, όσο και σαν τουριστική δυνατότητα.

Αιώνες μετά τον Ιπποκράτη και τον Ασκληπιό οι αγρότες της Ελλάδας καταναλώνουν πάνω από 80 άγρια χόρτα με σκοπό τη σίτιση και τη πρόληψη & φυσική αντιμετώπιση ασθενειών.

Η Ελλάδα λόγω των ευνοϊκών εδαφοκλιματολογικών συνθηκών έχει μια από τις πλουσιότερες χλωρίδες του κόσμου με 1.150 ενδημικά φυτά. Στη Βουλγαρία απαντούν 136 ενδημικά είδη, στην τέως Γιουγκοσλαβία 94 και στην Αλβανία 12. Η Ελλάδα είναι Βοτανικός Παράδεισος.

Η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας οργάνωσε ή/& συμμετείχε το 2011 σε 18 δημόσιες δραστηριότητες, ενώ ήδη το 2012, εξασφάλισε την στέγαση στο Κέντρο Νεότητας Δήμαινας, πραγματοποίησε 2 δραστηριότητες και καθιέρωσε τις τακτικές συναντήσεις κάθε Τρίτη. Ήδη έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις στις 24 Μαρ 2012 στο Λυγουριό για τα Βότανα & αρωματικά φυτά, στην Νέα Κίο για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, στις 27 Μαϊ 2012 στο Επιμελητήριο Άργους για τον ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ & στις 24 Ιουν 2012 στο Ναύπλιο για την Κοινή Γεωργική Πολιτική.

Tο Σάββατο, 24 Μαρ 2012, στις 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου Λυγουριού Επιδαύρου Αργολίδας, o Dr Ν. Σαμαρίδης θα προσεγγίσει το θέμα «Βότανα & αρωματικά φυτά», και ο κ. Δ. Μιχαηλίδης θα αναζητήσει τις δυνατότητες αξιοποίησης για Τοπική Ανάπτυξη.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Βοσκότοποι για την γραφειοκρατία και όχι για την κτηνοτροφία

Στην Ορεινή Σερρών, πάνω στον Λαϊλιά, στις 10 Μαρ 2012, με πρωτοβουλία της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, έγινε αντιληπτό από κάθε έναν ότι οι βοσκότοποι της Ελλάδος υποφέρουν από βαριάς μορφής γραφειοκρατία και η ελληνική κτηνοτροφία καταδικάζεται συνεχώς.
Φαίνεται ότι τα χρήματα για τους βοσκότοπους βρίσκονται στην διαχείριση του ΥπΑΑΤ, το οποίο όμως έχει στην ευθύνη του μόνο το 25% περίπου των πεδινών κυρίως βοσκοτόπων, ενώ το 75% των ορεινών βοσκοτόπων, που βρίσκονται στην ευθύνη του ΥΠΕΚΑ, δεν έχουν καμιά χρηματοδότηση από το ΠΑΑ «Α. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013, με αποτέλεσμα οι ελληνική κτηνοτροφία που αναπτύσσεται στα ορεινά να υποφέρει.
Με το 60% περίπου του κόστους της κτηνοτροφίας να οφείλεται στην διατροφή των ζώων, όταν αυτή δεν εξασφαλίζεται από τους βοσκότοπους, κάθε προσπάθεια είναι καταδικασμένη, και οι κτηνοτρόφοι θα βυθίζονται συνεχώς στα χρέη, όσο και αν συμπιεσθούν οι τιμές των ζωοτροφών από τις εύφορες πεδινές εκτάσεις.
Το Λιβαδικό Οικοσύστημα αποτελεί ένα ανανεώσιμο φυσικό πόρο, που ανήκει κατά χρήση στο τοπικό κοινωνικό σύνολο και απαιτεί διαχείριση που να εξασφαλίζει την αειφορική του κάρπωση σε βοσκήσιμη ύλη, τη βιώσιμη ανάπτυξή του και τη διατήρηση της πολλαπλής παραγωγικής ικανότητάς του (βοσκήσιμη ύλη, νερό, μέλι, βότανα, προστασία διαβρώσεων, τροφή και καταφύγιο άγριας ζωής, αναψυχή, δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, διατήρηση βιοποικιλότητας.
Από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ Θωμάς Παπαχρήστου και Παναγιώτης Πλατής, στην Ελλάδα οι Λιβαδικές εκτάσεις είναι το 39,5% της επιφανείας, τα Δάση το 22,6%, οι Γεωργικές καλλιέργειες το 29,7% και οι λοιπές εκτάσεις (μαζί και οι πόλεις) το 8,2%. Ο αριθμοί των αγροτικών ζώων είναι: 8.752.668 πρόβατα, 5.327.201 αίγες &  652.386 βοοειδή από τα οποία τα κοπαδιάρικα και νομαδικά: 92% Πρόβατα & 85% Αίγες.
Με το Δασικό Κώδικα (Ν.Δ. 86/69, άρθρα 103,108,109) παραχωρήθηκε το «δικαίωμα βοσκής» προς τους Ο.Τ.Α. οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εκμισθώνουν αποκλειστικά στους κτηνοτρόφους. Από τα μέσα της 10ετίας του 1990 οι ΟΤΑ μπορούν να μελετούν, να χρηματοδοτούν (ΑΝ ΈΧΟΥΝ λεφτά) και να εκτελούν δασοτεχνικά έργα, βελτίωσης λιβαδιών στα πλαίσια προγραμματικών συμβάσεων με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες. Αλλά χρήματα έχει μόνο το ΠΑΑ 2007-2013 (από την ΕΕ), που τα διαχειρίζεται το ΥπΑΑΤ και δεν έχει προβλεφθεί (ακόμα?) ο τρόπος να γίνονται έργα-μελέτες (καταγραφή, βοσκοϊκανότητα, βελτίωση κλπ) και στις δασικές εκτάσεις που διαχειρίζεται το ΥΠΕΚΑ. Έτσι τυχόν χρηματοδοτήσεις γίνονται μόνο στα βοσκοτόπια που έχει στην ευθύνη του το ΥπΑΑΤ (το 25% μόνο των βοσκοτόπων).
Το αποτέλεσμα είναι οι βοσκότοποι δεν αποδίδουν, οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν ζωοτροφές από τους γεωργούς όλο και ποιο ακριβά, οι δασικές εκτάσεις υποβαθμίζονται, οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν την κτηνοτροφία, οι εισαγωγές αυξάνονται και η πατρίδα χάνει συνεχώς. Ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζεται επικίνδυνα το φυσικό περιβάλλον, όπως υποβάθμιση των βοσκοτόπων, ερημοποίηση των βοσκοτόπων, πυρκαγιές βοσκοτόπων, έργα υποδομής βοσκοτόπων και μετατροπή βοσκοτόπων σε αγροτική γη,
Και όλα αυτά γιατί δεν βρίσκεται ο τρόπος να χρηματοδοτηθούν από το ΥπΑΑΤ οι βοσκότοποι που εποπτεύονται από τις δασικές υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ. Γιατί δεν «τα βρίσκουν» το Υπουργείο ΑΑΤ με το Υπουργείο ΠΕΚΑ, ή ίσως ακόμα γιατί οι υπάλληλοι του ΥπΑΑΤ δεν «τα βρίσκουν» με τους υπαλλήλους του ΥΠΕΚΑ, ενώ η επιστήμη τα έχει προσεγγίσει επιτυχώς και ξεκάθαρα.
Στην πολύ γόνιμη συζήτηση που προκάλεσε η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών στην Ορεινή Σερρών ανάμεσα στους 60 περίπου κτηνοτρόφους της ορεινής περιοχής του Λαϊλιά στο φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ορεινής, χωρίς τα ενοχλητικά στερεότυπα του καφενέ ή της ταβέρνας, διακρίναμε τους: Γεώργιο Μαρθάρη (Θολό), Σταύρο Δελεφέρη (Ορεινή), Δημήτρη Γανίκα (Ξηρότοπος), Τρύφωνα Γιαντζίδη (Κερκίνη), Σταύρο Χαβαλέ (Αντιπρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Ορεινής), Αθανάσιο Γάτσιο (πρώην Δήμαρχο Ορεινής), Απόστολο Κασάπη (πρόεδρο Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού) & Δημήτρη Μιχαηλίδη (συνεργάτη ΑΓΡΟΡΑΜΑ)
Στην Ορεινή υπάρχουν 70.000 στρέμματα βοσκότοποι, δηλώνονται περίπου 42.000 και χρησιμοποιούνται μόνο 20.000 στρέμματα για 20.000 περίπου αιγοπρόβατα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται ζωοτροφές από τις πεδινές περιοχές, με μεγάλη οικονομική αιμορραγία. Εάν ένα πρόβατο θέλει 2 κιλά ανά ημέρα ξηρά χονδροειδή τροφή, τότε από το λιβάδι θα πρέπει να μπορεί να βοσκήσει τουλάχιστον 4 κιλά ανά ημέρα, και αυτήν την ποσότητα πρέπει να μπορεί να την δώσει ο βοσκότοπος. Στην Μακεδονία φαίνεται ότι η βοσκοφόρτωση των υπαρχόντων λιβαδιών είναι για 2.600.000 Ζωικές Μονάδες, ενώ η βοσκοϊκανότητα, κυρίως λόγω προβλημάτων διαχείρισης, είναι μόνο 1.000.000 Ζωικές Μονάδες.
Οι συμμετέχοντες κτηνοτρόφοι, με συντονιστή τον πρόεδρο της ΕΝΑ Σερρών κ. Παναγιώτη Γκιοργκίνη 6944229816), επεσήμαναν εμπειρικούς προβληματισμούς που τελικά συνέπεσαν απολύτως με τις επιστημονικές προσεγγίσεις των κκ Θ. Παπαχρήστου & Π. Πλατή. Ειδικότερα επισημάνθηκαν οι ανάγκες για συνδυασμό βοσκήσιμων πόρων, όπως σανός & λειμώνας το φθινόπωρο, ποολίβαδα τον χειμώνα & άνοιξη και δασολίβαδα, καλαμιές & θάμνοι το καλοκαίρι. Οι Βελτιώσεις βλάστησης με λίπανση, με εισαγωγή ξυλωδών φυτών, με ελεγχόμενη φωτιά & με μηχανικά μέσα, ακόμα και η μέθοδοι της στοχευμένης βόσκησης (το φυτό κενταύριο ελέγχεται αποβόσκηση προβάτων ενώ το πουρνάρι ελέγχεται από βόσκηση με αίγες). Ακόμα και η διαχείριση με συμπεριφορικές αρχές δίνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως η προγραμματισμένη εναλλαγή τροφών με τανίνες, τερπένια και οξαλικά, ή ακόμα και η μεγιστοποίηση της όρεξης ενός καποαδιού με επιλογή των διαδρομών βόσκησης στα διαφορετικών φυτών λιβάδια.
Από τις παρουσιάσεις των κκ Θ. Παπαχρήστου και Π. Πλατή φαίνεται ότι επιβάλλεται η κατάρτιση μελετών σε κάθε περιοχή με πρωτοβουλία των Δήμων και χρηματοδότηση με Προγραμματικές συμβάσεις στα πλαίσια της σημερινής υπάρχουσας νομοθεσίας. Ο σχεδιασμός ορθολογικής διαχείρισης βοσκοτόπων για την ανάπτυξη κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ στρατηγικά. Έτσι μπορούν να γίνουν:
       Παρεμβάσεις διαχειριστικής αξιοποίησης, για την βελτίωση της οικονομικής και της κοινωνικής θέσης των κατοίκων, αλλά καιτην αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών.
       Ανάλυση των προσόδων και δαπανών με σκοπό να αποδεικνύονται τα άμεσα οικονομικά οφέλη, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν τα αναμενόμενα έμμεσα, όπως: α) Η αειφορική διαχείριση οικολογικά ευαίσθητων οικοσυστημάτων
β) Η δυνατότητα ενεργούς δραστηριοποίησης των κατοίκων εκτός της κτηνοτροφίας και σε άλλους ευρύτερους τομείς, που έχουν σχέση με τα παραγόμενα προϊόντα.
γ) Η ανάπτυξη παράλληλων τομέων αγροτουρισμού και αναψυχής με επιδίωξη συγκράτησης των νέων στις περιοχές τους.
δ) Η ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου για τις πολλαπλές λειτουργίες, που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τα φυσικά αυτά οικοσυστήματα.
       Προσαρμογή της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, στην υπάρχουσα και την αναμενόμενη βοσκοϊκανότητα που θα εξάγεται από την ορθολογική διαχείριση και τις βελτιώσεις βλάστησης, θα προσφέρει στα αγροτικά  ζώα πράσινη και τρυφερή βοσκήσιμη ύλη για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους, ώστε να περιοριστεί η χρήση έτοιμων ζωοτροφών και μείωση του κόστους παραγωγής.
Η απογραφή & ο σχεδιασμός θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα ορθολογικής διαχείρισης των βοσκοτόπων, ώστε κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση ή ομάδα αυτών, να αναπτύσσεται σε αυτοδύναμες λιβαδικές μονάδες. Μπορεί να γίνουν με πρωτοβουλία των Δήμων, αρκεί να συνεννοηθούν οι γεωπόνοι του ΥπΑΑΤ με τους δασολόγους του ΥΠΕΚΑ.
Την πολύ σημαντική συνάντηση οργάνωσε ο κ. Σταύρος Δελεφέρης (6975656920), αντιπρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών, που επεσήμανε ότι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως η ΕΝΑ, πρέπει να έχουν σταθερή ημέρα συνάντησης, όπως η ΕΝΑ Σερρών που είναι στα γραφεία της στην Μεσοκώμη Σερρών κάθε Δευτέρα, 21.00-23.00.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Παναγιώτης Γκιοργκίνης-6944229816, Σταύρος Δελεφέρης- 6975656920, Αλέξανδρος Γιαννιώτης-6975222643,
Κων/νος Βαρσάμης, Γεώργιος Μαρθάρης, Παναγιώτης Κίρπιτσας, & Δημήτρης Γανίκας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...