Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Φουντούκι το κερδοφόρο! 2 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό


Το φουντούκι, δεν είναι μόνο ένας αγαπημένος ξηρός καρπός. Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή καλλιέργειας, αποδοτικής που μάλιστα τα τελευταία χρόνια τείνει να...επιλέγεται και συνδυαστικά με την καλλιέργεια της τρούφας.

Παρά το ευνοϊκό κλίμα, η ζήτηση μόνο στην Ελλάδα καλύπτεται μόλις κατά 27% (Κάνοντας κυρίως εισαγωγές απο την Ιταλία, την Κίνα και την Τουρκία).

Το φουντούκι όπως και κάθε ξηρός καρπός, αποθηκεύεται και διατηρείται, εύκολα δίνοντας στον παραγωγό τη διαπραγματευτική δυνατότητα που δεν έχει στα νωπά καλλιεργητικά προϊόντα.

Εξασφαλίζει κατά μέσο όρο για τον παραγωγό εισόδημα της τάξεως των 2 ευρώ / κιλό, 700 ευρώ ανά στρέμμα.

Αντέχει σε θερμοκρασίες απο -29 έως +37

Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια και με ειδικούς δονητικούς μηχανισμούς και συλλογή απο το έδαφος

Η διάθεση του προιόντος γίνεται έυκολα απο τον παραγωγό

Η κατανάλωσή του, είναι ευεργετική για την υγεία του ανθρώπου

Υπάρχει μεγάλη και συνεχής ζήτηση απο τη βιομηχανία τροφίμων, κυρίως στα γλυκά καθώς και στην πραλίνα που αποτελεί ένα απο τα αγαπημένα προιόντα κατανάλωσης μικρών και μεγάλων.
agrotikon.blogspot.gr

O Τέρενς Κουίκ για τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε αγρότες - ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών


Τη ληστεία που συντελείται σε βάρος των αγροτών - ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων κινδυνεύουν να κατασχεθούν λόγω της αδυναμίας καταβολής του έκτακτου τέλους εισφοράς για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την αποδέσμευση του καπνού από τις ενισχύσεις, την απαράδεκτη συμφωνία για τη μεταφορά του 50% των άμεσων ενισχύσεων στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής και για να μετριάσει τις αντιδράσεις χιλιάδων καπνοπαραγωγών που βγήκαν στους δρόμους από όλη την Ελλάδα, φρόντισε να τους στρέψει στην επένδυση αγροτικών φωτοβολταϊκών με «δήθεν κρατικές εγγυήσεις».

Ήταν μία δήθεν διέξοδος για τους κατάφωρα αδικημένους παραγωγούς προϊόντων που η παραγωγή τους αποσυνδέθηκε από τις ενισχύσεις όπως τα καπνά ποικιλίας Βιρτζίνια, οι οποίοι μάλιστα πούλησαν τους φούρνους ψησίματος καπνού και τα εργαλεία επεξεργασίας και συλλογής και στράφηκαν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, για τα οποία υποθήκευσαν τη γη και τα σπίτια τους, καθώς το απαιτούμενο κεφάλαιο ήταν μεγάλο (300.000 ευρώ τουλάχιστον).

Όπως αποκαλύπτει και το μέλος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτευτής Φθιώτιδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Βασιλική Δημητράντζου:

«Το 2012 η κυβέρνηση αποφασίζει να επιβάλλει «χαράτσι» σε όλα τα φωτοβολταϊκά πάρκα - της τάξης του 30% επί του ακαθαρίστου εισοδήματος- γεγονός απαράδεκτο, χωρίς να εξαιρεθούν φυσικά οι αγρότες που παγιδεύτηκαν από τις ψεύτικες υποσχέσεις και οργανωμένες πρακτικές «αρπαγής» των περιουσιών τους!

Η εισφορά μάλιστα αυτή είναι απαιτητή και δεν παρακρατείται από τα έσοδα των δικαιούχων, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι πληρωμές καθυστερούν ή δεν πραγματοποιούνται καθόλου.

Κι επειδή το ποσό που υποχρεούνται να καταβάλλουν δεν επαρκεί για την κάλυψη των δανείων τους, κινδυνεύουν με κατάσχεση κατ’ αρχήν τα πάρκα και τα χωράφια και έπειτα τα λοιπά υποθηκευμένα περιουσιακά στοιχεία τους όπως οι κατοικίες, γεγονός που γίνεται πραγματικότητα με τα πρώτα ειδοποιητήρια να είναι ήδη στα χέρια των αγροτών.

Επιπλέον η «δήθεν εγγυημένη τιμή πώλησης της κιλοβατώρας» πέφτει συνεχώς, με αποτέλεσμα τα έσοδα να μην επαρκούν για την πληρωμή των δανείων, μη εξασφαλίζοντας εισόδημα στους παραγωγούς οι οποίοι και δεν θα επιβιώσουν».


Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των αγροτών, με τα ειδοποιητήρια ζητείται να πληρωθούν άμεσα ποσά της τάξης 4.000 ευρώ σε χρονικό διάστημα μόλις πέντε ημερών, ειδάλλως τα περιουσιακά τους στοιχεία θα κατασχεθούν.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εισφορά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι 10%, ενώ οι μεγάλοι παραγωγοί δεν πληρώνουν καμιά εισφορά.

«Μήπως μαζί με την τρόικα, μεθοδεύσατε την εξαθλίωση όσων εσείς στρέψατε στα φωτοβολταϊκά, για να γίνουν εύκολη λεία και να χάσουν τις περιουσίες τους, ώστε να δοθούν σε ξένους μεγαλοεπενδυτές;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά ενημέρωση για τα κριτήρια βάσει των οποίων επιβλήθηκε η φορολογία στα αγροτικά φωτοβολταϊκά, τα οποία υποτίθεται ότι θα εξαιρούνταν-ειδικά σε πρώην καπνοπαραγωγούς- την ώρα μάλιστα που δεν έχουν πληρωθεί από τη ΔΕΗ για το ρεύμα που της πούλησαν.

Την θέσπιση ειδικού κανονισμού αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης ζητά ο Κεφαλογιάννης

Την θέσπιση ειδικού κανονισμού αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης ζήτησε από την Κυβέρνηση να εισηγηθεί στην ΕΕ με νέα παρέμβαση του στην Βουλή προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

Η παραγωγή ελαιολάδου στη Κρήτη κατά την φετινή περίοδο θα είναι μειωμένη κατά 50% περίπου με αποτέλεσμα την απώλεια εισοδήματος τουλάχιστον 120- 150 εκατομμυρίων ευρώ για τους παραγωγούς.

Σε αυτή την απροσδόκητη πτώση της παραγωγής συνετέλεσαν σύμφωνα με δημοσιεύματα «οι νοτιάδες, οι υψηλές θερμοκρασίες, η έλλειψη βροχοπτώσεων, οι απότομες εναλλαγές του καιρού και γενικότερα όλο το σκηνικό των κλιματικών αλλαγών της φετινής χρονιάς έχουν κάνει τα ελαιόδεντρα να χάσουν τον ελαιόκαρπο που πρόλαβε έστω και με προβλήματα να "δέσει", ενώ το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς "χάθηκε" κατά το στάδιο της ανθοφορίας, μετά τις ολέθριες καταστροφές του "ανάποδου" καιρού!»

Αυτά διαπίστωσε προσωπικά και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κατά τη πρόσφατη επίσκεψη του στη Κρήτη, δεδομένου ότι από τους 100.000-120.000 τόνους μέσης παραγωγής, η Κρήτη λόγω της ολιγοκαρπίας δε θα βγάλει φέτος πάνω από 40 με 50 χιλιάδες τόνους, όπως αναφέρει και σχετική επιστολή του περιφερειάρχη Κρήτης που του επιδόθηκε.

Το έτος 2011 με τον αριθ. 585/2011 Εφαρμοστικό Κανονισμό της Ε.Ε θεσπίστηκαν προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης για τον τομέα των οπωροκηπευτικών λόγο ecoli, σε εφαρμογή της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2007,

Για να κινηθεί αντίστοιχη διαδικασία αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών Κρήτης πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την Ελληνική Κυβέρνηση στο συμβούλιο υπουργών γεωργίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ερωτασθε εάν προτίθεσθε να υποβάλετε σχετικό αίτημα στην ΕΕ και να κινήσετε τη αντίστοιχη διαδικασία

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...