Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΝΔ: Η κυβέρνηση εγκληματεί κατά του αγροτικού κόσμου

Για αδιαφορία και ανευθυνότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κ. Κόλλιας, χαρακτηρίζοντας ετεροχρονισμένες τις σημερινές εξαγγελίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αγορά του σιταριού και των αλεύρων.

«Δυστυχώς για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση του Μνημονίου, μας αποδεικνύει ότι οι εξελίξεις την προσπέρασαν», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Μόλις σήμερα ανακοίνωσε την πρόθεση της να λάβει μέτρα, όταν όλο αυτό το διάστημα οι κερδοσκόποι δρουν ανεξέλεγκτα, εις βάρος των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.

«Η κυβέρνηση της ξαπλώστρας, με την απουσία, την αδιαφορία και την ανευθυνότητα της, εγκληματεί κατά του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα», καταλήγει.

Φόρουμ Συνεργασίας Ομάδων Τοπικής Δράσης στο Κόζαρντ της Ουγγαρίας


Στο Κόζαρτν (Kozard) της Ουγγαρίας οργανώνεται, από την πραγματικά πολύ δραστήρια Ομάδα Τοπικής Δράσης-ΟΤΔ (Local Action Group-LAG) Cserhatalja LEADER LAG, το 2ο ΦΟΡΟΥΜ για την ανάπτυξη συνεργασιών από ΟΤΔ-LAG που αξιοποιούν χρηματοδοτήσεις του LEADER, ταυτόχρονα με ΦΕΣΤΙΒΑΛ Τουρισμού Υπαίθρου, 16-18 Σεπ 2010, ένα χρόνο μετά το 1ο Φόρουμ Ανάπτυξης Συνεργασιών (19/9/2009).
Στο 1ο ΦΟΡΟΥΜ Ανάπτυξης Συνεργασιών (2009), που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Kozard, συμμετείχαν 105 εκπρόσωποι με παρουσιάσεις, από την Ελλάδα (ΒΕΡΓΙΝΑ), από την Ουγγαρία (Cserhatalja), από την Πολωνία (Zywiecki Raj), από την Βουλγαρία (Nikopol Microregion), από την Σλοβακία (Ministry of Agriculture & Rural Development), από τις Κάτω Χώρες (South Twente), από την Ελβετία (SAVE Foundation), από την Λετονία (Saldus District Development Association), από την Λιθουανία (Joniskis), από την Ρουμανία (Civitas) και από την Φιλανδία (Ykkösakseli Ry), με γλώσσα επικοινωνίας τα Αγγλικά.
Το πρόγραμμα  της συνάντησης προβλέπει χρόνο  στις 16/9/2010 για συναντήσεις στα ήδη συμφωνηθέντα συνεργατικά έργα και επισκέψεις στις ΟΤΔ της Βόρειας Ουγγαρίας. Οι παρουσιάσεις & προτάσεις συνεργασιών θα γίνουν στις 17/9/2010-Παρασκευή, από 09.00 έως 12.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο. Το απόγευμα διατίθεται για επισκέψεις στην Ζώνη Παραγωγής Κρασιού και σε Θερμές πηγές, ή εναλλακτικά ξενάγηση από τον βραβευθέντα Δήμαρχο του Kozard για την αναγέννηση της πόλης, ή ακόμα περπάτημα στο προσκηνηματικό μονοπάτι (El Camino di Maria) ή τέλος επίσκεψη στο διπλανό χωριό HOLLOKO, που έχει χαρακτηρισθεί από την UNESCO κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και σε επί μέρους συζητήσεις και ζυμώσεις, ενώ οι τελικές συμφωνίες θα οριστικοποιηθούν το Σάββατο 18/9/2010 στον χώρο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (Rural Tourism Festival).
Αργά το απόγευμα προβλέπεται ένα Φόρουμ με θέμα: Έργα Τουρισμού Υπαίθρου και το βράδυ λίγο πριν την ειδική γευσιγνωσία με τοπικά προϊόντα και τοπική μουσική, θα διαμορφωθεί το Δίκτυο Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης-Central and East European (CEE) LEADER Network, στο οποίο εκτιμάται ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον να μπορέσει να συμμετάσχει και κάποια ΟΤΔ από την Ελλάδα.
Το Σάββατο, 18/9/2010, στο Rural Tourism Festival, που γίνεται δίπλα στα γραφεία της τοπικής ΟΤΔ, μπορούν όλοι οι συμμετέχοντες (και από την Ελλάδα) να εκθέσουν, να κάνουν γευσιγνωσία, αλλά και να διαθέσουν με αντίτιμο εάν θέλουν χαρακτηριστικά προϊόντα (τρόφιμα & τεχνήματα) καθώς και υπηρεσίες της περιοχής τους.
Στο 1ο Φόρουμ Ανάπτυξης Συνεργασιών (2009) συναντήσαμε οργανωμένες εκδρομές αγροτών από άλλα κράτη που συμμετείχαν για να αποκτήσουν εμπειρίες και να ανταλλάξουν ιδέες, με διαμονή σε μονάδες Τουρισμού Υπαίθρου ή ακόμα και σε Αγροτουριστικά δωμάτια.
Πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους: Ms. I. Kanyo, ildiko@cserhatalja.eu, tel +36 30 5248676 & Mr. T. Bakallar, tamas@cserhatalja.eu, tel: +36 30 2656647
(Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382)

Η ταυτότητα «πουλά» και στην Αργαλαστή Πηλίου

Την Παρασκευή, 27/8/2010, στις 21.00, ξεκινά το διήμερο «Γιορτή Μανιταριού Τρούφα» στην Αργαλαστή Πηλίου, στην Μαγνησία, με οργανωτή το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου.
Και τις δύο  ημέρες, 27-28/8/10, θα υπάρχουν πρατήρια πώλησης προϊόντων μανιταριών τρούφας, άλλων μανιταριών και παραδοσιακών πηλιορείτικων προϊόντων. Όσοι παρευρεθούν στην «Γιορτή Μανιταριού Τρούφα», θα μπορούν να προμηθευτούν το καινούργιο βιβλίο που εξέδωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου, με τίτλο «Η καλλιέργεια και η μαγειρική της τρούφας».
Η «Γιορτή Μανιταριού Τρούφας» γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη συνεργασία του Δήμου Αργαλαστής, του Δήμου Μηλεών, του ΓΕΩΤΕΕ (Παράρτημα Κεν. Ελλάδας), του ΕΘΙΑΓΕ Θεσ/νίκης, της Ελληνικής Λέσχης Γαστρονομίας, της Slow Food, του ΑγρΟραμα και των ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Όσοι επιθυμούν, την Παρασκευή, 27-8-2010, στην κεντρική πλατεία της Αργαλαστής, λίγο πριν το Πηλιορίτικο Λαϊκό πανηγύρι, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν εισηγήσεις από τους:
κ. Στέργιο  Παπαϊωάννου, Πρόεδρο του Ινστιτούτου  Ανάπτυξης Πηλίου
κ. Μιλτιάδη Γαϊτανά, Δήμαρχο Αργαλαστής
Δρ. Στέφανο  Διαμαντή, ερευνητή ΕΘΙΑΓΕ «Η καλλιέργεια της τρούφας».
κ. Απόστολο Αρέθα, Πρόεδρο ΤΕΔΚ-Δήμαρχο Μηλεών «Τρούφα και τοπικά Πηλιορείτικα προϊόντα» και
κ. Δημήτρη  Μιχαηλίδη, Δημοσιογράφο, συνεργάτη  του ΑγρΟραμα «Τοπικά Σύμφωνα και Τρούφα. Η ταυτότητα πουλά».
Το Σάββατο  είναι αφιερωμένο στην προετοιμασία και παρασκευή φαγητών από  μανιτάρι τρούφα και σε γευσιγνωσία των φαγητών τρούφας, που θα κλείσει με λαϊκό πανηγύρι. τις μανιταρογεύσεις θα συνοδεύουν τα κρασιά των ντόπιων παραγωγών Δ.Μυλωνά, Δ.Πατιστή & Ν.Ρακή
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης  Πηλίου κ. Στέργιος Παπαϊωάννου, «στην Γιορτή Μανιταριού Τρούφας θέλουμε αφενός μεν να ενημερώσουμε τους παραγωγούς για τη νέα αυτή καλλιέργεια και να τονώσουμε την τουριστική κίνηση της περιοχής».
Άλλωστε οι νέα δομή των Καλλικρατικών Δήμων  διευκολύνει την δημιουργία συλλογικών προσπαθειών, όπως τα Τοπικά Σύμφωνα, τα Δίκτυα, οι Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες, η δυνατότητα ενδυνάμωσης της τοπικής ταυτότητας, η ενσωμάτωση τοπικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών και η διαφοροποίηση των τοπικών προϊόντων, η αξιοποίηση των ειδικών τοπικών συνθηκών για την εφαρμογή νέων καλλιεργειών ή εκτροφών, καθώς και η τοπική συνεργασία παραγωγών (αγροτικός τομέας), μεταποιητών (τρόφιμα & τεχνήματα) και παροχέων υπηρεσιών (τουρισμός) στην προβολή διακριτής ταυτότητας της περιοχής.
Φέτος τόσο η πολιτική ηγεσία, με της ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ, όσο και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις (Φεστιβάλ Γεύσεων Καρβάλης Καβάλας 29/5/2010, Φάβα της Σαντορίνης Κυκλάδων 19/6/2010, Γιορτή Ελιάς-Λαδιού Σελλασίας Λακωνίας 6/8/2010, 2η Γιορτή ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ Αττικής 3-6/9/2010), ακόμα και ο επιχειρηματικός κόσμος (Διεθνής Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων Αθήνας 2/12/2010) έχουν αντιληφθεί επαρκώς ότι η τοπική ταυτότητα «πουλά» και δίνει διέξοδο στην σφοδρή πνευματική κρίση, στην παγκοσμιοποιημένη χρηματιστηριακή κρίση και στην ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα.
Πληροφορίες: 6932-222440. 
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Η ταυτότητα των Μεγάρων στην 2η Γιορτή ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ


Στα Πευκάκια (είσοδος Μεγάρων Αττικής), από 3 έως 6 Σεπ 2010, οργανώνεται στον ανακαινισμένο χώρο και με τα καινούργια stand η 2η Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ, που οργανώνεται από τον Δήμο Μεγάρων, την ΔΗΚΕΔΗΜ, το ΑγρΟραμα και Τοπικούς Φορείς.

Η Οργανωτική Επιτροπή δέχεται συνεχώς αιτήσεις για συμμετοχή στην Έκθεση των Τοπικών Προϊόντων & Υπηρεσιών που θα είναι ανοικτή την Παρασκευή 18.00-23.00, το ΣαββατοΚύριακο 10.00-23.00 και την Δευτέρα 18.00-23.00, ενώ ήδη έχουν υποβάλει την συμμετοχή τους πολλοί τοπικοί οικονομικοί και πολιτιστικοί-κοινωνικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων:

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΔΗΜΟΓΛΗΣ (Τοπικά τρόφιμα & Ποτά), ΜΕΓΑ Ε.Π.Ε.(Φυστίκι Μεγάρων-Ξηροί Καρποί), ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΡΓΕΤΗΣ (Τοπικά Κρασιά & Πετιμέζι), ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ (Βιοκλιματικός σχεδιασμός τοπικών κτηρίων), ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-NIKOLAOU FAMILY (extraπαρθένο ελαιόλαδο & σαπούνι), ΑΘΗΝΑ ΓΚΟΣΔΗ (Παραδοσιακά γλυκά, καρυδόπιτα, πορτοκαλόπιτα κλπ), ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ (Παραδοσιακά Τεχνήματα, πλεξούδες, πισκούλια, ποδιές κλπ), ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ-ΑΡΤΟΓΝΩΣΙΑ (Αρτοσκευάσματα, ψωμιά, γλυκά ψυγείου, γλυκίσματα φούρνου), ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΥΡΤΟΥΛΑΚΗΣ-ΕΝ ΜΕΓΑΡΟΙΣ (Παραδοσιακά ζυμαρικά, χυλοπίτες, λαζάνια, τραζανάς, κριθαράκι ολικής άλεσης κλπ), ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ (οίνοι), ΧΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ-ΚΤΗΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣ (οινοι και προϊόντα οίνου), ΣΩΤΗΡΙΟΣ Μ. ΚΑΣΤΑΝΗΣ (Πράσινα κηπευτικά, φυλλώδη κλπ), ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΛΑΚΟΣ-ΜΕΛΙ & ΝΕΚΤΑΡ (Διάφορες ποικιλίες μελιού), ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΟΥΝΤΗΣ (κρασί), ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ-ΤΕΧΝΟΚΗΠΟΣ (προϊόντα κήπου), ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ-ΠΑΝΔΩΡΑ (Χειροποίητο Κόσμημα), ΘΕΟΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ-ΠΡΟΙΣΚΟΥ-PRISKOSNAIL (Εκτροφείο Σαλιγκαριών), ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΑΓΚΟΥΛΗΣ (Παραδοσιακά Αρτοσκευάσματα-γλυκίσματα), ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΥΤΣΟΥΒΑΝΟΣ-ΑΦΟΙ ΚΟΥΤΣΟΥΒΑΝΟΥ (Διακοσμητικές κατασκευές κήπου, τσιμέντινα είδη), ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΟΡΔΟΣ-ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ Α.Κ.ΒΟΡΔΟΣ (οίνοι), ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΝΕΤΑ (Εργαστήριο κεντημάτων & Σχεδίου), ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΚΑ (Παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, μυζήθρα, τραχανάς, μαρμελάδα, λικέρ), ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΛΙΑΚΟΥ (Αγροτικά προϊόντα-αυγά ΒΟΡΔΟΥ), ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΣΟΛΙΑΚΟΥ (Χειροποίητες κατασκευές λαϊκής τέχνης), ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΡΟΜΠΟΝΗ (Χειροποίητα γλυκά ΔΡΟΜΠΟΝΗ), ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΛΑΚΟΣ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΜΕΓΑΡΩΝ (προϊόντα κυψέλης, μέλι, γύρι κλπ), ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ-Η ΦΑΡΜΑ (Εκτροφείο Θηραμάτων), ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΗΣ (Πράσινη Ενέργεια-Φωτοβολταϊκά), ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΩΛΟΥ (Παραδοσιακά Χειροποίητα Εργόχειρα), ΣΠΗΛΙΟΣ ΠΡΟΙΣΚΟΣ (Αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας-Φωτοβολταϊκά), ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ-ART IN STONE (Πετρο-κατασκευές), ΑΙΜΙΛΙΑ ΔΡΙΤΣΑ-ΤΑ ΚΟΥΦΕΤΑΚΙΑ (Είδη γάμου-βάπτισης από τοπικά προϊόντα), ΜΕΛΕΤΙΟΣ & ΑΙΚΤΕΡΙΝΗ ΡΗΓΑ (Κατασκευή-Συντήρηση Παραδοσιακών Ενδυμάτων), ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ (Πτηνοτροφεία και αυγά), ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΚΟΥΛΗ-IL FIORE (Άνθη & Φυτά), ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΒΑΡΕΛΑΣ-VARELAS HORSE CLUB (Παραγωγή πουλαριών-Ιπποφορβείο, Ελεύθερη Ιππασία), ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ-GP SOLAR (Αξιοποίηση ηλιακής Ενέργειας-Φωτοβολταϊκά), ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΟΜΠΕΤΑΣ-ΦΑΡΜΑ ΤΡΟΜΠΕΤΑ (Εκτροφή κουνελιών), ΦΛΩΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ (Τυροκομικά Παραδοσιακά Προϊόντα, μυζήθρες, τραχανά, χυλοπίτες κλπ) & ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ-ΤΕΧΝΗ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ (Χειροτεχνήματα για τα τοπικά έθιμα των Μεγάρων).

Επίσης συμμετέχουν μεταξύ των συλλογικών φορέων οι: ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥΡΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΚΟΥΡΟΣ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΑΜΙΩΝ ΚΥΖΙΚΗΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΧΗΣ, ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΜΕΓΑΡΩΝ, ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟY ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ", ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ (Ο.Π.), ΦΟΡΕΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ & ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΜΕΓΑΡΩΝ.

Στον υπαίθριο χώρο θα φιλοξενηθούν αγροτικά και άλλα μηχανήματα και οχήματα μεταξύ των οποίων: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΤΣΙΓΚΡHΣ (κατασκευές-επισκευές γεωργικών μηχανημάτων), ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΛΤΑΣ-MOTO SALTAS (Δίτροχα-τετράτροχα ειδικές μοτοσυκλέτες), ΑΦΟΙ ΛΕΛΗ SERVICE Ο.Ε. (Ειδικά Οχήματα), ΑΦΟΙ ΜΙΧ ΦΥΛΑΧΤΟΥ Ο.Ε. (Γεωργικοί ελκυστήρες, άροτρα, φρέζες κλπ).

Τα Εγκαίνια της 2ης Γιορτής Τοπικής Ανάπτυξης ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ, θα γίνουν στην είσοδο της ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ, στα Πευκάκια, την Παρασκευή, 3 Σεπ, στις 19.00.

Το Πολιτιστικό κομμάτι της ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ έχει κάθε ημέρα Θέατρο Σκιών, Κλόουν, Ταχυδακτυλουργίες & Παιδική χαρά, ενώ έχει κάθε βράδυ (21.00) μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

Το Αναπτυξιακό τμήμα της ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ θα καλυφθεί με συναντήσεις των εκθετών τις: Παρασκευή 3 Σεπ 23.00, Σάββατο 4 Σεπ 16.00, Κυριακή 5 Σεπ 16.00 & Δευτέρα 6 Σεπ 23.00.

Ο Σχεδιασμός του μέλλοντος θα στηριχθεί σε συνάντηση-συζήτηση με θέμα: Τάσεις & Εξελίξεις στο αγροτικό τομέα, την Δευτέρα 6 Σεπ, στις 19.00, στο ανοικτό θέατρο στα Πευκάκια.

Η Επιτροπή οργανώνει Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 31 Αυγ, στις 12.00, στον χώρο της ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ, για να ενημερώσει τα ΜΜΕ για την 2η Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ, 3-6 Σεπ.

Πληροφορίες: ΔΗΚΕΔΗΜ-22960 82747, Σ. Καστάνης-697-3353767, Τ. Πανταζής-6977-213581

(Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...