Μέχρι σήμερα έχουν κατοχυρωθεί - πιστοποιηθεί στη Κρήτη 19 είδη τροφίμων
Η διαδικασία σύνταξης φακέλων για την κατοχύρωση των προτεινόμενων προϊόντων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ/ και Ορεινής Παραγωγής, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας για τον πρωτογενή τομέα.
Με την σημερινή ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου και την παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Μαρία Πετράκη, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με μεγάλη ανταπόκριση απ' όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, ο κύκλος των επαφών στην Κρήτη για την διαδικασία της σύνταξης των σχετικών φακέλων για την προώθηση τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κατοχύρωση των προτεινόμενων Κρητικών προϊόντων σαν ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ/ και Ορεινής Παραγωγής. Την διαδικασία υλοποίησης σύνταξης των φακέλων έχει αναλάβει η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, Με τη σημερινή συνάντηση ολοκληρώνεται η ενημέρωση στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, που σκοπό είχε την σύσταση των ομάδων που μαζί με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας θα συντάξουν τους φακέλους των υπο κατοχύρωση προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ/ και Ορεινής Παραγωγής, που θα κατατεθούν σε πρώτη φάση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και εν συνεχεία στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, η ανάγκη για ένα εξωστρεφή και ανταγωνιστικό Aγροδιατροφικό τομέα στη Κρήτη απαιτεί την συμμετοχή όλων των υγειών παραγωγικών δυνάμεων, καθώς επίσης την εφαρμογή και αξιοποίηση όλων των δράσεων και εργαλείων που αναβαθμίζουν και προβάλουν την ταυτότητα και την ποιότητα των Κρητικών προϊόντων. Η κατοχύρωση των προϊόντων ως (ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ και Ορεινής Παραγωγής) εξυπηρετεί αυτό το σκοπό και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που διασφαλίζει την ταυτοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Κρητικών προϊόντων και αναδεικνύει την ποιότητας τους, γεγονός που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην διαφοροποίηση και καθιέρωσης τους στην διεθνή και εγχώρια αγορά είπε η κ. Βρέντζου.
Μέχρι σήμερα έχουν κατοχυρωθεί - πιστοποιηθεί στη Κρήτη 19 είδη τροφίμων (ΠΟΠ και ΠΓΕ) και 12 οίνοι. Εμείς όμως στοχεύουμε να πιστοποιήσουμε πολλά περισσότερα. Για αυτό ακριβώς συγκαλούμε τις συσκέψεις αυτές για να ενημερώσουμε πόσο σημαντικό είναι για τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς, τις επιχειρήσεις να κατοχυρώσουν και να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους ως ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ και Ορεινής Παραγωγής. Σήμερα μέσα από αυτή την ευρεία σύσκεψη ξεκινάμε την διαδικασία προετοιμασίας των φακέλων για την κατοχύρωση των Κρητικών προϊόντων, που θα στείλουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης.
Από την πλευρά της η παριστάμενη αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη αναφέρθηκε εκτενώς στην σπουδαιότητα του έργου που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης, για την κατοχύρωση των Κρητικών προϊόντων στα συστήματα πιστοποίησης ποιότητας των προϊόντων, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους φορείς που στηρίζουν την πολιτική που ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης για την προώθηση και ανάδειξη των Κρητικών προϊόντων στην Ελληνική και διεθνή αγορά.
Στην σημερινή ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, συμμετείχαν επίσης ο Αλέκος Στεφανάκης από το ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Κρήτης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Γουλιδάκης, Σήφης Μηλιός , οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, η Ε.Α.Σ. Σητείας, η Ε.Α.Σ. Μεραμπέλου, η Ε.Α.Σ. Ιεράπετρας, ο Α.Σ. Το Νησί, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας και μεγάλος αριθμός εκπροσώπων ενδιαφερόμενων Κρητικών επιχειρήσεων. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης στο τηλέφωνο 2813 400 225 και 350 και στο agrodiatrofiki@gmail.com.
prismanews.gr