Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ποιος διαχειρίζεται το νερό?

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού-22α Μαρτίου επισημαίνει ότι ακόμα δεν έχει επιτευχθεί ένα στοιχειώδες επίπεδο επικοινωνίας με όσους εμπλέκονται στην δημόσια διοίκηση με τα αντικείμενα των αγροτικών επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων βασικό πρόβλημα αποτελεί ο ετεροκαθορισμός, από το ΥΠΕΚΑ, της διαχείρισης των νερών, με σχεδόν πλήρη απουσία των αγροτών-Νέων Αγροτών, παρά το ότι η γεωργία μας αξιοποιεί, για να παράγει τροφή για όλους, κατά μέσο όρο το 85% των χρησιμοποιούμενων υδάτων.
Ο καθένας μας χρειάζεται από 2 έως 4 λίτρα νερό για τις ανάγκες του. Όμως χρειάζονται 2-5.000 λίτρα νερό για την παραγωγή της καθημερινής διατροφής του καθένα μας. Ο κόσμος διψάει εξαιτίας των αναγκών μας για τροφή. Σήμερα, υπάρχουν 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη ενώ αναμένεται να φθάσουν τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Για να εξασφαλίζουμε την διατροφή μας θα πρέπει πρώτα να προστατέψουμε το νερό ώστε να υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες και σε ικανοποιητική ποιότητα. Θα χρειαστεί επίσης να παράγουμε περισσότερα προϊόντα διατροφής με λιγότερο νερό, μειώνοντας τη διατροφική σπατάλη και εφαρμόζοντας μια πιο βιώσιμη διατροφή.
Για εμάς τους αγρότες ο χώρος δουλειάς και ο χώρος κατοικίας σχεδόν συμπίπτουν. Για εμάς τους γεωργούς το φυσικό περιβάλλον δεν είναι απλά χώρος δουλειάς, αλλά είναι και τόπος κατοικίας της οικογένειας και των παιδιών μας, και ενδιαφερόμαστε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για το φυσικό περιβάλλον που ζούμε.
Η γεωργία από την φύση της είναι παραγωγική δραστηριότητα ΥΨΗΛΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ, και σε συνδυασμό με τον διατροφικό και οικολογικό της ρόλο, τεκμηριώνει την υποχρέωση της πολιτείας για στοχευμένη προστασία της και καθιστά την υποχρέωση της πολιτείας, παρέμβαση ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ, και όχι μόνο ανταποδοτική λειτουργία στον ΕΛΓΑ, ιδιαίτερα τώρα που επισημαίνονται σημεία ερημοποίησης και κλιματικής αλλαγής.
Αντί για ανάληψη αυτής της υποχρέωσης συνδρομής από την πολιτεία, έχουμε, στην περίπτωση διαχείρισης των νερών, την προσπάθεια ετεροπροσδιορισμού, δηλαδή από άλλο υπουργείο, και μάλιστα χωρίς την κυρίαρχη συμμετοχή των κύριων χρηστών-γεωργών, των όρων άσκησης των αγροτικών επαγγελμάτων και ακόμα και των συνθηκών ζωής μας. Απαιτείται ποιο υπεύθυνη στάση σε μια δημοκρατική χώρα.
Οι Νέοι Αγρότες, ως κύριοι χρήστες των νερών και με δεδομένο ότι είναι κοινή περιουσία και ενδιαφέρον όλων, αντιλαμβανόμαστε και θέλουμε να συνεξετάσουμε τις δυνατότητες χρήσης ή/και εξοικονόμησης νερού, σε μια στρατηγική κοινής αποδοχής. Χρειάζεται οι επιφορτισμένοι με την έρευνα και τις εφαρμογές της να μας δώσουν στοιχεία για τις δυνατότητες παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων με νέα συστήματα άρδευσης και σε μια στρατηγική κοινής αποδοχής, στην οποία οι κοινωνικοί εταίροι θα εντάξουν με αμοιβαιότητα τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις τους.
Εμείς οι νέοι αγρότες, ως κατά κύριο λόγο εμπλεκόμενοι με το μέλλον, καθόσον προβλέπεται να έχουμε «προσδόκιμο» επαγγελματικής ενασχόλησης για ακόμα 40 χρόνια, ο κάθε ένας με την γεωργία, ενημερώνουμε ότι δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν έρευνες ή/& καταγραφές της υπάρχουσας κατάστασης και των εναλλακτικών δυνατοτήτων βελτίωσης της χρήσης των διαθέσιμων υδάτινων όρων.
Εμείς οι νέοι αγρότες δεν γνωρίζουμε αν έχουν γίνει έρευνες, και τα αποτελέσματά τους, για αγροδιατροφικά προϊόντα τα οποία να θέλουν λιγότερο νερό και να δίνουν επαρκή παραγωγή τροφής.
Εμείς οι νέοι αγρότες δεν γνωρίζουμε ελεγμένες και μελετημένες νέες εναλλακτικές καλλιέργειες. Οι μόνες πληροφορίες που φθάνουν σε εμάς είναι από εμπόρους που θέλουν να μας πάρουν τα λεφτά, για να πειραματισθούμε εμείς ΜΟΝΟΙ μας, με τα λεφτά της οικογενείας μας.
Νέες δυνατότητες, καινοτόμες εφαρμογές, εναλλακτικές καλλιέργειες, δείγματα ερημοποίησης στην Ελλάδα, καρκινογόνα φυτοφάρμακα, αλλά καμιά υπεύθυνη και συστηματική ενημέρωση στους νέους αγρότες, για να πάρουν τις αποφάσεις τους ως υπεύθυνοι πολίτες ή έστω να συναποφασίσουν με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Λείπει παντελώς η συστηματική και υπεύθυνη πληροφόρηση, η επαγγελματική κατάρτιση και η εκπαίδευση στην αγροτική επιχειρηματικότητα. Ούτε καν σύστημα ανταλλαγής εμπειριών δεν υπάρχει. Ότι κάνουμε το κάνουμε μόνοι. Αλλά, με έκπληξη βλέπουμε την διάθεση όλων να ετεροκαθορίσουν ΜΟΝΟΙ τους τις συνθήκες για την άσκηση των αγροτικών μας επαγγελμάτων, όπως φαίνεται να συμβαίνει.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών αυτήν την περίοδο προσπαθεί να συντάξει, την πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, μέχρι τον Σεπ 2012. Η πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020 αφορά στην δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών αγροτών, ικανής, με οργανωμένη συλλογική δράση και, με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να προσφέρει αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών, που θέλουν οι καταναλωτές, και ανταγωνιστικού κόστους, τα οποία θα προσδιορίζουν, ανά μονάδα προϊόντος την μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή δημόσιων περιβαλλοντικών αγαθών.
Μια τέτοια πρόταση όμως, για να είναι αποτελεσματική, ως προς το κόστος που συνεπάγεται και ως προς τα αποτελέσματα που παράγει, χρειάζεται σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, ώστε να υπάρξει στρατηγική κοινής αποδοχής, στην οποία, οι κοινωνικοί εταίροι, να εντάξουν με αμοιβαιότητα τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις τους, που οι Νέοι Αγρότες θα συζητήσουν στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Ελατοχώρι, 6-9 Σεπ 2012).


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΓΕΥΣΗΣ ελιάς

Unique Ancient Olive Tree
Unique Ancient Olive Tree (Photo credit: Wikipedia)
Προετοιμάζεται ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΓΕΥΣΗΣ «Flavor & Taste» για επιτραπέζιες Ελιές & Πατέ ελιών, στις 12-13 Μαϊ 2012, στην Χαλκιδική (Νικήτη, ξενοδοχείο Anthemus, Ακτή Ελιά, τηλ 2375072001) με πρωτοβουλία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ», με την υποστήριξη των: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δήμος Σιθωνίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδας, Κεντρικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Οργανισμός Τουριστικής Προβολής Χαλκιδικής & Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, σε μια προσπάθεια προώθησης της ποιότητας στα αγροτικά προϊόντα. 

Την πρώτη εφαρμογή της ιδέας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος είδαμε, στα πλαίσια της DETROP 2011 (Θεσσαλονίκη), με τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό ΓΕΥΣΗΣ «Flavor & Taste» για το τυρί φέτα.
Σκοποί του διαγωνισμού είναι να αναδείξει την προσπάθεια των ελλήνων καλλιεργητών ελιάς, των ελλήνων τυποποιητών-παραγωγών ελιάς, να επιδιωχθεί η σύνδεση των τοπικών παραγωγών με τους Αρχιμάγειρες, και των ελληνικών φημισμένων αγροτικών προϊόντων με την ελληνική γαστρονομία, καθώς και η προώθηση των πωλήσεων ελληνικών αγροτικών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στη Χαλκιδική, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική περιφερειακή ενότητα στην επιτραπέζια ελιά.
Οι νικητές του Διαγωνισμού θα υπογράψουν Ιδιωτικό Συμφωνητικό με τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος κ. Φώτιο Καραφουλίδη για τη χρήση ειδικού σήματος βράβευσης στις ετικέτες των συσκευασιών του τυποποιημένου προϊόντος Ελιάς για τη σοδειά που θα λάβει μέρος στο Διαγωνισμό. Τα βραβεία για κάθε κατηγορία θα είναι ΧΡΥΣΟ, ΑΡΓΥΡΟ & ΧΑΛΚΙΝΟ. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν δίπλωμα συμμετοχής.
Η διοργάνωση του Διαγωνισμού γίνεται από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων, με υπεύθυνους τον Επίκ. Καθ Γιώργο Μπόσκου (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο,Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων) και κ. Γιώργο Παλησίδη (6973453331, Επιστημονικό Συνεργάτη στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Εργαστήριο Γαστρονομίας).
Στην επιμελημένη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού περιλαμβάνεται η υποβολή της συμπληρωμένης φόρμας συμμετοχής, σφραγισμένης & υπογεγραμμένης με φαξ στο 2310271959 ή ηλεκτρονικά στο agrorama@otenet.gr. Τα δείγματα θα αποσταλούν με μεταφορική ή courier στα γραφεία της Γραμματείας του Διαγωνισμού στη Θεσσαλονίκη μέχρι την Τρίτη 8 Μαΐου 2012 (τηλ 6943834921)» και η γευστική δοκιμή θα γίνει την Κυριακή, 13 Μαΐου 2012, από ειδική δεκαπενταμελή επιτροπή αξιολογητών, που θα αποτελείται από πιστοποιημένους Executive Chefs, Διαιτολόγους-Διατροφολόγους, Επιστήμονες Τροφίμων, Δημοσιογράφους, Εστιάτορες & Εμπόρους Τροφίμων.
Οι κατηγορίες του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού επιτραπεζίων ελαιών & πατέ ελιάς περιλαμβάνουν «Ολόκληρη, πράσινη/μαύρη», «Πάστα, πράσινη/μαύρη», «Γεμιστή», «Ροδέλα, πράσινη/μαύρη», «Γλυκό, πράσινη/μαύρη» και «Συσκευασία».
Το διήμερο 12 & 13 Μαΐου 2012, στο ξενοδοχείο Anthemus (Νικήτη, Χαλκιδικής) κατά τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό ΓΕΥΣΗΣ «Flavor & Taste» για επιτραπέζιες Ελιές & Πατέ ελιών προετοιμάζονται Ομιλίες (12/5/2012, 16.00-17.40), Συζητήσεις (12/5/2012, 18.00-19.40), Συμπόσιο (12/5/2012, 21.00), Διαγωνισμός Γευσιγνωσίας (13/5/2012, 10.00-14.30), Βραβεύσεις (13/5/2012, 15.00-16.30) και Ημερίδα για «το μέλλον του αγροτικού κόσμου».
Πληροφορίες: 6973453331, 6943834921, 2310 271950, agrorama@otenet.gr


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
τηλ 2310 282682,  φαξ 2310 282482, κιν 699 8282382,  email michaeld@otenet.gr
Enhanced by Zemanta

«Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα»

Στην έκθεση αγροτικών προϊόντων που διοργάνωσε η Ρόδη Κράτσα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Γεύσεις από Ελλάδα. Εξερευνώντας τη δυναμική των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τη σημασία τους για τον τουρισμό» που διοργανώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού κας Κράτσα και σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ. από τις 19 έως 23 Μαρτίου 2012 .
 
Το παρόν στα εγκαίνια έδωσαν ο επίτροπος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Tajani, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Αλιβιζάτος, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ. κ. Daul, δεκάδες ευρωβουλευτές, στελέχη της Κομισιόν και των άλλων ευρωπαϊκών οργάνων, εκπρόσωποι των περιφερειών και των επιμελητηρίων της χώρας αλλά και τουριστικοί πράκτορες. Τραπέζια όπου κάθε περιφέρεια εξέθετε τα προϊόντα της και έκανε γευσιγνωσία αλλά και ένα ακόμα μεγάλο τραπέζι με αντιπροσωπευτικά αγροτικά προϊόντα και γεύσεις από όλες τις περιφέρειες της χώρας, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Όλοι στο σύνολό τους επεσήμαναν την ιδιαίτερη ποικιλία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από τόσες ενδιαφέρουσες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Επίτροπος κ.Tajani που πρόκειται να επισκεφθεί στα τέλη Απριλίου τη χώρα μας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα τονίζοντας ότι έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στον ελληνικό τουρισμό που θα πάει μπροστά». «Δεν νοείται Ευρώπη χωρίς Ελλάδα» τόνισε ιδιαίτερα στους συνομιλητές του.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Πέτρος Αλιβιζάτος αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο που μπορούν να παίξουν στην ανάπτυξη του τουρισμού τα ελληνικά προϊόντα που αποτελούν βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν όσο καλύτερα γίνεται.

Η οικοδέσποινα και ψυχή της εκδήλωσης κα. Ρόδη Κράτσα επεσήμανε ότι «η πρωτοβουλία αυτή στους δύσκολους σημερινούς καιρούς για τη χώρα μας έχει στόχο να συμβάλλει στην τουριστική ελκυστικότητα των περιοχών μας αλλά και στην προβολή της δυναμικής τους για επενδύσεις εγχώριες και ξένες».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...