Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Σκληραίνουν τη στάση τους οι κτηνοτρόφοι


Με γάλα και σανό «κόσμησαν» την είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής που πραγματοποίησαν μια ακόμη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλώντας αφενός την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» και αφετέρου την διοίκηση της επιχείρησης να στηρίξει την τοπική παραγωγή.Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου μετέφεραν με τα τρακτέρ μεγάλα δοχεία γάλακτος και σανό, τα οποία έριξαν στην είσοδο του κτιρίου, παρά την αστυνομική δύναμη που βρισκόταν εκεί για να εμποδίσει την είσοδο των διαδηλωτών στην Περιφέρεια.Στο πλευρό των κτηνοτρόφων της Ηπείρου βρέθηκαν και τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων που επέλεξαν συμβολικά τα Γιάννινα για να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συνεδρίαση και όλοι μαζί έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και την διοίκηση.Η κινητοποίηση ξεκίνησε έξω από τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, από όπου απουσίαζαν ο διευθύνων σύμβουλος Λ. Κόντος και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης.Χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα οι κτηνοτρόφοι συνέχισαν πορεία με τα τρακτέρ μέχρι την Περιφέρεια Ηπείρου, όπου αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα. Η συνάντηση όπως ήταν αναμενόμενο δεν είχε κανένα απτό αποτέλεσμα και έτσι οι κτηνοτρόφοι συνέχισαν την πορεία τους στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καταλήγοντας έξω από το κτίριο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

«Εμπάργκο» στο γάλα

Η χθεσινή κινητοποίηση των κτηνοτρόφων πέρα από το μήνυμα που έστειλε για συνέχιση του αγώνα και ενότητα όλων των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, είχε και μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που δείχνει πως η κατάσταση μεταξύ των παραγωγών και της διοίκησης της επιχείρησης φτάνει στα «άκρα».Μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κόντου σχετικά με τις τιμές, οι κτηνοτρόφοι ζητούν εκ νέου τον καθορισμό τους, διαφορετικά από την 1η Οκτωβρίου, σε λιγότερο από δέκα ημέρες, δεν θα εισκομίζουν γάλα στην εταιρεία και επίσης δεν θα επιτρέψουν από παραγωγούς άλλων περιοχών, όπως τον Βόλο να μεταφέρουν γάλα στην ΔΩΔΩΝΗ.Οι κτηνοτρόφοι ζητούν 1,30 ευρώ για το πρόβειο γάλα, 0,86 για το γίδινο και 0,55 για το αγελαδινό κατηγορώντας την διοίκηση της επιχείρησης ότι ακολουθεί τακτική εξαθλίωσης των κτηνοτρόφων και απαξίωσης της ελληνικής κτηνοτροφίας.«Σήμερα φέρνουν γάλα από τον Βόλο, αύριο από την Σαρδηνία και μεθαύριο κανείς δεν ξέρει από που. Δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει την ΔΩΔΩΝΗ σε ιδιώτη για να εδραιωθεί το καρτέλ γάλακτος που σήμερα υπάρχει», ανέφερε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων και μέλος του Πανηπειρωτικού Συνδέσμου Μιχάλης Τζίμας, μιλώντας προς τους συναδέλφους του.Ακόμη οι κτηνοτρόφοι ζητούν να τους δοθεί η εκκαθάριση καθώς και οι προκαταβολές, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια συνεργασίας τους με την επιχείρηση.«Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που αποκάλυψε ο διοικητής της ΑτΕ για πώλησή της. Αν η Αγροτική Τράπεζα θέλει να αποδεσμευθεί ας δώσει τις μετοχές της σε δευτεροβάθμιο σωματείο με την ευθύνη του κράτους», σημείωσε ο κ. Τζίμας, επαναλαμβάνοντας την πρόταση των κτηνοτρόφων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΩΔΩΝΗΣ.Απαντώντας μάλιστα και στο επιχείρημα για έλλειψη γάλακτος που χρησιμοποίησε ο κ. Κόντος κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, προκειμένου να εξηγήσει την συνεργασία με παραγωγούς από τον Βόλο, ο κ. Τζίμας τόνισε πως υπάρχει γάλα, αλλά ακόμη κι αν δεν υπήρχε θα έπρεπε η επιχείρηση να δώσει κίνητρα για την αύξηση της παραγωγής.

Πανηπειρωτική στήριξη στους κτηνοτρόφους

Στο συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων συμμετείχαν και παραγωγοί από τους υπόλοιπους νομούς της Ηπείρου με απόφαση του Πανηπειρωτικού Συνδέσμου και όπως τόνισε ο πρόεδρος Θοδωρής Χάϊδος κανείς δεν θα επιτρέψει την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας.Επίσης, στην κινητοποίηση βρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, παρατάξεων και πολιτικών συλλογικοτήτων καθώς και υποψήφιοι στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.«Αναπάντεχοι» συμπαραστάτες των κτηνοτρόφων ήταν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως από τα σωματεία των Ιωαννίνων, που ενίσχυσαν την κινητοποίηση έξω από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με την παρουσία δέκα περίπου φορτηγών.Οι εκπρόσωποι των δύο κλάδων εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί.Για περίπου μισή ώρα το κέντρο της πόλης έμεινε κλειστό, καθώς τη μία λωρίδα κυκλοφορίας είχαν αποκλείσει τα τρακτέρ και την άλλη τα φορτηγά.Βέβαια η παρουσία των ανδρών της τροχαίας και της ασφάλειας ήταν έντονη, αφενός για την ρύθμιση της κυκλοφορίας και αφετέρου για την αποφυγή επεισοδίων. 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...