Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010
Δεν προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι μηλοπαραγωγοί της Καστοριάς
Δεν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, τουλάχιστον όχι προς το παρόν, αποφάσισαν οι μηλοπαραγωγοί της Καστοριάς στη χθεσινοβραδινή γενική τους συνέλευση.
Σε αυτό το στάδιο εμφανίζονται αρκετά ικανοποιημένοι από τον τρόπο υπολογισμού των αποζημιώσεων (θα γίνει αναλογικά, βάσει των επιτόπιων καταγραφών του ΕΛΓΑ ώστε να μην υπάρξουν αδικίες) που θα λάβουν για τις περσινές ζημίες που υπέστη (από φουζικλάδιο) η παραγωγή τους.
Ετσι, αποφάσισαν να περιμένουν για εύλογο χρονικό διάστημα την υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργείου, που ανέλαβε για καταβολή μέρους των αποζημιώσεων εντός του τριμήνου.
Υπενθυμίζεται πως βάσει των εκτιμήσεων του ίδιου του ΕΛΓΑ το ύψος των περσινών ζημιών υπολογίζεται σε 4,2 εκατ. ευρώ.
14 Γιορτές Ελληνικής Γης, Τοπική Ανάπτυξη και η πραγματικότητα της Γιορτής της Σαρδέλας
24 Ιουλίου 2010. Οι εφημερίδες και οι τηλεοράσεις αναφέρονται στην Γιορτή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, 36 χρόνια μετά την μεταπολίτευση του 1974.
24 Ιουλίου 2010. Σάββατο. Οι οικονομικοί μετανάστες, οι υποψήφιοι για τις προσεχείς εκλογές και περαστικοί βρίσκονται στην Γιορτή της Σαρδέλας στην Νέα Μηχανιώνα, 3 μέρες μετά την αναγγελία των Γιορτών Ελληνικής Γης, στην Αθήνα.
Οι μεγάλες αφίσες χαρακτηρίζουν την εκδήλωση «Διεθνή συνάντηση χορού & μουσικής» 21-25/7/2010, και κάπου εκεί κοντά διακρίνεις και την «Γιορτή Σαρδέλας» 24/7/2010.
Έκανα μια βόλτα, ένα πέρασμα μέσα από πολλούς οικονομικούς μετανάστες, αρμονικά συνυπάρχοντες με «Ειδικούς φρουρούς» και Άνδρες Ιδιωτικής Ασφάλειας. Είδα το πανόραμα της παραοικονομίας κατά μήκος της παραλίας δίπλα στην ιχθυόσκαλα. Αηδίασα από τον ευτελισμό της βαρύγδουπα αναγγελθείσας Γιορτής Ελληνικής Γης. Βρήκα τα 4 stand με ανθρώπους με τα άσπρα μπλουζάκια που έγραφαν «Μηχανιώτικα 2010» που μιλούσαν διάφορες γλώσσες και ετοιμαζόντουσαν να μοιράσουν τις ψητές σαρδέλες. Επεσήμανα, κάπου εκεί πίσω, τα 6-7 stand με συλλογικούς φορείς-προσπάθειες του τόπου, ως συμμετοχή στις εκδηλώσεις. Ένα μουσικό συγκρότημα ετοίμαζε και δοκίμαζε τα ηχητικά συστήματα, καθόσον στην συνείδηση όλων εκεί επρόκειτο για διεθνή εκδήλωση μουσικής & χορού. Από ότι κατάλαβα από τα σημαιάκια και τα τραπέζια, θα έρχονταν αργότερα και οι συμμετέχοντες τις προηγούμενες ημέρες στις χορευτικές εκδηλώσεις. Στις 24/7/2010 ήταν η ρεμπέτικη βραδιά. Αναζήτησα επιμόνως κάποιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανεπιτυχώς. Μίλησα με τον υπεύθυνο διοργάνωσης κ. Σ. Δασκαλάκη, ο οποίος με ενημέρωσε ότι τύπωσαν 2.000 προγράμματα που μοίρασαν την πρώτη μέρα, χωρίς να ξέρω τι έγραφαν.
Εκτός από ένα πανώ, αναρτημένο απέναντι από την μουσική σκηνή, πίσω και έξω από τον κόσμο, που έγραφε Γιορτές Ελληνικής Γης, δεν μπόρεσα να διαπιστώσω την σύνδεση της πολύ σημαντικής Γιορτής Ελληνικής Γης, της Γιορτής της Σαρδέλας, με τα όσα συνέβαιναν στο λιμάνι της ιχθυόσκαλας της Ν. Μηχανιώνας. Ένας όχι πολύ σχετικός επισκέπτης θα μπορούσε να νομίσει ότι επρόκειτο για συνήθεις ετήσιες εκδηλώσεις, τα ΜΗΧΑΝΙΩΤΙΚΑ, που φέτος προεκλογικά, για πρώτη φορά έγιναν «Διεθνής συνάντηση» φαντασμαγορικών χορευτικών συγκροτημάτων και λόγω σύμπτωσης ευκαιριών με το ΥπΑΑΤ, κάλυψαν φέτος την δωρεάν προσφορά ψητής σαρδέλας κάτω από την ομπρέλα των Γιορτών Ελληνικής Γης. Τελικά επιβεβαιώνεται ότι η Κόλαση ήταν στρωμένη από καλές προθέσεις (και στην προκειμένη περίπτωση), ίσως από καλές προθέσεις.
Χωρίς να βρώ πουθενά στοιχεία για «Νέα Αγροτική Ανάπτυξη», για «Ανάπτυξη της Υπαίθρου», ούτε για να «Παράγουμε ποιοτικά τοπικά προϊόντα», ούτε για να «Αναδεικνύουμε την Μεσογειακή Διατροφή» ούτε για να «Διασφαλίζουμε την Αγροτική Ανάπτυξη», στην πρώτη από τις 14 Γιορτές Ελληνικής Γης, στην «Γιορτή της Σαρδέλας» δεν είδα να επισημαίνεται ούτε να ενημερώνονται οι επισκέπτες, ότι:
1. Στον Δήμο Μηχανιώνας υπάρχει ένας μεγάλος αλιευτικός στόλος, ο οποίος εδώ και δεκαετίες δραστηριοποιείται στην αλιεία της σαρδέλας στο Βόρειο Αιγαίο, και όπου η σαρδέλα συνεισφέρει ένα μεγάλο ποσοστό στο τοπικό αλιευτικό εισόδημα των τοπικών αγροτών-ψαράδων.
2. Η αλιεία της σαρδέλας γίνεται από 1 Μαρ μέχρι 15 Δεκ, και στην Μηχανιώνα δραστηριοποιούνται 12 αλιευτικά σκάφη με 150 περίπου άτομα, ενώ από τις συνοδευτικές εργασίες (μεταφορές, χονδρέμποροι, προμηθευτές εφοδίων-εξοπλισμού, συντηρητές κλπ) αναπτύσσονται δορυφορικά επαγγέλματα που απασχολούν περισσότερες από 150 οικογένειες.
3. Η σαρδέλα και ο γαύρος είναι τα σημαντικότερα αλιεύματα στην ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας, με 1350 τόνους σαρδέλας (2008), που είναι το 20% της εγχώριας παραγωγής σαρδέλας στην Ελλάδα.
4. Η σαρδέλα έχει υψηλή διατροφική αξία, με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα ω-3.
5. Τα τελευταία χρόνια λαμβάνονται μέτρα ώστε να προστατευθεί και να διατηρηθεί το απόθεμα της σαρδέλας και να εξασφαλισθεί η αειφορία της.
Μετά την νέα σειρά των Γιορτών Ελληνικής Γης, εκτιμάται ότι θα πρέπει στις γνωστές τρεις μορφές «Γιορτών»,
εκτός από τις «Γιορτές» που γίνονται για να πουλήσουν οτιδήποτε,
εκτός από τις «Γιορτές» που γίνονται για επιχειρηματικές ανταλλαγές και
εκτός από τις «Γιορτές» που γίνονται αυτόνομα για να προβάλλουν την ταυτότητα της περιοχής, τα προϊόντα (τρόφιμα και τεχνήματα) των τοπικών παραγωγών και τις υπηρεσίες προσελκύοντας τόσο επισκέπτες αλλά και ενισχύοντας την θέληση για τοπική δράση & ανάπτυξη, καθώς και για ενδυνάμωση του τοπικού κοινωνικού ιστού, με προδιαγραφές, ιδιαίτερα αν χρηματοδοτούνται από δημόσιο φορέα.
στο μέλλον θα καταγράφουμε και ειδικής μορφής «Γιορτές», που θα γίνονται για να «συμπληρώνουν κενά» σε διάφορες άσχετες διοργανώσεις, για άσχετους λόγους (οικονομικούς, εκλογικούς, πελατειακούς κλπ).
Μια Γιορτή Γης, θα έπρεπε να έχει μόνο τοπικά φημισμένα αγροτικά προϊόντα (τρόφιμα & τεχνήματα) από την ίδια περιοχή και από τους ίδιους τους παραγωγούς-κατοίκους της περιοχής, μαζί με την προβολή των τοπικών υπηρεσιών με έντονα τα τοπικά χαρακτηριστικά της παράδοσης και του πολιτισμού της περιοχής.
Μια Γιορτή Γης, θα έπρεπε να εμπλέκει όλους ανεξαιρέτως τους τοπικούς οικονομικούς και πολιτιστικούς παράγοντες, όπως: Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Επαγγελματοβιοτέχνες, Αγροτικοί Σύλλογοι, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τοπικά Δίκτυα, Τοπικά Σύμφωνα, Σύλλογοι ξενοδόχων ή/& εστιατόρων, Ενώσεις Πολιτών, Αθλητικοί Σύλλογοι, Τοπικά Συμβούλια, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Συνεταιρισμοί και κάθε άλλη συλλογική δομή πολιτών.
Μια Γιορτή Γης, θα έπρεπε να σχεδιάζεται εκτός περιόδων αιχμής, τόσο για να επιμηκύνει την περίοδο επισκέψεων, όσο και για να μην δρα ανταγωνιστικά για τους τοπικούς επαγγελματίες, που επενδύουν και περιμένουν όλο τον χρόνο.
Μια Γιορτή Γης, αν συνδυάζει καλλιτεχνικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα έπρεπε να έχει μόνο τοπικούς καλλιτέχνες και τοπικά ακούσματα και μουσικές, δεν είναι φεστιβάλ.
Μια Γιορτή Γης πρέπει να προβάλει τα τοπικά προϊόντα και να προκαλεί ενδιαφέρον για τα τοπικά προϊόντα και να επισημαίνει στοιχεία τςη τοπικής αγροτικής παραγωγής.
Τυπικά σωστή διοργάνωση είναι η 2η Γιορτή ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ, στα Μέγαρα Αττικής, από 3 έως 5 Σεπ 2010, στην θέση Πευκάκια, που οργανώνεται από τον Δήμο Μεγάρων, την ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Μ., το ΑγρΟραμα και τους Τοπικούς φορείς, με στόχο την ενίσχυση και την προβολή της τοπικής ταυτότητας της περιοχής.
Η πραγματική Γιορτή Γης «ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ» δίνει ώθηση στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις κοινωνικές τοπικές δυνάμεις και τις δυνατότητές τους και δημιουργεί μια πλατφόρμα συνάντησης, συζήτησης, γνωριμίας και ανάπτυξης νέων συνεργασιών για την από κοινού προώθηση της τοπικής παραγωγής (τρόφιμα & τεχνήματα), για την αύξηση της προσφοράς υψηλής ποιότητας υπηρεσιών τουρισμού (διανυκτερεύσεις, αναψυχή, εστίαση, ψυχαγωγία κλπ) με την ενσωμάτωση χαρακτηριστικών του τοπικού πολιτισμού.
Όταν ένας δημόσιος οργανισμός, ιδιαίτερα τόσο σημαντικός όσο ένα Υπουργείο, υποστηρίζει και θέτει υπό την αιγίδα του, και ακόμα περισσότερο διοργανώνει τόσο σημαντικές εκδηλώσεις, όπως οι Γιορτές Γης, οι φορολογούμενοι πολίτες περιμένουν τουλάχιστον στοιχειώδεις προδιαγραφές και πάντως όχι Φεστιβάλ παραοικονομίας, ή άσχετα με την γη μουσικά ακούσματα, αλλά περιμένουν προβολή των αξιών και του τρόπου ζωής και των καλλιεργειών των αγροτών της περιοχής τουλάχιστον.
Ελπίζουμε ότι στις υπόλοιπες 13 Γιορτές Γης θα βελτιωθεί η εικόνα και το αποτέλεσμα.
Πολλαπλά τα προβλήματα των Νέων Αγροτών
Στην συνάντηση-συζήτηση που έγινε την Παρασκευή, 23/7/2010, στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Ζίχνης, με πρόσκληση της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών παραβρέθηκαν ο βουλευτής Σερρών κ. Μ. Τζελέπης, ο Αντιδήμαρχος Ν. Ζίχνης κ. Δ. Ντώνιας, ο Πρόεδρος του ΔΔ Ν.Πέτρας κ. Χ. Τσολίδης, ο κ. Α. Καμάρης (ΕΝΑ Θεσ/νίκης), ο κ. Γ. Μαρθάρης (υπεύθυνος Οργάνωσης συνάντησης), Σ. Αποστολάκης (Αντιπρόεδρος ΕΝΑ Σερρών), Γ. Μπεχτσόπουλος (Γ. Γραμματέας ΕΝΑ Σερρών), Κ. Βαρσάμης (Ταμίας ΕΝΑ Σερρών) και πολλοί Νέοι Αγρότες.
Στην συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΝΑ Σερρών κ. Π. Γκιοργκίνης, αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες δυσμενείς εξελίξεις στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών. Στις Σέρρες δεν έχουν μοιραστεί ακόμα οι νέες συμβάσεις, που μειώνουν «ετσιθελικά» (με ΚΥΑ) το πριμ πρώτης εγκατάστασης στο μισό και καθιστούν «κουρελόχαρτα» τις προηγούμενες συμβάσεις που έχουν επάνω τους την σφραγίδα του κράτους.
Το ίδιο συμβαίνει και στην Θεσσαλονίκη (είπε ο κ. Α. Καμάρης), αλλά και στην Πρέβεζα που υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Λ. Ραβανό (ΕΝΑ Πρέβεζας). Άσχημη εντύπωση προκάλεσε η γρήγορη τακτοποίηση του Προγράμματος Νέων Γεωργών στην Περιφέρεια Κρήτης, χωρίς να υπάρξει ισομοιρία σε όλες τις Περιφέρειες. Θα μπορούσε να προωθηθεί ίσος αριθμός συμβάσεων σε κάθε Περιφέρεια, όπως είπε ο κ. Μ.Τζελέπης, και όχι η Κρήτη να έχει τελειώσει και στην Κεν. Μακεδονία να μην έχει καν αρχίσει, πράγμα που αφήνει εκτεθειμένη την δημόσια διοίκηση σε υποψίες μεροληπτικής αντιμετώπισης ή/και προνομιακής μεταχείρισης.
Και βέβαια κανείς δεν είναι σε θέση να πει πότε θα εισπραχθεί αυτή η πρώτη «κουτσουρεμένη» δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης Νέων Αγροτών, εκτός από την διαβεβαίωση στην Βουλή της κας Υπουργού, ότι «όλοι οι Νέοι Αγρότες θα πληρωθούν μέσα στο 2010». Αλλά 2010 είναι και η 31 Δεκ 2010, που απέχει 23 ολόκληρους μήνες από την ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της 27/1/2009, όπου η (αποδειχθείσα ανίκανη) δημόσια διοίκηση εγγράφως διαβεβαίωνε ότι «μέσα σε τέσσερις μήνες» θα είχε τακτοποιηθεί κάθε αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών.
Η απαράδεκτα μεγάλη καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων και στην υλοποίησή τους, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στους Νέους Αγρότες στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους ζωής, και ανυπέρβλητες δυσκολίες, καθόσον ήδη διανύουμε την δεύτερη καλλιεργητική περίοδο χωρίς σαφή προσανατολισμό, και με τα έξοδα να διογκώνονται και να «τρέχουν» συνεχώς χωρίς ασφαλείς ενδείξεις προοπτικής.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ έχει προωθήσει μία κοινή μορφή προσφυγής (η οποία είναι αναρτημένη στο www.neoiagrotes.gr, Προσφυγή Νέων Αγροτών-15/6/10) για να «κρατήσει ανοικτή» την δυνατότητα εφαρμογής όσων δηλώθηκαν από την δημόσια διοίκηση για το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών, από τον σχεδιασμό και την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 μέχρι την Πρόσκληση της 27/1/2009 και την έκδοση των αποτελεσμάτων της Πρόσκλησης. Πέραν των εκ των υστέρων προσπαθειών «τακτοποίησης» και δημιουργίας «αδιεξόδων» ο συνεχής εμπαιγμός αποτελεί προσβολή για κάθε πολίτη σε ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου.
Μετά την τροποποίηση του Α.ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ (Caravell, Αθήνα, 24/6/2010), που από 305 εκ€, το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών, έχει πλέον διαθέσιμα μόνο 185 εκ€, από τα οποία τα 155 εκ€ για την μοναδική ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της 27/1/2009 και τα 30 εκ€ για παλαιότερες υποχρεώσεις, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ. Ίσως αν κάποιοι απενταχθούν γρήγορα να δοθεί η ευκαιρία σε μερικούς ακόμα μέσω μιας νέας πρόσκλησης μετά το 2012 (ίσως …).
Ο κ. Γ. Μπάκε (πρόεδρος CEJA-Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών) δήλωσε στις 19/7/2010, στις Βρυξέλλες, ότι «Είδος υπό εξαφάνιση κατέστησαν οι Νέοι Αγρότες στην ΕΕ, καθώς μόλις το 7% των αγροτών στα 27 κράτη, είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών. Η συνεχής συρρίκνωση θα είναι ιδιαίτερα δυσμενής για τον αγροτικό τομέα. Με το ρυθμό αυτό σύντομα η αγροτική εκμετάλλευση θα περάσει στα χέρια μεγάλων εταιριών ακόμα και έξω από την ΕΕ, ενώ τα εδάφη θα καλλιεργούνται περιστασιακά.
Οι Νέοι Αγρότες θεωρούν ότι είναι τουλάχιστον ανόητο να καθορίζεις ένα επάγγελμα από το εισόδημα μόνο, ή/και με τον χρόνο απασχόλησης, χωρίς να έχεις καθορίσει ποιο είναι το αντικείμενο, που μπορεί να απασχολείσαι, καθώς και η εκπαίδευση και οι δεξιότητες που απαιτούνται για να κάνεις το συγκεκριμένο αντικείμενο. Η ανοησία φαντάζει υπερβολική εάν υπολογισθεί ότι το εισόδημα καθορίζεται από τον όγκο της αγροτικής παραγωγής και από τις τιμές. Αλλά ο όγκος εξαρτάται από τον …Θεό, και οι τιμές ορίζονται από τα διεθνή χρηματιστήρια.
Με μεγάλη ικανοποίηση ακούστηκε για πρώτη φορά από επίσημα Υπουργικά χείλη, στο συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός», 27/7/2010, το αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων, που όπως ειπώθηκε: Οι αγροτικές κοινωνίες τροφοδοτούν με πρώτες ύλες και διατροφικά προϊόντα τα αστικά κέντρα και παράλληλα προσφέρουν πληθώρα δημοσίων αγαθών που απολαμβάνει το σύνολο της κοινωνίας. Διατηρούν πλούσια οικοσυστήματα, συνεισφέρουν στην βελτίωση της ποιότητας των εδαφών και του αέρα και στη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, ενώ συντηρούν το αγροτικό τοπίο & τις δομές που το χαρακτηρίζουν. Οι αγρότες είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και βιομάζα και στην κατακράτηση ρύπων.
Το Μητρώο των Αγροτών πρέπει να έχει μόνο τους 100% αγρότες. Στα διάφορα προγράμματα μπορεί κάθε φορά να καθορίζεται με ΚΥΑ ή ΥΑ οι δικαιούχοι που μπορεί να έχουν 75% αγροτικό εισόδημα, ή 51% ή 35% ή 25% κλπ.
Ανακοινώθηκε ο ΟΔΗΓΟΣ για τα Φωτοβολταϊκά, και όλοι σχεδόν νομίζουν ότι πρόκειται «χρυσοφόρο κότα». ΑΛΛΑ ο χρυσός είναι ορατός σήμερα μόνο στους Τεχνικούς Συμβούλους, με κόστος σύνταξης φακέλου 4.000€, 3.000€ ή 1.200€. Η ΔΕΗ θέλει 650€ και όλα τα υπόλοιπα δεν είναι περισσότερα από 500€. Οι Νέοι Αγρότες καλούνται να πληρώσουν πριν την έγκριση αναλαμβάνοντας όλους τους κινδύνους. Τελικά οι μόνοι ασφαλείς εισπράκτορες από κάθε πρόγραμμα είναι οι σύμβουλοι, οι μελετητές και οι συντάκτες εκθέσεων, χωρίς επιχειρηματικούς κινδύνους. Υπάρχουν μέχρι σήμερα τέσσερις Τράπεζες που χρηματοδοτούν με 100% την φωτοβολταϊκή μονάδα.
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια προσπάθεια να υποκλέψουν τον Αγροτουρισμό, από τους αγρότες και να τον δώσουν σε οποιονδήποτε. Οι Νέοι Αγρότες ξεκαθάρισαν ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει ελεύθερα Τουρισμό Υπαίθρου ή Τουρισμό Φύσης ή Ορεινό Τουρισμό, ΑΛΛΑ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ μπορούν να κάνουν μόνο οι ΑΓΡΟΤΕΣ (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, δασεργάτες). Κάθε άλλη ρύθμιση θα κλέβει κομμάτι των αγροτικών επαγγελμάτων, όπως καταληστεύθηκαν τα κονδύλια των αγροτών από άλλους επαγγελματίες που έκαναν ψευδώς αγροτουριστικές μονάδες και τώρα προσπαθούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων την κλοπή.
Οι Νέοι Αγρότες Σερρών συνειδητοποιούν ότι μόνο με την ανάπτυξη συναδελφικών σχέσεων και την ροή πληροφοριών μεταξύ τους για όλα τα θέματα που τους απασχολούν μπορεί να περιμένουν βελτίωση της κατάστασής τους και πιθανότητα σωστής επίλυσης των προβλημάτων τους, και γι αυτό, ακόμα και τώρα, με την ένταση των θερινών αγροτικών απασχολήσεων, παραμένει ανοικτό το ραντεβού κάθε Δευτέρα, στα γραφεία της ΕΝΑ Σερρών (Μεσοκώμη), στις 21.00 (χειμώνα 20.00).
Ήδη προτάθηκε συνάντηση-ενημέρωση-συζήτηση με θέμα «Νέοι Αγρότες & Τεχνολογία» την Δευτέρα, 20 Σεπ 2010.
Οι Νέοι Αγρότες, πιστεύουν όσα είπε ο Κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 24/7/2010, στην Γιορτή της Δημοκρατίας: «ότι αρνητικό έγινε τις τελευταίες δεκαετίες σ' αυτόν τον τόπο, έγινε εις βάρος της νέας γενιάς». Το δυστύχημα είναι ότι πέραν της αναγνώρισης, συνεχίζονται οι αρνητικές οι εξελίξεις για τους Νέους Αγρότες. Αλλά οι Νέοι Αγρότες πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να οραματίζονται καλύτερες μέρες, άλλωστε τα 9,5 δισεκατομύρια των κατοίκων της γης το 2020 θα αναζητήσουν τροφή από τον αγροτικό τομέα.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)