Σε πλήρη απόγνωση βρίσκονται οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί, που κάθε μέρα που περνά βλέπουν τις παραγωγές τους να καταστρέφονται όλο και πιο πολύ από το πράσινο σκουλήκι, που είναι αδύνατον πλέον να αντιμετωπιστεί με τα φυτοφάρμακα.
«Υπάρχουν περιοχές σε δημοτικά διαμερίσματα που οι μηχανές συλλογής βαμβακιού δεν θα μπουν καν στα χωράφια, μια και δεν θα έχει μείνει τίποτα», λέει στην «Ε» ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στη Λάρισα Κώστας Παπακώστας, ο οποίος υπολογίζει πως τελικά η ζημιά κατά μέσο όρο θα ξεπεράσει το 50%. Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει καταστροφές από έντομα, αναγκάζοντας πλέον τους αγρότες να στραφούν προς το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, που ζήτησε μεν από τον ΕΛΓΑ να κάνει την εκτίμηση, αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί τι θα πράξει ώστε οι αγρότες να αποζημιωθούν.
«Δυστυχώς, οι αγρότες πλέον δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν το κακό», σύμφωνα με τον αρμόδιο γεωπόνο της Νομαρχίας Τρικάλων Γιάννη Καταβούτα, «αφού έχουμε τη δεύτερη και τρίτη γενιά των πράσινων σκουληκιών, που έχει εισχωρήσει μέσα στον καρπό και δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με τα φυτοφάρμακα. Μόνο κακό στην υγεία τους και στη φύση κάνουν πλέον όσοι ψεκάζουν», θα πει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα θα μπορούσε να έχει αντιμετωπιστεί μόνο στην αρχή με φερομονικές παγίδες, οι οποίες όμως ποτέ δεν έφτασαν στα χωράφια από το ανάλογο ινστιτούτο, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, συναγερμός έχει σημάνει σε πολλά χωριά της Καρδίτσας που βρίσκονται στα σύνορα με τη Λάρισα και για το ρόδινο σκουλήκι, που έκανε την εμφάνισή του σε πολλά χωράφια. Εκπρόσωποι της Νομαρχίας Καρδίτσας επισκέφθηκαν τις περιοχές αυτές και έδωσαν οδηγίες στους αγρότες.
Με δεδομένες τις εκτεταμένες καταστροφές στον Θεσσαλικό κάμπο αλλά και στους Νομούς Πέλλας και Κομοτηνής, η ΕΑΣ Λάρισας επισημαίνει τον κίνδυνο να χαθεί και η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, αφού χιλιάδες αγρότες δεν θα πάρουν τα 200 κιλά ανά στρέμμα, που είναι το κατώτατο πλαφόν.
Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να εγκύψει στο πρόβλημα, πριν δούμε και πάλι τα τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών στους δρόμους. ENET.GR