Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει τον κ.Τσαυτάρη για έλλειψη συνεργασίας


Διαμαρτυρία για την έλλειψη ουσιαστικής συνεργασίας κάνει η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, με επιστολή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

"Αξιότιμε κύριε  Υπουργέ,

Η ανάγνωση της  υπ΄ αριθμ. 11713/5-2-2013 επιστολή σας αποτέλεσε για μας μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη και ενέτεινε τον προβληματισμό μας σχετικά με τις προθέσεις σας για τους ακόλουθους λόγους:

Δε μπορεί να γίνει αποδεκτή η επισήμανσή σας ότι η επιλογή των προσκεκλημένων - ομιλητών του συνεδρίου που διοργανώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη έχει γίνει αποκλειστικά από τους διοργανωτές, καθόσον κι εμείς, ως ΝΠΔΔ (ήσσονος ισχύος από ένα Υπουργείο), συνδιοργανώνουμε ή θέτουμε υπό την αιγίδα μας εκδηλώσεις και πάντοτε έχουμε τον πρώτο λόγο για τους ομιλητές και φυσικά προσκαλούμε αυτούς που θέλουμε να τις παρακολουθήσουν. Εφόσον μάλιστα ο διοργανωτής αποδέχτηκε τη δική σας πρόσκληση να διεξαχθεί η ημερίδα στη Θεσσαλονίκη και να έχει ως θέμα την αγροτική ανάπτυξη, σε καμία περίπτωση δεν θα αρνούνταν την όποια πρότασή σας για ομιλητή ή προσκεκλημένο. Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο και αδιανόητο το γεγονός ότι ούτε καν προσκλήθηκε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο είναι και το μόνο επιμελητήριο πανελλήνιας εμβέλειας με έδρα την πόλη στην οποία διοργανώθηκε το συνέδριο, τη στιγμή μάλιστα που ανάμεσα στους τριάντα τρεις συνολικά (33) ομιλητές περιλαμβάνονταν και πολύ λιγότερο σχετικοί με το θέμα πρώην συνεργάτες σας.
Οι απαντήσεις σας στις επτά (7) αναλυτικές προτάσεις – υπομνήματα που σας αποστείλαμε ήταν ακόμη πιο απογοητευτικές. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αποστείλει συγκεκριμένη και άμεσα εφαρμόσιμη (με τη βοήθεια του Υπουργείου σας) πρόταση για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής στα αγροτικά εισοδήματα κατά τα τελευταία δέκα χρόνια και εσείς να μας μιλάτε για άσχετες και αόριστες φορολογικές ελαφρύνσεις, τη στιγμή μάλιστα που επειδή δεν συλλαμβάνεται η φοροδιαφυγή, για απροσδιόριστους σε εμάς λόγους, υφίστανται τα μέλη μας και όλη η κοινωνία άδικες και μεγάλες εισοδηματικές περικοπές. Κι ενώ αποδώσατε στα συναρμόδια υπουργεία την καθυστέρηση για την απάντηση σε πολλές από τις προτάσεις μας (όπως και για τα ανταποδοτικά τέλη για τις εξαγωγές και τα σφαγεία), δεν είχατε ούτε μία λέξη να μας πείτε για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων και για τις άλλες προτάσεις του Υπομνήματος για την πρωτογενή παραγωγή που η υιοθέτησή τους είναι ευθύνη αποκλειστικά του Υπουργείου σας.
Σας προσκαλέσαμε να συναντηθούμε κατά την παρουσία σας στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της έκθεσης «Zootechnia 2013», για να σας παρουσιάσουμε τις δεκαέξι (16) προτάσεις με το όνομα «ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020» που συντάξαμε από κοινού με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και το Γεωπονικό Σύλλογο Μακεδονίας-Θράκης και δεν ανταποκριθήκατε. Και μόνο το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος Γεωπονικός Σύλλογος της Ελλάδας μαζί με το δεύτερο σε μέγεθος Περιφερειακό Παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ (με 7.500 επιστήμονες μέλη) και το δυναμικότερο και πιο ελπιδοφόρο κομμάτι των αγροτών (ΠΕΝΑ) συμφώνησαν για τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στον αγροτικό χώρο, αποτέλεσε είδηση την οποία κάλυψε με πρωτοσέλιδα ο ημερήσιος τύπος της Θεσσαλονίκης. Παρά ταύτα εσείς δε βρήκατε το χρόνο ούτε να συναντηθείτε μαζί μας, ούτε να ακούσετε τις κοινές μας προτάσεις - θέσεις για ακατανόητους σε μας και, είμαστε σίγουροι και στην κοινωνία, δικούς σας λόγους.
Μας προσκαλέσατε να συμβάλλουμε στις προσπάθειες που καταβάλλει το ΥΠΑΑΤ για να καταστεί και πάλι ο πρωτογενής τομέας πυλώνας ανάπτυξης του τόπου. Αυτό μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί, δεδομένου ότι αυτόν ακριβώς το θεσμικό - συμβουλευτικό ρόλο εκπληρώνουμε με όλες τις (μικρές μας) δυνάμεις. Σας διαβεβαιώνουμε ότι η παρούσα Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ αγωνίζεται συστηματικά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελληνικής υπαίθρου πολύ καιρό πριν αναλάβετε Υπουργός και θα συνεχίσει να το κάνει κι όταν λήξει η θητεία σας. Και φυσικά, όπως έχει υποχρέωση, θα κάνει δημόσια γνωστές όλες αυτές τις προτάσεις για να ενημερωθεί και η σκληρά δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία για το ποιοι και πόσο ενδιαφέρονται στην πράξη κι όχι στα λόγια να βγει ο τόπος από την κρίση.

Με τιμή,
Για τη Δ.Ε.

             Ο Πρόεδρος       Ο Γεν. Γραμματέας

Δρ. Αθανάσιος Σαρόπουλος                           Μάξιμος Πετρακάκης"


ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ


Οι φετινές  κινητοποιήσεις των αγροτών είναι πραγματικά κρίσιμες για το μέλλον του τόπου, καθώς τα πρόσφατα και τα σχεδιαζόμενα μέτρα της Κυβέρνησης είναι σε λάθος κατεύθυνση και εάν εφαρμοσθούν θα βυθίσουν στην ύφεση τον τομέα της Ελληνικής οικονομίας που άντεξε περισσότερο στην κρίση και έχει ελπίδα άμεσης ανάκαμψης.

Με μέσο μέγεθος εκμετάλλευσης  τα 48 στρέμματα (από τα χαμηλότερα στην ΕΕ) και μέσο μέγεθος αγροτεμαχίου τα 7 στρέμματα (από τα χαμηλότερα στην ΕΕ), ο μικρός και πολυτεμαχισμένος γεωργικός κλήρος στην Ελλάδα αυξάνει το κόστος παραγωγής και μειώνει την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων επειδή το κόστος καυσίμων και λιπαντικών και το κόστος της επισκευής των μηχανημάτων και μεταφορικών μέσων ως ποσοστό της τελικής γεωργικής παραγωγής είναι διπλάσιο στην Ελλάδα από ότι στην ΕΕ (μέσος όρος εικοσαετίας). Οποιαδήποτε κυβέρνηση θα ήθελε να καταστήσει ανταγωνιστικά τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα έπρεπε να καταργήσει τους φόρους στο αγροτικό πετρέλαιο και όχι να τους αυξήσει. Στην πραγματικότητα το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο θα οδηγήσει σε αύξηση της αγροτικής παραγωγής, σε πτώση των τιμών πώλησης, σε αύξηση των εξαγωγών, σε αύξηση της μεταποίησης στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, σε αύξηση του εμπορίου, σε νέες θέσεις εργασίας και σε πολύ περισσότερα δημόσια έσοδα που θα προέλθουν από τις παραπάνω δραστηριότητες, από αυτά που θα φέρει ο «στραγγαλισμός» της αγροτικής παραγωγής με αυξημένους φόρους στο αγροτικό πετρέλαιο (του οποίου η κατανάλωση και άρα οι συνολικοί φόροι θα μειωθούν).

Ακόμη όμως και να μην είναι κάποιος ειδικός στην επιστήμη της Αγροτικής Οικονομίας, είναι σε όλους γνωστή η σύνδεση των οικονομικών υφέσεων με τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970, ενώ και η πρόσφατη παγκόσμια κρίση του 2008 συνδυάστηκε με την πρωτοφανή άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου που είχε σκαρφαλώσει σχεδόν στα 150 δολάρια το βαρέλι. Συνεπώς, η τεχνητή άνοδος της τιμής του αγροτικού πετρελαίου μέσω της αυξημένης φορολόγησης μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει στην αγροτική παραγωγή, αλλά και στο σύνολο της Ελληνικής οικονομίας, αφού σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ ο πολλαπλασιαστής του ΑΕΠ της χώρας για τον αγροτικό τομέα είναι πέντε (5).

Με το ίδιο σκεπτικό, όταν αυξάνεις την τιμή του αγροτικού ρεύματος και υπόσχεσαι νυχτερινό ρεύμα αυξάνεις το κόστος παραγωγής, με δεδομένο ότι οι γεωτρήσεις θα δουλεύουν νυχθημερόν το καλοκαίρι (κακώς βέβαια όσον αφορά στη σπατάλη νερού λόγω εξάτμισης, αλλά εξ ανάγκης οφειλόμενης στα λάθη, την απραξία και τον κακό σχεδιασμό της πολιτείας κατά τα προηγούμενα χρόνια).

Αλλά και  η σχεδιαζόμενη φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα αυξήσει έτι περαιτέρω το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής που είναι και το συγκριτικό μας μειονέκτημα. Ακόμη και οι φοιτητές των Γεωπονικών Σχολών γνωρίζουν ότι το έδαφος είναι συντελεστής παραγωγής για τους αγρότες και συνεπώς η φορολόγησή του εδάφους σημαίνει αύξηση του κόστους παραγωγής και μείωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών μας προϊόντων.

Ακόμη και η  πολυδιαφημιζόμενη φορολόγηση των  αγροτών με βιβλία και στοιχεία θα αποδειχθεί μια ουτοπία. Όταν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες τηρούν όλα αυτά χρόνια βιβλία και στοιχεία, αλλά αναποτελεσματικά ως προς τη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, γιατί η τήρηση των ίδιων βιβλίων και στοιχείων από το σύνολο των αγροτών θα είναι αποτελεσματική; Εξάλλου πολλοί αγρότες τηρούν εδώ και χρόνια βιβλία και στοιχεία. Στο αγροτικό εισόδημα, όμως, σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, η φορολογητέα ύλη είναι καταγεγραμμένη, ελεγχόμενη και επιδοτούμενη (ΟΣΔΕ, RICA και λοιπά στοιχεία) και συνεπώς η πιο αποτελεσματική, επιστημονική και δίκαιη μέθοδος φορολόγησης είναι αυτή που πρόσφατα πρότεινε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σ. Μάμαλης και τα Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας των Ελληνικών ΑΕΙ. Εάν δε διορθωθεί η λανθασμένη κυβερνητική απόφαση, αυτοί που θα πληγούν ιδιαίτερα θα είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες που θα απολέσουν αδίκως το αφορολόγητο όριό τους και θα χρεωθούν επιπλέον και το κόστος των λογιστικών υπηρεσιών.

Κι όλα αυτά τα μέτρα παίρνονται σε μια Ελλάδα που έχει παραλόγως πολλαπλάσιο κόστος φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, ζωοτροφών και άλλων εισροών σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η σχέση της τιμής του παραγωγού προς την τιμή του καταναλωτή στη χώρα μας βρίσκεται στο 1 προς 5 (ένα προϊόν που πουλάει ο παραγωγός 20 λεπτά φτάνει στον καταναλωτή στο 1 ευρώ) όταν στην ΕΕ η ίδια σχέση είναι 1 προς 2,5.

Οι Έλληνες  αγρότες, λοιπόν, έχουν κάθε δίκιο  να διαμαρτύρονται και να αγωνίζονται. Μόνο που θα πρέπει και η πολιτική ηγεσία να αντιληφθεί έγκαιρα ότι στην ουσία οι αγρότες αγωνίζονται για τη σωτηρία της χώρας από τον επερχόμενο βέβαιο και αργό «υφεσιακό θάνατο» και δε θα πρέπει να βλέπουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις ως «μικρόβιο» που μεταφέρεται και σε άλλες χώρες, όπως δήλωσε δημόσια χθες ο αρμόδιος Υπουργός της Κυβέρνησης.


ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ  ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ  ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο μπλόκο των αγροτών στην Κουλούρα Ημαθίας ο Πάνος Καμμένος


Το μπλόκο των αγροτών στην Κουλούρα του Νομού Ημαθίας, επισκέφθηκε το πρωί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και συνομίλησε μαζί τους για τα προβλήματα και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν.

Μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες, τη στιγμή μάλιστα που αν ήθελε θα μπορούσε να δώσει λύση σε κάποια από τα ζητήματα που θέτουν ως αιτήματα. Αντιθέτως όμως, όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση προσπαθεί να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς σύγκρουσης μεταξύ των πολιτών, κάτι που όπως πρόσθεσε δεν θα το καταφέρει, αφού οι αγρότες διαμαρτύρονται χωρίς ωστόσο να κλείνουν τους δρόμους.

Ο ΣΔΟΕ ανακάλυψε κομπίνα - μαμούθ σε... οπωροπωλείο της Πρέβεζας!


«Λαμογιές» που κόστιζαν στο δημόσιο τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ αποκάλυψε, μόνο μέσα στον μήνα Ιανουάριο, το ΣΔΟΕ. Εκτός από λαθρέμπορους τσιγάρων πιάστηκαν «στα πράσα» (αν και πουλούσαν …κρεμμύδια) αγρότες, αλλά και φαρμακοποιοί, βιοτέχνες, ακόμα και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων του λιανεμπορίου! 

Συγκεκριμένα, τον μήνα Ιανουάριο 2013 διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων και οι ακόλουθες παραβάσεις:

Στην Ήπειρο

Το ΣΔΟΕ Ηπείρου αποκάλυψε υπόθεση εικονικών αγορών αγροτικών προϊόντων (κρεμμύδια), ύψους 1.403.000 ευρώ από αγρότες της Θήβας. Ο εκδότης των εικονικών τιμολογίων ήταν οπωροπωλείο στην Πρέβεζα.

ΑΛΛΕΣ ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΕΔΩ

«Στους δρόμους μέχρι να δικαιωθούμε» λένε οι αγρότες


Την παραμονή των τρακτέρ στις εθνικές και επαρχιακές οδούς αποφάσισε το συντονιστικό όργανο αγώνα των αγροτών, που συνήλθε σήμερα στον Πλαταμώνα. 

Εκπρόσωποι αγροτών από 17 νομούς της χώρας κατέληξαν ότι πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αφού η  κυβέρνηση δεν έχει ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματά τους.

Όπως είπε στο protothema.gr ο εκπρόσωπος των αγροτών της Δράμας, Χρήστος Γκόντιας, όλο και περισσότερα τρακτέρ και αγρότες θα βγουν στους δρόμους, αλλά δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί.

«Δρόμους θα κλείσουμε μόνο μαζί με άλλες ομάδες εργαζομένων. Εμείς δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε προβλήματα σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Θα παραμείνουμε όμως στους δρόμους, μέχρι να δικαιωθούμε. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί» συμπλήρωσε ο κ. Γκόντιας.

Γεωπόνος δίνει την κάρτα του στον υπουργό Τσαυτάρη και του... τσιμπά το μάγουλο [βίντεο]


Επεισοδιακή ήταν η επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη το απόγευμα της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη.

Και αν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης του «επιτέθηκαν» αγρότες από τις Σέρρες όταν αρνήθηκε να τους δει, μετά τα εγκαίνια της Zootechnia είχε συνομιλία με έναν γεωπόνο που του ανέλυσε πως θα μπορούν τα χωράφια να γίνουν πιο καρποφόρα.

Ο Παναγιώτης Κουκάκης, όπως είναι το όνομα του γεωπόνου από τους Κάτω Αποστόλους του Κιλκίς, έδωσε και την επαγγελματική του κάρτα στον κ. Τσαυτάρη για να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του για να του αναλύσει καλύτερα το σχέδιο του.

Η... χαρά του κ. Κουκάκη μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη που ο υπουργός τον άκουσε, που στο τέλος του τσίμπησε και το μάγουλο για να του δείξει πόσο ευχαριστημένος ήταν από την κουβέντα τους.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Τα δήθεν μέτρα της συγκυβέρνησης είναι κοροϊδία για τους αγρότες


"Τα δήθεν μέτρα της συγκυβέρνησης είναι κοροϊδία για τους αγρότες. Μόνη λύση η κλιμάκωση του αγώνα". Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και επισημαίνει:

"Η συγκυβέρνηση δείχνει την εχθρότητά της στους αγρότες καθώς μιλάει και πάλι για «υποκινητές» λόγω της συνέχισης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Υποκινητής είναι η ίδια και η αντιαγροτική πολιτική της.

Κανένα από τα αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών δεν απαντήθηκε με τα μέτρα που εξαγγέλλονται. Οι διεκδικήσεις των αγροτών είναι δίκαιες, αναγκαίες για να μη ρημάξει η ύπαιθρος και να μην πεινάσουν οι πόλεις. Γι’ αυτό πρέπει να δικαιωθεί ο αγώνας για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους,  ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, ώστε να μην κοστίζει 1,40 ευρώ για τους αγρότες όταν κοστίζει μόνο 0,40 για τους εφοπλιστές. Παράλληλα αναγκαίο είναι το φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, η κατάργηση των χαρατσιών και της φορολόγησης των χωραφιών, μαζί με το διπλασιασμό των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, την πλήρη ασφάλιση αγροτών και της παραγωγής τους από ΟΓΑ-ΕΛΓΑ  και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από καταστροφές. Ζωτικής σημασίας για την κοινωνία είναι η απαλλοτρίωση της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας και η ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ που για το διάστημα 2014-2020 θα είναι ακόμα πιο καταστροφική για την αγροτιά.

Η κυβέρνηση «βάφτισε το κρέας-ψάρι» και απέναντι σε αυτές τις διεκδικήσεις ανακοίνωσε ως δήθεν μέτρα τα χρήματα που οι αγρότες έτσι και αλλιώς θα έπαιρναν (επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο 80 εκατ. ευρώ, συνδεδεμένη επιδότηση της ΕΕ στο βαμβάκι).

Η κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο αφαιρεί από τους αγρότες πάνω από 1 δισ. ευρώ το χρόνο (600 εκατ. ευρώ από την περικοπή των αγροτικών συντάξεων, 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση επιστροφής του ΦΠΑ από 11% στο 6%, τα υπόλοιπα από την αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο και στο ηλεκτρικό ρεύμα, από τις αυξήσεις των εισφορών στον ΟΓΑ και στον ΕΛΓΑ, τα χαράτσια σε αγροτόσπιτα, αποθήκες, στάβλους και χωράφια).

Η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή της νέας, πιο αντιδραστικής, Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. (ΚΑΠ 2014-2020) που επιταχύνει το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς σε όφελος της μεγάλης ιδιοκτησίας και των πολυεθνικών.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς. Τους καλεί σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους με πραγματικά μπλόκα σε όλη τη χώρα. Καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε συμπαράσταση, σε κοινό αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής της αντιαγροτικής πολιτικής και της άθλιας συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ".

Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...