Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Καυτό 20ήμερο για τη «Δωδώνη»

Αλλαγή φρουράς επίκειται το επόμενο 20ήμερο για τη Δωδώνη Α.Ε, στα διορισμένα μέλη του Δ.Σ από πλευράς ΑΤΕ. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη φορέων, όπου μετείχε κι η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων, εξαίροντας χθες τη δράση της στα γαλακτοκομικά προϊόντα, φέρεται να είπε χαριτολογώντας: «Ελάτε ν' αναλάβετε τη Δωδώνη».Ο Δημήτρης Παλαιοθόδωρος, μέλος του τωρινού Δ.Σ. από πλευράς Αγροτικής Τράπεζας, δήλωσε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»:«Να βρεθεί φόρμουλα να μείνει στα χέρια παραγωγών και συνεταιριστών η Δωδώνη Α.Ε., έστω κι αν χρειαστούν συμπράξεις με ελληνικές ιδιωτικές ή συνεταιριστικές εταιρείες ή με συνεταιριστικές της Ευρώπης, χωρίς να ζημιωθεί κι η τράπεζα».Τα πνεύματα έχουν οξυνθεί στην Ηπειρο, μετά τις αλλεπάλληλες κινήσεις για πώληση του μεριδίου της ΑΤΕ στη Δωδώνη Α.Ε, ενώ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση να μη δοθεί περαιτέρω αύξηση στους παραγωγούς, παρά τα κέρδη της γαλακτοβιομηχανίας και την καθίζηση της κτηνοτροφίας. Πέρα από την κατάληψη στη «Δωδώνη» και τις κινητοποιήσεις σε Ιωάννινα, Αρτα, Καναλάκι Πρέβεζας, αυτήν την εβδομάδα αναμένονται νέες συγκεντρώσεις παραγωγών σε Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα, ενώ συζητείται κάθοδος στην Αθήνα.Η εταιρεία ουσιαστικά είναι ακέφαλη, αφού μέλη του Δ.Σ. τελούν υπό παραίτηση, μετά την απόφαση του διοικητή της ΑΤΕ, Θ. Πανταλάκη, να θέσουν στη διακριτική του ευχέρεια τις παραιτήσεις τους. Μέχρι στιγμής πάντως τουλάχιστον 4 από τα 5 μέλη του Δ.Σ. έχουν πράξει αναλόγως.Ο Δ. Παλαιοθόδωρος, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ και μέλος του Δ.Σ. της Δωδώνη Α.Ε. τονίζει: «Είναι πρότυπη συνεταιριστική εταιρεία, ανταγωνιστική και κερδοφόρα με πανίσχυρο brand name. Παίζει ρόλο-κλειδί, καθοριστικό στη βιωσιμότητα του κτηνοτροφικού τομέα στην Ελλάδα και διαμορφώνει τις τιμές στο καλάθι της νοικοκυράς και στον πληθωρισμό. Η Δωδώνη Α.Ε. είναι νύφη πολύφερνη. Αν ενδιαφέρονται, μπορεί να βρεθεί η φόρμουλα, για το καλό της κοινωνίας και των παραγωγών, ώστε να διατηρήσει αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει και να μην πάει σε χέρια πολυεθνικών μονοπωλίων. Θεωρώ ότι είναι και βαθιά επιθυμία του πρωθυπουργού να κρατήσει το συνεταιριστικό της χαρακτήρα».

Αγροτουρισμός, ένα αγροτικό επάγγελμα

The mythical Mount Olympus in northern Greece....Image via Wikipedia
Κάπου στην δεκαετία του 1980, στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας (Αγροτική Οικιακή Οικονομία) και η τότε Γενική Γραμματεία Ισότητας, προώθησαν αγροτουριστικά μοντέλα που εφαρμόστηκαν με επιτυχία στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Τότε είδαμε κυρίως Αγροτουριστικούς Γυναικείους Συνεταιρισμούς (δομές της κοινωνικής οικονομίας) στην Άγιο Γερμανό Φλώρινας, στην Πέτρα Μυτιλήνης και αργότερα και σε πολλές άλλες περιοχές. Αυτής της μορφής οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί είναι σήμερα περίπου 130.

Από το 1991, με την πρωτοβουλία LEADER και τα χρήματα που εξασφαλίσθηκαν για τους αγρότες, άρχισαν να γίνονται και άλλης μορφής αγροτουρισμός σε όλη την Ελλάδα, που σήμερα αρκετοι δεν λειτουργούν ή άλλαξαν χρήσεις (κατοικίες, προικώα κλπ).

Τα τελευταία χρόνια επισημαίνουμε αγροτουριστικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες λειτουργούν κανονικά και με προδιαγραφές τοπικής αρχιτεκτονικής, με εξοπλισμό που δεν προσβάλει την περιοχή, με φροντίδα για το περιβάλλον, με σωστές υπηρεσίες, με τοπική παραδοσιακή γαστρονομία, με ενασχόληση με τοπικές πολιτιστικές-κοινωνικές εκδηλώσεις, με δραστηριότητες και προγράμματα για τους φιλοξενούμενούς τους και, το χαρακτηριστικότερο, από αγρότες.

Γιατί στον αγροτουρισμό, οι «τουρίστες» ή «επισκέπτες» δεν είναι «πελάτες», αλλά φιλοξενούμενοι, που τους δεχόμαστε στο χώρο μας, μοιραζόμαστε το σύνηθες φαγητό μας, μας σέβονται ως αγρότες (και ίσως για αυτό έρχονται κοντά μας), σέβονται τον τοπικό πολιτισμό, τα ήθη και έθιμά μας, και συμμετέχουν στις τοπικές αγροτικές ασχολίες.

Μερικοί, που μάλιστα εξ ορισμού ή έστω λόγω ονόματός τους θα έπρεπε να είναι υποστηρικτές του αγροτουρισμού, προσπαθούν να τον υποκλέψουν από τους αγρότες και να τον υποκαταστήσουν με τον Τουρισμό Υπαίθρου, με τις πολυτελείς πισίνες (μήπως όλοι στα χωριά μας είχαμε πισίνες?), με σνίτσελ και ναπολιτάνικες πίτσες, μπαράκια γεμάτα με περιέ, κόκα κόλα, ουίσκι κλπ, με ινδονησιακά ξύλινα έπιπλα, με προτηγανισμένα και κατεψυγμένα, με τρόφιμα που διάνυσαν μέχρι και 1900 χιλιόμετρα, με άσχετους με την τοπική κουλκτούρα εργαζόμενους κλπ.

Μπορεί αυτοί που έπρεπε να είχαν φροντίσει τα τελευταία είκοσι χρόνια να δημιουργήσουν το θεσμικό πλαίσιο του αγροτουρισμού, να μην έκαναν τίποτε (κρίνοντας από το αποτέλεσμα που είναι η ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου για τον αγροτουρισμό) και σήμερα να ομιλούν για τουρισμό υπαίθρου, αλλά σήμερα οι αγρότες που προσφέρουν τουριστικές υπηρεσίες, δηλαδή αγροτουρισμό, υπάρχουν. Εκπροσωπούνται επαγγελματικά από τις Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, και προσπαθούν να επιβιώσουν, παρά την απάτη κάποιων μη αγροτών, που θέλουν να κλέψουν τόσο το όνομα, όσο και τις πρόνοιες για τους αγρότες, εξαπατώντας, λόγω της ανυπαρξίας θεσμικού πλαισίου, ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, που θέτουν υπό την αιγίδα τους εκδηλώσεις «Αγροτουρισμού».

Αγροτουριστικές συλλογικές δομές θα μπορούν να υπάρξουν, πάντα σαν Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, μόνο μετά την οριοθέτηση του Αγροτουρισμού. Οποιαδήποτε άλλη κίνηση τώρα δείχνει να γίνεται «εκ του πονηρού» προσπαθώντας να δημιουργήσει καταστάσεις ή ακόμα και να αξιοποιήσει την σύγχυση γύρω από τα θέματα αγροτουρισμού, εις βάρος των αγροτών.

Τον Σεπ 2009 με έκπληξη είδαμε δημοσιεύματα ότι η ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ (ΑΓΡΟτικός Τουρισμός & Ήπιες Μορφές Ανάπτυξης ΑΕ), που έγινε για όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού, με απόφαση της τότε προέδρου της, απέκτησε λανθασμένα, ως διακριτικό σήμα το «ΕΛΑΓΡΟ», παραπέμποντας στον ΕΛληνικό ΑΓΡΟτουρισμό, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο την σύγχυση. Ίσως οι εξελίξεις (η επέμβαση Εισαγγελέα, Μάϊος 2010)) να επιτρέψουν στον αγροτουρισμό να αναπνεύσει, προσεγγίζοντας την αυθεντικότητα και την πραγματική του φύση ως ένα καθαρά αγροτικό επάγγελμα, και πάντως να παραμείνει αγροτικό επάγγελμα και διέξοδος για τους επαγγελματίες αγρότες.

Οι αγροτουριστικές δραστηριότητες λειτουργούν νομοθετημένες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελλάδα, με παραλείψεις ή καθυστερήσεις δεν έχουμε ακόμα θεσμικό πλαίσιο. Οι βλαπτόμενοι είναι και πάλι οι αγρότες. Η συνειδητή κακοποίηση επί 20 συνεχή χρόνια του Αγροτουρισμού από τους ορισθέντες προστάτες και υποστηρικτές της ανάπτυξής του αγροτουρισμού, δημιούργησαν ένα κλίμα ασφυξίας στους αγρότες.

Σιγά-σιγά αλλά μεθοδικά λεηλατούνται όλα τα «καλά» κερδοφόρα κομμάτια των αγροτικών επαγγελμάτων (αγροτουρισμός, μεταποίηση, εμπορία, φωτοβολταϊκά κλπ) και η «συνωμοσία (?)» εξωθεί τους αγρότες από αφεντικά και αυτάρκεις στην γη τους, σε εξαρτώμενους εργάτες γης, οι οποίοι ή θα αρχίσουν ίσως να αυτοκτονούν ή θα υποταχθούν σε μια νέα τάξη πραγμάτων ή θα επαναστατήσουν.

Το νομοσχέδιο ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ περιλάμβανε για πρώτη φορά την λέξη Αγροτουρισμός και διευκρίνιζε ότι άλλο είναι ο Αγροτουρισμός, άλλο ο Τουρισμός Φύσης, άλλο ο Τουρισμός Υπαίθρου, άλλο ο Ορεινός Τουρισμός, άλλο ο Οικοτουρισμός, άλλο ο Πολιτιστικός Τουρισμός κλπ.

Σήμερα στην Ελλάδα μπορεί να κάνει όποιος θέλει όποια μορφή τουρισμού επιθυμεί, σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς κανόνες για την ανάπτυξη του τουρισμού. Ειδικά και μόνο για τον αγροτουρισμό προαπαιτείται, όπως σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο προσφέρων υπηρεσίες τουριστικές να είναι αγρότης. Και ακριβώς επειδή είναι αγρότης, θα πρέπει να μπορεί να μεταποιεί και να προσφέρει τα δικά του προϊόντα, όπως κάνει για το σπίτι του. Θα πρέπει να μπορεί να αξιοποιεί την δικιά του παραγωγή, όπως κάνει ο κάθε αγρότης στην μικρή του κοινωνία στο χωριό. Με τα δικά τους αυγά (όχι από το supermarket), τα δικά του λαχανικά, το δικό του τυρί και γιαούρτι, το δικό του ψωμί και τις παραδοσιακές πίτες, που πάντα έκανε και έτρωγε στο σπίτι του, τον δικό του καβουρμά ή παστό ή λίπα, τα δικά του κοτόπουλα, τις δικές του μαρμελάδες και γλυκά. Αυτός ο αγρότης με τον/την σύζυγό αγρότη και τα παιδιά τους ή έστω κάποιο βοηθό σε όλες τις δουλειές του χωραφιού και του αγροτουρισμού. Και οι φιλοξενούμενοι να μπορούν να μετέχουν και να αισθάνονται την μέθεξη της συμμετοχής στην θαλπωρή της αυθεντικής οικογενειακής ζωής στην αγροτική κοινωνία.

Ο Αγροτουρισμός στην 208/22-12-2008 Γνώμη της Ολομέλειας της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, είναι: «εκείνη η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και ειδικότερα σε οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής μικρές τουριστικές μονάδες παροχής αγαθών και υπηρεσιών, με σκοπό την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας, τόσο από την εκμετάλλευση των τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν, ξενώνες, camping), όσο και από την τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων με προϊόντα τοπικής παραγωγής γεωργικών συνεταιρισμών».

Άλλωστε ο αγροτουρισμός, σύμφωνα με τον ΕΟΤ (ήδη από το 1983), «είναι η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους ασχολούμενους κύρια στη γεωργία, σε μικρές μονάδες οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής, με στόχο την δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος στον τοπικό πληθυσμό, τόσο από την ενοικίαση των καταλυμάτων στους τουρίστες όσο και από την τροφοδοσία με προϊόντα τοπικής παραγωγής».

Η αυθεντικότητα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Στον αγροτουρισμό ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις αγροτικές περιοχές, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τα πολιτισμικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του χώρου αυτού, με σεβασμό προς το περιβάλλον και την παράδοση, από τους ίδιους τους καλλιεργητές ή/και κτηνοτρόφους, όχι από συνταξιούχους της ΔΕΗ, του ΟΤΕ ή άλλων μικροσυνταξιούχων (ηλικιακά) , ούτε ακόμα από επιχειρηματίες οι οποίοι είδαν αξιόλογο κέρδος στον αγροτουρισμό, και επιδιώκουν ιδιοποίηση τυχόν προνομίων των αγροτών για τον αγροτουρισμό, ώστε να επεκταθούν και σε άλλους μη αγρότες.

Πολλές δραστηριότητες εκτός πόλεων, μετά την κατηγοριοποίηση, που σχεδιάζει το ΥΠΟΤ, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν Αγροτουριστικές ή Επιχειρήσεις Τουρισμού Υπαίθρου ή άλλες.

Και οι δύο μορφές, Αγροτουρισμός και Τουρισμός Υπαίθρου, συμβάλλουν στην Ανάπτυξη. Οι Αγροτουριστικές Δραστηριότητες των αγροτών συμβάλλουν στην Τοπική Αγροτική Ανάπτυξη. Οι Επιχειρήσεις Τουρισμού Υπαίθρου, που μπορούν να γίνουν ελεύθερα από κάθε επιχειρηματία, στηρίζουν κυρίως την Περιφερειακή Ανάπτυξη και όχι κατ’ ανάγκη τον αγροτικό τομέα.

Το πρόβλημα δημιουργείται από την οργανωμένη (?) «επίθεση» επιχειρηματιών, που εξειδικεύονται σε ειδικές μορφές τουρισμού ή/& εκθέσεις, για να «κλέψουν» πρώτα το όνομα του «Αγροτουρισμού», και ακολούθως τις πρόνοιες για τον αγροτουρισμό. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ο ασφυκτικός εγκλωβισμός των επαγγελματιών αγροτών μόνο σε καλλιέργεια της γης ή/και εκτροφή ζώων.

Ο Τουρισμός Υπαίθρου, ο Οικοτουρισμός, ο Ορεινός Τουρισμός, ο Θαλάσσιος Τουρισμός και πολλές άλλες μορφές θεματικού τουρισμού εκφράζονται από όποιους θέλουν, όπως θέλουν. Ο Αγροτουρισμός και Αλιευτικός Τουρισμός πρέπει να είναι ανοικτό επάγγελμα για όποιον θέλει και ελεύθερα μπορεί να γίνει αγρότης και εκφράζεται συνδικαλιστικά από τις Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, agroxeni@otenet.gr
Enhanced by Zemanta

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνει σημάδια εκσυγχρονισμού

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ επισημαίνει σημάδια εκσυγχρονισμού και σεβασμού των αγροτών με την γρήγορη διευκρίνιση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ σε σημαντικά θέματα του ΟΣΔΕ που ταλαιπώρησαν τους Νέους Αγρότες πρόσφατα.
Οι απαντήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ερωτήματα που δημιουργήθηκαν σε Νέους Αγρότες και κατέγραψε η Ένωση Νέων Αγροτών Λακωνίας, αναφέρουν: (με έντονα γράμματα το ερώτημα και με λοξά γράμματα η έγγραφες απαντήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ)
Απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών για αυτούς που δεν έχουν μεταβολές στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης; Σύμφωνα με τη παρ. 3.2 της με αρ54466/02/05/2011 εγκύκλιο ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ:
Στις  περιπτώσεις που  ο γεωργός δεν  επιθυμεί να κάνει  καμιά τροποποίηση  στα στοιχεία της ενιαίας αίτησης που υπέβαλε το 2010, δεν απαιτείται η προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού, δεδομένου ότι τα απαραίτητα έγγραφα τηρούνται στον φάκελο του γεωργού και είναι διαθέσιμα στους ελεγκτές για οποιονδήποτε έλεγχο. Ειδικώς όσον αφορά τα ενοικιαστήρια αγροτεμαχίων, δεν απαιτείται προσκόμιση νέων, εφόσον η διάρκεια των προηγούμενων ενοικιαστηρίων καλύπτει και την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
Σε  όλες τις άλλες  περιπτώσεις, που  ο γεωργός επιθυμεί να κάνει οποιαδήποτε  τροποποίηση στα  στοιχεία της ενιαίας αίτησης που υπέβαλε το 2010, προσκομίζει υποχρεωτικά, τα ακόλουθα στοιχεία, κατά περίπτωση:
  1. Σε περίπτωση αλλαγής των προσωπικών του στοιχείων, αντίγραφο του αντίστοιχου παραστατικού στο οποίο αναγράφονται τα νέα στοιχεία (π.χ. φωτοτυπία ταυτότητας, βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού κλπ.)
  2. Σε περίπτωση καλλιέργειας για την οποία απαιτείται η χρήση πιστοποιημένου σπόρου ή αλλαγής χρήσης καλλιέργειας σε αγροτεμάχιο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τα στοιχεία που υποστηρίζουν τις σχετικές μεταβολές (π.χ. πρωτότυπα τιμολόγια, επίσημες ετικέτες ελέγχου και πιστοποίησης σπόρου)
  3. Σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα δηλούμενα αγροτεμάχια τα αντίστοιχα κατά περίπτωση παραστατικά κατοχής (π.χ. Φωτοτυπία Ε9,  ενοικιαστήρια κλπ).
  4. Στις περιπτώσεις των μη αποσυνδεδεμένων καθεστώτων είτε μέτρων στήριξης, για τα οποία απαιτούνται έγγραφα σχετικά με την τρέχουσα περίοδο, αντίτυπα των εγγράφων αυτών (π.χ. συμβάσεις)
Αυτοί που υπέβαλλαν  αίτηση ηλεκτρονικά  ή ταχυδρομικά  θα τους ζητηθούν εκ των υστέρων; Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά εμπίπτουν στην πρώτη περίπτωση όπου δεν έχουμε καμία τροποποίηση άρα δεν απαιτείται και η προσκόμιση δικαιολογητικών Αν κατόπιν του διοικητικού ελέγχου προκύψει η ανάγκη προσκόμισης κάποιου ενοικιαστηρίου που ίσως έχει λήξει ή καρτελάκια σκληρού σίτου ή βαμβακιού αυτά θα ζητηθούν εκ των υστέρων.  
Απαιτείται  βεβαίωση προκειμένου  να ενταχθεί κάποιος  στην πρόσθετη ενίσχυση του ποιοτικού  παρακρατήματος κατά την κατάθεση της  αίτησης ή αυτό θα γίνει με τη διασταύρωση  των στοιχείων  από τον Agrocert όπως γινόταν μέχρι σήμερα; Όχι δεν απαιτείται . Τα στοιχεία των εν δυνάμει δικαιούχων του Μέτρου Ειδικής Στήριξης για τη ποιότητα των ελαιοκομικών προϊόντων λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο από τον ΟΠΕΓΕΠΕ
Μετά τις σαφέστατες γραπτές απαντήσεις, που προκλήθηκαν μετά από την επιστολή της Ένωσης Νέων Αγροτών Λακωνίας, η ΠΕΝΑ εκτιμά ότι ξεκαθαρίζουν πολλά γκρίζα σημεία και οι δηλώσεις ΟΣΔΕ από τους Νέους Αγρότες σε όλη την Ελλάδα, μπορούν να γίνουν με μικρότερη γραφειοκρατική και ψυχολογική ταλαιπωρία.

Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων & Υπηρεσιών Ecofestival 2011.

Factura Electrónica 2011Image via WikipediaΠανηγυρικά  επιστρέφει στο  προσκήνιο  η μεγαλύτερη πανελλήνια Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων & Υπηρεσιών Ecofestival 2011

Νέοι συνεργάτες, νέος χώρος, νέες ιδέες, και πληθώρα νέων εκδηλώσεων, η έκθεση Ecofestival 2011 επιστρέφει στις 4-6 Νοε 2011, στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Φαλήρου (Ταε Κβο Ντο), και υπόσχεται την δυναμικότερη εκδήλωση στα βιολογικά προϊόντα, όπως επί 14 χρόνια κάνει ο Οργανισμός Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ. 210 8224384. 
Enhanced by Zemanta

Εξάλειψη της πανώλης των βοοειδών

Την «εξάλειψη της πανώλης των βοοειδών από την επιφάνεια της Γης», ανακοίνωσεο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων, για 198 χώρες. 

Η πανώλη των βοοειδών ήταν γνωστή Ευρώπη από  την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η ασθένεια, η οποία δεν πλήττει απευθείας τον άνθρωπο, εξολόθρευσε τεράστιους πληθυσμούς βοοειδών και βουβαλιών, γεγονός που προκάλεσε μεγάλο αριθμό λιμών. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε το 1957. «Είναι μία στιγμή μεγάλης υπερηφάνειας στην ιστορία της κτηνιατρικής». Η 79η Γενική Συνέλευση του Παγκ. Οργ. Υγείας Ζώων πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (FAO) του ΟΗΕ. Medicalnews.gr 25/5/2011.

Σκοπός κάθε συνεργασίας είναι να κερδίζουν όλα τα μέρη.

Birds are the last surviving dinosaurs.Image via Wikipedia

Η Ορνιθολογική ξεκινά μια νέα πρωτοβουλία δημιουργώντας το Δίκτυο Καταστημάτων "Φροντίζω!".

Το Δίκτυο "Φροντίζω!" αποτελείται από καταστήματα/ επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα που ακολουθούν μια θετική στάση προς τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, αγαπούν τα πουλιά, σέβονται τη φύση και θέλουν να τη φροντίσουν.

Τα καταστήματα/ επιχειρήσεις (με εισφορά 100€ για 2011-2), θα λάβουν μία τεχνητή φωλιά και το αυτοκόλλητο λογότυπο του Δικτύου για τα καταστήματα τους εξασφαλίζοντας προβολή σε όλα τα επικοινωνιακά μέσα της Ορνιθολογικής, στο περιοδικό "Οιωνός" & "e-ωνός".

http://files.ornithologiki.gr/docs/frontizo/diktyo%20katasthmatwn.pdf
Enhanced by Zemanta

ΝΑΙ, υπάρχει μέλλον για τον αγροτικό κόσμο, αν …

Την ακλόνητη εμπιστοσύνη του σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τον αγροτικό κόσμο, διατύπωσε ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, τη Κυριακή, 22 Μαΐου 2011, στην εκδήλωση του Δήμου Λαρισαίων και της εφημερίδας ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση στην 8η Γεωργική, Κτηνιατρική & Περιβαλλοντική Έκθεση Λάρισας.
Οι συμμετέχοντες  απόλαυσαν μια πολύ προσεκτική ανάλυση  του ρόλου της πληροφόρησης , των  εφημερίδων και της τηλεόρασης, από  τον εκδότη της εφημερίδος ΑΓΡΟΤΙΚΗ κ. Χρήστο Αθανασιάδη και με τον συντονισμό του, ο κ. Γιάννης Γκλαβάκης (π. Ευρωβουλευτή-αγρότης) παρουσίασε τον Αγροτουρισμό, όπως εφαρμόζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Δημοπρατήρια, ενώ ο Γεωπόνος κ. Ντίνος Μακάς παρουσίασε τα εργαλεία για την ανάπτυξη της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που είναι τα Σχέδια Βελτίωσης, ο Αναπτυξιακός Νόμος και άλλα.
Ο κ. Δ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι υπάρχει ελπιδοφόρο μέλλον στον αγροτικό τομέα & είπε: Ο FAO προβλέπει το έλλειμμα 1.000.000.000 τόνων ισοδυνάμου σιτηρών το 2050 στον πλανήτη γη. Άρα ζήτηση θα υπάρχει. Ήδη άρχισε να αποτυπώνεται μια ανοδική τάση στις τιμές των διατροφικών αγροτικών προϊόντων. Η Ελλάδα με τις ειδικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και γεωμορφία είναι ο κατάλληλος χώρος για ανάπτυξη τοπικών συλλογικών δραστηριοτήτων με φημισμένα τοπικά αγροτικά διατροφικά προϊόντα, κυρίως οπωρολαχανικά.
Τα παραπάνω θα μπορούσαν να ισχύσουν αν …
  1. Οι Συνεταιρισμοί ξανααποκτήσουν το απαραίτητο ιδεολογικό περιεχόμενο, που να τους επαναφέρει στην Κοινωνική Οικονομία και ναα μην τους σπρώχνει σε κεφαλαιουχικές δομές.
  2. Τα αγροτικά επαγγέλματα ορισθούν ξεκάθαρα ως προς το αντικείμενο, μεταξύ των οποίων η μεταποίηση χωρίς να είναι υποχρεωμένος ο αγρότης να αλλάζει status, η εμπορία της δικιάς του παραγωγής, ο αγροτουρισμός κλπ
  3. Εξασφαλισθεί οι απαραίτητη κατοχύρωση για την απόκτηση Αδείας Ασκήσεως Επαγγέλματος Αγρότη για αγροδιατροφικά προϊόντα
  4. Ορισθεί η ορολογία ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ, ώστε να σχηματισθεί ένα ομοιογενές συνδικαλιστικό όργανο, που θα μπορέσει ως σοβαρός συνομιλητής με τη Κυβέρνηση, να αποτελέσουν τον μοχλό επανενεργοποίησης του αγροτικού κόσμου.
  5. Δημιουργηθούν αγροτικά σχολεία, σε κάθε περιφέρεια στην αρχή και ακολούθως, σε όλο τον αγροτικό χώρο. Σήμερα τα μόνα σχολεία που προσφέρει η πολιτεία είναι αστικού τύπου, με 6ωρο ημερησίως για 5 ημέρες την εβδομάδα και εκπαιδευτές-ικούς που είναι αστοί. Το αποτέλεσμα είναι να χάνονται από την αγροτική κοινωνία σχεδόν όλα τα παιδιά της και να «σώνονται» ιδεολογικά μόνο όσα αγροτόπαιδα δεν πάνε στα σχολεία και ως εκ τούτου δεν έχουν αλλοτριωθεί.
  6. Εξασφαλισθεί επαρκής αγροτική εφαρμοσμένη έρευνα στους αγρότες και σύστημα πληροφόρησης των αγροτών, καθώς και κάποια μορφή «γεωργικών εφαρμογών». Σήμερα οι αγρότες έχουν αφεθεί στην ροή ανεξέλεγκτων πληροφοριών, που δημιουργούν καταστάσεις παρόμοιες με τις γνωστές «πυραμίδες». Κάποτε ήταν τα βατόμουρα, μετά η τρούφα, κάποτε τα ρόδια και τα φωτοβολταϊκά, τώρα τα σαλιγκάρια και το ιπποφαές και κάθε λίγο και ένας νέος «πανικός» καλλιεργητικός.
  7. Επιτραπεί στους αγρότες, χωρίς να δημιουργούνται ισοδυνάμου προς απαγόρευση διαδικασίες, η μεταποίηση της παραγωγής τους και το κυριότερο η εμπορία της δικιάς τους παραγωγής. Οι ελπίδα των Λαϊκών Αγορών, δεν εξελίχθηκε ποτέ σε Αγροτικές Αγορές και απλά έγιναν χώροι «άνθησης» επαγγελματιών, οι οποίοι τελικά δεν βοηθούν στην επαφή αγρότη-καταναλωτή, ούτε κερδίζουν οι αγρότες, ούτε οι καταναλωτές. Απλά όλοι δρουν εις βάρος των σωστών εμπόρων, και εις βάρος των σωστών αγροτών. Τελικά οι Λαϊκές Αγορές, όπως λειτουργούν σήμερα δεν βοηθούν ούτε στην τοπική ανάπτυξη.
  8. Λειτουργήσουν τελικά τα Δημοπρατήρια, ως συνεταιρισμοί ΜΟΝΟ αγροτών, με διαπιστευμένους εμπόρους, όπου όσοι οι συνεταιρισμένοι θα δίνουν όλη ανεξαιρέτως την παραγωγή τους, παράγοντας ότι θέλει ο κάθε ένας.
Η Καλλικρατική διοικητική μεταβολή κατέστησε σχεδόν όλους τους Δήμους της χώρας με ισχυρή αγροτική δραστηριότητα. Πρέπει οι Αγρότες να μετέχουν στα νέα όργανα και στις επιτροπές διαβούλευσης. Τώρα, πρέπει να εξασφαλίσουμε την συμμετοχή του αγροτικού κόσμου σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων. Και τότε το μέλλον του αγροτικού κόσμου θα είναι και πάλι ελπιδοφόρο.  
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Αγροτικές Αγορές: εργαλείο τοπικής ανάπτυξης

Στις 17-5-2011, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες  επιτέλους καταγράφηκε ότι: τα τρόφιμα είναι δημόσιο αγαθό και όχι κοινά εμπορεύματα και ότι η πρόσβαση σε αυτά αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Επιβάλλεται λοιπόν η ΕΕ να πρωτοστατήσει διεθνώς σε θέματα διαφάνειας, ρύθμισης και εποπτείας των αγορών και αποτροπής των κερδοσκοπικών χρηματιστηριακών πρακτικών, που έχουν υποκαταστήσει εν πολλοίς τις πραγματικές συναλλαγές βασικών διατροφικών προϊόντων.
Η ΠΕΝΑ με κείμενα  του Τεχνικού της Συμβούλου κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, από τον Οκτ 2010 παρουσίασε τις προτάσεις της για την αποκατάσταση της αναγκαίας επαφής αγροτών και καταναλωτών, με πολλά οφέλη για όλους, με Αγροτικές Αγορές και Δημοπρατήρια.
Σήμερα η  τιμή καταναλωτή είναι 5-8 φορές μεγαλύτερη από την τιμή παραγωγού, σύμφωνα  με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης & Τροφίμων. Οι εφημερίδες το ανεβάζουν στο 10 και η ΠΑΣΕΓΕΣ  πριν δύο μήνες το πήγε στο 15 (1500% από στάρι σε ψωμί). Στο Βέλγιο ο κ. Ι. Γκλαβάκης (τ. Ευρωβουλευτής, 22/5/2011) λέει ότι είναι 2-2,5 φορές πάνω. Αυτή είναι η υπεραξία που καλύπτει την συσκευασία, μεταφορά, αποθήκευση, εμπορία, από τον παραγωγό μέχρι να φθάσει το αγροτικό προϊόν στον καταναλωτή.
Αν αλλάξει  φορά η ροή και ο καταναλωτής  προσεγγίσει τον παραγωγό, τότε θα μπορούσε να μοιρασθεί αυτή η υπεραξία και η τελική συναλλαγή να γίνει  σε μικρότερο χρηματικό ύψος. Έτσι και ο αγρότης-παραγωγός θα εισπράξει  περισσότερα ανά μονάδα και ο καταναλωτής θα έχει φθηνότερα αγροτικά προϊόντα, αυξάνοντας την αγοραστική του δύναμη και άρα την ικανότητα να αυξήσει την κατανάλωση του κατ’ όγκο.
Ταυτόχρονα  με την νέα ρύθμιση λόγω Καλλικράτη, που αποδίδει ποσοστό του ΦΠΑ  από τις τοπικές συναλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο περισσότερες συναλλαγές γίνονται μέσα στην γεωγραφική περιοχή των νέων Δήμων, τόσο περισσότερα έσοδα θα έχει ο Δήμος. Τον Δήμο τον ενδιαφέρει επομένως να εγκαταστήσει συνθήκες Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας, αντί να έχει αποκλειστική ανοικτή Εφοδιαστική Αλυσίδα με κάποιο μακρινό κέντρο εμπορίας αγροτικών προϊόντων.
Η αύξηση των  τοπικών εισοδημάτων, των τοπικώς  εμπλεκόμενων αγροτών-παραγωγών, αυξάνει  τόσο την φορολογία όσο και  την κατανάλωση από τους τοπικούς «παίκτες», ενώ η πιθανή εξάρτηση από μακρινά κέντρα εμπορίας αγροτικών προϊόντων, απλώς στέλνουν τα εισοδήματα για φορολόγηση σε άλλες περιοχές, αυξάνοντας τα εκεί εισοδήματα και φορολογία.
Τα τοπικώς  παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, επεξεργαζόμενα τοπικά, με τοπικές μεθόδους, διαδικασίες και συνταγές, προσδίδουν ταυτότητα στην περιοχή και κάνουν την περιοχή αναγνωρίσιμη ως προορισμό τουριστικό.
Η ανάπτυξη της τοπικής αγοράς προσφέρει  ευστάθεια στις τιμές. Η εξάρτηση από κάποιο μακρινό Κέντρο Εμπορίας επηρεάζεται πολύ περισσότερο από τα «παιχνίδια» του χρηματιστηρίου και από την μεγαλύτερη αστάθεια των τιμών των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων.
Όλα τα παραπάνω έχουν εφαρμογή στις Αγροτικές Αγορές.
Αλλά δεν  έχουν καμιά σχέση με τις Λαϊκές (επονομαζόμενες) Αγορές, όπου συνήθως επικρατούν οι επαγγελματίες (έμποροι) και επιβάλουν τιμές παραπλήσιες προς τις τιμές καταναλωτή της αγοράς, με ενίσχυση της παραοικονομίας ή της παράλληλης οικονομίας, εις βάρος των σωστών εμπόρων, χωρίς ουσιαστική ωφέλεια για τον καταναλωτή.
Σήμερα στην Ελλάδα οι μόνες γνήσιες Αγροτικές Αγορές, όπως σε όλη την Ευρώπη (όπου ονομάζονται Farmers Market, και τις προσεγγίσαμε κατά την επίσκεψη Μελέτης της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Οκτ 2010) είναι οι Αγορές Βιοκαλλιεργητών, με αυτοέλεγχο προσαγόμενων προϊόντων από τις Ενώσεις Βιοκαλλιεργητών και οριοθέτηση, χώρου και τρόπου λειτουργίας, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Αγροτική πληροφόρηση: Όσοι δεν μαθαίνουν ΔΕΝ συμμετέχουν..

Με θέμα τη Αγροτική Πληροφόρηση μίλησε ο εκδότης της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ έκφρασης και παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ (ASTRA TV) κ. Χρήστος Αθανασιάδης στην ημερίδα για το Μέλλον του Αγροτικού Κόσμου στα πλαίσια της 8ης Γεωργικής, Κτηνοτροφικής & Περιβαλλοντικής Έκθεσης Λάρισας, στις 22 Μαΐου 2011.

Ανάμεσα στα πολύ σημαντικά που ανέφερε, μπορέσαμε να συγκρατήσουμε τα παρακάτω:

Η πληροφόρηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της συμμετοχής. Όσοι δεν είναι πληροφορημένοι δεν είναι σε θέση να έχουν άποψη και να συμμετέχουν στα διαδραματιζόμενα. Η πληροφόρηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και της δημοκρατίας.

Παλαιότερα ισχυρός ήταν αυτός που είχε εκτάσεις, χωράφια. Μετά ήταν όποιος είχε όπλα. Κάποτε ισχυρός ήταν όποιος είχε λεφτά. Σήμερα ισχυρός είναι όποιος κατέχει την γνώση. Και έχει και μια ακόμα περίεργη ιδιότητα η γνώση, η πληροφορία. Αν μοιράζεσαι λεφτά, όσο ποιο πολύ τα μοιράζεις τόσο φτωχότερος γίνεσαι, ενώ όσο μοιράζεσαι τις πληροφορίες τόσο ποιο πλούσιοι σε γνώσεις γίνονται όλοι.

Η ιεραρχία ήταν ιεραρχία κατοχής της γνώσης. Όπως περίπου οι αρχαίοι ιερείς των ναών. Η διάχυση της γνώσης κατάστρεψε τη ιεράρχησης της εξουσίας. Τώρα πλέον όλοι θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε όλα και να λέμε την γνώμη μας για όλα μέσω της πληροφορικής, με καθημερινά δημοψηφίσματα μέσω του διαδικτύου, μέσω του internet. Η κατάρρευση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας φαίνεται ήδη να συντελείται στα πάρκα και τις πλατείες.

Έτσι οι πληροφορίες κάνουν by pas στις δομές και τους μηχανισμούς και φέρνουν την Κοινωνία των Πολιτών απ΄ευθείας σε επαφή με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Και αυτό είναι τελείως καινούργιο.

Πρώιμο στάδιο σε αυτή την διαδικασία είναι η προσπάθεια του πολιτικού συστήματος να προσεταιρισθεί την νέα ανερχόμενη δύναμη, την Κοινωνία των Πολιτών, με την υιοθέτηση συστημάτων διαβούλευσης, όπως ονομάζονται. Στην δημοκρατική Ευρώπη υπήρχαν ήδη με την μορφή hearing, που ήταν μια πρόδρομη κατάσταση αμφίδρομης πληροφόρησης.

Ταυτόχρονα οι διαχειριστές των πληροφοριών, δημοσιογράφοι, εκδότες, παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών, από απλοί κομιστές, γίνονται (τουλάχιστον οι ανήθικοι εξ αυτών) διαχειριστές εξουσίας και μερικοί ίσως γίνονται μια περίεργη, μη εκλεγμένη εξουσία, που μπορεί απλά διαχειζόμενη την πληροφορία, να καταντά διαπλεκόμενη, ιδιαίτερα όταν δεν έχει κώδικες αξιών ή έστω μια κάποια δεοντολογία.

Το κλειδί σε όλα αυτά είναι η ίδια η κοινωνία. Όταν δεν έχει μηχανισμούς ελέγχου, ή όταν αυτοί οι μηχανισμοί έχουν αδρανοποιηθεί, η απλή επίκληση του κράτους, συνήθως με την μορφή «Τι κάνει το κράτος για εμάς?» δεν επαρκεί. Η Κοινωνία, ή καλύτερα η Κοινωνία των Πολιτών πρέπει να ελέγχουν την σωστή διαχείριση της πληροφορίας, διότι τελικά η πληροφορία είναι η πραγματική εξουσία. Να μην αφήνουν τον έλεγχο σε μηχανισμούς ελεγκτικύς, αλλά να ασκούν τον έλεγχο απ ευθείας και δραστικά.

Στην Φιλανδία, στις απέραντες εκτάσεις του χιονιού, σε κάθε χωριό υπάρχει ραδιοφωνικός σταθμός, που είναι στην ουσία ο κοινωνικός ιστός, που κρατά την κοινωνία σε επαφή. Αλλά εκεί και το internet έχει διείσδυση 97% παντού. Και η κινητή τηλεφωνία είναι παντού. Στην Ελλάδα το Internet στην ύπαιθρο έχει διείσδυση 6%. Στις πόλεις ίσως 60-70%. Τώρα προσπαθεί να αναπτυχθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα νέο πρόγραμμα για να φέρει το ευρυζωνικό internet στις αγροτικές περιοχές. Μέχρι τότε οι πληροφορίες θα πηγαίνουν μόνο με εφημερίδες και τηλεόραση, ίσως και με τις συζητήσεις στα καφενεία.

Αλλά ο αγροτικός κόσμος διψάει για πληροφορίες. Παλαιότερα υπήρχαν οι Γεωργικές Εφαρμογές, που εκλαΐκευαν και διοχέτευαν τις απαραίτητες πληροφορίες στον αγρότη. Τώρα βλέπομε κάθε λίγο να ξεπηδά και μια νέα «πυραμίδα» έγκυρων πληροφοριών για γρήγορο πλουτισμό.

Κάποτε είχαμε στην Ελλάδα 5 περιοδικά ποικίλης ύλης. Σήμερα έχουμε περίπου 380 περιοδικά που κυκλοφορούν στα περίπτερα, πολλά συνδρομητικά, και μερικά εξειδικευμένα στα αγροτικά, αλλά είμαστε ανίκανοι να κατανοήσουμε τι γράφουν. Μας μπούκωσαν με πληροφορίες και γίναμε αδιάφοροι σε αυτές. Ακούμε τις κραυγές, τα συνθήματα, τα καρτούν, τα video, τα youtube, τα chat. Περιορίσαμε την επικοινωνία μας σε μερικές εκατοντάδες λέξεων. Οι δάσκαλοι δεν μας μαθαίνουν γράμματα, δεν αναφέρονται στην τοπική κοινωνία, απλά μισθοδοτούνται από ένα αποστασιοποιημένο κέντρο.

Το συγκεντρωτικό μοντέλο κεντρικού σχεδιασμού απέτυχε να δώσει λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων και των πολιτών. Και η αγορά και οι πολιτικοί απέτυχαν. Επιβάλλεται οργανωμένη επιστροφή στην τοπική ανασυγκρότηση, που έχουν ακόμα απόθεμα ηθικής, όπου πλέον οι οργανωμένες τοπικές αγροτικές κοινωνίες θα έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο. Εκεί οι ομότιμη πληροφόρηση όλων θα επιτρέψει την επιβίωση με τις σωστές αποφάσεις.

«… Αν οι μορφωμένοι πολίτες δεν έχουν αποτελεσματικό τρόπο να κοινοποιήσουν τις ιδέες τους στους άλλους , αλλά και καμιά ρεαλιστική πιθανότητα να πείσουν την απαραίτητη κρίσιμο αριθμό πολιτών γι’ αυτές, τότε η μόρφωση τους έχει μηδενική αξία όσον αφορά την βιωσιμότητα της δημοκρατίας μας …». Al Gore: ΠΡΟΣΒΟΛΗ στην λογική, εκδόσεις Καθημερινή, 2008, σελ. 291)

Και ο κ. Χ. Αθανασιάδης κατέληξε: Συναντήσεις-συζητήσεις σαν αυτήν, σήμερα, αποτελούν την τελευταία μας ελπίδα για κοινωνική ζύμωση, για επεξεργασία πληροφοριών και λήψη αποφάσεων.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Enhanced by Zemanta

Ημερίδα στο Ναύπλιο από την Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας

Το Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011, στις 19.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων της πρώην Νομαρχίας Αργολίδας, στο Ναύπλιο, η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Πειραιά, διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Καινοτόμοι Τρόποι Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων».

Στην ημερίδα θα γίνουν οι εισηγήσεις:
Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης μικροκλίματος καλλιέργειας ΔΠυρομάλης
Έρευνα αγοράς & καινοτόμοι τρόποι προώθησης αγροτικών προϊόντων Ι.Μπουρής
Μελέτη και σχεδίαση αυτοδύναμης ενεργειακά αγροτικής μονάδας, Α. Ντούνης
Κατασκευή ιστοσελίδας Π.Ε.Ν.Α. και δημιουργία forum, Χ. Δρόσος
Προώθηση καινοτόμων μορφών και μεθόδων καλλιέργειας, Α. Ευθυμιάδου και
Αγροτική Επιχειρηματικότητα (Δ. Μιχαηλίδης)

Η κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα (πρόεδρος ΕΝΑ Αργολίδας-6976562330) θεωρεί πολύ σημαντική την πιλοτική προσπάθεια που γίνεται με την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς κ. Γιάννου Λιβανού στα πλαίσια του έργου «Επιστημονική Στήριξη Νέων Αγροτών» για πρώτη φορά από συστάσεως της Γ Γ Νέας Γενιάς, και μετά από σταθερή επιμονή της ΠΕΝΑ τα τελευταία 7 χρόνια.

Ο ΓΓΝ.Γενιάς κ. Γ.Λιβανός είχε συμμετάσχει στο Συνέδριο που οργάνωσε η ΕΝΑ Αργολίδας με θέμα: Νέοι Αγρότες & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (Νέα Κίος, 27/6/2010) και είχε εκφράσει την πρόθεση για κάποια υποστήριξη.

Τα αγροτικά επαγγέλματα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα μεγάλους κινδύνους και η έλλειψη εμφανούς αποτελεσματικότητας επιστημονικής έρευνας, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία αγροτικών σχολείων και την πλήρη απουσία δημόσιας υπηρεσίας «γεωργικών εφαρμογών» δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλοιό στο ξεκίνημα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των Νέων Αγροτών.

Οι ελλείψεις αυτές επιτείνουν τον «πανικό» με τον οποίο αντιμετωπίζονται ατεκμηρίωτες πληροφορίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κινήσεις, από τις οποίες ωφελούνται μόνο τρίτοι επιτήδειοι επιχειρηματίες, όπως συνέβη παλαιότερα με τα βατόμουρα, αλλά ίσως και πρόσφατα με τις ανεξέλεγκτες πληροφορίες για το μανιτάρι τρούφα, για τα ρόδια, για τα σαλιγκάρια, για τα φωτοβολταϊκά και πολλές άλλες «πληροφορίες».

Η κα Γ. Δρόσου-Παγίδα επεσήμανε για μια ακόμα φορά ότι στους αγρότες το σημαντικότερο δεν είναι να παράγουν, αλλά κυρίως να πουλούν τον παραγόμενο «πλούτο», γι αυτό σε συνεργασία με το ΤΕΙ Πειραιά προσανατολίσθηκαν κυρίως στην προώθηση αγροτικών προϊόντων και μάλιστα με καινοτόμους τρόπους.

Άλλωστε οι Νέοι Αγρότες στο μέλλον θα χρειασθούν την ανάπτυξη όλου του φάσματος των αγροτικών επαγγελμάτων (και την μεταποίηση, και την εμπορία, και τον αγροτουρισμό κλπ) για αυτό το φετινό 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Χίος, 9-11/9/2011) το θέμα είναι «Νέοι Αγρότες & ΠΟΛΥΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ».

Το Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011, στις 7μμ, στην αίθουσα συνεδριάσεων της πρώην Νομαρχίας Αργολίδας (παραλιακός δρόμος Ναυπλίου-Νέας Κίου),με την υποστήριξη του Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου για την Αργολίδα κ. Αναστάσιου Χειδηδόπουλου οι Νέοι Αγρότες Αργολίδας προσκαλούν όλους τους Αργολιδείς για να προσανατολίσουν καλύτερα το έργο «Καινοτόμοι τρόποι Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων»
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

81 προσλήψεις σε Έβρο και Καβάλα για την καταπολέμηση του δάκου

Προσλήψεις 2.200 ατόμων, εκ των οποίων οι 81 σε Έβρο και Καβάλα, διαφόρων ειδικοτήτων που θα απασχοληθούν εποχικά σε υπηρεσίες υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή.
Τα άτομα που θα προσληφθούν θα απασχοληθούν σε τοπικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής και θα υπογράψουν συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας από μία ημέρα έως και έξι μήνες ανάλογα με την ειδικότητα.
Ειδικότερα, θα προσληφθούν: γεωπόνοι ΠΕ (ελλείψει αυτών τεχνολόγοι φυτικής παραγωγής) ως τομεάρχες δακοκτονίας, αποθηκάριοι ΔΕ και εργατοτεχνικό προσωπικό, δηλαδή παγιδοθέτες, αρχιεργάτες ψεκαστές, παρασκευαστές, δειγματολήπτες, μεταφορείς, εργάτες κ.λπ. Το εργατοτεχνικό προσωπικό θα απασχοληθεί από μία έως 60 ημέρες, ενώ οι τομεάρχες δακοκτονίας και οι αποθηκάριοι μέχρι έξι μήνες.
Οι προκηρύξεις των θέσεων θα γίνονται σταδιακά ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών ανά νομό και θα ακολουθείται η διαδικασία του ΑΣΕΠ για τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Από το σύνολο των θέσεων που θα καλυφθούν, οι 200 είναι είναι σε τρεις νομούς της Βόρειας Ελλάδας και κατανέμονται ως εξής:
• Στο νομό Καβάλας θα καλυφθούν 54 θέσεις εκ των οποίων: μία θέση γεωπόνου ΠΕ ή ελλείψει αυτού τεχνολόγου φυτικής παραγωγής ΤΕ, μία θέση αποθηκάριου ΔΕ και 52 θέσεις εργατοτεχνικού δυναμικού ΥΕ.
• Στο νομό Έβρου θα καλυφθούν 27 θέσεις εκ των οποίων: μία θέση γεωπόνου ΠΕ ή ελλείψει αυτού τεχνολόγου φυτικής παραγωγής ΤΕ, μία θέση αποθηκάριου ΔΕ και 25 θέσεις εργατοτεχντιτών ΥΕ.
Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στο δίκτυο «Διαύγεια» με ημερομηνία ανάρτησης 27 Μαΐου 2011. Το πρόγραμμα δακοκτονίας στο οποίο θα απασχοληθούν τα άτομα που θα προσληφθούν ξεκίνησε από τις 15 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου.
[αναδημοσίευση από το INPOST.gr]

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...