Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Συνάντηση Φ. Κουβέλη με την Πρωτοβουλία για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συναντήθηκε με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Φώτης Κουβέλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τα προβλήματα των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας, αναμφισβήτητα, είναι υπαρκτά και πρέπει να αντιμετωπισθούν. Η προοπτική της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στην ανάπτυξη και προφανώς στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Υπάρχουν πράγματι ζητήματα που έχουν σχέση με το κόστος του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος. Υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση με την δαπάνη καυσίμων και ειδικότερα του πετρελαίου, υπάρχουν ζητήματα τα οποία αναφέρονται στη στήριξη των αγροτών αναφορικά με το φορολογικό σύστημα, όπως υπάρχουν και ζητήματα που αναφέρονται στο ασφαλιστικό σύστημα των αγροτών με το δεδομένο ότι υπήρξε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αναφέρομαι στα χρονικά όρια συνταξιοδότησης, έτσι σήμερα ο αγρότης να καλείται να διανύσει χρόνο που θα φτάσει τα 67 χρόνια της ηλικίας του.

Όλα αυτά πρέπει ν αντιμετωπισθούν, η δέσμευση - όχι η υπόσχεση - είναι ότι αυτά τα προβλήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής προκείμενου να υπάρξουν λύσεις».

Σε θέση μάχης οι αγρότες

Παρατεταγμένα λίγο πριν τον κόμβο της Νίκαιας, επί της παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας-Αθήνας, παραμένουν τα τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών, οι οποίοι αναμένεται να συσκεφθούν και πάλι την Τρίτη, προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν την έξοδο των αγροτικών μηχανημάτων στην ΠΑΘΕ, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των αγροτών, που ήθελαν να τα παρατάξουν εκατέρωθεν του αυτοκινητόδρομου.

Λόγω των κινητοποιήσεων η Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έθεσε σε ισχύ ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης
Ειδικότερα, από τις 13.45 σήμερα Δευτέρα μέχρι και αύριο, Τρίτη, την ίδια ώρα απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Νίκαιας (χ/θ 346+400) έως τον κόμβο Βιοκαρπέτ.
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:
  • Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:
Όλα τα οχήματα που κινούνται επί της ΠΑΘΕ με κατεύθυνση προς τη Λάρισα δεν θα εξέρχονται από την ΠΑΘΕ στον κόμβο Νίκαιας (χ/θ 346+400), αλλά θα συνεχίζουν και θα εξέρχονται στον κόμβο του Πλατυκάμπου (Χ/Θ 349+396)
  • Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:
Όλα τα οχήματα που κινούνται επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα θα αναστρέφονται στο ύψος του κόμβου της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και θα κινούνται με κατεύθυνση προς Λάρισα – Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου και μέσω του κόμβου Πλατυκάμπου, θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε.
Έτοιμοι να συμμετάσχουν σε πανελλήνιες αγροτικές κινητοποιήσεις εμφανίζονται και οι αγρότες του δήμου Βισαλτίας Σερρών, που παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της Μαυροθάλλασσας.
Σύμφωνα με τον Γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Σερρών, Κώστα Ξενιτίδη, που συμμετείχε στη μακρά συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου του κλάδου στον Πλαταμώνα, οι Σερραίοι αγρότες αναμένουν τα αποτελέσματα των συναντήσεων των εκπροσώπων τους με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς.
«Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, θα συμμετέχουμε στις πανελλήνιες αγροτικές κινητοποιήσεις», δήλωσε.
Στους δρόμους ετοιμάζονται να κατέβουν και οι αγρότες στην Αργολίδα, καθώς σε σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών της ΠΑΣΥ στο Μάνεση Αργολίδας αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από την προσεχή Τετάρτη με μπλόκα στους δρόμους. Ειδικότερα, οι αγρότες έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με τα τρακτέρ τους μεθαύριο στις 13:00 στην πλατεία της Αγίας Τριάδας, στην Μιδέα, όπου και θα συμφωνήσουν προς τα πού θα κινηθούν και θα στήσουν μπλόκα.
Συνεχίζονται οι συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς
Στο μεταξύ, την Τρίτη αναμένεται να συνεχιστούν οι επαφές εκπροσώπων των αγροτών με πολιτικούς αρχηγούς.
Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου θα συναντηθούν αύριο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, και με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Νωρίτερα σήμερα, σε δηλώσεις του μετά από διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτο Καραμίχα και με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς  Φ. Κουβέλης παραδέχθηκε  την ύπαρξη προβλημάτων που αφορούν τους αγρότες και την αγροτική οικονομία και  δεσμεύτηκε πως τα ζητήματα αυτά «θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής προκειμένου να υπάρξουν λύσεις».
Αφού σημείωσε συγκεκριμένα πως η προοπτική της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στην ανάπτυξη και στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, αναγνώρισε ειδικότερα πως υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση με το κόστος του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος, με τη δαπάνη καυσίμων και ειδικότερα του πετρελαίου, με τη στήριξη των αγροτών αναφορικά με το φορολογικό σύστημα, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό σύστημα των αγροτών με το δεδομένο ότι υπήρξε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
«Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν, η δέσμευση - όχι η υπόσχεση - είναι ότι αυτά τα προβλήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής προκείμενου να υπάρξουν λύσεις» κατέληξε.
Από τους αγρότες των Σερρών δηλώσεις έκανε ο Γιάννης Παναγής, ο οποίος ανέφερε ότι ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ πολιτικές δεσμεύσεις και τόνισε ότι οι αγώνες είναι για αυτονόητα αιτήματα. «Οι εποχές της διαχείρισης έχουν περάσει» πρόσθεσε και ζήτησε ο πρωθυπουργός να δημιουργήσει αποταμιευτικό λογαριασμό για την ενίσχυση των αγροτών.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ είχε δηλώσει ότι οι αγρότες δεν μπορούν να αντέξουν τα μεγάλα φορολογικά βάρη και την, κατά πολύ, επιβάρυνση του κόστους παραγωγής, με τις περικοπές των δαπανών, που για το 2013, τα προσδιόρισε σε περίπου 1 δισ. ευρώ.
Στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του κλάδου στον Πλαταμώνα την Κυριακή, οι αγρότες αποφάσισαν να κατεβάσουν στους δρόμους τα τρακτέρ τους, χωρίς όμως να προχωρήσουν ακόμη σε μπλόκα.
«Το αν θα φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις που έχουν οριστεί με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς. Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, κλείνουμε τους δρόμους επ΄ αόριστον. Θα είμαστε παντού, στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τελωνεία, στα βόρεια σύνορα. Είναι θέμα της κυβέρνησης κατά πόσο θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Εάν οι συναντήσεις αποβούν άκαρπες δεν θα περάσει κουνούπι», δήλωσε ο πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιολιόπουλος.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λάρισας: Όλοι δίπλα στο δίκαιο αγώνα των αγροτών

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λάρισας: Όλοι δίπλα στο δίκαιο αγώνα των αγροτών

Σήμερα ξεκίνησε ο αγώνας των αγροτών της Θεσσαλίας κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ακροδεξιάς τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και της Ε.Ε. (Κ.Α.Π.).
Αυτή τη στιγμή και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ αγροτών και αστυνομίας συμφωνήθηκε να παραταχθούν τα τρακτέρ των αγροτών 100 μέτρα από την εθνική οδό, στον κόμβο της Νίκαιας, παρά την αρχική απόφαση της αστυνομίας, να μη επιτρέψει να πλησιάσουν την εθνική οδό, φράζοντας το δρόμο ένα χιλιόμετρο πριν. Τελικά αναγκάστηκαν, κάτω από την πίεση των αγροτών να τους επιτρέψουν την προσέγγιση της εθνικής οδού.
Το Συντονιστικό των Αγροτών Θεσσαλίας αυτή τη στιγμή καλεί όλους τους αγρότες της Θεσσαλιας να πλαισιώσουν το μπλόκο που στήθηκε στην περιοχή της Νίκαιας. Δηλώνουν ανυποχώρητοι και τις επόμενες μέρες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Ως ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Λάρισας χαιρετίζουμε το δίκαιο αγώνα των αγροτών και καλούμε όλο το λαό της Θεσσαλίας να σταθεί στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών για: φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, εγγυημένες κατώτερες τιμές και στήριξη τηs αγροτικής παραγωγής, σαν πρώτο βήμα στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, κόντρα στις πολιτικές της Ε.Ε. (Κ.Α.Π.) που οδηγούν στη διάλυση του παραγωγικού ιστού.

Οι ζώνες προστασίας του Diabrotica στην Καβάλα

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Καβάλας ανακοινώνει ότι εκδόθηκε απόφαση καθορισμού ζωνών προστασίας από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας  Diabrotica virgifera (Διαβρωτικό έντομο του καλαμποκιού) με αρ. 04/1518/23-01-2013 (Α∆Α: ΒΕΙΨ7ΛΒ-3Η7).

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας  Diabrotica virgifera που προσβάλλει τον αραβόσιτο και απειλεί σοβαρά την καλλιέργεια, εξαπλώνεται και ήδη έχει εμφανιστεί εντός των διοικητικών ορίων της Π.Ε. Δράμας.

Προκειμένου να προστατευθεί η καλλιέργεια του αραβοσίτου στην Π.Ε. Καβάλας καθορίστηκε μια ζώνη περιστολής της εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Diabrotica virgifera, στις περιοχές που εκτείνονται από τα διοικητικά όρια των Π.Ε. Καβάλας - Δράμας  εντός 30 χιλιομέτρων προς το εσωτερικό της Π.Ε. Καβάλας.

Η ζώνη περιστολής αφορά όλα τα αγροκτήματα της πεδιάδας Τεναγών-Φιλίππων και τα αγροκτήματα της παρατενάγειας περιοχής των Δημοτικών Διαμερισμάτων Ελευθερούπολης, Νικήσιανης, Γεωργιανής, Αντιφιλίππων, Παλαιοχωρίου, Χορτοκοπίου, Λυδίας, Κρηνίδων, Φιλίππων, Ζυγού, Κρυονερίου, Πολύστυλου, Δάτου, Αμυγδαλεώνα, Σταυρού, Αμισιανών, Κοκκινοχώματος.

Στις ζώνες αυτές θα πρέπει να εφαρμόζεται  αμειψισπορά καλαμποκιού μία φορά στα δύο χρόνια, δηλαδή σε κάθε αγροτεμάχιο σε δύο συνεχόμενα έτη μόνο στο ένα έτος θα πρέπει να σπέρνεται καλαμπόκι. Αυτό σημαίνει ότι σε όσα αγροτεμάχια σπαρθεί καλαμπόκι το 2013 θα πρέπει να σπαρθεί άλλη καλλιέργεια το 2014. Επίσης, η συγκομιδή του καλαμποκιού θα πρέπει να γίνεται μετά την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους.

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για την οριοθέτηση και τα εφαρμοζόμενα μέτρα παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Καβάλας (γραφεία 432).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...