Την ημερίδα οργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Α.Μ.Θ. με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια ΑΜΘ, την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, τον Δήμο Αβδήρων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Κομοτηνής.
Το έντονο ενδιαφέρον ενίσχυσε η ηχηρή παρουσία εξειδικευμένων στελεχών, καλών χειριστών των θεμάτων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, τόσο στον σχεδιασμό της ΚΓΠ, όσο και στην εφαρμογή της, αλλά και στις επιπτώσεις της στους αγρότες καθώς και στον σχεδιασμό υλοποίησής της στην Περιφέρεια.
Ο κ. Τάσος Χανιώτης, Δ/ντής Οικονομικών Αναλύσεων, Γεν. Διεύθυνση Γεωργίας & Αγρ. Ανάπτυξης - Ευρωπαϊκή Επιτροπή μίλησε με θέμα «Οι προοπτικές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η σημασία τους για την Ελλάδα» τονίζοντας η ιδιαιτερότητα της σημερινής συζήτησης για το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής έγκειται στο ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των μεταρρυθμίσεων της ΚΓΠ, εμφανίζονται τόσες πολλές αβεβαιότητες , που σχεδόν καλύπτουν όλο το πιθανό φάσμα των προκλήσεων στον γεωργικό τομέα, είτε οικονομικής, είτε περιβαλλοντικής, είτε περιφερειακής φύσης. Οι οικονομικές προκλήσεις σχετίζονται με την ιδιαίτερα αυξημένη συνεχή πολύ μεγάλη διακύμανση και την γενικευμένη αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων, που ναι μεν αυξήθηκαν κατά 50% διεθνώς την περίοδο 2006-2010, αλλα παράλληλα αυξήθηκαν τα λιπάσματα κατά 160% και η ενέργεια 220%. Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, πέραν των προβλημάτων διαχείρισης των υδατίνων πόρων επεκτείνονται στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. (μια μέση αύξηση 1ο συνεπάγεται μείωση παραγωγής περίπου 10%).
Ο κ. Βαγγέλης Γ. Διβάρης, Ειδ. Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μετά από μια μακροσκελή ανάλυση των προοπτικών κατέληξε: Οι προτάσεις της Ευρ. Επιτροπής είναι καλές, δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, είναι όμως θετικές σε σχέση με το γενικότερο περιβάλλον. Η Ελλάδα όμως θα συνεχίσει να διεκδικεί η κατανομή των πόρων να μην φέρει σοβαρές αναταράξεις, αλλά να δημιουργεί ευκαιρίες για τους Έλληνες αγρότες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ μικρές εκμεταλλεύσεις, μια χώρα με ορεινές, νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές. Μια χώρα με περιοχές μεγάλης φυσικής αξίας και απαράμιλλης ομορφιάς. ¨όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογισθούν στην διαμόρφωση μιας ισχυρής ΚΓΠ για την περίοδο 2014-2020.
Ο κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, Τεχνικός Σύμβουλος της ΠΕΝΑ επεσήμανε ότι η αγροτική επιχειρηματικότητα μοιάζει με ανέκδοτο που σερβίρεται ανέξοδα, καθόσον δεν υπάρχει αγροτική έρευνα και αγροτικές εφαρμογές που να φθάνουν στον έλληνα νέο αγρότη, δεν υπάρχουν αγροτικά σχολεία, ούτε σοβαρή αγροτική συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και απουσιάζει παντελώς κάθε μορφή υποστήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας (όπως εγγραφή των αγροτών στα κατά τόπους επιμελητήρια ή δημιουργία ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ). Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί ένα υγιές αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, με νοθεύσεις που ξεκινούν από το μητρώο αγροτών, το οποίο χαρακτηρίζει, για λόγους εισπρακτικούς από την ΕΕ, ως αγρότη, όποιον έχει εισόδημα 35% από αγροτικές πηγές, χωρίς βέβαια να ξεκαθαρίζει ακόμα και σήμερα το «αγροτικό εισόδημα», ενώ η Ευρ. Επιτροπή προτείνει, σφυρίζοντας αδιάφορα, ως ελάχιστο εισοδηματικό κριτήριο το 5% … ! (αφήνοντας το πιθανά υψηλότερο εισοδηματικό όριο στην αρμοδιότητα του κράτους-μέλους) και παραγνωρίζοντας ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να καθορίζεται ένα επάγγελμα από το εισόδημα του πολίτη, και όχι όπως θα έπρεπε, από τις γνώσεις, τις ικανότητες, το αντικείμενο και από άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Ο κ. Γεώργιος Ούστογλου, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας ΑΜΘ αναφέρθηκε στις Βασικές προτεραιότητες στον Αγροτικό Τομέα στην Περιφέρεια ΑΜΘ ενόψει της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, και μεταξύ άλλων εστιάσθηκε σε τεχνικές παρεμβάσεις για την βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας (1), σε τρόπους μείωσης του κόστους παραγωγής (2) και (3) σε δράσεις προώθησης στις αγορές. Ειδικότερα η Περιφέρεια ΑΜαΘ θα υποστηρίξει αναδασμούς και ταμιευτήρες & φράγματα, ομάδες παραγωγών-συνεταιρισμών και άλλων συλλογικοτήτων (όπως τα Τοπικά Σύμφωνα), δημιουργία αρίστου μικρού μεγέθους μεταποιητικών μονάδων για τα τοπικά προϊόντα, δικτύωση συνεργασιών, εξωαγροτικές δραστηριότητες από αγρότες και διερεύνηση καινοτόμων παραγωγών. Συμπερασματικά η ΑΜαΘ θέλει να μεταστραφεί σε ποιοτικά, βιολογικά, πιστοποιημένα αγροτικά διατροφικά προϊόντα που να καλύπτουν κυρίως τις εγχώριες ανάγκες και βλέπουν προς τις παγκόσμιες αγορές.
Μετά τις κεντρικές εισηγήσεις με συντονιστή τον Δήμαρχο Αβδήρων κ. Βασ. Τσολακιδη έγιναν τοποθετήσεις και διατυπώθηκαν ερωτηματικά από πάρα πολλούς μεταξύ των οποίων οι κκ Γ. Καραλίδης; (Αντιπεριφερειάρχξς Ξάνθης), Π.Γκιοργκίνης (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ), Χ. Χρυσοχοϊδης, Κ. Μπούντας (ΔΗΜΗΤΡΑ Κομοτηνής), Β. Γραμματικόπουλος, Χ. Τσοχανταρίδης, Σ. Κυρινίδης, Κ. Αλεξανδρίδης, Α. Μπυρώλης, Κ. Δαμιανίδης, Π. Κουτσούμπας, Π. Παπαδάκης και άλλοι, στα ερωτήματα των οποίων δόθηκαν όσες εξηγήσεις ήταν δυνατόν.
Ο κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης-ΠΕΝΑ, αναφέρθηκε στην σύνταξη από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών της Πρότασης ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, ώστε να προσδιορισθεί η στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου. Η πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, αφορά στην δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών αγροτών, ικανής, με οργανωμένη συλλογική δράση και, με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ΑΠΕ, να προσφέρει αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών και ανταγωνιστικού κόστους, τα οποία θα προσδιορίζουν, ανά μονάδα προϊόντος την μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή δημόσιων περιβαλλοντικών αγαθών. Η τελική διαμόρφωση της ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020 θα γίνει στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Ελατοχώρι Πιερίας, 6-9 Σεπ 2012).
Ο κ. Κ. Μπούντας (πρόεδρος Γεωπόνων Ροδόπης) τόνισε ότι η νέα ΚΓΠ αφήνει σημαντικά περιθώρια επιλογών στα κράτη-μέλη, που σημαίνει ότι πρέπει η Ελλάδα να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της Ελληνικής Γεωργίας, αφήνοντας πίσω την αδιέξοδη διαχείριση των επιδοτήσεων και την πελατοκεντρική αντίληψη. Οι νέες προτάσεις θα πρέπει να απαγκιστρώσουν τον έλληνα αγρότη από τον αυτοσκοπό των επιδοτήσεων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αξιολόγηση των συντελεστών της εκδήλωσης και αναμνηστικά στους ομιλητές με τοπικά προϊόντα και το βιβλίο «Γενισέα: Νέα Πόλη του Νέστου-τόπος συνάντησης πολιτισμών, 2010» με 192 φωτογραφίες, 5 σχέδια, 3 χάρτες των Δ. Μαυρίδη-Γ. Τσιγάρα για τον χώρο, τον τόπο, την ιστορία, τους ανθρώπους, τα θρησκευτικά μνημεία, τον καπνό, τους ηπειρώτες μαστόρους, τις καπναποθήκες, τα σπίτια και διηγήσεις περιηγητών.
Την Δευτέρα, 12 Μαρ 2012, στις 11.00, στο Αμφιθέατρο της Δημ. Ενότητας Φερών, ο κ. Κ. Μπούντας και ο κ. Δ. Μιχαηλίδης θα παρουσιάσουν την ΚΓΠ 2014-2020 και το μέλλον του αγροτικού κόσμου σε συνάντηση που οργανώνει ο Δήμος.
Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382