Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Νέα πρόσκληση για επενδυτικά σχέδια στον τομέα της μεταποίησης

Στήριξη στις επιχειρήσεις με 100 εκατ. ευρώ – Εγκρίθηκαν μόλις 78 στην πρώτη πρόσκληση


Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το Μέτρο 123Α το οποίο αφορά επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Στόχος είναι η ενίσχυση επενδύσεων στους τομείς που αφορούν το κρέας, το γάλα, τα αβγά και πουλερικά, το μέλι, το κρασί, διάφορα ζώα, δημητριακά, ελαιούχα προϊόντα, οπωροκηπευτικά, άνθη, ζωοτροφές, σπόρους και πολλαπλασιαστικό υλικό, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά. Σύντομα αναμένεται ότι θα εκδοθεί και η 3η Πρόσκληση του Μέτρου 123Α ο προϋπολογισμός της οποίας θα ανέρχεται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ.

Η μέθοδος που είχε ακολουθηθεί στις δύο προηγούμενες προσκλήσεις, σε συνδυασμό και με την οικονομική κρίση, δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν με συνέπεια πολλά επενδυτικά σχέδια να μην υλοποιηθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το Μέτρο 123Α είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, η πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος έγινε το 2009 και η αξιολόγηση των φακέλων ολοκληρώθηκε το 2012. Έτσι από τις αρχικές 194 αιτήσεις τελικά εγκρίθηκαν μόλις 78 επενδυτικά σχέδια.

Οι εισαγόμενοι σπόροι εξαφάνισαν τους ντόπιους

ΣΥΡΙΖΑ: Στην Τράπεζα διατήρησης γενετικού υλικού δεν υλοποιούνται προγράμματα για τη ζωντανή αναπαραγωγή του υλικού της


Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ / Ελευθεροτυπία

Θα υπάρχουν τομάτες που να μυρίζουν τομάτα και να έχουν γεύση τομάτας; Ή μήπως ανοίγει ο ασκός του Αιόλου ώστε οι αγρότες να μην μπορούν μελλοντικά να χρησιμοποιούν σπόρους που κληρονόμησαν από γενιά σε γενιά, αλλά θα πρέπει ν' αγοράζουν υποχρεωτικά πιστοποιημένους κι όσο όσο από τις εταιρείες που τους διακινούν;

Πληρωμές για κτηνοτρόφους

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ / Ελευθεροτυπία

Ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι πληρωμές του υπολοίπου της εξισωτικής αποζημίωσης (αφορά κτηνοτρόφους), αλλά και των επιλαχόντων, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα δρομολογηθούν πληρωμές της εξισωτικής για τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτό ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνάντηση με κτηνοτρόφους από τη Σαμαρίνα, τον Αμπελώνα και το Μακρυχώρι ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μόσχο Κορασίδη.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...