Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Η κυβέρνηση πετάει το «μπαλάκι» στους αγρότες


Τα θέματα των αγροτών συζήτησαν, μεταξύ άλλων, οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ανάπτυξης, κ.κ. Τσαυτάρη, Στουρνάρα και Χατζηδάκη. 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, οι προτάσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες στηρίζονται στα εξής: καθιέρωση φτηνού νυχτερινού ρεύματος, διευθέτηση «κόκκινων» δανείων και επιστροφή ΦΠΑ προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των αγροτών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, επιλύεται το πρόβλημα της συνταξιοδότησης των αγροτών που είναι γεννημένοι το 1948 και επεκτείνεται για δύο χρόνια, ικανοποιείται το αίτημα επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών, το οποίο οι αγρότες ζητούσαν να είναι ύψους 160 εκατ ευρώ, όπως επίσης προτείνονται λύσεις για τα ανοιχτά ζητήματα των κτηνοτρόφων των βαμβακοπαραγωγών και των ροδακινοπαραγωγών.

Αναλυτικά οι προτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα αναρτηθούν μέχρι την Πέμπτη στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Επενδύοντας στη γεωργία, επενδύουμε στο παρόν και στο μέλλον

Το ζήτημα της περαιτέρω συμπίεσης του γεωργικού εισοδήματος στην Ελλάδα κατά το 2012 έθιξε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου έναντι της Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, το 2012 σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 1% στο μέσο γεωργικό εισόδημα ανά εργαζόμενο στην ΕΕ-27, σε συνέχεια της αντίστοιχης κατά 8%, που καταγράφηκε το 2011 έναντι του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο, σε κατεύθυνση αντίθετη με τον μέσο όρο της ΕΕ κινήθηκε εκ νέου το γεωργικό εισόδημα ανά εργαζόμενο στην Ελλάδα, το 2012, καταγράφοντας μείωση 2%, ως συνάρτηση της πτώσης κατά 5% του πραγματικού γεωργικού εισοδήματος, έναντι της μείωσης κατά 3% στην εισροή γεωργικής εργασίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ελληνικό γεωργικό εισόδημα είχε ήδη ακολουθήσει καθοδική πορεία το 2011 (μείωση κατά 5,6%), έναντι του 2010.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η εξέλιξη του εισοδήματος στην Ελλάδα το 2012 οφείλεται, αφ' ενός στη μείωση της αξίας τόσο της φυτικής παραγωγής (-1.4%, ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών, έναντι της μικρής αύξησης του όγκου παραγωγής), όσο και της ζωικής παραγωγής (-0.6%), καθώς και εν γένει των εκροών του γεωργικού κλάδου (-1.1%), και αφ' ετέρου στην αύξηση (+2.1%) της αξίας της ενδιάμεσης ανάλωσης.

Ειδικότερα, η Κομισιόν σημειώνει ότι στην Ελλάδα, οι πραγματικές τιμές εκτινάχθηκαν ως προς τις περισσότερες γεωργικές εισροές, ιδίως για τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (+12.8%), καθώς και για την ενέργεια και τα λιπαντικά, (+7.7%), ενώ σημειώθηκε αύξηση της κατανάλωσης των εισροών αυτών κατά +1.2%. Σημειώθηκε, επίσης, άνοδος του κόστους (πραγματικές τιμές) ως προς τα προϊόντα φυτοπροστασίας (+2,1%), τις κτηνιατρικές δαπάνες (+3,5%), τους σπόρους και το πολλαπλασιαστικό υλικό (+0,6%), τη συντήρηση υλικών (+3,5%), τη συντήρηση κτιρίων (+1,6%), καθώς και αύξηση της πραγματικής αξίας ως προς τις χρηματοπιστωτικές διαμεσολαβητικές υπηρεσίες.

Βάσει των δεδομένων ως προς τις εμπορικές συναλλαγές γεωργικών προϊόντων κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2012 προκύπτει ότι, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2011, οι εισαγωγές στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 4% (περίπου 4,7 δισ. ευρώ), ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13% (3,6 δισ. ευρώ). Κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 3% (85 δισ. ευρώ) και οι εξαγωγές της κατά 12% (97 δισ. ευρώ).

Ο κ. Παπαστάμκος έχει επανειλημμένως θέσει υπ' όψιν του αρμοδίου Επιτρόπου τα μείζονα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι Έλληνες γεωργοί, ιδίως το διαρκώς αυξανόμενο κόστος των γεωργικών εισροών, καθώς και τη δυσχερέστατη πρόσβασή τους σε τραπεζική χρηματοδότηση, τη στιγμή που οι εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον κλάδο των γεωργικών εφοδίων, δεν προμηθεύουν πλέον τους γεωργούς επί πιστώσει. Εξάλλου, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής έχει αναδείξει τη διαθεσιμότητα ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων προς αξιοποίηση (βλ. το από 24.04.12 Δελτίο Τύπου).

Ενόψει της προσεχούς συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (7-8/2), στο πλαίσιο της οποίας θα επιδιωχθεί εκ νέου η επίτευξη συμφωνίας επί του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) 2014-2020, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπογραμμίζει την κρισιμότητα της διαπραγμάτευσης ως προς την δημοσιονομική υποβάθρωση της νέας ΚΑΠ:

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει κατηγορηματικά τις προτεινόμενες περικοπές στο ΠΔΠ, οι οποίες θίγουν, μεταξύ άλλων, δύο κατ' εξοχήν αναπτυξιακές πολιτικές, ήτοι την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής. Ευελπιστούμε ότι θα εγκαταλειφθεί η ένσκοπη τακτική βραχυπρόθεσμων εξοικονομήσεων που ακολουθούν ορισμένα κράτη μέλη, ώστε να μην υπονομευθεί μακροπροθέσμως η διασφάλιση μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσβλέπουμε σε μία ικανοποιητική συμφωνία επί του μακρο-προϋπολογισμού της ΕΕ, η οποία θα επιτρέψει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την σύνοδο του Μαρτίου, αφ' ενός να επικυρώσει την απόφαση επί του ΠΔΠ, και αφ' ετέρου να εγκρίνει τη διαπραγματευτική εντολή για την έναρξη του τριλόγου -μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου Υπουργών και Κομισιόν- επί του ρυθμιστικού πλαισίου της νέας ΚΑΠ".

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ανανέωση του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων


"Για την πρόσφατη διακήρυξη του ΟΠΕΚΕΠΕ  για ανάδοχο του έργου Ανανέωση  του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων" κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Εύβοιας και υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Για άλλη μια  φορά η κυβέρνηση προχωρά σε παραχωρήσεις στον ιδιωτικό τομέα σημαντικών έργων για το δημόσιο και τους πολίτες με κατακερματισμό της τεχνολογίας, των λύσεων και την απομόνωση των στοιχείων που θα πρέπει να συγκροτούν μια ενιαία αντίληψη για την διαχείριση της γης, του ελέγχου  και των δικαιωμάτων. Η κατασπατάληση πολύτιμων πόρων για έργα που θα χρειαστούν άλλα έργα για να ολοκληρωθούν είναι στην πραγματικότητα μια πολιτική απόφαση που συστηματικά καθιστά διαβλητές τις όποιες βασικές υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους πολίτες και την ορθή διαχείριση.

Έτσι απαξιώνεται η δημόσια διοίκηση για να καταστεί ευκολότερα αντικείμενο συρρίκνωσης και  εκποίησης. Επιπλέον με τέτοιου είδους λύσεις απαξιώνονται τα στελέχη που εργάζονται σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου και των εποπτευόμενων οργανισμών του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναδεικνύει με την γραπτή ερώτηση των βουλευτών της ΕΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αυτές τις πολιτικές και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών να σταθούν απέναντι σε τέτοιες αποφάσεις αναδεικνύοντας την πολιτική μιας δημόσιας διοίκησης με μόνο γνώμονα πολιτικής τα συμφέροντα των αγροτών, του ελέγχου και της διαχείρισης της αγροτικής γης με την μεγαλύτερη απόδοση του ανθρώπινων και τεχνολογικών πόρων".

Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...