Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Κομισιόν: Μείωση 5,6% του ελληνικού γεωργικού εισοδήματος το 2011

220 εκ. ευρώ η μείωση του εμπορικού γεωργικού πλεονάσματος
 
Η Κομισιόν επιβεβαιώνει τη δυσχερέστατη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική γεωργική οικονομία απαντώντας στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καθηγητή κ. Γιώργο Παπαστάμκο. Κύρια αίτια, η στασιμότητα του όγκου γεωργικής παραγωγής, η αξία της ενδιάμεσης ανάλωσης και οι φόροι επί της παραγωγής.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, το γεωργικό εισόδημα ανά εργαζόμενο σε πραγματικούς όρους αυξήθηκε -κατά μέσο όρο- κατά 7% το 2011 στην ΕΕ συνολικά, ενώ στην Ελλάδα, ακολούθησε αντίθετη κατεύθυνση, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 5,6%. Η αύξηση του γεωργικού εισοδήματος ανά εργαζόμενο σε επίπεδο ΕΕ ήταν το αποτέλεσμα της αύξησης στο εισόδημα των συντελεστών παραγωγής κατά 4% (λόγω της αύξησης στον δείκτη όγκου κατά 2% και στις πραγματικές τιμές κατά 5%) και της ήπιας μείωσης στις εισροές γεωργικής εργασίας (-3%). Σε ό,τι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο γεωργικών προϊόντων, η Κομισιόν σημειώνει ότι ενώ η ΕΕ ενίσχυσε την καθαρή εξαγωγική της θέση ως προς τα γεωργικά προϊόντα (με εμπορικό πλεόνασμα αξίας 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 12% σε σύγκριση με το 2010), στην Ελλάδα σημειώθηκε μείωση του εμπορικού πλεονάσματος από 374 σε 154 εκατομμύρια ευρώ.
Η παρατηρούμενη μείωση του γεωργικού εισοδήματος ανά εργαζόμενο στην Ελλάδα οφείλεται σε πλείονες παράγοντες: πρώτον, ο όγκος της γεωργικής παραγωγής το 2011 παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος (+0.3%), ενώ σημειώθηκε μικρή αύξηση της αξίας της γεωργικής παραγωγής σε πραγματικούς όρους, η οποία οφείλεται στην αύξηση κατά 1% στις τιμές εκροών, και στις αμετάβλητες εισροές γεωργικής εργασίας· δεύτερον, η αξία της ενδιάμεσης ανάλωσης αυξήθηκε σε πραγματικούς όρους κατά 9%, λόγω της αύξησης κατά 11% στις τιμές, ενώ ο όγκος παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το 2010. Οι πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις των τιμών παρατηρήθηκαν στις ζωοτροφές (κατά 14%), την ενέργεια και τα λιπαντικά (κατά 17%), και τα λιπάσματα (κατά 5%)· τρίτον, οι φόροι επί της παραγωγής αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 39%), ενώ σε επίπεδο ΕΕ παρέμειναν -κατά μέσο όρο- αμετάβλητοι. 
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Παπαστάμκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας διαπραγμάτευσης που αφορά στο μέλλον, στην επιβίωση της ελληνικής υπαίθρου. Δίνουμε εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μάχη οπισθοφυλακής για έναν ισχυρό προϋπολογισμό της ΕΕ υπέρ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τίποτε δεν είναι δεδομένο. Τη δοκιμαζόμενη ελληνική γεωργική οικονομία δεν την υποβοηθούν εξαγγελίες ποσοτικού περιεχομένου,  προτού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Αντί για ένσκοπες ποσοτικές εξαγγελίες, καλό θα ήταν το εθνικό σύστημα δράσης να προπαρασκευάσει τις ελληνικές διαπραγματευτικές θέσεις".

Τα τριαντάφυλλα της Κοζάνης πλημμυρίζουν την Ευρώπη

Προϊόντα με βάση το τριαντάφυλλο, όπως το ροδέλαιο, το ροδόνερο και το ομώνυμο γλυκό του κουταλιού γίνονται ανάρπαστα στις αγορές του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού. Παρόλο που η παραγωγή είναι μικρή, έντονο είναι το ενδιαφέρον από την Γαλλία και την Κύπρο για τα προϊόντα αυτά, γεγονός που δημιουργεί προοπτικές για την προώθηση ακόμη περισσότερων προϊόντων όπως τα καλλυντικά και τα αιθέρια έλαια, αλλά και για την αύξηση της παραγωγής.

Οι πρώτες καλλιέργειες έγιναν το 2005 και το 2009 έγινε η πρώτη απόσταξη, καθώς απαιτούνται τέσσερα χρόνια για την παραγωγή. Το 2009, λοιπόν, ιδρύθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης.

«Οι 35 παραγωγοί μας είναι από το Βόιο της Κοζάνης, αλλά και από την Καστοριά. Η εποχή της συγκομιδής των τριαντάφυλλων είναι από μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου, που είναι η περίοδος της ανθοφορίας τους. Οι παραγωγοί τα συλλέγουν από τις 6:30 το πρωί έως τις 9:30, έτσι ώστε να μην χάσουν καθόλου από το λάδι τους από την έκθεση τους στον ήλιο» αναφέρει η κυρία Κατερίνα Δαδαμόγια, υπάλληλος στο Συνεταιρισμό.
 
Η φετινή τους σοδειά ξεπέρασε τους 6,5 τόνους τριαντάφυλλα, από τα οποία παρήχθησαν μισό λίτρο ροδέλαιο διπλής απόσταξης, 0,4 λίτρα πρωτόλαδο, 1600 λίτρα ροδόνερο διπλής απόσταξης και γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο. Το γλυκό τριαντάφυλλο παρασκευάζεται σε ένα μικρό εργαστήριο, το οποίο συνεργάζεται με το συνεταιρισμό, όπως και οι καραμέλες, που φτιάχνουν από το ροδόνερο.

«Το ροδέλαιο μας το ζητάνε από τη Γαλλία προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για την παρασκευή καλλυντικών. Φέτος για πρώτη φορά θα επιχειρήσουμε να αποστάξουμε λεβάντα και φασκόμηλο και έτσι θα διευρύνουμε τη γκάμα των αιθέριων ελαίων. Τώρα μάλιστα μελετάμε και μια φόρμουλα για την παρασκευή καλλυντικών υψηλής ποιότητας με την συνεργασία της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών. Τα προϊόντα αναμένεται να είναι έτοιμα μετά το Φεβρουάριο του 2013» προσθέτει η κυρία Δαδαμόγια.

Μέσα στους στόχους του Συνεταιρισμού είναι η αύξηση της παραγωγής με νέες φυτεύσεις ροδώνων και η οργάνωση ενός σύγχρονου εργαστηρίου και συσκευαστηρίου για την παραγωγή και συσκευασία και άλλων προϊόντων με βάση το ροδέλαιο και το ροδόνερο.

Για παραγγελίες και περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.kozaniroses.gr ή στο τηλέφωνο 6980337157.

Πέρσα Κούσουλα/TOVIMA.GR

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...