Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Διαμαρτύρονται οι αγρότες της Ξάνθης για το χαράτσι στις δηλώσεις ΟΣΔΕ [video]


Το Υπουργείο ξεκαθαρίζει πως οι αιτήσεις γίνονται δωρεάν. Πολλαπλάσια τα χρήματα συγκριτικά με όμορους Νομούς...

-«Οι καταστάσεις μας έχουν κάνει να είμαστε καχύποπτοι για το που πάνε τα λεφτά», αναφέρουν στο ThrakiToday.com αγρότες της Ξάνθης.

Σφοδρό κύμα αντιδράσεων στον αγροτικό κόσμο της Ξάνθης έχει προκαλέσει η απόφαση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης (πρώην ΕΑΣ) να ζητά από τους παραγωγούς να καταβάλουν εξωφρενικά, συγκριτικά με τους όμορους νομούς, ποσά για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Με επίσημη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν πανελλαδικά από το κατά τόπους καπέλωμα των Ενώσεων, διευκρινίζει ότι «οι αιτήσεις αγροτικών ενισχύσεων ΟΣΔΕ για το 2013 υποβάλλονται δωρεάν από τους παραγωγούς δια μέσω των πυλών εισαγωγής (ΕΑΣ) με βάση την υπογραφείσα σύμβαση. Καμία επιπλέον επιβάρυνση για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2013 δεν είναι επιτρεπτή και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο σημειωθεί, το ποσό της αμοιβής της ΕΑΣ μειώνεται αυτόματα κατά το ποσό που ελήφθη, ενώ σε περίπτωση επανάληψης θα διακόπτεται η συνεργασία με τη συγκεκριμένη ΕΑΣ».

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν στην κάμερα του ThrakiToday.com αγρότες της Ξάνθης, αυτό δεν εφαρμόζεται στην πράξη στην Π.Ε. Ξάνθης καθώς ζητείται από τους ίδιους να καταβάλουν χρηματικό αντίτιμο για την υποβολή των δηλώσεών τους και μάλιστα ιδιαίτερα “τσιμπημένο”, καθώς αυτό προκύπτει με βάση το ύψος της επιδότησης που οι ίδιοι θα λάβουν. Παράλληλα, εξηγούν πως σε όμορους νομούς όπως αυτός της Κομοτηνής αλλά και στην περιοχή της Χρυσούπολης οι εκεί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ζητούν από τους παραγωγούς την καταβολή 40 ευρώ για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων (ανεξάρτητα του ποσού της επιδότησής τους), ενώ στην Ξάνθη τονίζουν πως το ποσό που ζητείται από τους ίδιους να καταβάλουν από τον εδώ Αγροτικό Συνεταιρισμό (πρώην ΕΑΣ) είναι διπλάσιο ή ακόμη και τριπλάσιο.

Από τη μεριά του Συνεταιρισμού Συνεταιρισμένων Παραγωγών Ξάνθης, πρώην ΕΑΣ, αναφέρεται πως τα χρήματα που καταβάλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν επαρκούν για να καλύψουν το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους παραγωγούς, και για αυτό τον λόγο ζητούνται επιπλέον χρήματα από τους ίδιους.

«Μας βάζει σε υποψίες…»

«Κάνουμε χρόνια τώρα δηλώσεις ΟΣΔΕ και είναι υπερβολικά τα χρήματα που δίνουμε σε σύγκριση με άλλους Νομούς» αναφέρει ο κος Ελευθεράκης, αγρότης που μέχρι στιγμής δεν έχει υποβάλει αίτηση ΟΣΔΕ για φέτος, εξηγώντας πως «είναι υπερβολικά τα λεφτά και μεγάλη η διαφορά σε σχέση με τους άλλους Νομούς», ενώ κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου από τους ίδιους τους παραγωγούς ο ίδιος τονίζει με νόημα πως «ο περισσότερος κόσμος εδώ δεν μπορεί να μπει στο διαδίκτυο».

Μάλιστα ο κ. Γιάννης Τσιλιγγίρης, αγρότης, εκτιμά πως «και ίσως αυτό εκμεταλλεύονται. Δεν ήμασταν ούτε καν ενήμεροι ότι μπορεί κανείς να το κάνει και μέσω διαδικτύου».

Αγρότης της Ξάνθης που πλήρωσε 135 ευρώ για την αίτηση



Ο ίδιος μάλιστα περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολουθείται για τον προσδιορισμό του ποσού που πρέπει να καταβάλει ένας παραγωγός εξηγεί πως «ισχύει το εξής παράδοξο εδώ σε εμάς. Παίζουν ρόλο τα στρέμματα τα οποία καλλιεργούμε, τα λεφτά που παίρνουμε ως επιδοτήσεις αλλά και το εάν έχουμε αριθμό ζώων, αυτά επηρεάζουν αρνητικά το ποσό. Ένας μέσος παραγωγός με 50 στρέμματα πλησιάζει τα 100 ευρώ και εάν έχει και ζώα ξεπερνάει τα 150 με 200 ευρώ. Είναι πάρα πολλά τα λεφτά και απ’ ότι ακούσαμε και η ΠΑΣΕΓΕΣ για αυτό το θέμα διαφωνεί. Το ποσό πρέπει να είναι γύρω στα 30 ευρώ περίπου. Στη Χρυσούπολη υπάρχει ταρίφα συγκεκριμένη που πληρώνουν από 40 ευρώ το άτομο. Σε εμάς δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι καταστάσεις μας έκαναν να γίνουμε καχύποπτοι, όταν ακούγονται διάφορα για την Ένωση μας δίνεται το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι κάτι πονηρό συμβαίνει».

«Σε άλλες Ενώσεις η κάθε δήλωση είναι 40 ευρώ» σημειώνει ο κ. Ηλίας Κατσίκας, αγρότης, για να συμπληρώσει πως «και πέρσι που κάναμε την ίδια παρατήρηση για το ότι πληρώνουμε πολλά λεφτά μας είπαν ότι έχουν μεγάλο κοστολόγιο για αυτό πληρώνουμε τόσα».

«Να μας πουν που πάνε τα λεφτά!»

Με την αγανάκτηση να ξεχειλίζει και την οργή ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους οι αγρότες της Ξάνθης ζητούν εξηγήσεις αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους οι ίδιοι επιβαρύνονται με ένα ιδιαίτερα τσουχτερό χαράτσι για την υποβολή των αιτήσεών τους, αλλά και φυσικά το που καταλήγουν τα χρήματα τα οποία καταβάλουν.


«Επί σειρά ετών στο Συνεταιριστικό σύστημα στην Ξάνθη το ξέρει ολος ο κόσμος έχουν δημιουργηθεί κάποιες φατρίες που ελέγχουν και είναι ελεγχόμενα άτομα τα οποία και από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έμπαιναν άνθρωποι που ήταν ελεγχόμενοι καθαρά και λειτουργούσαν αποκλειστικά για συμφέροντα κάποιων ανθρώπων. Παλαιότερα ήταν με το ΠΑΣΟΚ ο κος Στολίδης και ήλεγχε την κατάσταση μετά ήρθε ο κ. Κοντός και τα άτομα που επέλεξε να βάλει στα συνεταιριστικά εργοστάσια ήταν δικά του και εξυπηρετούσαν καθαρά τον κ. Κοντό και μόνο και δεν κοιτούσαν το συμφέρον του τόπου για αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε» αναφέρει ο κ. Τσιλιγγίρης, για να προσθέσει πως «θεωρώ ότι κάποιοι άνθρωποι τους βολεύει το σύστημα αυτό και δεν μιλάνε, γιατί υπάρχει ακόμη μια μικρή ισχύ του κ. Κοντού, ο οποίος βέβαια δεν είναι στις δόξες του όσο πάει παίρνει την κατιούσα Μεμονωμένα όμως αν πιάσετε τον κάθε έναν θα δείτε ότι έχει τις επιφυλάξεις του και θεωρεί ότι κάτι βρωμάει».

Τι αναφέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:

Με αφορμή ερωτήματα για τη διαδικασία υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2013, Δηλώσεων Παραγωγής και Εκτροφής του ΕΛΓΑ και αιτήσεων για το Μητρώο Αγροτών (ΟΣΔΕ 2013) το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει:

1. Οι Αιτήσεις ΟΣΔΕ 2013 υποβάλλονται δωρεάν από τους παραγωγούς και τις υποβάλλουν δια μέσω των πυλών εισαγωγής (ΕΑΣ) με βάση την υπογραφείσα σύμβαση. Καμία επιπλέον επιβάρυνση για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2013 δεν είναι επιτρεπτή και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο σημειωθεί, το ποσό της αμοιβής της ΕΑΣ μειώνεται αυτόματα κατά το ποσό που ελήφθη, ενώ σε περίπτωση επανάληψης θα διακόπτεται η συνεργασία με τη συγκεκριμένη ΕΑΣ.

2. Όσοι δικαιούχοι το επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν δια μέσω του διαδικτύου μόνοι τους, απ’ ευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ τη δήλωση ΟΣΔΕ 2013, λαμβάνοντας ατομικό κωδικό πρόσβασης. Δεν επιτρέπεται η λήψη κωδικού ομαδικά από διάφορους παρόχους υπηρεσιών για λογαριασμό των παραγωγών, ούτε επίσης η λήψη αμοιβής από τους παραγωγούς για αυτή τη διαδικασία αφού αυτή είναι δωρεάν. Σε περίπτωση που εμφανίζονται τέτοια περιστατικά θα παραπέμπονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί τους δικαιούχους για την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2013, ώστε να γίνει δυνατή η έγκαιρη καταβολή τους, χωρίς δημοσιονομικές διορθώσεις, ώστε να βοηθηθεί η ομαλή χρηματοδότηση της παραγωγικής διαδικασίας των εκμεταλλεύσεων σε μια δύσκολη, οικονομικά, περίοδο για τη χώρα.

Ενημέρωση για τις απειλές των Εσπεριδοειδών στο Ρέθυμνο

Από το τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, σύμφωνα με το Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων που εξέδωσε το ΠΚΠΦ & ΠΕ Ηρακλείου, ανακοινώνονται τα εξής όσον αφορά εχθροί των Εσπεριδοειδών:

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

• Για τη Μύγα Μεσογείου

Οι συλλήψεις στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων παραμένουν υψηλές.Να συνεχιστούν οι δολωματικοί ψεκασμοί στα πορτοκάλια ποικιλίας βαλέντσια, στα γκρέιπ φρούτ και στα όψιμα μανταρίνια.
Ο δολωματικός ψεκασμός επαναλαμβάνεται σε διάστημα 7-10 ημερών.

• Για τον Διαλευρώδη

Ολοκληρώνονται οι εκκολάψεις των αυγών και παρατηρούνται τα ευαίσθητα για καταπολέμηση στάδια του διαλευρώδη.

Σε βόρειες κυρίως περιοχές της Κρήτης, ο συνδυασμός υψηλής υγρασίας και πυκνού φυλλώματος ευ-νοούν την ανάπτυξη σοβαρών προσβολών.

Καλλιεργητικά μέτρα: Απομάκρυνση λαίμαργων βλαστών και περιορισμός των αζωτούχων λιπάνσεων και αρδεύσεων.

Όπου το έντομο αναπτύσσει επιζήμιους πληθυσμούς συνιστάται ψεκασμός στο διάστημα 8-12 Ιουνίου.

Να προτιμηθούν οι θερινοί πολτοί που έχουν περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα (παράσιτα και αρπακτικά). Οι θερινοί πολτοί χρησιμοποιούνται σε θερμοκρασίες κάτω των 32οC, σε δέντρα πουβρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση και είναι ποτισμένα.

• Για τον Εριώδη Αλευρώδη

Παρατηρούνται περιορισμένες προσβολές στη νεαρή βλάστηση.Ο εριώδης αντιμετωπίζεται κυρίως με καλλιεργητικά μέτρα όπως αυτά αναφέρονται και στον διαλευρώδη. Πρέπει να αποφεύγονται οι άστοχοι ψεκασμοί με σκευάσματα που βλάπτουν το αποκλειστικό παράσιτο που εγκαθίσταται και ελέγχει τον εριώδη, το υμενόπτερο Cales noacki.
Στις περιπτώσεις που απαιτείται κάποια εφαρμογή για την αντιμετώπιση του εριώδη ή άλλων εντόμων των εσπεριδοειδών πρέπει να γίνεται μόνο όταν είναι απαραίτητη και με σκευάσματα όσο το δυνατόν φι-λικότερα προς το παράσιτο.

• Για το ΦυλλοκνίστηΠαρατηρούνται αραιές οι πρώτες προσβολές στην τρυφερή βλάστηση.
Συνιστώνται τα καλλιεργητικά μέτρα που αναφέρονται στους αλευρώδεις και αποτρέπουν σοβαρές προ-σβολές του φυλλώματος στα δέντρα παραγωγικής ηλικίας.
− Να προστατευτούν φυτώρια και νεαρά δέντρα με ψεκασμούς κάλυψης ή και ριζοποτίσματα (imidacloprid, thiamethoxam) σε διαστήματα ανάλογα με τη διάρκεια δράσης των σκευασμάτων που
χρησιμοποιούνται.

• Για τον Τετράνυχο (Eutetranychus orientalis)

Παρατηρείται έντονη δραστηριότητα του τετράνυχου στις περιοχές που βρέθηκε (Ηράκλειο). Παρόλο που είχε εντοπιστεί η δράση του μόνο κατά την περίοδο του φθινοπώρου στην Κρήτη, φέτος εμφανίζεται για πρώτη χρονιά στις αρχές του καλοκαιριού με κινητικότητα σε όλα τα βιολογικά του στάδια. Πιθανόν επέδρασαν οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της άνοιξης με αποτέλεσμα να ευνοηθεί η ανάπτυξη πλη-θυσμών και να προκληθούν ζημιές αυτή την περίοδο.Οι παραγωγοί που έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν προσβολές από τον τετράνυχο, πρέπει να επιθεωρούν τα δέντρα τους και κυρίως τις λεμονιές για την παρουσία του. Ο τετράνυχος διαδίδεται κυρίως με τον ά-νεμο και με τη μεταφορά προσβεβλημένων φύλλων και καρπών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να γίνεται επιλογή των κατάλληλων σκευασμάτων από τις λίστες των φυτοπροστα-τευτικών δραστικών. Διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων πριν τη χρήση.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ – ΝΕΕΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ: Στη λίστα των εντομοκτόνων φυτοπροστατευτικών δραστικών για τα εσπεριδοειδή προστέθηκε η δραστική spirotetramat (παρεμποδιστής βιο-σύνθεσης) για την καταπολέμηση των κοκκοειδών με δυνατότητα εφαρμογής μετά το τέλος της άνθησης στα ευαίσθητα στάδια (κινητές μορφές). Μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο 2 ανά 21 ημέρες και διάστημα αναμονής πριν τη συγκομιδή 14 ημέρες.

ΤΡΙΣΤΕΤΣΑΗ ασθένεια της Τριστέτσας που οφείλεται στον ιό CTV, είναι η πιο σοβαρή ασθένεια των εσπεριδοειδών παγκοσμίως. Η διασπορά του ιού CTV γίνεται:

1. Με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια-εμβόλια).2. Με έντομα φορείς (αφίδες).
Ένα από τα πλέον σημαντικά μέτρα αντιμετώπισης είναι η χρήση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού. Για το λόγο αυτό συστήνουμε στους καλλιεργητές εσπεριδοειδών:
1. Να μην προμηθεύονται εμβόλια από τυχαίους, παράνομους «φυτωριούχους».
2. Να μην προμηθεύονται εμβόλια από αγνώστου φυτοϋγειονομικής κατάστασης φυτείες.
3. Να προμηθεύονται δενδρύλλια και εμβόλια εσπεριδοειδών μόνο από νόμιμους φυτωριούχους, που διαθέτουν τη σχετική άδεια φυτωριακής επιχείρησης και τα δενδρύλλια να είναι εφοδιασμένα με το σχετικό φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και την ετικέτα πιστοποίησης.

Για την προστασία των καλλιεργειών απαγορεύεται αυστηρά η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους.

Πηγή: flashnews.gr
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...