Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Κίνδυνος για τις εξαγωγές των πράσινων μήλων της Αγιάς στη Ρωσία

Τρόπους, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές των πράσινων μήλων προς τρίτες χώρες, αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Τρόπους, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές των πράσινων μήλων προς τρίτες χώρες, αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, είχε επικοινωνία με τον δήμαρχο Αγιάς, κ. Αντώνη Γκουντάρα, τον οποίο και ενημέρωσε ότι το υπουργείο έχει ήδη ζητήσει επισήμως, τόσο από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Καταναλωτή (DG SANCO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και από τις αρμόδιες αρχές της Ρωσίας, να του γνωστοποιηθούν τα ανώτατα όρια καταλοίπων διφαινυλαμίνης, που γίνονται ανεκτά σε εισαγόμενα μήλα στη ρωσική αγορά.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Κομισιόν να μειώσει κατά 50 φορές τα όρια καταλοίπων της δραστικής ουσίας διφαινυλαμίνη για τη συντήρηση των πράσινων μήλων -από 5 μιλιγραμμάρια το κιλό σε 0,1 μιλιγραμμάριο το κιλό.

Έτσι, το υπουργείο εξαντλεί κάθε πιθανότητα για εξαίρεση της Ελλάδας από τον εν λόγω κανόνα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η διάθεση των μήλων στις αγορές τρίτων χωρών.

Το ΥπΑΑΤ παραμένει προσηλωμένο στη στήριξη της μηλοπαραγωγής, όπως είχε τονίσει στην ομιλία του στη Γιορτή Μήλου Αγιάς (01/09/2013) ο κ. Χαρακόπουλος, «τηρώντας το γράμμα του νόμου και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, όπως προβλέπεται στις αυστηρές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας». 

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις ύψους 1,7 εκατ. ευρώ σε 2.631 αγρότες

Αποζημιώσεις ύψους 1,7 εκατ. ευρώ θα καταβάλει αύριο, 1η Οκτωβρίου, ο ΕΛΓΑ σε 2.631 αγρότες.


Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε ελιές, εσπεριδοειδή και κηπευτικά και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια στους νομούς: Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, 'Αρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνου, Ροδόπης, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος Φλωρίνης. Φωκίδος, Χαλκιδικής, Χανίων και Χίου.

Αύριο η πληρωμή των συντάξεων του ΟΓΑ

Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2013 ανέρχεται στο ποσό των 319.770.223,41 ευρώ


Αύριο Τρίτη θα καταβληθεί η σύνταξη μηνός Οκτωβρίου σε 738.574 συνταξιούχους του ΟΓΑ με πίστωση στους Τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ., που έχουν επιλέξει.

Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2013 ανέρχεται στο ποσό των 319.770.223,41 ευρώ.

Στο μεταξύ, παρατείνεται έως τις 29 Οκτωβρίου η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών που απαιτούνται για να ελεγχθούν οι συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, που έχουν χώρα γέννησης την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, σε σχετική της ανακοίνωση, η διοίκηση του ΟΓΑ έκρινε σκόπιμο να δοθεί εκ νέου παράταση έως τις 29 Οκτωβρίου 2013, επειδή ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων ανασφάλιστων υπερηλίκων με χώρα γέννησης την Ελλάδα, συναντά σημαντικές δυσκολίες στην συγκέντρωση των απαραίτητων προς υποβολή δικαιολογητικών, όπως απαιτούνται από τον Ν.4093/2012.

Γιορτή Αγρότη στην Πιερία


Πραγματοποιήθηκε στις 21 & 22/9/2013, η Γιορτή Αγρότη στην Καρίτσα (Δήμου Δίου-Ολύμπου) με ευρεία συμμετοχή εκθετών και κοινού, με την οργανωτική ευθύνη του Δήμου Δίου-Ολύμπου και της Περιφέρειας Κεν Μακεδονίας-Περιφ. Ενότητα Πιερίας.


Οι Φθινοπωρινές Γιορτές-Πανηγύρια  ήταν δραστηριότητες ανταλλαγής των  περισσευμάτων της αγροτικής παραγωγής της θερινής περιόδου για την συμπλήρωση των προμηθειών για τον επερχόμενο χειμώνα. Φέτος, περισσότερο σαν μια ευκαιρία για τόνωση της αναγνώρισης των αγροτικών επαγγελμάτων, παρακολουθήσαμε με ευχάριστη έκπληξη την Γιορτή του Αγρότη Χαλκιδικής (24-26/7/2013, Ν. Τρίγλια), το Φεστιβάλ Νέων Αγροτών Πρέβεζας (6-8/9/2013, Κανάλι), την Γιορτή του Νέου Αγρότη Λάρισας (14-15/9/2013, Μόδεστος) και την Γιορτή του Αγρότη Πιερίας (21-22/9/2013, Καρίτσα).

Η Γιορτή Αγρότη Πιερίας  είναι η μετεξέλιξη του παραδοσιακού «κριτσμά», της γιορτής που γινόταν  παλαιότερα όταν τέλειωνε η ένταση της συγκομιδής και αποξήρανσης  του καπνού, και ξεκινούσαν οι προετοιμασίες υποδοχής του χειμώνα.


Στην τελετή έναρξης καταγράψαμε  αρκετούς μεταξύ των οποίων: Απόστολο Τζιτζικώστα (Περιφερειάρχη Κεντ Μακεδονίας), Σοφία Μαυρίδη (Αντιπεριφερειάρχη  Πιερίας & Πολιτισμού), Γιώργο Κωνσταντόπουλο (Βουλευτή), Δημήτρη Χριστογιάννη (Βουλευτή), Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου (Βουλευτή), Γιώργο Παπαθανασίου (Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου), Δημήτρη Τζιμήτρα (Περ. Σύμβουλο), Παπανικολάου (Περ. Σύμβουλο), Παπαχρήστου (Περ. Σύμβουλο), Μαρία Μίχου, Γιώργο Κωτούλη (Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου), Μαρίκα Τζιμήτρα (Αντιδήμαρχο), Σοφία Ζούρζουρα (Αντιδήμαρχο), Διονύση Πασχάλη (Αντιδήμαρχο), Δημήτρη Ντούρο (Συνεταιρισμός Αγ. Λουκάς), Διονύση Φόλιο (ΠΑΣΕΓΕΣ), Ζήση Μανώση (Πρόεδρο Ζεύς), Γιώργο Νάτσιο (ΣΠΕΚΟ), Δημήτρη Ρουκά (ΠΕ Πιερίας), Νίκο Λάππα, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, εκπροσώπους αρχών & φορέων, Αναστασία Μποστανίτη (Αρχοντικό Αλθαία), Αποστόλη Κούρτη (Οινόβιον), Γιάννη Δημαλή, Τάσο Αντωνίου (Βοσκός), Αναστάσιο Κιάτο (Μελισσοκομία), Κατερίνα Σαφέτη (Δίον), Κώστα Κωστόπουλο (Τσάι Ολύμπου), Γιώργο Βροντινό (Ξυλόγλυπτα), Δημήτρη Μιχαηλίδη (ΑγρΟραμα & ΑγροΝέα) και πλήθος κόσμου, που το βράδυ παρακολούθησε τοέργο των πολιτιστικών Συλλόγων. Αλλά ο κόσμος ήταν πάρα πολύ περισσότερος την επόμενη βραδιά, όταν τραγούδησε ο γνωστός Σαφέτης, που κατάγεται από την Καρίτσα.

Χαιρετισμό έστειλε ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθ Α. Τσαυτάρης και ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ Θ. Καράογλλου. Ο κ Α. Τζιτζικώστας τόνισε ότι την σημασία της γεωργίας στην Κεντ. Μακεδονία υποδηλώνει η μόνη ανεξάρτητη Αντιπεριφέρεια, ενώ θεωρεί απαράδεκτη την φορολόγηση των μέσων παραγωγής στην γεωργία που μεταξύ άλλων είναι τα αγροτεμάχια. Το ίδιο διεκήρυξε και η κα Σ. Μαυρίδου, αλλά και ο κ. Γ. Παπαθανασίου, καθώς και οι βουλευτές. Τελικά όλοι συμφωνούν, αλλά η διαδικασία φορολόγησης προχωρά …

Όσοι ήταν εκεί έκαναν σοβαρές  συζητήσεις, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι έλλειπαν, όπως το Τοπικό Σύμφωνο ΘΡΟΝΟΣ, το Ινστιτούτο Γαστρονομίας Πιερίας, τα Ενοικιαζόμενα δωμάτια & ο Αγροτουρισμός, μεγάλα αγροκτήματα και συνεταιρισμοί, οι μεταποιητικές-συσκευαστικές μονάδες της περιοχής, οι εμπορικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων και το τοπικό Επιμελητήριο, μέλη του οποίου θα έπρεπε να είναι και να συμμετέχουν στην διοίκηση, όλοι οι επαγγελματίες αγρότες.

Η κα Αναστασία Μποστανίτη (ΑΛΘΑΙΑ, Ελατοχώρι, 6997263064) έδωσε μια διαφορετική προοπτική στον αγροτικό τομέα, συνδέοντας τον με επισκέψιμα αγροκτήματα και με αγροτουριστικές μονάδες, που θα προσφέρουν βιωματικές ευκαιρίες στους επισκέπτες, αλλά και με την ανάγκη για την τυποποίηση και συσκευασία σε μικρά οικογενειακά εργαστήρια όλης της αγροτικής παραγωγής, για να την καθιστούν επώνυμη και έτοιμη για διάθεση στον καταναλωτή. Ακόμα είναι απορίας άξιο γιατί δεν επιτεύχθηκε ακόμα η σύνδεση του υπερτροφικού τουριστικού τομέα Πιερίας με την τοπική αγορά και τον τοπικό πολιτισμό, κατέγραψε ο κ. Δ. Μιχαηλίδης, που θα διερευνηθεί σε προσεχή συνάντηση.

Στον χώρο του ΑγροΝέα  οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τις  προσεχείς διοργανώσεις, όπως: για  την τοπική δικτύωση (6/10/2013, Ελατοχώρι), για τον μαύρο χοίρο (12/10/2013, Λεπτοκαρυά), για την αγροτική κοινωνία & κοινωνική Οικονομία (13/10/2013, Κοζάνη, 69982823882), για το συνέδριο «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου» (15/10/2013, Ναύπλιο, www.farmsup.eu), για τον «Τουρισμό & Γαστρονομία (17-18/10/2013, Σαντορίνη, http://imic2013.conferences.gr), για το λογισμικό ifarma (www.ifarma.agrostis.gr), για το max grow (www.salinitysolution.com), για την υδροπονική ζωοτροφή (www.dnasmart.gr), για την Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος (infoeaffe@gmail.com), για την πιθανότητα για ομαδική συμμετοχή στην AGROTICA με το ΑγρΟραμα (2310271950) και βέβαια για το αρχοντικό ΑΛΘΑΙΑ-Ελατοχώρι.

Στις «ορέξεις» των συστημικών τραπεζών η ρευστότητα στον αγροτικό τομέα

Διαμηνύει η  μνημονιακή κυβέρνηση. 


Απαντώντας  σε ερώτηση των βουλευτών του  ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά και Βαγγέλη  Αποστόλου σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας του αγροτικού πτηνοτροφικού  συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε:

«Η βελτίωση της ρευστότητας της ελληνικής  οικονομίας αποτελεί πρωταρχικό στόχο  της Κυβέρνησης και στο πλαίσιο  αυτό, μεταξύ άλλων κυβερνητικών πρωτοβουλιών, έχει δοθεί προτεραιότητα στην ανακεφαλαιοποίηση και τη συνεπαγόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η σταθερότητά του και να δοθεί η δυνατότητα να εκτελέσει τον αναπτυξιακό ρόλο που του αναλογεί για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας. Ωστόσο, η παρέμβαση στην πολιτική πιστοδοτήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων υπέρ συγκεκριμένων φυσικών ή νομικών προσώπων δεν υπάγεται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας καθώς αντίκειται στο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.»

Με  αυτή τη στάση της κυβέρνησης αποκαλύπτεται πως τελικά ήταν προσχηματικές οι δηλώσεις περί αναπτυξιακού σχεδίου και προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα.

Η κυβέρνηση, πιστή στη μνημονιακή λογική, αφού πρώτα χρηματοδότησε τα ιδιωτικά τραπεζικά ιδρύματα μετακυλώντας το κόστος της χρηματοδότησης στο χρέος της χώρας μας, αφού «χάρισε» την Αγροτική Τράπεζα, τώρα αφήνει στις «ορέξεις» των συστημικών τραπεζών τη ρευστότητα και στον αγροτικό τομέα.

Ο αγροτικός  πτηνοτροφικός συνεταιρισμός Ιωαννίνων  «ΠΙΝΔΟΣ» είναι ο μεγαλύτερος  πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός στην Ελλάδα με 550 παραγωγούς-πτηνοτρόφους και χίλιους  εργαζόμενους. Είναι ο ηγέτης της  Ελληνικής πτηνοτροφίας και συνεισφέρει  σε ποσοστό 20% στο ΑΕΠ του νομού  Ιωαννίνων.

Αυτό όμως που απαιτείται τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, όχι μόνο για τον  αγροτικό πτηνοτροφικό συνεταιρισμό Ιωαννίνων  «ΠΙΝΔΟΣ», αλλά και γενικότερα για  την κτηνοτροφία στη χώρα μας, που βρίσκεται σε συνεχή αγώνα  για την επιβίωσή της, δεν διασφαλίζεται  με τέτοιες πολιτικές.

Σημειώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη διατυπώσει την κριτική του για την  συγκρότηση και λειτουργία των συνεταιρισμών, καθώς και τις προτάσεις του για την ανασυγκρότηση σε νέα βάση του συνεταιριστικού κινήματος και τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα, μέσω τράπεζας ειδικού σκοπού.

Επιπλέον, ο  ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί συστηματικά τα όσα συμβαίνουν στις επιχειρήσεις  του χώρου της κοινωνικής οικονομίας και καλεί τους ενδιαφερόμενους να αποτρέψουν κάθε σχέδιο πώλησης - που διάφορα κέντρα εξουσίας απεργάζονται – ώστε να μην επαναληφθεί το δράμα της Δωδώνης. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...