Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Φθιώτιδα: Ανάρπαστα τα λιγοστά κελυφωτά φιστίκια

Ανάρπαστα πρόκειται να γίνουν τα λιγοστά κελυφωτά φιστίκια που άφησε η χαλαζόπτωση του Ιουνίου στη Φθιώτιδα. Ήδη οι δύο συνεταιρισμοί της περιοχής (Μάκρης και Μώλου) έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να απορροφήσουν ποσότητες και από μεμονωμένους παραγωγούς, προκειμένου να υποστηρίξουν τις εξαγωγές τους.

Τόσο ο Μάκης Μπούργος από τον Α.Σ. Φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδας, όσο και ο Γιάννης Χονδρόπουλος του Α.Σ. «Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου-Θερμοπύλες», μέσα από την Agrenda απευθύνουν πρόσκληση σε όποιον έχει ποιοτικό φιστίκι, χωρίς υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων, να φέρει το προϊόν και διαβεβαιώνουν ότι θα πληρωθεί με καλύτερες τιμές από τους εμπόρους.

Ο κ. Μπούργος μας εξήγησε ότι την περσινή χρονιά ο συνεταιρισμός της Μάκρης, ο οποίος σχεδόν κάθε χρόνο συνεργάζεται με μεμονωμένους παραγωγούς, «καθάρισε» με 5,30 ευρώ το κιλό για τα μέλη του και 5 ευρώ το κιλό για τα μη μέλη του, ενώ οι έμποροι έδωσαν 4-4,80 ευρώ το κιλό. «Είναι μία από τις χειρότερες χρονιές από πλευράς παραγωγής. Η καταστροφή φτάνει μέχρι και το 100% στη Μάκρη και τη Μακρακώμη, γιατί ακόμα και τα φιστίκια που άφησε στα δέντρα η χαλαζόπτωση της 11ης Ιουνίου, έχουν υποστεί υποβάθμιση ποιότητας λόγω των έντονων βροχοπτώσεων», μας λέει ο κ. Μπούργος.

Aναλυτικά ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Ο συνεταιρισμός μας μετά τις 2 τελευταίες επιτυχείς διαχειριστικές περιόδους του 2011 & 2012 καθώς και την επιτυχημένη πορεία των εξαγωγών του σε Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και Τρίτες Χώρες, φέτος είναι στην ευχάριστη θέση να αγοράσει προϊόν-φιστίκι και εκτός των μελών του,  για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης των πελατών του.
Με την επιστολή αυτή σας ενημερώνουμε ότι εάν φέτος έχετε παραγωγή (και το επιθυμείτε ασφαλώς), μπορούμε να αγοράσουμε  το προϊόν σας σε ανταγωνι-στικότερες  τιμές από τις εκάστοτε διαθέσιμες τιμές της αγοράς.
Η πληρωμή θα γίνει με εξόφληση όλου του προϊόντος σε προθεσμία  40 ημερών το μέγιστο, από την ημερομηνία παραλαβής του, από τον συνεταιρισμό. Την διασφάλιση της πληρωμής σας αναλαμβάνει ο συνεταιρισμός 100%, προεισπράτ-τοντας πάντα ότι ποσότητα αποστέλλεται προς πώληση, εντός ή εκτός Ελλάδας.
Η προϋπόθεση όμως που πρέπει να ισχύει απαραίτητα, για να γίνει η παραλαβή του εμπορεύματος και η μετέπειτα πώλησή του από τον συνεταιρισμό, είναι να μην υπάρξει καμία υπολειμματικότητα σε μη εγκεκριμένο φυτοφάρμακο, ενώ για τα εγκεκριμένα, για την καλλιέργεια της φιστικιάς, θα πρέπει το ποσοστό ανεύρεσης να μην ξεπερνάει τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας, κατά την διενέργεια της ανάλυσης υπολειμματικότητας που θα γίνει από το τμήμα ελέγχου του συνεταιρισμού.
Και αυτά γιατί κατά την φετινή περίοδο εμπορίας, λόγω του νέου νόμου 4036/2012 για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων, αλλά και λόγω της στοχοποίησης του συγκεκριμένου προϊόντος από τις Φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες του κράτους (λόγω του μεγάλου αριθμού ψεκασμών), θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος για την ανεύρεση υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων σε προς εξαγωγή φιστίκι, για την διασφάλιση της υγείας του καταναλωτικού κοινού.
Εάν μετά την ανάλυση αποδειχθεί ύπαρξη υπολειμματικότητας, το προϊόν επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη του και το κόστος  ανάλυσης, και φορτοεκφόρτωσης βαρύνει τον ίδιο. Εάν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υπολειμματικότητας, τότε το κόστος  ανάλυσης βαρύνει τον συνεταιρισμό και το προϊόν προχωράει κανονικά προς επεξεργασία και πώληση. Για τον λόγο αυτό όποιος επιθυμεί να πουλήσει το προϊόν του στον συνεταιρισμό, θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι δεν έχει εφαρμόσει κάποια μη εγκεκριμένα φυτοφάρμακα καθ’όλη την καλλιεργητική περίοδο.
Συνεπώς εάν κάποιος φιστικοπαραγωγός γνωρίζει ότι έχει χρησιμοποιήσει εντομοκτόνα όπως το CONFIDOR, ή ΚΟHINOR, ή ACTARA, ή  όποιο άλλο εμπορικό σκεύασμα με δραστική ουσία τα Imidacloprid, thiacloprid, clothianidin,  thiamethoxam, ή άλλο νεονικοτινοειδές, από την αρχή Απρίλη και μετά, είναι  σίγουρο (από αναλύσεις μας τα προηγούμενα έτη), πώς αυτό θα βρεθεί στην ανάλυση υπολειμματικότητας, άρα δεν υπάρχει κανείς λόγος  για κάποιον παραγωγό να  μπαίνει  στην διαδικασία να το μεταφέρει μέχρι τον χώρο παραλαβών του συνεταιρισμού, καθώς έτσι θα δημιουργηθεί κακό προηγούμενο συνεργασίας μαζί μας και μεγάλη αναστάτωση.
Εάν πάλι έχει πραγματοποιηθεί κάποιος ψεκασμός με τα εγκεκριμένα φυτοφά-ρμακα, για την καλλιέργεια της φιστικιάς, αλλά πολύ κοντά στην συγκομιδή του προϊόντος (δηλαδή λιγότερο από τις ημέρες που αναγράφονται στην ετικέτα του φυτοφαρμάκου), καλό θα είναι επίσης να μην το προσκομίσει καθόλου στον συνεταιρισμό, γιατί εάν υπάρξει ανεύρεση του φυτοφάρμακου πάνω από τα επιτρεπτά όρια, θα αποκλειστεί και αυτό το προϊόν.
Eπίσης δεν θα πρέπει να γίνει επ’ουδενί χειρισμός (ψεκασμός) του αποθηκευμένου προϊόντος (φιστικιού) μέσα στον αποθηκευτικό χώρο του κάθε παραγωγού με το εντομοκτόνο αποθηκών με την ονομασία ACTELLIC. Το φάρμακο αυτό σκοτώνει μεν τα επιβλαβή έντομα των αποθηκών,  αλλά (εκτός του ότι δεν έχει καμία έγκριση χρήσης για εφαρμογή στο κελυφωτό φιστίκι), έχει υπολειμματικότητα για πολύ μεγάλο  χρονικό διάστημα, στο συγκεκριμένο προϊόν.
Οι ποσότητες καθαρού (χωρίς φυτοφάρμακα) και καλής ποιότητας φιστικιού, που μπορεί να απορροφήσει ο συνεταιρισμός μας είναι μεγάλες, για την ικανοποίηση όλων των  καλλιεργητών φιστικιού που θα μας προτιμήσουν, οι τιμές ειδικά φέτος προβλέπονται καλύτερες των περσινών, και με δεδομένο αυτό δεν υπάρχει λόγος βεβιασμένων κινήσεων από πλευράς παραγωγών στο ζήτημα της πώλησης, εκτός εάν δεν υπάρχει ό κατάλληλος χώρος αποθήκευσης (με χαμηλές θερμοκρασίες κάτω των 12°C).
Ο νέος χώρος του συνεταιρισμού βρίσκεται στην Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας στο οικοδομικό τετράγωνο 4Β, δρόμος 5.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του  Δ.Σ.
του Αγροτικού  Συνεταιρισμού
«Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου-  Θερμοπύλες»                              
Χονδρόπουλος  Γιάννης»

Οι ανάγκες σε νερό άρδευσης στα Χανιά

Για την ενημέρωση των αγροτών και την σωστή άρδευση των καλλιεργειών το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων εξέδωσε το ‘Δελτίο αναγκών σε νερό άρδευσης των καλλιεργειών’.

Στο δελτίο αναφέρονται οι ανάγκες σε νερό των κυριοτέρων καλλιεργειών (ελιά, εσπεριδοειδή και αβοκάντο) για την εβδομάδα 29/7-4/8/2013 (κ.μ. ανά στρέμμα) στις διάφορες περιοχές του Ν. Χανίων. Η εκτίμηση των αναγκών γίνεται με τα κλιματικά δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας και το φυτικό συντελεστή της καλλιέργειας, ενώ ο αριθμός δόσεων καθορίζεται από το τύπο του εδάφους.

Οι ανάγκες άρδευσης σε όλες περιοχές είναι αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω υψηλότερων θερμοκρασιών (> 30 οC) που επικράτησαν. Σε περιοχές με μειωμένη διαθεσιμότητα νερού μπορεί οι παραγωγοί στην ελιά να εφαρμόσουν ελλειμματική άρδευση (διακοπή της άρδευσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα), χωρίς ή ελάχιστες επιπτώσεις στην παραγωγή, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση νερού.

Επισημαίνεται ότι οι προτεινόμενες ανάγκες είναι ενδεικτικές και δεν αντικαθιστούν τις ανάγκες που εκτιμούνται σε συγκεκριμένους αγρούς με πραγματικά στοιχεία (σύσταση εδάφους, μικροκλίμα της περιοχής, κλπ). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης της πληροφορίας του δελτίου οι αγρότες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 28210-83442 και 28210-83443 τις εργάσιμες ώρες. 

Επείγοντα μέτρα για την προστασία των αρωματικών φυτών της Κρήτης

Με εξαφάνιση απειλούνται πολλά αρωματικά φυτά της Κρήτης, όπως η μαλοτήρα, η ματζουράνα, το φασκόμηλο και η ρίγανη, και για τον λόγο αυτόν η Διεύθυνση Δασών Χανίων αναγκάζεται να λάβει επείγοντα μέτρα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα «μετά τη διαπίστωση της μαζικής συλλογής αυτών των αρωματικών φυτών και για εμπορία, με αποτέλεσμα να απειλούνται με εξαφάνιση, απαγορεύεται για πέντε χρόνια (έως 31/12/2018) η εκρίζωση ή η ολοκληρωτική κοπή των βλαστών όλων των αρωματικών φυτών, καθώς και η συλλογή για εμπορία, μαλοτήρας, ματζουράνας, φασκόμηλου, ρίγανης, στις περιοχές Natura των Χανίων».

Σύμφωνα με την απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, επιτρέπεται η συλλογή αυτών των αρωματικών φυτών μόνο για προσωπική χρήση, με προσεκτική κοπή των βλαστών και για ποσότητες έως 500 γραμμάρια. Επίσης, επιτρέπεται η συλλογή από περιοχές του δικτύου Natura για εμπορική χρήση, μόνο μετά από άδεια της εν λόγω Διεύθυνσης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά το δίκταμο, απαγορεύεται, σύμφωνα με τον νόμο, παντελώς και συνεχώς η εκρίζωση, μεταφύτευση, κοπή και συλλογή του.
Ακόμη, αναφέρεται ότι «οι παραβάτες αυτής της δασικής διάταξης, συλλέκτες, πωλητές και γενικώς εμπορευόμενοι τα ανωτέρω είδη, τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες ποινικές διατάξεις του νόμου «Περί δασικού κώδικα, για την προστασία του Περιβάλλοντος».

Την Πέμπτη 1η Αυγούστου οι συντάξεις του ΟΓΑ

Την Πέμπτη 1η Αυγούστου θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ

Οπως προκύπτει μάλιστα από ανακοίνωση του Οργανισμού η σύνταξη Αυγούστου θα καταβληθεί σε 745.268 συνταξιούχους του με πίστωση στους Τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ., που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων, ενώ το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 335.774.246 ευρώ. 

ΓΙΟΡΤΗ του ΑΓΡΟΤΗ & ΚΓΠ στην Χαλκιδική


Με μεγάλη ικανοποίηση  δόθηκαν τα διπλώματα συμμετοχής στους εκθέτες και συντελεστές  της επιτυχίας της 11ης ΓΙΟΡΤΗΣ του ΑΓΡΟΤΗ Χαλκιδικής στην Νέα Τρίγλια στις 26/7/2013 από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γεώργιο Γκιλή, τον Αντιδήμαρχο Προποντίδος κ. Αθανάσιο Κακαρίκο και την κα Ελένη Γκίκογλου (Τοπική Σύμβουλο Τρίγλιας), ενώ επισημάνθηκε η παρουσία του κ. Παύλου Γιαλαγκολίδη (προέδρου Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής - 6946688616), του κ Άλεν Morhle (BelgoMilk-Κοντέινερ τυροκόμησης), του κ. Βαγγέλη Βασιλειάδη (ifarrma-Διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων), του κ. Χάρη Ρούτση (ΕΝΑ Χαλκιδικής), του κ. Κώστα Γαλανόπουλου (ΕΝΑ Χαλκιδικής), του κ. Αναστάσιου Πατέρα (ΕΝΑ Χαλκιδικής),  της κας Νίκης Γκίκογλου (ανθοκομία), του κ. Ηρακλή Αστρά (κατασκευαστή γεωργικών μηχανημάτων), του κ. Νίκου Παπακωνσταντίνου, της κας Νίκης Γκίνογλου, του κ. Θόδωρου Γλιά (μηχανήματα), του κ. Γιώργου Μακαδασόπουλου (πωλήσεις), του κ. Ανδροκλή Γιάτσογλου (ΑΓΡΟΡΑΜΑ & Farma Fair) και πολλών άλλων.

Η κύρια ομιλία έγινε από  τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη σε τρεις ενότητες, 1-Κοινή Γεωργική Πολιτική, 2-Αγροτική Επιχειρηματικότητα & 3-Κοινωνική Οικονομία-Συνεργατισμός.

1-Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020 (ΚΓΠ-CAP) αναλύθηκε στους τομείς:

Η εξέλιξη της ΚΓΠ πέρασε από την ενίσχυση της ποσότητας ανά προϊόν, σε βάση στα στερέματα (δένδρα & κεφάλια) ανά προϊόν και σε Ενιαία Ενίσχυση. Η νέα ΚΓΠ είναι προσανατολισμένη κυρίως στην περιβαλλοντική φροντίδα του πλανήτη και έχει σαν κύρια βάση την επιφάνεια που φροντίζει κάποιος/α. Δευτερευόντως επιδιώκεται η επισιτιστική εξασφάλιση με συνδεδεμένες ενισχύσεις. Και βέβαια δείχνει ενδιαφέρον και στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος για τους αγρότες.

Όλες οι αποφάσεις εφαρμογής έχουν παραπεμφθεί στα κράτη-μέλη που πρέπει να αποφασίσουν μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα. Αυτό ΑΠΑΙΤΕΙ ύπαρξη αντιπροσωπευτικών & αξιόπιστων δομών των αγροτών για να διαπραγματευθούν τις τελικές λύσεις για την Ελλάδα, και βέβαια σοβαρή ενασχόληση με τις εναλλακτικές προτάσεις, αλλά κυρίως με το αναγκαίο ιδεολογικό προσανατοίσμό.
Ως έτος αναφοράς θεωρείται το 2014 (το οποίο όμως δεν μπορεί να διαφοροποιείται περισσότερο από το 145% κατά περίπτωση, για την μη προσέλκυση κερδοσκοπίας στην γη).
2-Η Αγροτική επιχειρηματικότητα προϋποθέτει την αγροτική έρευνα και την καινοτομία, την αγροτική επαγγελματική κατάρτιση και γεωργικές εφαρμογές και την Επιμελητηριακή υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας (δικτύωση, αποστολές, υποδοχή ξεναγήσεων, συμμετοχή σε εκθέσεις, επιτάχυνση ροής τεχνογνωσίας κλπ), που φαίνεται να λείπουν παντελώς, ή έστω δεν φθάνουν επαρκώς στον ενδιαφερόμενο αγρότη.

Ισχυρό πρόβλημα αποτελεί η ασάφεια για τον  ορισμό του ενεργού επαγγελματία αγρότη στην Ελλάδα, που αντί να βασίζεται  στην γνώση και ικανότητα, στην εμπειρία και στην άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, έχει διαστρεβλωθεί και παραπέμπει σε αυθαίρετα κριτήρια μόνο οικονομικά, με ποσοστά που κυμαίνονται σε 51%, σε 35%, σε 30% και σε 5% (! …)

3-Η αγροτική  κοινωνία της υπαίθρου εξυπηρετείται  καλύτερα από μοντέλα της κοινωνικής οικονομίας, και όχι από μοντέλα της οικονομίας της αγοράς. Στον αγροτικό κόσμο σημασία δεν έχει ο ένας πετυχημένος, διότι στην ουσία ένας τέτοιος δείχνει την διάλυση του τοπικού κοινωνικού ιστού, αλλά οι πολλοί συνδεδεμένοι με συνεργατικά σχήματα.

Με μεγάλη επιτάχυνση αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, που είναι ένα οικονομικό υβρίδιο, που έχει πλεονεκτήματα και προνόμια της κοινωνικής οικονομίας, ενώ είναι επιχείρηση της οικονομίας της αγοράς, με κυριότερο στόχο να προσφέρει εργασία σε όσο το δυνατόν περισσότερους.

Στην συζήτηση ο κ. Α. Γιάτσογλου αναφέρθηκε στην επίσκεψη Νέων Αγροτών στο Βέλγιο, όπου ο  ίδιος κτηνοτρόφος είχε τα χωράφια  του για βόσκηση και ζωοτροφή, είχε τον στάβλο του, είχε το τυροκομείο του, είχε το κατάστημα πώλησης των προϊόντων του, είχε παραγωγή παγωτού και πώληση του, είχε τροφοδότηση αυτόματου πωλητή γάλακτος, και είχε ακόμα και χώρο εστίασης. Άρα μπορούν να συμβούν ακόμα και στην Ελλάδα, αφού ήδη λειτουργούν επιτυχώς για όλους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην συζήτηση ο κ. Γ. Γκιλής αναφέρθηκε σε επίσκεψη του Επιμελητηρίου στην Νότια  Ιταλία, όπου οι ίδιοι οι αγρότες παράγουν τελικά προϊόντα έτοιμα για τους καταναλωτές, ενώ προσφέρουν και τουριστικές υπηρεσίες οι ίδιοι οι αγρότες, δηλαδή αγροτουρισμό.

Με πολύ ενδιαφέρον αναφέρθηκε το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (Πρέβεζα, 6-8 Σεπ 2013, 6974111252), το όποιο θα αποτελέσει σημείο συνάντησης, συζήτησης, αλληλοενημέρωσης και απόφασης για από κοινού δράση όλων των νέων της υπαίθρου, διότι όλοι μαζί οι κάτοικοι της υπαίθρου είναι τα μέλη της αγροτικής κοινωνίας ενός τόπου, και οι κάτοικοι της υπαίθρου είναι σήμερα το ήμισυ των ευρωπαίων πολιτών, και μπορούν να αποτελέσουν επαρκή πολιτική πίεση για διαμόρφωση καλύτερων προοπτικών για την ύπαιθρο και τον πλανήτη μας.

Επίσης μέσα στην Διεθνή Έκθεση Θεσ/νίκης (7-15/9/2013) δημιουργείται  η Farma Fair από το ΑΓΡΟΡΑΜΑ (2310 271950) με στόχο επαγγελματίες αγρότες να δείξουν τα έτοιμα για τον καταναλωτή αγροτικά προϊόντα τους.



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...