Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Από την Λευκόβρυση οι Νέοι Αγρότες Κοζάνης

Σε πολύ θετικό κλίμα συζήτησαν οι Νέοι Αγρότες Κοζάνης την Δευτέρα, 22/8/2011, στο εστιατόριο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ, με συντονιστή της συνάντησης τον κ. Λεωνίδα Αρνίδη και τεχνική στήριξη από την κα Α. Μιχαηλίδου.

Ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις από τον κ. Δ. Μιχαηλίδη (Τεχν. Συνεργάτη της ΠΕΝΑ), δέχθηκαν με ενδιαφέρον την γραπτή παρέμβαση του βουλευτή κ. Μ. Παπαδόπουλου, άκουσαν τις τοποθετήσεις της Περ. Συμβούλου κας Ελισ. Σπόντη, του Περ. Συμβούλου & Προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ κ. Βαγ. Σημανδράκου, του Δημ. Συμβούλου κ. Γ. Κάτανα, του πολύπειρου κ. Κων. Μιμίκου (Αγρ. Πληροφόρηση ΑΝΚΟ) και πολλών συμμετεχόντων.

Τα κυριότερα θέματα που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον σχεδόν μέχρι τα μεσάνυκτα του ευρέως φάσματος συμμετεχόντων (Νέοι Αγρότες, Μηχανικοί, Γεωτεχνικοί, Υπάλληλοι, Έμποροι, εκπρόσωποι φορέων και απλοί πολίτες) ήταν:
Ο θεσμικός ρόλος των Ενώσεων Νέων Αγροτών στην ανάγκη διαμόρφωσης συνθηκών Τοπικής Ανάπτυξης με όρους τοπικής αυτάρκειας (τοπική εφοδιαστική αλυσίδα, τοπική αγορά, τοπικά σύμφωνα, συνεργατισμός, «αγροφιλία», συγκριτικά πλεονεκτήματα, Αντιδημαρχίες Αγροτικών, διαμόρφωση κουλτούρας τοπικής συνεργασίας, προώθηση του «προορισμού», συμμετοχή στις διαδικασίες των καλλικρατικών δήμων κλπ).
Η επιτακτική ανάγκη να καθορισθεί το αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοπονία, ενέργεια, μεταποίηση, εμπορία, ρύποι, αγροτουρισμός, ΦΡΟΝΤΙΔΑ του περιβάλλοντος)
Η επείγουσα ανάγκη προσδιορισμού του όρου «ΕΝΕΡΓΟΣ» αγρότης που είδαμε στα κείμενα της Ευρ. Ένωσης, τώρα τελευταία, και προσεγγίζει τα μέλη του αγροτικού συνδικαλισμού, τα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών κλπ.
Η υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητα, που περιλαμβάνει και την αγροτική έρευνα, τα πειραματικά αγροκτήματα, τα αγροτικά σχολεία, την αγροτική επαγγελματική κατάρτιση, τα Επιμελητήρια (ενιαία ή αγροτικά), τις ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ αγορές, τα συνεταιριστικά δημοπρατήρια κλπ
Η διασάφηση των συνθηκών προσέγγισης των κοινωνικών εταίρων και των παραγωγικών δυνάμεων, ο πρωταρχικός ρόλος του αγροτικού τομέα στην αυτάρκεια και την οικονομική ανάπτυξη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγροτικής κοινωνίας (της μόνης οργανικής κοινωνίας στην σημερινή πραγματικότητα).

Κατά την πολύ ζωντανή συζήτηση προέκυψε η άμεση ανάγκη ενεργοποίησης των Νέων Αγροτών («από χθες» όπως ειπώθηκε) και προς αυτήν την κατεύθυνση αποφασίσθηκε η οργάνωση συναντήσεων με ενδιαφερόμενους Νέους Αγρότες σε κάθε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Την επόμενη Δευτέρα, 29 Αυγ 2011, στις 21.30, θα συναντηθούν όσοι Νέοι Αγρότες ενδιαφέρονται, στην Λευκόβρυση, στο φιλόξενο εστιατόριο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ (6942411031) με κύρια θέματα τον ορισμό συντονιστών των Νέων Αγροτών σε κάθε Δήμο της περιοχής και τον ορισμό των ημερομηνιών των συναντήσεων σε κάθε Δήμο, σε μια ανοικτή συνάντηση με Νέες και Νέους Αγρότες.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Διεθνές Συνέδριο για τις Ανισότητες των Αγροτικών Περιοχών στα Χανιά


Διεθνές Συνέδριο για τις Ανισότητες και τη Διαφορετικότητα των Αγροτικών Περιοχών της Ευρώπης, διοργανώνεται στα Χανιά...από τις 22 έως τις 25 Αυγούστου. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αγροτικής Κοινωνιολογίας διοργανώνει μεταξύ 22 και 25 Αυγούστου το 24ο Ευρωπαϊκό της συνέδριο στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Αντικείμενο του συνεδρίου είναι «Οι ανισότητες και η διαφορετικότητα στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης».

Οι αγροτικές περιοχές είναι ιδιαίτερα επηρεασμένες από τις ανισότητες που προκαλούνται από τις διαδικασίες οικονομικής ανάπτυξης και συχνά οδηγούν τους αγροτικούς πληθυσμούς στην εκμετάλλευση, στην περιθωριοποίηση και τελικά στο ξεκλήρισμα από την γη και τον τόπο τους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Αποσαφήνιση των όρων και των κριτηρίων συγχώνευσης του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος


Διευκρινήσεις ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκανδαλίδη...
σχετικά «με ποια κριτήρια και με ποιους όρους σχεδιάζεται η συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ)», αλλά και σχετικά με τη σκοπιμότητα και τα οφέλη αυτής. Επιπλέον, ζητά διαβεβαιώσεις ότι θα εξυπηρετηθούν με το βέλτιστο τρόπο τα συμφέροντα της τοπικής κτηνοτροφίας και των καταναλωτών.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του αναφέρει ότι «στις προθέσεις του Υπουργείου συγκαταλέγεται η συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) με το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε, τον Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α – «ΔΗΜΗΤΡΑ» και τον Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π – AGROCERT». Ωστόσο, επισημαίνει ότι «οι κτηνοτρόφοι, δια των ενώσεων και συλλόγων τους, εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο σχεδιασμό» και πως ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας αναφέρει ότι «σε πιθανή συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ οι κτηνοτρόφοι δεν θα καταβάλουν ούτε ένα ευρώ, σε ένα Οργανισμό που θα έχει πάψει να υπάρχει τόσο αυτός όσο και η αποστολή του». Επιπλέον, τονίζει πως «ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου εκφράζοντας την αντίθεσή του αναφέρει ότι η συγχώνευση αποτελεί προσπάθεια υποβάθμισης αν όχι κατάργησης του μοναδικού εργαλείου εφαρμογής των ισοζυγίων κρέατος και γάλακτος».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο γεγονός πως «φορείς των κτηνοτρόφων επισημαίνουν ότι ο ΕΛΟΓΑΚ αποτελεί χρήσιμο εργαλείο προς όφελος της τοπικής κτηνοτροφίας, που μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να συντονίσει τους δυο βασικούς τομείς του κρέατος και γάλακτος, τόσο σε επίπεδο πάταξης των ελληνοποιήσεων όσο και αναβάθμισης της ποιότητας των ντόπιων κτηνοτροφικών προϊόντων γάλακτος και κρέατος, ενώ μπορεί ακόμη να στηρίξει την προσπάθεια ίδρυσης και λειτουργίας διεπαγγελματικής κρέατος και γάλακτος για όλη την επικράτεια». Και προσθέτουν ότι «είναι αυτοχρηματοδοτούμενος φορέας μέσα από τις εισφορές των κτηνοτρόφων, των μεταποιητών γάλακτος και των εμπόρων κρέατος, λειτουργεί στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας, δεν επιβαρύνει στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό και πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία του».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρινήσεις σχετικά «με ποια κριτήρια και με ποιους όρους σχεδιάζεται η συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) με το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε, τον Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α – «ΔΗΜΗΤΡΑ» και τον Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π – AGROCERT; Ποια η σκοπιμότητα και τα οφέλη αυτής», ενώ ζητά διαβεβαιώσεις αναφορικά «με ποιο τρόπο και με ποια μέσα θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της τοπικής κτηνοτροφίας και των καταναλωτών».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...