Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Τριήμερο Κτηνοτροφίας στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων



Το 10ο τριήμερο Κτηνοτροφίας διοργανώνουν φέτος η Ν.Α. Ιωαννίνων, η Κοινότητα και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Αετομηλίτσας σήμερα, αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή στην Αετομηλίτσα.Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή με αθλητικές εκδηλώσεις και θα συνεχιστεί αύριο στις 20.000 με παραδοσιακό γλέντι στις ταβέρνες του χωριού.Την Κυριακή το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 11.30 στην τοποθεσία Γκούρα, όπου θα γίνει παρουσίαση της παραγωγής παραδοσιακών κτηνοτροφικών προϊόντων και αναπαράσταση από την ποιμενική ζωή , ενώ στην συνέχεια την σκυτάλη θα πάρουν χορευτικά συγκροτήματα.

Σύστημα προστασίας και ασφάλισης αγροτικής δραστηριότητας


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο επανακαθορίζεται το υφιστάμενο καθεστώς Προστασίας και Ασφάλισης της Αγροτικής Δραστηριότητας.Με τις νέες ρυθμίσεις μεταξύ άλλων:
- Προβλέπεται ένα ενιαίο εθνικό σύστημα παροχής υπηρεσιών για την προστασία και ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας.
- Ορίζονται ως φορείς παροχής των υπηρεσιών, ο ΕΛΓΑ, οι Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, οι Αλληλασφαλιστικοί Συνεταιρσμοί και τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας και η Διεύθυνηση Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων στον Αγροτικό Τομέα του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ).
- Επανακαθορίζονται οι σκοποί λειτουργίας του ΕΛΓΑ και σε αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Η ασφάλιση της φυτικής και ζωϊκής παραγωγής, η πρόσθετη και προαιρετική ασφάλιση αγροτών για κάλυψη μεγαλύτερου ποσοστού ζημιάς καλλιεργειών ή κινδύνων, η συμμετοχή του σε προγράμματα ανάπτυξης του αγροτικού τομέα της οικονομίας, ενώ αίρεται η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης εκ μέρους του ΕΛΓΑ, σε τέκνα κατά κύριο επάγγελμα γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων χαμηλού εισοδήματος τα οποία φοιτούν σε σχολές (ΑΕΙ)ΤΕΙ) με γνωστικό αντικείμενο σχετικό με το γεωργικό τομέα.
- Καθιερώνεται υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ για φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και ενώσεις προσώπων που έχουν την επκαρπία αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας. Επίσης ασφαλίζεται αυτοδίκαια και υποχρεωτικά, από τους οριζόμενους κινδύνους και παθήσεις, το σύνολο της φυτικής και ζωϊκής παραγωγής.
- Επαναπροσδιορίζονται οι ασφαλισμένοι από τον ΕΛΓΑ φυσικοί κίνδυνοι παθήσεις και ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν άμεσες ζημιές στη φυτική και ζωϊκή παραγωγή.
- Ορίζεται ότι στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ καλύπτονται οι άμεσες ζημιές.
- Το ανώτατο όριο αποζημίωσης που μπορεί ο ΕΛΓΑ να καταβάλει στους δικαιούχους δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά ανά δικαιούχο τις 70.000 ευρώ.
- Επανακαθορίζονται οι πόροι λειτουργίας του ΕΛΓΑ.
- Προβλέπεται ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να αποδειχθεί η καταβολή των ασφαλιστικών υποχρέωσεων του παραγωγού.

«Επιστράτευση» και για τους κτηνοτρόφους

Η διοίκηση της «Δωδώνης» έστειλε με δικαστικούς κλητήρες στους αγελαδοτρόφους συμβάσεις με άλλες τιμές απ' αυτές που υποτίθεται πως συμφωνήθηκαν αλλάζοντας ακόμα και την γαλακτοκομική περίοδο
Απάντηση στο ερώτημα που είχε προκύψει την προηγούμενη εβδομάδα αν τελικά η αντιπροσωπεία των παραγωγών με το διοικητικό συμβούλιο της «Δωδώνης» συμφώνησαν τελικά στις τιμές του γάλακτος ήρθε χθες με τον πιο άκομψο όμως τρόπο αφού όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας ούτε λίγο ούτε πολύ η διοίκηση της Δωδώνης «επιστράτευσε» τους παραγωγούς στέλνοντάς τους δικαστικούς κλητήρες για να υπογράψουν συμβάσεις με τιμές διαφορετικές απ' αυτές που υποτίθεται πως είχαν συμφωνηθεί.Όπως ήταν λογικό η αντίδραση των κτηνοτρόφων ήταν άμεση ενώ ο κ. Τζίμας απηύθυνε κάλεσμα προς του βουλευτές της Ηπείρου ζητώντας τους να κάνουν ότι μπορούν για να απομακρύνουν τη σημερινή διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας για την οποία είπε πως οδηγεί τη «Δωδώνη» σε διάλυση.
Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

Την περασμένη Τρίτη ύστερα από τη συνάντηση των παραγωγών με τη διοίκηση της Δωδώνης δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου και μέχρι τη λήξη της γαλακτοκομικής περιόδου η τιμή των 39,9 λεπτών το κιλό και θα δοθούν προκαταβολές.Για το γάλα που παραδόθηκε μέχρι το τέλος Ιουνίου η τιμή να είναι τα 42 λεπτά το κιλό.Αυτό άλλωστε μετέφερε κι ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού.Με απλά λόγια δεν θα ίσχυε η τιμή αυτή μόνο για το 70% της ποσότητας και για το 30% η τιμή των 36 λεπτών.Με την αίσθηση ότι βρέθηκε η...χρυσή τομή οι παραγωγοί έφυγαν ικανοποιημένοι αλλά λίγο αργότερα ακολούθησε ανακοίνωση της διοίκησης που καμιά σχέση δεν έχει με τα «συμφωνηθέντα» και προφανώς δεν εκφράζει τους εκπροσώπους των Ενώσεων.Μία μέρα αργότερα η διοίκηση της «Δωδώνης» απέδιδε την ανακοίνωση σε «κακή συνεννόηση» διαβεβαιώνοντας ότι στα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου υπάρχει καταγεγραμμένη η απόφαση για την τιμή των 39,9 λεπτών το κιλό που ισχύει από 1ης Ιουλίου για το αγελαδινό χωρίς να υπογραφούν συμφωνητικά.Όπως φαίνεται όμως η «διαβεβαίωση» αυτή της διοίκησης δεν ήταν αληθινή αφού η ίδια έστειλε δικαστικούς κλητήρες στους αγελαδοτρόφους ζητώντας τους να υπογράψουν συμβάσεις με τις παλιές τιμές.Αυτές δηλαδή που ορίζουν ότι η τιμή των 42 λεπτών θα ισχύει για το 70% της ποσότητας ενώ για το υπόλοιπο αυτή των 36 λεπτών.
Να παρέμβουν οι βουλευτές
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού
 Μιχάλης Τζίμας έκανε λόγο για παράλογη κίνηση εκ μέρους της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας κατηγορώντας τη ότι με τις πρακτικές της οδηγεί τη «Δωδώνη» σε διάλυση και χαρακτηρίζοντας τη επικίνδυνη.«Δεν μπορεί να μείνει άλλο αυτή η διοίκηση. Δεν νοιάζεται για τη Δωδώνη» είπε χαρακτηριστικά ενώ ζήτησε από τους βουλευτές του νομού να παρέμβουν ουσιαστικά αυτή τη φορά όχι μόνο εκφράζοντας τη στήριξή τους στους κτηνοτρόφους δηλαδή και να ζητήσουν την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης.«Είναι πολιτικό πια το ζήτημα. Να αναλάβει ο καθένας της ευθύνες του. Ιδιαίτερα οι κυβερνητικοί βουλευτές πρέπει να παρέμβουν άμεσα» τόνισε.
Aλλάζει και η γαλακτοκομική περίοδος
Όπως είναι λογικό οι κτηνοτρόφοι δεν υπογράφουν τις συμβάσεις αυτές οι οποίες εκτός του ότι έχουν άλλες τιμές απ' αυτές που υποτίθεται ότι συμφωνήθηκαν αλλάζουν άρδην και την γαλακτοκομική περίοδο αφού αναγράφουν πως η ισχύς του θα είναι από 1ης Ιουλίου 2010 μέχρι και 31 Ιουνίου 2011 ενώ μέχρι τώρα η περίοδος των συμβάσεων ξεκινούσε από 1ης Οκτωβρίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους. «Δεν υπάρχουν πουθενά αλλού αυτά» τόνισε ο κ. Τζίμας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...