Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Καταγραφή ζημιών στο νομό Ηρακλείου από τον παγετό και έναρξη διαδικασίας για την καταβολή αποζημιώσεων

Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη στον Κ. Σκανδαλίδη για την εξασφάλιση των σχετικών πιστώσεων 
Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία καταγραφής των ζημιών στη Μεσσαρά, ώστε να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι πληγέντες αγρότες, αλλά και να εγκριθούν οι σχετικές πιστώσεις προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή των χρημάτων ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει στο έγγραφό του ότι «ολοκληρωτική καταστροφή υπέστησαν καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της Κρήτης από τον παγετό, που έπληξε το νησί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου», ενώ «ο παγετός κατέστρεψε ολοσχερώς υπαίθρια κηπευτικά, ελαιόκαρπο, που βρίσκεται στο στάδιο της συγκομιδής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις «έκαψε» ακόμα και δέντρα». Συμπληρώνει δε ότι «οι καταστροφές, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, έχουν σημειωθεί σε πολλές περιοχές του νησιού, αλλά κυρίως στον Δήμο Μινώα και την επάνω πεδιάδα της Μεσσαράς του Δήμου Αρχανών και Αστερουσίων». Επιπλέον, σημειώνει πως αυτόπτες μάρτυρες και αγρότες επισημαίνουν ότι οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, αναφέροντας μάλιστα ότι «ο παγετός ήταν η ταφόπλακα για χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά», προσθέτοντας ότι «ο παγετός κατέψυξε και κατέστρεψε τα πάντα, χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων, υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών, πατάτες, ντομάτες, κολοκύθια», ώστε οι ζημιές φτάνουν κατά περιπτώσεις ακόμα και το 100%.

Ως εκ τούτου, θεωρεί ιδιαιτέρως κρίσιμο «να λάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες άμεσα πρωτοβουλίες για την αναλυτική καταγραφή των καταστροφών στις περιοχές που επλήγησαν, καθώς και να εγκριθούν οι σχετικές πιστώσεις για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες». Και συνεχίζει: «εξίσου κρίσιμο, πέραν από την έναρξη της διαδικασίας για την υποβολή των αιτήσεων εκ μέρους των αγροτών για την αποζημιώσεις τους από τον ΕΛΓΑ, είναι να εγκριθούν οι σχετικές πιστώσεις, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με την εκταμίευση των χρημάτων».

Αναφέροντας ότι «οι επιπτώσεις του παγετού ήταν ολέθριες για την οικονομική κατάσταση των αγροτών, οι οποίοι και υπέστησαν σοβαρή βλάβη στις καλλιέργειές τους», ο κ. Αυγενάκης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό «συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι πληγέντες αγρότες», καθώς και να δεσμευτεί για την έγκριση «σχετικών πιστώσεων προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή των αποζημιώσεων των αγροτών της Μεσσαράς».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...