Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Θήβα: «Γίνε παραγωγός βιολογικών προϊόντων»

Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχο Περγαντά η απόφαση ένταξης για τη χρηματοδότηση από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 - 2013» του έργου με τίτλο: «Γίνε παραγωγός βιολογικών προϊόντων», με δικαιούχο την Α.Σ. Βιο-Παραγωγή Βοιωτίας, προϋπολογισμό 126.000,00 € και αριθμό ωφελουμένων 60 άτομα.

Το έργο αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον τομέα της ένταξης στην απασχόληση των κατοίκων του Θηβαϊκού και Κωπαϊδικού πεδίου. Βασικός του στόχος είναι η προετοιμασία των ωφελούμενων για την ένταξη και την παραμονή τους στην αγορά εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ ειδικές αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η περιοχή παρέμβασης. Έμφαση δίνεται στα πιο βιώσιμα πεδία οικονομικής δραστηριότητας που συγκεντρώνουν οι περιοχές παρέμβασης και αφορούν τους κλάδους παραγωγής, τυποποίησης, μεταποίησης και εμπορίας βιολογικών προϊόντων.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε: «Εξασφαλίσαμε  χρηματοδότηση με το ποσό των 126.000,00 €, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα σημαντικό πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Κωπαΐδας για συνολικά 60 ωφελούμενους», ενώ στη συνέχεια τόνισε: «Ολοκληρώνουμε με ταχείς ρυθμούς την αξιολόγηση και των υπολοίπων προτάσεων ΤΟΠΣΑ, που έχουν κατατεθεί και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε στην χρηματοδότηση των 12 συνολικά πράξεων, προϋπολογισμού 2,2 εκατ. € για 960 συνολικά ωφελούμενους».

Αποστόλου: Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί τομάτας της Εύβοιας

Ο βουλευτής  Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, και συντονιστής θεμάτων Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναπτύσσοντας στη Βουλή την Επίκαιρη Ερώτηση, προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, με θέμα: Απαιτείται η  άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των παραγωγών τομάτας στην Εύβοια, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: 

«Σε καλλιέργειες ντομάτας στο νομό Εύβοιας και συγκεκριμένα στους Στρόπωνες, στο Δύστο και στο Μαντούδι εμφανίστηκε εξωγενής φυτοπαθολογική προσβολή όπου οι ψεκασμοί και όλα τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν δεν προσέφεραν καμία προστασία.

Η ολοκληρωτική καταστροφή όμως επήλθε από τις πολύ έντονες βροχοπτώσεις στις αρχές του μήνα Οκτώβριου. Έτσι η παραγωγή σε ντομάτες που είχαν περισώσει οι καλλιεργητές πάνω στα φυτά καταστράφηκε λίγο πριν τη συλλογή της, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να υποστούν ολοκληρωτική απώλεια στο  εισόδημά τους.

Το γεγονός αυτό  διαπιστώθηκε για τους Στρόπωνες και από αρμόδια κλιμάκια του ΕΛΓΑ. Η τεκμηρίωση της ζημιάς πρέπει να έχει γίνει από τις υπηρεσίες σας και οπωσδήποτε ξεπερνά το απαιτούμενο όριο για την ένταξή της σε καθεστώς ενισχύσεων.

Ανάλογη όμως συνολική ζημιά έχει γίνει και στις άλλες δύο περιοχές, στο Δύστο και στο Μαντούδι. Όφειλαν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ να τις επισκεφτούν και να τεκμηριώσουν τις ζημιές που δεν είναι μόνο φυτοπαθολογικές.

Εσείς μπορούσατε ακόμη και να τεκμηριώσετε ότι οι προσβολές αυτές έχουν αποκτήσει επιδημικό χαρακτήρα, αφού αφορούν πολλές και μεγάλες περιοχές της Εύβοιας και έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία αυτών των περιοχών .

Σας καταθέτω σχετική εργαστηριακή εξέταση από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο που θα σας βοηθήσει σ’ αυτό, μια και αποδεικνύει ότι για τη συγκεκριμένη ασθένεια, που ασφαλώς δεν ευθύνονται οι παραγωγοί, δεν υπάρχουν γνωστά θεραπευτικά μέσα.

Εξ’ άλλου το απαιτούμενο κατώτατο όριο του 30% των ζημιών για να μπουν στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων είναι ένα δεδομένο που μπορεί να αποδειχθεί εύκολα, αφού οι ζημιές όπως εξάλλου και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επιβεβαιώνει ξεπερνούν το 60% (καταθέτω το σχετικό έγγραφο).

Εμείς πιστεύουμε ότι κατ’ αναλογία με άλλες συναφείς περιπτώσεις όπως η ακαρπία και η χαλαζόπτωση στην περιοχή της Ημαθίας, ο ΕΛΓΑ μπορεί να αποζημιώσει τους αγρότες των Στροπώνων, του Δύστου και του Μαντουδίου για την απώλεια της παραγωγής στις καλλιέργειες ντομάτας.

Και η απώλεια αυτή μπορεί να θεωρηθεί ότι προκλήθηκε από τις πολύ έντονες βροχοπτώσεις στο σύνολό της, καλύπτοντας έτσι και την απώλεια της παραγωγής από μη ασφαλιζόμενους φυσικούς κινδύνους.

Πρόκειται για περιοχές που η καλλιέργεια της ντομάτας αποτελεί το μοναδικό εργαλείο απασχόλησης και εισοδήματος για τους κατοίκους. Και μάλιστα τη φετινή χρονιά που οι τιμές έπεσαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Είναι κρίμα να γίνει  αφορμή η συγκεκριμένη ζημιά να παρατήσουν μια προσπάθεια χρόνων που έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση ενός ελάχιστου εισοδήματος που τους επιτρέπει να μείνουν στα χωριά τους.»

Στις 10 Νοεμβρίου: Ραντεβού στα Τέμπη δίνουν οι κτηνοτρόφοι

«Φτάνει πια το κρυφτό, ήρθε η ώρα να μας αντιμετωπίσει», το μήνυμα που στέλνουν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


Στα Τέμπη θα βρεθούν στις 10 Νοεμβρίου οι κτηνοτρόφοι της χώρας προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι σε μια σειρά ζητημάτων για τα οποία διαμαρτύρονται.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρης Καμπούρης δήλωσε στο στο ΑΜΠΕ: «Δεν αποκλείουμε να κλείσει ακόμα και ο δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο, κόβοντας έτσι τη χώρα στα δύο».

Σε εκ νέου συνάντηση στα Τέμπη, με στόχο το διάλογο, καλούν οι κτηνοτρόφοι τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη. «Φτάνει πια το κρυφτό, ήρθε η ώρα να μας αντιμετωπίσει», είπε ο κ. Καμπούρης.

Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται επίσης για το θέμα των βοσκοτόπων, ενώ υποστηρίζουν ότι το ποσό που έλαβαν ορισμένοι ως επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο, καταγράφεται συρρικνωμένο έως 35%.

Η ΠΕΚ χαρακτηρίζει «κακή» την τελευταία πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, με τον πρόεδρό της να σημειώνει: «Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε το νέο πλήγμα σε βάρος του κλάδου και ζητούμε άμεσα την παρέμβαση του πρωθυπουργού και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».

Φοροεπιδρομή και στους αγρότες.

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ*

Σε  μια κρίσιμη περίοδο, που όλοι θεωρούν ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η κυβέρνηση υιοθέτησε στην εισοδηματική της πολιτική τη φορολογική επιδρομή στο αγροτικό εισόδημα και στην αγροτική περιουσία.

Από τον  ερχόμενο χρόνο, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα φορολογούνται οι αγρότες, ακόμα και εκείνοι που διαθέτουν μικρές καλλιεργούμενες εκτάσεις ή μικρό αριθμό εκτρεφόμενων ζώων, αφού όλοι καλούνται πλέον να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων, ενώ ο φόρος θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%. Βάση δε για τον υπολογισμό του φόρου θα αποτελούν τα τιμολόγια αλλά και οι κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις. Επίσης, όπως ισχύει για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, οι αγρότες θα κληθούν να προκαταβάλουν και φόρο 55% για το επόμενο έτος.

Η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση εισαγωγή στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και αυτών που  υπηρετούν την αγροτική δραστηριότητα, όσο κι αν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης  σε συγχορδία με την ηγεσία του  υπουργείου Οικονομικών επιχειρούν επικοινωνιακούς τακτικισμούς, όπως αυτός της απαλλαγής των αποθηκευτικών χώρων που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κ.λπ.) αποτελεί φοροεπιδρομή. Θα προκαλέσει δε τέτοια επιβάρυνση που σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση και αποεπένδυση που βιώνει ο χώρος, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση του αγροτικού τομέα της χώρας μας.

Για τον  ΣΥΡΙΖΑ η εκτός σχεδίου καλλιεργούμενη γη και τα ακίνητα που στεγάζουν  δραστηριότητες του πρωτογενούς  τομέα αποτελούν εργαλεία για  την άσκηση της αγροτικής παραγωγικής  δραστηριότητας κι ως τέτοια δεν μπορούν να υπολογιστούν ως φορολογητέα ύλη στον υπό σύσταση Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλο το κύκλωμα της παραγωγικής δραστηριότητας.

Δεν είμαστε  κατά της φορολόγησης των αγροτών. Οφείλουν κι αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, ανάλογα με τη φορολογική τους δυνατότητα να συνεισφέρουν. Πότε επιτέλους θα γίνει κατανοητό ότι κάθε φορά που οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, επακολουθεί και μια δραματική συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα και της υπαίθρου;

* Ο Βαγγέλης Αποστόλου είναι  βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στην Αυγή της Κυριακής 3/11/2013 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...