Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Εκκρεμούν δύο χρόνια οι συμβάσεις νιτρορύπανσης στη Λάρισα

Τη δυσαρέσκειά τους για την προχειρότητα και τις παλινωδίες που ακολουθεί ο υπηρεσιακός μηχανισμός του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ στο χειρισμό του συνόλου των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων μέτρο 2.1.4 και ιδιαίτερα της δράσης 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» εκφράζουν το Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας και την ομάδα μελετητών του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των γεωπόνων, σήμερα, δύο και πλέον έτη από την προκήρυξη του δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων από τους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα όλη η πορεία του προγράμματος χαρακτηρίστηκε από :
• Την ελλιπή ενημέρωση τόσο των  ΔΑΟΚ όσο και των εμπλεκόμενων μελετητών , για τις αρχές και την φιλοσοφία του προγράμματος.

• Την εισαγωγή εκτός ΚΥΑ και  εκ των υστέρων  του γεωχωρικού ελέγχου , χωρίς ενημέρωση για τις επιπτώσεις στην επιλεξιμότητα κάθε ενός αγροτεμαχίου ξεχωριστά και του συνόλου της εκμετάλλευσης.

• Την εισαγωγή παραμέτρων και όρων στην επιλεξιμότητα των αγροτεμαχίων που δεν ήταν γνωστοί στους συντάκτες-μελετητές από την αρχή   και που ποτέ δεν τους δόθηκαν οδηγίες και εκπαίδευση για την αντιμετώπιση τους.

• Την αντιμετώπιση των  δικαιούχων ως αριθμούς και  στατιστικά στοιχεία μιας διαδικασίας αποκομμένης από  την παραγωγή, τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του προγράμματος και της οικονομικής βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην κρίση που διανύουμε.

• Την εχθρική και επικριτική διάθεση των υπηρεσιακών παραγόντων που συνέταξαν το πρόγραμμα σε υποδείξεις και παρατηρήσεις των μελετητών, των οποίων την εμπειρία για μία δράση που έτρεξε τρεις προγραμματικές περιόδους ποτέ δεν ζήτησαν.

Το αποκορύφωμα στην όλη διαδικασία είναι ότι μετά από την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων  αντιμετωπίζουμε το παράδοξο της απόρριψης δικαιούχων  χωρίς την δυνατότητα ένστασης , η οποία δεν προβλέφθηκε στην ΚΥΑ , ενδεικτικά αναφέρουμε :

• Ενδιαφερόμενους οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν δικαιούχοι στα αποτελέσματα προ ενστάσεων  και στα οριστικά αποτελέσματα  χαρακτηρίζονται ως απορριπτόμενοι (χωρίς δυνατότητα ένστασης)

• Ενδιαφερόμενους οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν απορριπτόμενοι  στα αποτελέσματα προ ενστάσεων, προχώρησαν σε  ένσταση και διορθώνοντας το αίτιο της αρχικής απόρριψης και στα οριστικά αποτελέσματα  χαρακτηρίζονται ως απορριπτόμενοι για διαφορετική αιτία από την αρχική.

• Ενδιαφερόμενους που απορρίπτονται για αίτια τα οποία ρυθμίζονται από την τροποποίησης της ΚΥΑ 0798833/24.10.2011 με την απόφαση Αριθ.1683/109963/17 Σεπ 2013 , χωρίς τα νέα αυτά δεδομένα να υπολογίζονται κατά την επιλεξιμότητα  των δικαιούχων που ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες πριν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. . Δηλαδή με την τροποποιητική ΚΥΑ που ίσχυσε λίγες ημέρες μετά τα αποτελέσματα θα έπρεπε να είναι ενταγμένοι και άλλοι αγρότες, γεγονός που δεν συνέβη!

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε επιτακτικά την πολιτική παρέμβαση η οποία θα επιτρέψει την επανεξέταση όσων δικαιούχων εμπίπτουν  στις παραπάνω περιπτώσεις και την  ένταξή τους, εφόσον δικαιούνται, με συμπληρωματική απόφαση, (είτε με επεξηγηματικό αλγόριθμο, είτε με αφαίρεση των επίμαχων αγροτεμαχίων) όλα αυτά με δεδομένο την υπερβολική καθυστέρηση οριστικοποίησης των αποτελεσμάτων που είχε ως συνέπεια στη δυναμική παραγωγική διαδικασία οι παραγωγοί να έχουν υποστεί οικονομικές ζημίες από την τήρηση των όρων του προγράμματος.  agronews.gr

Επεκτείνεται ο ΘΕΣγάλα με δύο ακόμη μηχανήματα αυτόματων πωλητών στη Λάρισα

Σε ακόμη δύο σημεία, συνολικά τώρα έξι στην Λάρισα, διευρύνεται το κύκλωμα των Αυτόματων Πωλητών του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, μετά την εντυπωσιακή αποδοχή που είχε το φρέσκο γάλα ημέρας από την τοπική κοινωνία. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Συνεταιρισμού «ΘΕΣγάλα» κ. Ανδρέας Χαρδαλούπας «υπάρχει μεγάλη απήχηση από τους καταναλωτές της Λάρισας κάτι που μας αναγκάζει να προχωρήσουμε άμεσα στην εγκατάσταση δύο ακόμη αυτόματων πωλητών. Πιστεύω ότι τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν να λειτουργούν και αυτά ώστε να υπάρξει κάποια αποσυμφόρηση στα ήδη υπάρχοντα». 

Και προσθέτει: «Στο μεταξύ ήδη προχωρήσαμε στην καθημερινή αντικατάσταση των δεξαμενών γάλακτος στα μηχανήματα, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να βρίσκει γάλα όλο το 24ωρο. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς που κάναμε καθημερινά στα τέσσερα μηχανήματα σε ημερήσια βάση διακινούνται πάνω από 2,5 τόνοι γάλακτος».

Έτσι μετά τα ΑΤΜ που βρίσκονται στις οδούς Μανδηλαρά και Υψηλάντου, Καραθάνου και Ζαρμάνη, Χρυσοχόου και 25ης Μαρτίου και στην οδό Γρηγορίου Ε΄ 11, ο «ΘΕΣγάλα-πιες» επεκτείνεται και στην οδό Κοζάνης (στο πρώην ΚΤΕΛ, απέναντι από το Κηποθέατρο) και στην πρώτη πάροδο της οδού Φαρσάλων (αμέσως μετά την υπόγεια διάβαση, δίπλα από τα νεκροταφεία).

Στο μεταξύ έχουν αποκατασταθεί πλήρως τα λίγα προβλήματα τροφοδοσίας που παρουσιάστηκαν τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του φρέσκου γάλακτος, καθώς σε κάθε σημείο διπλασιάστηκαν οι δεξαμενές γάλακτος που εγκαθίστανται.

Μουδιασμένα στην Κρήτη τα εκτός εποχής κηπευτικά

Άτονο ξεκίνημα πραγματοποιούν φέτος τα κηπευτικά θερμοκηπίου της Κρήτης, τόσο σε ποσότητες, όσο και από πλευράς τιμών. Η παραγωγική περίοδος ξεκίνησε στις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου με χαμηλή παραγωγή από τα πρώτα θερμοκήπια.

Στα μέσα του Οκτωβρίου η παραγωγή αυξάνεται και η Κρήτη αναμένεται να τροφοδοτεί κανονικά την εσωτερική αγορά και πελάτες του εξωτερικού. Οι τιμές δημοπρατηρίου είναι μέτριες, σύμφωνα με τους παραγωγούς και καλύπτουν οριακά το κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδιωτικού δημοπρατηρίου Ιεράπετρας «Αγροδίκτυο», στις 9 Οκτωβρίου οι τιμές στο αγγούρι β΄ ήταν 24 λεπτά, στο αγγούρι εσωτερικού 51 λεπτά, στο αγγουράκι Κνωσού από 20 έως 34 λεπτά, στην πιπεριά κέρατο α΄  78 λεπτά και στην πιπεριά κέρατο εσωτερικού 41 λεπτά. Πρόκειται για τιμές δημοπρατηρίου. Οι τιμές παραγωγού συνάγονται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων από το δημοπρατήριο.

Οι τιμές δημοπρατηρίου από τον ΑΣΟ Τυμπακίου στις 8 Οκτωβρίου, ενδεικτικά ήταν στην ποιότητα α΄ για τα αγγούρια από 32 έως 69 λεπτά, για τις τομάτες από 67 έως 88 λεπτά, για τα αγγουράκια Κνωσού από 34 έως 56 λεπτά, για τις πιπεριές από 61 λεπτά έως 1,06 ευρώ, ανάλογα με το είδος και για τις μελιτζάνες από 31 έως 45 λεπτά.

Να σημειωθεί ότι οι καλλιεργούμενες θερμοκηπιακές εκτάσεις στην Κρήτη έχουν μειωθεί φέτος, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, κατά 10 – 15% λόγω της αύξησης του καλλιεργητικού κόστους.

Σημαντικό πρόβλημα για μια ακόμη χρονιά αποτελούν οι παράνομες εισαγωγές ξένων κηπευτικών από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από τα Σκόπια, αυξάνοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Το θέμα Έφερε στη δημοσιότητα ομάδα Εκατό αγρότες από την Κρήτη, συνυπογράφοντας σχετικό κείμενο το οποίο προώθησε στα συναρμόδια υπουργεία (Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) ο βουλευτής της Ν.Δ. (με καταγωγή από τη Μεσαρά Κρήτης) Λευτέρης Αυγενάκης.

Οι αγρότες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εισαγωγή ντοματών από τα Σκόπια, οι οποίες όπως αναφέρουν- πωλούνται ως ελληνικές, με την «ανοχή» των ελεγκτικών υπηρεσιών. Όπως αναφέρεται στην επιστολή των αγροτών  «η τακτική αυτή εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα ορισμένων επιτήδειων και οδηγούν τους παραγωγούς σε οικονομική καταστροφή κάθε χρόνο τέτοια εποχή».
Οι αγρότες ζητούν να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Οικονομικών και των αρμόδιων Διευθύνσεων Εμπορίου, δεδομένου ότι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής πλήττεται ανεπανόρθωτα.

Σταθερή η παραγωγή επιτραπέζιας στην Ευρώπη
Τις προοπτικές της νέας καλλιεργητικής περιόδου στην επιτραπέζια ντομάτα εξέτασε το ισπανο-γαλλικο-ιταλικό γκρουπ FEPEX, μετά από σχετική συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το FEPEX για την καλλιεργητική σεζόν 2012-2013, τόσο οι παραγόμενες ποσότητες αλλά και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις επιτραπέζιας ντομάτας δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από την προηγούμενη σεζόν. Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα, ήτοι στα 160.000 στρμ., με την παραγωγή να εκτιμάται στα 1.600 εκατ. κιλά από αυτό τον Οκτώβρη μέχρι τον επόμενο Μάη. Πιο αναλυτικά, στη Γαλλία υπήρξε μείωση 15% στην παραγωγή ως αποτέλεσμα των κακών καιρικών συνθηκών ενώ για την τρέχουσα εμπορική περίοδο αναμένεται ελαφριά άνοδος της παραγωγής επιτραπέζιας ντομάτας.

Την ίδια ώρα, η βιομηχανία νωπών και επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών Fresh Del Monte προχώρησε σε καθετοποίηση της παραγωγής επιτραπέζιας ντομάτας με την απόκτηση μονάδων παραγωγής σε Φλόριντα και Βιρτζίνια από δύο θυγατρικές της. Η εξαγορά περιλαμβάνει 29 εκατ. στρμ. καλλιεργούμενων εκτάσεων, αποθηκευτικούς χώρους, μηχανολογικό εξοπλισμό κ.λπ.

Με το εν λόγω ντηλ η βιομηχανία Fresh Del Monte στοχεύει να ισχυροποιήσει τη θέση της στην βιομηχανία ντομάτας διευρύνοντας παράλληλα τα προσφερόμενα προϊόντα ντομάτας και άλλων λαχανικών.  Ε.Τ.

agronews.gr

Η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη της φέτας

Η Ελλάδα κέρδισε τη «μάχη» για την προστασία της «ελληνικής φέτας» στην εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά. Η χρήση του όρου από επιχειρήσεις που δεν προέρχονται από την Ελλάδα θα επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως «τύπου φέτας» ή «απομίμηση φέτας» με υποχρεωτική αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευση του προϊόντος.

Η αρχική σύμβαση προέβλεπε τη χρήση του όρου «φέτα» στον Καναδά ακόμα και σε τυριά αυτού του τύπου που δεν προέρχονταν από τη χώρα μας αρκεί να παρασκευάζονταν με τη χρήση αγελαδινού γάλακτος και με την πρόσθεση χρωστικών ουσιών για να μην κιτρινίζει το τυρί. Η Ελλάδα απείλησε ότι θα ασκήσει βέτο αν περνούσε σχετική ρύθμιση που δεν κατοχύρωνε την ονομασία προέλευσης της ελληνικής φέτας.

Η συμφωνία πρόκειται να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί κατά τη συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζομε τον Καναδό Pρωθυπουργό Στέφαν Χάρπερ.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...