Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Συζήτηση για τους Νέους Αγρότες της Μεσσηνίας

Την Τετάρτη, 28 Σεπ 2011, στις 19.00, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ οργανώνει συζήτηση στο ΚΕΚ του Επιμελητηρίου (πρώην σχολές Παπαφλέσσα) στην Καλαμάτα, με ομιλητές τους:
  1. Βλάχος Ηλίας, επικ. Καθ. ΓΠΑ «Η καινοτομία στην Αγροτική Μεσσηνία».
  2. Μιχαηλίδης Δημήτρης, «Πολυαπασχόληση στον Αγροτικό τομέα»
  3. Προβατάς Δημήτρης, «Εκπαίδευση Νέων Αγροτών στην Αγροτική Επιχειρηματικότητα»

Τα Επιμελητήρια είναι δημόσιες αυτοδιοικούμενες δομές για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Αλλά η επιχειρηματικότητα δεν είναι «ιδιοκτησία» των ιδιωτών, καθόσον έχουμε και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την συλλογική επιχειρηματικότητα, ακόμα και την κρατική επιχειρηματικότητα. Η Επιχειρηματικότητα δεν είναι μόνο η ίδρυση μιας επιχείρησης, ή η επίτευξη κέρδους. Το επιχειρηματικό πνεύμα είναι απαραίτητο για όλους και όχι μόνο για τους επιχειρηματίες. Το επιχειρηματικό πνεύμα είναι η ανίχνευση και κινητοποίηση ταλέντων και δυνατοτήτων για έκφραση και δημιουργία. Είναι η διαχείριση του φόβου και η υπέρβαση των αναστολών μπροστά στο ενδεχόμενο της αποτυχίας. Είναι η αποδοχή του στοιχείου της αβεβαιότητας και η μετουσίωσή της σε δράση. Είναι οι επιστημονικές γνώσεις και οι έξυπνες ιδέες μεταμορφωμένες σε καινοτόμες εφαρμογές. Η επιχειρηματικότητα εκφράζεται και ως η τόλμη για ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Ο αγροτικός τομέας είναι μία από τις κύριες «ατμομηχανές» μαζί με τον τουρισμό και την βιομηχανία τροφίμων, που μπορεί να δημιουργήσει στον ταχύτερο χρόνο πλούτο και να προσφέρει 3% ανάπτυξη στον τόπο, καθώς και περίπου 500.000 θέσεις απασχόλησης, όπως παρουσίασε η μελέτη « Η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια» του ΣΕΒ με την ΕΕΤ.

Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών είναι οι θεσμικές (Ν3147/2003) Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, που μπορούν να αποτελέσουν την πλατφόρμα συνάντησης, συζήτησης, ενημέρωσης, προβληματισμού και αποφάσεων για τους Νέους Αγρότες, οι οποίοι αν και αποτελούν μόλις το 7% των επονομαζόμενων «αγροτών», είναι το 30% των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά είναι το 100% του αγροτικού μας μέλλοντος, όπως είπε στην Βουλή των Ελλήνων η βουλευτής κα Μ. Μίχου, κατά την συζήτηση του νόμου για τους συνεταιρισμούς, που είναι το ποιο πετυχημένοπαγκοσμίως εργαλείο στήριξης των κοινωνιών σε περιόδους κρίσεων.

Την Τετάρτη, 28/9/2011, στις 19.00, στο ΚΕΚ του Επιμελητηρίου στην Καλαμάτα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραμπατος θα χαιρετίσει μια νέα προσπάθεια στήριξης και της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων στη Βουλή.

Στη συνεδρίαση της Βουλής με θέμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων - Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα – Κύρωση της Σύμβασης – Πλαίσο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τροποποιήσεων της και άλλες διατάξεις», ο βουλευτής Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης ανέφερε ότι στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον η επίτευξη χαμηλού επιτοκίου, η μείωση του χρέους με συμμετοχή ιδιωτικού τομέα, η περίοδος χάριτος και η κάλυψη δανειακών αναγκών για 20-30 χρόνια είναι τα απαιτούμενα. 

Με το παρόν  νομοσχέδιο η τραπεζική αυθαιρεσία οφείλει να σταματήσει.
Στη συνέχεια και όσον αφορά τον κτηνοτροφικό κλάδο, ο βουλευτής τόνισε:
  1. Η υψηλή τιμή των ζωοτροφών,
  2. Η χαμηλή τιμή των κτηνοτροφικών προϊόντων,
  3. Τα υψηλά χρέη των κτηνοτρόφων,
  4. Το περιβάλλον ελληνοποιήσεων και καρτέλ,
  5. Οι μεγάλες εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων από το εξωτερικό,
όλα τα παραπάνω καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή του ειδικού τέλους στα ακίνητα των κτηνοτροφικών μονάδων.
Τελειώνοντας την  ομιλία και απευθυνόμενος στον υπουργό, ζήτησε να μην ισχύσει αυτό το άδικο  τέλος.

Στον Τύρναβο η επόμενη συνάντηση Νέων Αγροτών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νέων Αγροτών Λάρισας συναντιέται την πρώτη και τρίτη Τρίτη κάθε μήνα, σε διαφορετικό τόπο κάθε φορά. Στις 20/9/2011 συναντήθηκαν στην Αγιά. Στις 4/10/2011 η συνάντηση θα γίνει στον Τύρναβο, και μετά από την ένταση της βαμβακοσυλογής προετοιμάζονται για συνάντηση στα Φάρσαλα στις 22/11/2011, και την συμμετοχή στην αποστολή στην αγροτική έκθεση στην Antalya (Τουρκία) και συμμετοχή στον ετήσιο προγραμματισμό της ΠΕΝΑ, στις 29/11/2011, στο Hyatt Θεσσαλονίκης, με τα μάτια στραμμένα στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ-2012.

Στην Αγιά, ανάμεσα στα άλλα οι Νέοι Αγρότες αποφάσισαν:

Την παρέμβαση της ΕΝΑ Λάρισας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2012-14 της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας με 4 προτάσεις:
Εμπλουτισμό του τοπικού ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ, με σύνδεση του με αγροτικές δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την καταγραφή πιθανών επισκέψιμων αγροκτημάτων, την επιμόρφωση των αγροτών σε τουριστικές δεξιότητες και την προετοιμασία για υποδοχή επισκεπτών.
Ενίσχυση της ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ των αγροτών με δημιουργία συστήματος ανταλλαγής εμπειριών (με βάση τα πιθανά επισκέψιμα αγροκτήματα) και δραστηριοτήτων επιτάχυνσης της ροής των γνώσεων, όπως τα αγροτικά συνέδρια, οι ημερίδες και οι συναντήσεις.
Καθιέρωση των ΔΡΟΜΩΝ ΤΩΝ ΒΟΣΚΩΝ με συγκέντρωση και ενίσχυση των δραστηριοτήτων τις περιόδους Μαΐου-Ιουνίου (όταν τα κοπάδια μετακινούνταν από τα χειμαδιά προς τα ορεινά) και Οκτωβρίου-Νοεμβρίου (όταν τα κοπάδια κατέβαιναν στα χειμαδιά). Όλες οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να έχουν κατά νού αυτές τις διαδρομές, που αποτέλεσαν την βάση της κοινωνικής ζωής αλλά και του παραγωγικού ιστού της Θεσσαλίας. Στόχος η επανασύνδεση των πλούσιων πεδινών περιοχών με τις κατά τεκμήριο μειονεκτικές ορεινές περιοχές με σύνδεση της αγροτικής ζωής & παραγωγ΄λης, με τον πολιτισμό και την αξιοποίηση τουριστικά.
Συγκέντρωση δύναμης στα ισχυρά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, όπως είναι ο αλωνισμός, τα στάρια (σιτοβολώνας η Θεσσαλία παλαιότερα), το αλεύρι και βέβαια το ψωμί και οι πίτες. Ο ΑΛΩΝΙΣΜΟΣ στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ μπορεί να γίνει ένα χαρακτηριστικό φεστιβάλ για την βάση της διατροφής μας, το ψωμί και τις πίττες, με προεκτάσεις σε όλη την κοινωνία και την παραγωγή με τους σπόρους, τα λιπάσματα, τα καλλιεργητικά μηχανήματα, τις καλλιεργητικές φροντίδες, την έρευνα για το στάρι και το ψωμί και κυρίως τις γιορτές του αλωνισμού.

Στον Τύρναβο, 4/10/2011, μεταξύ άλλων το ΔΣ της ΕΝΑ Λάρισας θα συγκεντρώσει προτάσεις για επισκέψεις μελέτης εντός και εκτός Ελλάδος. Πληροφ: Γρηγόρης Τζιότζιος-6945884133 & Δημήτρης Μπαζάνας-6978314475

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...