Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

«Δεν συζητά το ΥΠΑΑΤ την κατάργηση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων»


Απάντηση Τσαυτάρη στον Λευτέρη Αυγενάκη.


Για την ενιαία διαχείριση του νερού και την κατάργηση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, στην παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Σε κάθε συλλογικό εγγειοβελτιωτικό έργο που κατασκευάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συστήνεται ΟΕΒ, που είναι οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας και οι οποίοι διαχειρίζονται έργα Α΄ Τάξης (ΓΟΕΒ) και έργα Β΄ και Γ΄ Τάξης. Πρόκειται για αυτοχρηματοδοτούμενους Οργανισμούς, που διοικούνται από Δ.Σ. βάσει του καταστατικού τους και του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι, με το Ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης», η εποπτεία των ΓΟΕΒ ασκείται από τους Δήμους. «Συνεπώς», όπως αναφέρει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης, «η εύρυθμη λειτουργία των συλλογικών εγγειοβελτιωτικών έργων επιτυγχάνεται με την κατάλληλη εποπτεία και τον έλεγχο που ασκούν στους ΟΕΒ, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το βέλτιστο κόστος και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του αρδευτικού νερού».

Επισημαίνει ακόμη ότι: «επειδή ο ρόλος των ΟΕΒ είναι σημαντικός και υποστηρικτικός στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς οι Οργανισμοί αυτοί διαχειρίζονται το 43% του νερού που χρησιμοποιείται στην γεωργία (αρδεύουν περίπου 5 εκατομ. στρέμματα σε σύνολο 11,5 εκατομ. στρεμμάτων), δεν εξετάζεται από το ΥΠΑΑΤ η περίπτωση κατάργησής τους».

Επιπλέον, επειδή το νερό είναι ένας από τους σημαντικότερους πόρους για τη γεωργία, η αναθεώρηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την ενιαία διαχείριση των υδάτων, όπως υπογραμμίζει ο κ. Αθ. Τσαυτάρης «δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με το αρμόδιο για τη διαχείριση των υδατικών πόρων Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με στόχο την αειφόρο διαχείριση των υδάτων».

Στρέφονται στα αρωματικά φυτά οι αγρότες στην Αιτωλ/νία

Έντονο το ενδιαφέρον για τις νέες καλλιέργειες και τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότερες σοβαρές προσπάθειες οργάνωσης των παραγωγών σε ομάδες ακούμε από διάφορες περιοχές της χώρας, με πιο χαρακτηριστικό...το παράδειγμα της Ανθήρ στην Αιτωλοακαρνανία με τα 13 μέλη και τα συνολικά 400 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Όπως πληροφορούμαστε, μια ακόμα ομάδα παραγωγών από την Αιτωλ/νία, και συγκεκριμένα από τον Δήμο Οινιαδών προτίθεται να ακολουθήσει το φιλόδοξο και επιτυχημένο εγχείρημα της Ανθήρ, καθώς μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εντατική και σε μεγάλη έκταση στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών.

Για το λόγο αυτό το Σαβατοκύριακο έπειτα από πρόσκληση που δέχτηκε ο πρώην τομεάρχης αγροτικών της Ν.Δ Γ.Κασαπίδης-ο οποίος και την τελευταία τριετία ασκεί το επάγγελμα του γεωπόνου- επισκέφτηκε την περιοχή προκειμένου να τους ενημερώσει για τις νέες συνθήκες σε σχέση με τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, την ρευστότητα στην αγροτική οικονομία αλλά και να τους μεταφέρρει την συνολική επιστημονική του αποψη και θέση γύρω από τις νεες καλλιέργειες και τις αγορές που μπορούν να αναπτυχθούν.

Οι παραγωγοί μαζί με τον κ.Κασαπίδη, επισκέφτηκαν εκτάσεις που θεωρούν κατάλληλες για την ανάπτυξη των φυτών αυτών και ενημερώθηκαν για την καταλληλότητα των εδαφών την πυκνότητα των νερών κτλ, αλλά και γενικότερα για το πως μπορεί καλύτερα να οργανωθεί και με ποια μέσα η όλη προσπάθεια.

Ο κ.Κασαπίδης επεσήμανε ότι η περιοχή διαθέτει τις παραγωγικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός τέτοιου εγχειρήματος ενώ παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα όλη η προσπάθεια να βασιστεί στον συνεργατισμό τόσο στην διάρκεια της καλλιέργειας ανάπτυξης των φυτών αλλά και στο επόμενο στάδιο που είναι η παραγωγή η εμπορία και η διανομή.
cityvoice.gr

Χαλκιδική: Με προσδοκία ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ οι Νέοι Αγρότες

Το πρώτο  εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο  της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής συγκροτήθηκε σε σώμα το βράδυ της 30ης Απρ 2013 στην Ν. Τρίγλια, προσδοκώντας στο μήνυμα της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, ή ακόμα και στον ακτιβισμό της Πρωτομαγιάς.

Οι Νέοι Αγρότες, από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, μόνο στην θρησκευτική πίστη για ΑΝΑΣΤΑΣΗ μπορούν να ελπίζουν, χωρίς Ενιαία Ενίσχυση από τον πρώτο πυλώνα (η κατανομή του αποθεματικού το 2011 έδωσε το ανώτατο μέχρι 1.200€ ετησίως σε κάθε Νέο Αγρότη), χωρίς ισχυροποίηση του Δεύτερου Πυλώνα της Αγροτικής Ανάπτυξης, με συζητούμενη δυσάρεστη οπισθοχώρηση της Ευρ. Ένωσης και απομάκρυνση της άρσης της αδικίας του συστήματος της Ενιαίας Ενίσχυσης των «αγροτών του καναπέ» για το 2017-8 (ενώ πιο δυσάρεστη ήταν η πρόταση της Επιτροπής Γεωργίας για 2020 !...).
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο  της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής είναι:
Πρόεδρος Γιαλαγκολίδης Παύλος 6946688616
Αντιπροεδ. Καζάκης Πάγκαλος  6936708723
Γραμματέας Μισαηλίδης Ευάγγελος 6937123055
Ταμίας Ρούτσης Χάρης  6949801529
Μέλος  Γαλανόπουλος Κων. 6976468297
Πατέρας Αναστάσιος 6979003818
Κυπαρίσης Κων/νος  6937596538
Αν. Μέλος Τσακιρόπουλος Παναγ. 6976853100
Χαμαμτζόγλου Αντώνης 6946469066
Αντιπρόσωπος στην ΠΕΝΑ, εφ’ όσον γίνει αίτηση ένταξης, ορίσθηκε ο Ευάγγελος Μισαηλίδης (6937123055).
Το ΔΣ της  ΕΝΑ Χαλκιδικής θα συνεδριάζει την  πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα στην Ν. Τρίγλια, στις 21.00, όπου έγινε από σύμπτωση η πρώτη ενημερωτική συνάντηση και όπου έγιναν τελικά και οι εκλογές μετά την αναγνώριση της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής από το Δικαστήριο, με έδρα τον Δήμο Προποντίδος.
Οι ενημερώσεις  της ΕΝΑ Χαλκιδικής συνεχίζονται με την επόμενη συνάντηση-συζήτηση στην Γαλάτιστα, την Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013, στο κέντρο, στις 21.00, με θέμα: Κοινή Γεωργική Πολιτική και κτηνοτροφικός τομέας, με συντονιστή της συζήτησης τον δημοσιογράφο κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη.
Αυτήν την περίοδο (από 11 Απρ έως τέλος Ιουνίου 2013) διεξάγονται οι 33 περίπου τριμερείς  συναντήσεις στην Ευρ. Ένωση μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου, Ευρ. Επιτροπής και Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας για να ολοκληρώσουν το πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2014-2020, που ήδη φαίνεται να «τρέχει» με καθυστέρηση ενός έτους τουλάχιστον (αρχή από το 2015).
Ο πρόεδρος της  Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής κ. Παύλος Γιαλακογλίδης ευχαρίστησε τον  προσωρινό πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής κ. Πάγκαλο Καζάκη για  την επιτυχή προετοιμασία και  ενημέρωση όλων των πιθανών ενδιαφερομένων σε 8 ημερίδες-συζητήσεις από 27 Ιαν 2013 μέχρι σήμερα (Ν.Τρίγλια, Πολύγυρος, Αρναία, Αγ.Μάμας, Σήμαντρα, Γαλάτιστα, Φλογητά, Ν.Τρίγλια) με την συνεχή εθελοντική συμπαράσταση του δημοσιογράφου κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη.
Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ θέλει  δουλειά πολλή. Καλή Ανάσταση σε όλους.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Πρόεδρος: Π. Γιαλακογλίδης-6946688616, Γραμ: Ε. Μισαηλίδης-6937123055, Αντιπρ: Π. Καζάκης-6936708723

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...