Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ξηρικά αντί καπνών σε Φωκίδα, Κιλκίς, Κοζάνη και Αιτωλοακαρνανία

Για μία πενταετία μπορούν να καλλιεργούν σκληρό ή μαλακό σιτάρι, βρώμη κ.ά.


Υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη η απόφαση ένταξης των επιτυχόντων δικαιούχων παραγωγών της Φωκίδας, Κιλκίς, Κοζάνης και Αιτωλοακαρνανίας για την οικονομική τους ενίσχυση στο πλαίσιο της δράσης 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» του Μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Έτσι λοιπόν δίνεται η δυνατότητα σε πρώην καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι εγκατέλειψαν την καλλιέργεια του καπνού και στράφηκαν σε αρδευόμενες καλλιέργειες, να καλλιεργήσουν για μία πενταετία ξηρικά, όπως σκληρό ή μαλακό σιτάρι, βρώμη και βίκο, σε συγκεκριμένο ποσοστό της επιλέξιμης έκτασης.

Με αυτή τη δράση επιτυγχάνεται η προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση της κατανάλωσης του αρδευτικού νερού, τη μείωση της χρήσης χημικών εισροών και τον περιορισμό της έκλυσης αερίων των θερμοκηπίων.

Η υπογραφή των αποφάσεων ένταξης για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας θα γίνεται αμέσως μετά την αποστολή στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ των αποτελεσμάτων αξιολόγησης από τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Ολοκληρωμένη διαχείριση από 66 καπνοκαλλιεργητές

Τη Δευτέρα υπεγράφη εξάλλου από τον κ. Τσαυτάρη η ένταξη των επιτυχόντων παραγωγών Ξάνθης, Κοζάνης, Ημαθίας και Αιτωλοακαρνανίας οικονομικής ενίσχυσης, στο πλαίσιο της δράσης 2.3 «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού» του Μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Σκοπός του συγκεκριμένου μέτρου είναι η εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην καλλιέργεια του καπνού, μέσω της οποίας μειώνονται σημαντικά οι ενεργειακές εισροές όπως χημικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.ά., ταυτόχρονα όμως οι δικαιούχοι οφείλουν να τηρήσουν και πρόσθετες φιλοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις, όπως αμειψισπορά με ψυχανθές για χλωρά λίπανση, ακαλλιέργητο περιθώριο και χειρωνακτική απομάκρυνση ζιζανίων, με στόχο τη βελτίωση της οργανικής ουσίας του εδάφους, την εξοικονόμηση νερού και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης ο αριθμός των επιτυχόντων παραγωγών ανέρχεται σε 27 άτομα (ποσοστό επιτυχίας 90%) και ο αριθμός των απορριπτόμενων σε 3 άτομα, για την Κοζάνης ο αριθμός των επιτυχόντων παραγωγών ανέρχεται σε 3 άτομα, όσοι ακριβώς είχαν συμπληρώσει και τη σχετική αίτηση. Για την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας ο αριθμός των επιτυχόντων παραγωγών ανέρχεται σε 20 άτομα (ποσοστό επιτυχίας 95,24%) και ο αριθμός των απορριπτόμενων σε 1 άτομο και για την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας ο αριθμός των επιτυχόντων παραγωγών ανέρχεται σε 16 άτομα (ποσοστό επιτυχίας 34,78 %) και ο αριθμός των απορριπτόμενων σε 30 άτομα.

Η υπογραφή των αποφάσεων ένταξης για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας θα γίνεται αμέσως μετά την αποστολή στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ των αποτελεσμάτων αξιολόγησης από τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Εκατόν εξήντα προγράμματα κατάρτισης για 3.800 αγρότες

Η παρακολούθησή τους, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πληρωθούν την τρίτη δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης, που κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 3.500 ευρώ


Με 2.238.000 ευρώ θα επιχορηγηθεί ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα, για την επαγγελματική κατάρτιση αυτοαπασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα.

Μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμο Χαρακόπουλο, θα υλοποιηθούν 160 προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα παρακολουθήσουν 3.800 αγρότες.

Η παρακολούθησή τους, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πληρωθούν την τρίτη δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης, που κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 3.500 ευρώ.

Ήδη έχουν υλοποιηθεί 210 αντίστοιχα προγράμματα για 4.500 νέους αγρότες σε όλη την επικράτεια, προϋπολογισμού 2.900.000 ευρώ, ενώ με την ολοκλήρωση των νέων προγραμμάτων, θα έχει εκπαιδευτεί το σύνολο των 8.300 δικαιούχων του μέτρου «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» 2009-2010.

Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν εντός του Νοεμβρίου να μετάσχουν στα προγράμματα, βάσει της ημερομηνίας ένταξής τους στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, τηλεφωνικώς και με συστημένη επιστολή από τον τοπικό υπεύθυνο του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Τα προγράμματα γεωργικής επαγγελματικής κατάρτισης έχουν διάρκεια 150 ώρες, δηλαδή πέντε εβδομάδες, και παρέχουν στους νέους αγρότες εξειδικευμένες γνώσεις για το τεχνικό μέρος της καλλιέργειας ή της εκτροφής.

Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για θέματα σχετικά, μεταξύ άλλων, με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του υπουργείου και τις δυνατότητες χρηματοδότησης από πόρους της ΕΕ, την επιχειρηματική γεωργία, την καινοτομία στην παραγωγική διαδικασία, την υγιεινή και ασφάλεια της αγροτικής εργασίας και με την προώθηση αγροτικών προϊόντων.

Οι νέοι αγρότες λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης, εφόσον ολοκληρώσουν με επιτυχία την αξιολόγησή τους και καλύψουν τις συνολικές απαιτήσεις του προγράμματος κατάρτισης, μία εκ των οποίων είναι η ανελλιπής παρακολούθησή του. Η βεβαίωση αυτή αποτελεί προαπαιτούμενο για την πληρότητα του φακέλου που υποχρεούται να καταθέσει ο νέος αγρότης για να εισπράξει την τρίτη δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης, ύψους 3.500 ευρώ κατά μέσο όρο, που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 15% του συνολικού ποσού.

Η κατάρτιση των Νέων Αγροτών εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού», το οποίο υλοποιείται με συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, και αφορά στις:

α) 8 Περιφέρειες Σύγκλισης (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο), με προϋπολογισμό 1.250.000 ευρώ.

β) 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Αττική), με προϋπολογισμό 778.000 ευρώ.

γ) 2 Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου (Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο), με προϋπολογισμό 210.000 ευρώ.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε πως οι νέοι αγρότες αποτελούν εγγύηση για τη συνέχεια της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας. «Η επένδυση στην εκπαίδευσή τους», υπογράμμισε, «είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιοτικής μας αγροδιατροφικής παραγωγής. Θέλουμε νέους αγρότες με γνώση για μια πρωτογενή παραγωγή πιο ανταγωνιστική, πιο ωφέλιμη για τους ίδιους και για την Ελλάδα».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...