Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Σε κατάληψη του κτιρίου της νομαρχίας Πέλλας προχωρούν οι ροδακινοπαραγωγοί

Wasserfall in EdessaImage via Wikipedia
Σε κατάληψη του κτιρίου της νομαρχίας, στην Έδεσσα, προτίθενται να προχωρήσουν, στις μία το μεσημέρι της Δευτέρας οι ροδακινοπαραγωγοί Πέλλας και Ημαθίας, διαμαρτυρόμενοι για τον μη καθορισμό της τιμής του συμπύρηνου από τις βιομηχανίες και τα κονσερβοποιεία.

Οι αγρότες φέρονται αποφασισμένοι να μην προχωρήσουν στη συγκομιδή εάν δεν πετύχουν τα 0,35 λεπτά/κιλό για την κονσέρβα και τα 0,25 ευρώ/κιλό στο χυμό. Νωρίς το απόγευμα, οι ροδακινοπαραγωγοί θα αποφασίσουν και για το τι μέλλει γενέσθαι για την Τρίτη, ενώ την Πέμπτη, στις 8.30 το βράδυ, πρόκειται να γίνει ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να καθοριστεί η στάση τους σε πανελλαδικό επίπεδο.
Enhanced by Zemanta

Νέα πραγματικότητα το συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός»

BartnelkeImage via Wikipedia


Πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός», 27-28/6/2010, στην Νέα Κίο Αργολίδας, με οργανωτές την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, την Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας και τον Δήμο Νέας Κίου.
Το Συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός» δημιούργησε νέα πραγματικότητα στην οργάνωση δράσεων από συλλογικούς φορείς, με πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής την κα Γ. Δρόσου-Παγίδα, η οποία ενεργοποίησε όλο το διαθέσιμο «κοινωνικό κεφάλαιο» της περιοχής, όπως:
1.      Διαμόρφωσε τις συνθήκες για την ανάληψη μιας διοργάνωσης που θα προσέγγιζε τον πολιτισμό, διατηρώντας μια ενεργή συλλογική τοπική δομή.
2.      Συγκάλεσε αντιπροσωπευτική Οργανωτική Επιτροπή, η οποία αποφάσισε σε τρεις συναντήσεις, πριν από κάθε άλλη ενέργεια, την μορφή και το περιεχόμενο του συνεδρίου, παρότι το «πράσινο φως» δόθηκε στις 3-3-2010, μετά την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ο χρόνος ήταν ελάχιστος.
3.      Ενημέρωσε όλους τους τοπικούς φορείς για τις ωφέλειες από την προσέλκυση συνεδρίων, δίνοντας σημασία στους συλλογικούς φορείς πολιτισμού και των αγροτών.
4.      Έθεσε υπόψη όλων των Δήμων Αργολίδας τα στοιχεία και το περιεχόμενο του συνεδρίου και σε ανοιχτή συνεδρίαση-πρόσκληση στην Νομαρχία (19-5-2010) συζήτησε όλες τις προσφερόμενες δυνατότητες και αποφάσισε τον τόπο φιλοξενίας του συνεδρίου.
5.      Διαμόρφωσε προϋπολογισμό δαπανών μόνο με όσα δεν προλάβαιναν να οργανωθούν και να  γίνουν από εθελοντές.
6.      Επιδίωξε να προσδιορίσει τα απαιτούμενα είδη και ενέργειες, και δέχθηκε προσφορές για αυτά, χωρίς να είναι αναγκαίες χρηματορροές και διακίνηση χρημάτων.
7.      Το Συνέδριο έδωσε με ιδιαίτερη σημασία και έδωσε ευκαιρία αξιοποίησης των τοπικών κοινωνικών δομών και υποδομών, καθώς και του αγροτικού κοινωνικού ιστού.
8.      Το Συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός» πέτυχε χάρις και στην εθελοντική προσφορά & συμμετοχή του Δημάρχου κου Γ. Μανινή καθώς και των: Α. Χ#Γεωργίου, Δ. Μιχαηλίδη, Σ. Χαβιαρά, Α. Μιχαηλίδου, Ά. Γιάτσογλου, Σ. Μπινιάρη, Α. Αγγέλλου, Γ. Δενεσάκη, Δ. Λαλιώτη, Β. Μπινιάρη, αλλά και την πρόθυμη στήριξη από τους εκθέτες τοπικών προϊόντων μεταξύ των οποίων οι: ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ Δ., ΕΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, Ένωση ΒΙΟΚΑΛΙΕΡΓΗΤΩΝ Αργολίδας, ΚΑΤΣΟΥΡΙΝΗ Φ., ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΣ Γ., ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ Ασκληπιείου, ΜΕΡΤΥΡΗΣ Σ., ΠΑΠΑΝΔΡΙΑΝΟΥ Κ., ΠΑΠΑΡΓΥΡΗ Χ., ΣΤΟΦΑ Ε., Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Αργολίδας ΚΙΑΝΩΝ ΕΡΓΑ, Αγροτουριστικός Βιοτεχνικός Οικοτεχνικός Συνεταιρισμός ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΙΜΝΩΝ, Βιοτεχνία Ζυμαρικών ΧΩΡΙΟ & ΦΛΕΒΑΡΗΣ Γ.
9.      Ιδιαίτερη ήταν η προσφορά του δημοσιογράφου κ. Γ. Αντωνίου με την έκθεση φωτογραφιών, η εικαστική παρέμβαση με τις «σβάρνες» του δημοσιογράφου κ. Β. Καββαθά και η καλλιτεχνική διακόσμηση του πνευματικού κέντρου από τον κ. Γ. Σαρρηγιάννη.
10.  Το συνέδριο «μεγάλωσε» την επίδρασή του χάρις στην επικοινωνία που του εξασφάλισαν τα τρία τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, και οι δηλωθέντες ως χορηγοί επικοινωνίας, όπως: οι Εφημερίδες ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, ΑΡΓΟΛΙΔΑ, ΑΡΓΕΙΑΚΟ ΒΗΜΑ, ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΤΑ ΝΕΑ της Αργολίδας, ΧΡΟΝΟΣ Κομοτηνής και η πανελλήνια συνδρομητική ΑΓΡΟΤΙΚΗ Εκφραση, αλλά και δικτυακοί τόποι όπως: www.thessalikigi.gr, www.argonafplia.gr, www.poketguide.gr, www.e-geoponoi.gr, www.eurozoi.gr & www.bioport.gr, ενώ εντοπίστηκαν 253 αναφορές στο internet.
Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα, τόνισε ότι η σημερινή ελληνική κοινωνία έχει απελπιστική ανάγκη για «θετικές» ειδήσεις και για διαμόρφωση συνθηκών ηθικής & πνευματικής στήριξης στο παραγωγικά γρηγορότερο τμήμα πληθυσμού, των αγροτών, και ιδιαίτερα των Νέων Αγροτών. Και όλοι οι παρευρεθέντες με επιστημονική τεκμηρίωση, με παραδείγματα καλών πρακτικών ή με δηλώσεις κάλυψαν επιτυχώς τους στόχους του Συνεδρίου, δημιουργώντας ένα ελπιδοφόρο κλίμα. Και η οικονομία είναι κλίμα (όχι καιρός). «Για να ανακάμψουμε (από την οικονομική-δημοσιονομική κρίση) αυτή τη φορά η λύση θα έρθει από την δυναμική ελληνική ύπαιθρο, τους νέους και τα πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία της υπαίθρου όπως εκφράζονται από την εξαιρετική διατροφική μας κληρονομιά και τα πλούσια έθιμα και παραδόσεις της ελληνικής γης». (Υπουργός Κ.Μπατζελή, 27/6/2010)

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Enhanced by Zemanta

Διαβούλευση ή πολιτικός ελιγμός εκχώρησης

Σε διαβούλευση βρίσκεται το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, ίσως και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, ίσως και άλλα, για την Βιοποικιλότητα και τον Αγροτουρισμό.
Όταν κάτι είναι απόλυτα και σαφώς καθορισμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο Αγροτουρισμός, η θέση σε διαβούλευση ενός τόσο ξεκάθαρου θέματος, μόνο αρνητικές σκέψεις προσπάθειας εκχώρησης, μπορεί να δημιουργήσει. Μοιάζει σαν κάποιοι να θέλουν να υφαρπάξουν, ή ακόμα και να ληστέψουν, τους αγρότες, από όσα πιθανόν αξιόλογα οικονομικά στοιχεία διαθέτουν ακόμα στην αγροτική κοινωνία και στα αγροτικά επαγγέλματά τους.


Ο Αγροτουρισμός αναπτύχθηκε και εξοπλίστηκε με ειδικές πρόνοιες, σαν μια ειδική μορφή τουρισμού που ασκείται μόνο από αγρότες, σε μια προσπάθεια να δοθούν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος στους αγρότες και να υποστηριχθεί η διαχείριση των πολλαπλών και αστάθμητων κινδύνων στα αγροτικά επαγγέλματα.
Μερικοί αστοί, συνταξιούχοι ή/και επιχειρηματίες, «οσμίστηκαν» επιχειρηματική ευκαιρία και βάζοντας μπροστά το θεσμικό κενό, αλλά ακόμα «χρησιμοποιώντας» εντέχνως την ευαισθησία και τον σεβασμό όλων για τον αγροτικό κόσμο και τους αγρότες (που για τους περισσότερους είναι στενοί συγγενείς μας) προσπαθούν να υφαρπάξουν (ή μήπως να ληστέψουν) τον αγροτουρισμό, ή έστω τις πρόνοιες με τις οποίες είναι εξοπλισμένος, ώστε να επωφεληθούν αθέμιτα.
Βέβαια στην εξαπάτηση συνέργησαν τόσο η ανικανότητα δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για τον αγροτουρισμό από την τότε ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ, όσο και η ανικανότητα κινητοποίησης των αγροτών για επενδύσεις στον αγροτουρισμό από τις λεγόμενες «Αναπτυξιακές-Διαχειριστικές Εταιρείες ΑΕ», καθώς και από μια μορφής συμπαιγνία όλων των εμπλεκομένων μη αγροτών, για την απορρόφηση χρημάτων που εξασφαλίσθηκαν για τους αγρότες, απο μη αγρότες.
Έτσι συνταξιούχοι ισχυρών συνδικαλιστικά ΔΕΚΟ (όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ, που βγαίνουν γρήγορα στην σύνταξη), συνταξιούχοι στρατιωτικοί & υπάλληλοι σωμάτων ασφαλείας (που βγαίνουν γρήγορα στην σύνταξη), αλλά και επιχειρηματίες πήραν τα λεφτά που διετέθησαν για τους αγρότες και έκαναν μονάδες τουρισμού, από τα κεφάλαια για τον αγροτουρισμό, χωρίς να υπάρξει ποτέ ο νομοθετικός ορισμός της Αγροτουριστικής Επιχείρησης.
Η Αγροτουριστική Επιχείρηση μπορεί να είναι μόνο ΑΓΡΟΤΙΚΗ επιχείρηση, και το εισόδημα από αυτήν είναι αγροτικό εισόδημα και ο λειτουργός της είναι αγρότης ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, κάτοικος της περιοχής, καλλιεργητής ή κτηνοτρόφος ή ψαράς ή δασεργάτης.
Παρεμφερής «οπτικά» είναι η Επιχείρηση Τουρισμού Υπαίθρου ή η Οικοτουριστική Μονάδα ή η Επιχείρηση Τουρισμού Φύσης ή η Επιχείρηση Ορεινού Τουρισμού ή ή ή κλπ. Η βασική διαφορά του Αγροτουρισμού είναι ότι ο ιδιοκτήτης-λειτουργός της είναι ΑΓΡΟΤΗΣ, και αυτό δεν πρέπει να αλλάξει.
Ο όρος «βιοποικιλότητα» αναφέρεται στον αριθμό, την ποικιλία και την ποικιλομορφία των ζωντανών οργανισμών. Περιλαμβάνει την ποικιλία μεταξύ ειδών, εντός των ειδών και μεταξύ οικοσυστημάτων, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας και εξέλιξής τους (τοπικής και χρονικής). Η βιοποικιλότητα αποτελεί κοινό αγαθό και πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Βασικά αίτια της απώλειας της βιοποικιλότητας είναι: η Καταστροφή, υποβάθμιση και κατακερματισμός των οικοτόπων, η Αλόγιστη χρήση φυσικών πόρων, η Ρύπανση, η Εξάπλωση ξενικών ειδών στα φυσικά οικοσυστήματα και η Κλιματική αλλαγή.
Αν οι συμπολίτες μας στο ΥΠΕΚΑ καταλαβαίνουν ότι το Οικοσύστημα, που επιβίωσε μέχρι σήμερα, απειλείται από την εξάπλωση ξενικών ειδών, γιατί οι συμπολίτες στο ΥΠοΤ και στο ΥπΑΑΤ δεν καταλαβαίνουν ότι το εύθραυστο «Οικοσύστημα» των αξιών της τοπικής αγροτικής κοινωνίας, απειλείται από την «εισβολή» «ξενικών ειδών»-αστών επιχειρηματιών, που υφαρπάζουν τα αγροτικά επαγγέλματα, όπως είναι ο αγροτουρισμός?
Και βέβαια κάθε συζήτηση για τα οικοσυστήματα θα πρέπει να περιλαμβάνει και τους αγρότες (καλλιεργητές, κτηνοτρόφους κλπ) που έζησαν συμβιωτικά, ζούνε και αποτελούν προϋπόθεση για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να ζουν τα οικοσυστήματα. Ελπίζεται ότι η επίσημη πολιτεία θα σεβαστεί τους θεσμικούς της φορείς στην διαβούλευση (όπως η ΠΕΝΑ, το ΓΕΩΤΕΕ κλπ)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...