Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Η πολυεκδήλωση Μεγάρων Γη στις 5,6,7,8 Σεπτέμβρη


Η ταυτότητα της Μεγαρικής Γης προβάλλεται για 5η συνεχή χρονιά στις 5,6,7,8 Σεπτέμβρη στα Πευκάκια. 


Η πολυεκδήλωση  Μεγάρων Γη προετοιμάζεται να δεχθεί και φέτος πλήθος επισκεπτών, σχεδιάζεται δε η φιλοξενία 120 και πλέον εκθεσιακών περιπτέρων για την προβολή και προώθηση τοπικών παραδοσιακών φημισμένων προϊόντων και τεχνημάτων. Επίσης οργανώνεται ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων για την ψυχαγωγία των επισκεπτών

Η γιορτή τοπικής ανάπτυξης προσπαθεί να δημιουργήσει μια μόνιμη  επικοινωνίας για να φέρει κοντά τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων με την τουριστική αγορά και την γνωριμία των καταναλωτών της πόλης μας καθώς και των επισκεπτών της με τα ποιοτικά παραδοσιακά φημισμένα προϊόντα μας.


Στόχοι της Γιορτής Τοπικής Ανάπτυξης είναι :

  • η προβολή της ταυτότητας της πόλης μας & της περιοχής,
  • η ενεργοποίηση των συντελεστών της διαδικασίας τοπικής ανάπτυξης
  • και η προώθηση των τοπικών προϊόντων από εμάς τους ίδιους αλλά και από άλλους καταναλωτές & επισκέπτες.

Στην έκθεση θα βρείτε από ντόπιους παραγωγούς : Λάδι, φιστίκια Μεγάρων, ελιές, κρασί, ζυμαρικά, σαλιγκάρια, κηπευτικά, παραδοσιακά γλυκίσματα, μέλι, αυγά, βότανα, κ.α.
Η έκθεση θα γίνει στα Πευκάκια, από την είσοδο της πόλης (φόρος) έως το Μουσικό Όμιλο. Τα περίπτερα θα στηθούν στην μέση του δρόμου ο οποίος για 5 ημέρες θα είναι κλειστός και όλη η περιοχή θα είναι στη διάθεση της έκθεσης και των επισκεπτών της.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 5ης ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ 

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

20.00 : Εγκαίνια  έκθεσης
21.00 : Τοπικοί Λαογραφικοί χοροί της περιοχής μας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

19.30 : Μαγική  παράσταση με τον Μάγο Μέρλιν
20.30 : Θεατρική  παιδική παράσταση από τα παιδιά  του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων ΄΄Ορνιθες΄΄ του Αριστοφάνη

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

20.00 : Παράσταση Καραγκιόζη

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

21.00  : Συναυλία με τους ΄΄4Friends ΄΄ & Έλσα

Ώρες λειτουργίας  των περιπτέρων της έκθεσης : Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 17.00 – 23.00 Κυριακή 11.00 – 22.00


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Καθ’ολη τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνονται Σεμινάρια Ασφαλούς Οδήγησης στην είσοδο της έκθεσης. Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο τις Ι.Ο.ΑΣ. (Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ) σε συνεργασία με το τμήμα οδικής ασφάλειας της Εθελοντικής Ομάδας Μεγάρων Α.Ο. Κούρος και την Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Μεγάρων (ΛΕ.Μ.Μ.)

  • Πάτημα σταφυλιών, παραγωγή μούστου & πετιμέζι από το κτήμα Καλοζούμη.
  • Λίμνη με πάπιες για τα μικρά παιδιά.
  • Προσκοπικά παιχνίδια από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Μεγάρων & συνάντηση παλαιών Προσκόπων Μεγάρων. (Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου)
  • Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Παράρτημα Μεγάρων, θα παρουσιάσει δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά.
  • Το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων θα παρουσιάσει αφιέρωμα της πορείας του για τα 40 χρόνια λειτουργίας.
  • Παρασκευή και προσφορά τσίπουρου από το καζάνι απόσταξης του Παναγή Τουμπανιάρη & Νίκου Παπανούση.
  • Καπνιστό αγριογούρουνο και μεζέδες από την φάρμα εκτροφής θηραμάτων του Βασίλη Κάβουρα.
  • Πέτρινος καταράκτης.


Η Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος από τα Ριζά Χαλκιδικής

Το Σάββατο, 24 Αυγ 2013, στις 19.30, στην κεντρική πλατεία, στα Ριζά Χαλκιδικής, η Ομάδα Παραγωγών Ριζών οργανώνει την 2η Γιορτή Ροδιού.

Η Γιορτή Ροδιού θα περιλαμβάνει τρεις κύκλους:

Ομιλίες για τα αγροτικά επαγγέλματα, για την καλλιέργεια ροδιού και για τις ευκαιρίες στην συστηματική και οργανωμένη καλλιέργεια Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών
Έκθεση τοπικών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και παρουσίαση της προόδου των νέων καλλιεργειών στα Ριζά και
Παραδοσιακό γλέντι στο χωριό
Το θέμα των αρωματικών φυτών θα καλύψει η Δρ Κατερίνα Γρηγοριάδου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος (Association of Medical and Aromatic Plants of Greece-AMAPs of Greece), η οποία δημιουργήθηκε πρόσφατα (10 Ιουλίου 2013) με πανελλήνια εμβέλεια και μεταξύ των σκοπών της περιλαμβάνονται:

Η δημιουργία επώνυμων-πιστοποιημένων προϊόντων ΑΦΦ
Η ανάδειξη και αξιοποίηση της ελληνικής αρωματικής χλωρίδας
Η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή στα ΑΦΦ και γενικά
Η παροχή οιασδήποτε βοήθειας γύρω από τα ΑΦΦ
Το Σάββατο, 24 Αυγ 2013, στις 19.30, στην κεντρική πλατεία, στα Ριζά του Χολομώντα Χαλκιδικής, η Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος θα κάνει την πρώτη δημόσια παρουσίαση των σκοπών και στόχων της συμμετέχοντας στην 2η Γιορτή Ροδιού.

Επισημαίνεται, όπως ακούσαμε από την Δρ Α. Γρηγοριάδου, ότι  όταν προωθούμε τα ΑΦΦ, προωθούμε  κυρίως τα καλιεργούμενα ελληνικά ΑΦΦ  καιόχι την ελεύθερη συλλογή τους, καθόσον ήδη από το 2010, με την ευκαιρία της δεκαετίας Βιοποικιλότητας του ΟΗΕ, έχει απαγορευθεί πλήρως η αφαίρεση ΑΦΦ από το φυσικό περιβάλλον.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος, εξ ορισμού, είναι ο επαγγελματίας  αγρότης, και έτσι ο δεύτερος ομιλητής θα παρουσιάσει στοιχεία από τις δυνατότητες των αγροτικών επαγγελμάτων, και κυρίως για την ικανότητα του αγροτικού τομέα να είναι μοχλός τοπικής ανάπτυξης. Όλα αυτά, λιγότερο ή περισσότερο, προσπαθεί να προωθήσει η Ομάδα Παραγωγών Ριζών, τόσο με επαγγελματικές πληροφορίες, όσο και με επιστημονικά στοιχεία, αλλά και με την προβολή της «βεντάλιας» των αγροτικών επαγγελμάτων, ακόμα και σε σύνδεση με τον καθημερινό πολιτισμό και την απαιτούμενη γαστρονομία.

Η Ομάδα Παραγωγών  Ριζών στα Ζερβοχώρια Χαλκιδικής προσκαλεί όλους τους συμπολίτες σε ένα τοπικό αναπτυξιακό όραμα, όπως θα βιωθεί σε λίγες μέρες στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (6-8 Σεπ 2013, Πρέβεζα, www.festival-newn.gr), παρουσιάζει τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα στην παραγωγή ροδιού και στην καλλιέργεια αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών και ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή, που είναι η βάση κάθε προσπάθειας, το Σάββατο, 24 Αυγ 2013, στις 19.30, στην κεντρική πλατεία στα Ριζά Χαλκιδικής.



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...