Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Μεσοποταμία Καστοριάς οι Νέοι Αγρότες

Την Τετάρτη, 21 Σεπ 2011, οι ακούραστοι Νέοι Αγρότες οργανώνουν στην Μεσοποταμία Καστοριάς, μια ακόμη συνάντηση-συζήτηση αμέσως μετά το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, το οποίο θα γίνεται αυτές τις ημέρες (9-11/9/2011, στην Χίο), με το ίδιο ακριβώς θέμα «ΠΟΛΥΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ και αγροτικός κόσμος».
Στην συνάντηση  ο δημοσιογράφος κ. Δ. Μιχαηλίδης θα ενημερώσει για τα συμπεράσματα του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των Νέων Αγροτών για την ΠΟΛΥΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, αλλά θα συζητηθούν και πολλά άλλα θέματα, όπως:
  1. Η ανάγκη να υπάρχει επιστημονική στήριξη των Νέων Αγροτών, όπως ακριβώς υπάρχει για όλους τους νέους επιχειρηματίες με τα ερευνητικά κέντρα, τις θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας και τα κέντρα προώθησης της καινοτομίας. Οι Νέοι Αγρότες πιστεύουν ότι κατ’ αναλογία, και τηρώντας στοιχεία ίσης αντιμετώπισης της επιχειρηματικής δράσης όλων των Ελλήνων, θα έπρεπε να υπάρχουν κέντρα εφαρμοσμένης έρευνας για τα αγροτικά θέματα, πειραματικά αγροκτήματα διαθέσιμα σε κάθε έναν που θέλει να εφαρμόσει μια καινοτόμο καλλιέργεια-εκτροφή και διαδικασία μεταφοράς τεχνογνωσίας όπως ακριβώς υποστηρίζεται ακόμα και από τα λειτουργούντα Επιμελητήρια.
  2. Η ανάγκη για αγροτική επαγγελματική κατάρτιση και για εκπαιδευτικές διαδικασίες ακόμα και με την μορφή οργανωμένης ανταλλαγής εμπειριών, επισκέψεων μελέτης (study visit) ή/& επισκέψεων μάθησης (learning visit).
  3. Η ανάγκη για εντατική προσπάθεια στην προώθηση των προορισμών και της τοπικής ανάπτυξης, με την ενσωμάτωση τοπικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών στο Καστοριανό τουριστικό προϊόν, μέρος του οποίου είναι η τοπική γαστρονομία και τα τοπικά φημισμένα αγροτικά προϊόντα διατροφής.
  4. Ο προσδιορισμός του αντικειμένου των αγροτικών επαγγελμάτων, ορισμός του επαγγελματία αγρότη και ο καθορισμός του ΕΝΕΡΓΟΥ αγρότη που προβλέπει η Κοινή Γεωργική Πολιτική για την μετά το 2013 εποχή.
  5. Η επιθυμία να γίνει απολύτως σαφές ότι η αγροτική κοινωνία και η ύπαιθρος έχουν κοινό μέλλον, σε αυτόν τον πλανήτη, μαζί με τον αστικό χώρο και τους κατοίκους των πόλεων.
Τέλος οι Νέοι Αγρότες επιθυμούν να βάλουν ψηφίδες του παζλ της ΓΕΩΡΓΙΑΣ 2020 και του μέλλοντος του αγροτικού κόσμου, διότι θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον ως επαγγελματίες αγρότες και το 2020, και το2030 και το 2040, και το 2050. Διότι οι Νέοι Αγρότες θα συνεχίσουν να είναι επαγγελματίες αγρότες και είναι μόνο εθελοντές συνδικαλιστές μέχρι το 40ο έτος της ηλικίας τους. Πληροφορίες: Παναγιώτης Δάγγας, 6974761349. 

Στην ακριτική Χίο οι Νέοι Αγρότες για το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο

Η τελετή έναρξης του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών έγινε την Παρασκευή 9 Σεπ , στην κεντρική πλατεία των Μεστών Χίου, αρκετά μακριά από τα κέντρα εξουσίας, μαζί με τους αυθεντικούς παραγωγούς του πλούτου της Ελλάδος, του αγρότες, σε έναν χώρο όπου το ιστορικό περιβάλλον είναι η ζωντανή καθημερινή αγροτική πραγματικότητα.

Ο κ. Σταύρος Βαρβάκης, μέλος της Οργ. Επιτροπής, εκπρόσωπος της ΕΝΑ Χίου στην ΠΕΝΑ και Δημοτικός Σύμβουλος Χίου, επεσήμανε ότι οι Νέοι Αγρότες, σε όλα τα μέχρι σήμερα Συνέδριά τους, είχαν πάντα την υποστήριξη και συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως ένα κομμάτι της κοινωνίας.

Η Οργανωτική Επιτροπή κρατήθηκε μακριά από την «μόλυνση» της ιδιοτέλειας που πηγάζει από το σημερινό πολιτικό σύστημα και την αλαζονεία της εξουσίας που ελέγχει το πολυδιασπασμένο αγροτικό συνδικαλιστικό χώρο. Οι Νέοι Αγρότες είναι πολιτική οργάνωση, όπως όλες οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που παράγουν πολιτική, αλλα είναι μακριά από τους εξουσιαστικίστικους μηχανισμούς.

Ο κ. Λ. Πολυμενάκος δήλωσε ότι από την ίδρυσή της η ΠΕΝΑ υφίσταται την υφαρπαγή των σκέψεων, θέσεων & φρέσκων ιδεών από τις εξουσίες, που τελικά δεν καταφέρνουν να τις αξιοποιήσουν αποτελεσματικά, διότι δεν δίνονται τα μέσα ή/& η πρόσβαση συμμετοχής στους οργανωμένους Νέους Αγρότες που τις δημιούργησαν.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Β. Γιαννόπουλος συγχαίρει τόσο την οργανωτική Επιτροπή, όσο και τους Νέους Αγρότες που παρά τα ιδιαίτερα προβλήματα, τόσο λόγω της νησιωτικότητας, όσο και λόγω «οψιμότητας σοδειάς» καθώς και της ελληνικής οικονομικής συγκυρίας κατάφεραν να συμμετέχουν καλύπτοντας το μέγιστο των δαπανών του Συνεδρίου «εξ ιδίων».

Την τελευταία στιγμή προσέτρεξαν οικονομικά και υποστηρικτικά φίλοι και συνεργάτες μεταξύ των οποίων η οργανωτική επιτροπή θέλει να ευχαριστήσει τους: ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΥΠΕΡΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Δήμου Χίου, Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, MEDITERRA, ΕΚΑΓΕΜ, ΕΒΕΚ Χυμοί, Πολιτιστικός Σύλλογος Μεστών, GOLDEN SAND Hotel, ΑΠΑΛΑΡΙΝΑ, τους συνεργάτες του ΑΓΡΟΡΑΜΑ, το Τμήμα Τουρισμού Π.Ε. Χίου και βέβαια την συνεχή υποστήριξη με ολοσέλιδες καταχωρήσεις επί τρεις μήνες από την εβδομαδιαία εφημερίδα ΑΓΡΟΤΙΚΗ Έκφραση, το newsletter ΑγροΝέα, τις εφημερίδες AGRENDA και ΠΑΤΡΙΔΑ, τα πολυάριθμα Διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης και τις τοπικές εφημερίδες και ΜΜΕ.

Ο κ. Ν. Ρικανιάδης ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για την ιδιαίτερη προσπάθεια να έρθουν στην Χίο, εκπροσωπώντας τις Ενώσεις Νέων Αγροτών από όλη την Ελλάδα στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στην Χίο επεσημαίνοντας ότι οι Νέοι Αγρότες είναι επαγγελματίες αγρότες και εθελοντές συνδικαλιστές.

Περλεπέ: Δυναμική στήριξη των αγροτών με το νέο συνεταιριστικό πλαίσιο

Κατά την ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το νέο θεσμικό πλαίσιο των αγροτικών συνεταιρισμών, η βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ – Σηφουνάκη αναφέρθηκε εισαγωγικά στους μεγάλους αγώνες των αγροτών και στο συνεταιριστικό τους κίνημα κατά την πάροδο των χρόνων υπογραμμίζοντας ότι, το ΠΑΣΟΚ τιμά πάντα αυτούς τους αγώνες και τις παρακαταθήκες όσων συμμετείχαν σ’ αυτούς.

Όπως τόνισε, «σήμερα, στην παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα που ζούμε και μάλιστα εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βιώνει η πατρίδα μας, η θωράκιση των αγροτών με κάθε τρόπο, αποτελεί πρωταρχικό καθήκον της πολιτείας.

Οι νέες συνεταιριστικές οργανώσεις που προωθούνται με το νομοσχέδιο, θα αποτελέσουν το στιβαρό υπόβαθρο για να ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες όλων των αγροτών, ώστε να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο, αλλά και με πολλές προκλήσεις περιβάλλον που ζούμε.

H μεταρρύθμιση αυτή στους συνεταιρισμούς, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους νέους αγρότες που, ως ποσοστό, αυξάνονται στο συνολικό αγροτικό πληθυσμό. Αυτή η αυξητική τάση στο «μείγμα» των ηλικιών των αγροτών, δίνει αισιοδοξία για το μέλλον της αγροτιάς, αλλά και συνολικά για το μέλλον της οικονομίας της χώρας μας.

Η ισχυροποίηση του αγροτικού τομέα συνολικά, θα είναι επιτυχής στο βαθμό που θα λειτουργήσει αποτελεσματικά, η εμπορευματική πλευρά της αγροτικής οικονομίας.

Tα Δημοπρατήρια, οι Συμβάσεις Μελλοντικής Πώλησης αγροτικών προϊόντων και η περιθωριοποίηση των αεριτζήδων -μεσαζόντων, θα οδηγήσουν σε εξυγίανση του όλου αγροτοπαραγωγικού κύκλου.

Αυτό που έχει σημασία πλέον, είναι η επόμενη μέρα. Το νομοσχέδιο αυτό λειτουργεί για το αύριο του συνεταιριστικού κινήματος, των αγροτών ως φυσικών προσώπων που συμπράττουν, ενώνουν τις δυνάμεις τους και διεκδικούν το δικό τους καλύτερο μέλλον.

Σ’ αυτό το αύριο θα πρέπει να έχουν θέση και οι εργαζόμενοι στις μέχρι τώρα δομές, μερικές από τις οποίες θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

Είναι δυνατόν και να ανανεώνεται ένας θεσμός και να αξιοποιείται το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό με την εμπειρία του, για τη στελέχωση του καινούργιου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι με το σύνολο των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αγροτικός τομέας θα αποτελέσει το μεγάλο «Ατού» της Οικονομίας για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη.

Πυρήνας και κινητήρας για αυτή τη συμβολή θα είναι ο νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...